Deelnemers aan de klimaatmars verzamelden zich aan het begin van de middag op de Dam
NOS Nieuws

Tienduizenden betogers in Amsterdam (en andere steden) deden mee aan klimaatmars

Tienduizenden mensen hebben meegedaan aan een klimaatmanifestatie in Amsterdam. Ze liepen in een stoet van de Dam naar het Westerpark en riepen op tot meer maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen naar beneden te brengen en zo de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. In het park volgden optredens van artiesten en speeches van politici en vertegenwoordigers van milieu- en ontwikkelingsorganisaties.

"De mooie beloftes van Nederland zijn bij lange na niet genoeg om de klimaatdoelen te halen", zei een woordvoerder van de organisatie van de klimaatmars. "Wij maken ons grote zorgen over het klimaat, de gevolgen voor mensen wereldwijd en de traagheid van de politiek."

Volgens de organisatie liepen 40.000 mensen mee. De politie zegt dat die inschatting aardig klopt, maar wil geen exact cijfer geven omdat er mensen later zijn aangehaakt of eerder naar huis zijn gegaan. Een woordvoerder benadrukt dat de mars zonder noemenswaardige incidenten is verlopen en dat niemand is aangehouden.

De deelnemers begonnen rond 13.00 uur aan hun route door Amsterdam:

Zij gingen de straat op voor het klimaat: 'Minder praten, meer actie'

Het is vandaag een wereldwijde actiedag tegen klimaatverandering. In honderden steden gingen en gaan actievoerders de straat op. Een van de grootste betogingen tot nu toe was in Glasgow, waar ook tienduizenden mensen meededen aan een klimaatmars.

In de Schotse stad wordt op dit moment de klimaattop COP 26 gehouden, waar vele regeringsleiders aan meedoen. Na de eerste onderhandelingsweek zijn er al wat concrete toezeggingen gedaan en gaat het vooral over "de 1,5 graad opwarming levend houden".

Een van de deelnemers aan de mars in Glasgow was Jane, die met haar hele gezin meeliep:

Jane doet mét en voor haar kinderen mee aan de klimaatmars in Glasgow

De klimaatmars verliep overwegend rustig. Het werd even spannend toen agenten een groep actievoerders omsingelden en afsplitsten van de rest van de betogers. Volgens een aanwezige journalist ging het om leden van de jonge communisten, die al de hele mars door de politie in de gaten werden gehouden. Het is niet duidelijk waarom deze groep niet meer mocht meelopen.

Ook werden betogers van Extinction Rebellion door de politie verwijderd. Ze hadden zich aan elkaar vastgeketend en bezetten een brug.

Half uurtje over vandaag? Bekijk dan deze explainer over klimaatverandering van NOS op 3:

Klimaatverandering, uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl