liveblog

Uitbater Brussels café neergestoken om coronapas • EMA oordeelt over Pfizer voor jonge kinderen

  • Welkom in het coronablog van maandag 18 oktober
  • 'Reiswereld gooit advies overboord'
  • Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico
  • Grootste toename coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 29 april
  • RIVM meldt 3389 nieuwe positieve tests
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We beëindigen dit liveblog. Morgen zijn we weer terug met een nieuw blog!

EMA beoordeelt of Pfizer ook geschikt is voor vijf- tot en met elfjarigen

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA is begonnen met de beoordeling van het Pfizer-vaccin voor kinderen van vijf tot en met elf jaar oud. Farmaceut Pfizer en biotechbedrijf BioNTech dienden vrijdag een aanvraag in.

De bedrijven leverden informatie uit klinische onderzoeken, waaruit zou blijken dat het vaccin goed werkt bij kinderen in deze leeftijdsgroep. De kinderen die meededen aan de onderzoeken kregen twee prikken van elk 10 microgram. Mensen van twaalf jaar en ouder krijgen 30 microgram per prik. Het EMA verwacht dat ze over enkele maanden met een oordeel komen.

Pfizer en BioNTech dienden eerder deze maand al een soortgelijk verzoek in bij de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA. Dat agentschap neemt in de loop van oktober een besluit.

Man steekt uitbater van Brussels café neer na discussie over coronapas

In een Brussels café is zaterdag een uitbater neergestoken door een klant, die weigerde een coronapas te laten zien. De twee hadden een woordenwisseling, waarna de man de uitbater met een mes neerstak, zegt een woordvoerder van het parket in Brussel tegen VRT.

De cafébaas werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeerde niet in levensgevaar. De politie heeft de verdachte gearresteerd.

Dit weekend was het eerste weekend dat horecabezoekers in Brussel een bewijs van vaccinatie, een herstelbewijs of een negatieve testuitslag moesten laten zien. Het weekend verliep op het incident na "vlot", zegt sectorfederatie Horeca Brussel. "De meesten maken er geen probleem van en tonen het Covid Safe Ticket spontaan."

CNN: Overleden Powell had naast corona ook bloedkanker

De voormalige Amerikaanse minister Colin Powell, die op 84-jarige leeftijd aan complicaties van het coronavirus overleed, had ook een vorm van bloedkanker die de immuniteit aantast, schrijft CNN. Powell was volledig gevaccineerd.

"In de Amerikaanse media worden medische experts opgevoerd om te benadrukken dat die onderliggende ziekte, multipel myeloom, hem zwakker maakte, waardoor een volledige vaccinatie hem niet kon beschermen", zegt correspondent Marieke de Vries.

Powell was de eerste zwarte Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Hij bekleedde die positie van 2001 tot 2005 in de eerste termijn van president George W. Bush. "We hebben een bijzondere en liefhebbende echtgenoot, vader, grootvader en een geweldige Amerikaan verloren", schrijft zijn familie in het bericht waarin ze zijn overlijden aankondigen.

Duitse minister: noodtoestand volgende maand ten einde

De noodtoestand die sinds het begin van de pandemie in Duitsland geldt, komt waarschijnlijk eind volgende maand ten einde. "We bewegen van de noodtoestand naar een situatie van bijzondere voorzichtigheid", zei minister van Volksgezondheid Spahn volgens de Duitse krant Bild op een conferentie.

De noodtoestand is de juridische basis voor een aantal coronamaatregelen, maar Spahn verwacht dat de maatregelen volgende maand nog steeds noodzakelijk zijn. Het vaccinatie- en testbeleid blijft bijvoorbeeld naar verwachting hetzelfde.

Registratie van vaccinaties buiten EU nu ook in Groningen mogelijk

Wie zich buiten de Europese Unie volledig heeft laten vaccineren tegen corona, kan dat vanaf vandaag ook laten registreren bij de Groningse GGD, meldt RTV Noord. Tot nu toe was Utrecht de enige plek in Nederland waar die mogelijkheid bestond.

Met het bewijs van volledige vaccinatie kan een QR-code worden aangemaakt in de CoronaCheck-app. Volgens de GGD is de registratie vooral belangrijk voor internationale studenten, arbeidsmigranten en expats, nu het tonen van de QR-code in de CoronaCheck-app in veel openbare gelegenheden verplicht is.

RIVM meldt 3389 nieuwe positieve tests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3389 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 296 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3534 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 47 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Positieve tests 18 oktober

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 610 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 553), van wie 146 op de IC (gisteren: 142), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ziekenhuisbezetting 18 oktober

Bij het RIVM werden 2 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, tegen 4 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Grootste toename coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 29 april

Het aantal bedden met covidpatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is sinds gisteren gestegen met 57. Dat is de grootste toename sinds 29 april, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er liggen nu 610 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 146 op de IC. Gisteren waren dat er 142.

Ziekenhuisbezetting sinds 1 juni 2020

Criminaliteit in coronajaar 2020 afgenomen

De criminaliteit is vorig jaar, na een lichte toename in 2019, weer afgenomen. Dat kwam voor een belangrijk deel door de coronapandemie. De daling was in de gehele linie van de strafrechtketen te zien. Dat blijkt uit onderzoek van Criminaliteit en Rechtshandhaving, van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Raad voor de rechtspraak.

De door de politie geregistreerde criminaliteit daalde tussen 2010 en 2020 met een derde. In 2019 was er een lichte stijging te zien, maar vorig jaar zette de daling weer in. Woninginbraken, winkeldiefstallen en gevallen van zakkenrollerij daalden met respectievelijk 22 procent, 13 procent en 47 procent ten opzichte van 2019.

De digitale criminaliteit nam juist toe. Ten opzicht van 2019 registreerde de politie 128 procent meer cybercrime en 48 procent meer fraude met zogenoemde horizontale fraude, bijvoorbeeld fraude met online handel en WhatsApp-fraude.

'Ongevaccineerden moeten zich bewust zijn van effect op IC-capaciteit'

Ongevaccineerde mensen zouden zich er meer van bewust moeten zijn welk effect ze op de IC-capaciteit hebben wanneer ze met ernstige verschijnselen worden opgenomen. Dat zegt het hoofd van intensivecareafdeling van het UMC Diederik van Dijk in de NPO Radio 1 podcast De Dag. "Het gaat er niet alleen over dat je jezelf of anderen tegen een besmetting kunt beschermen met een vaccinatie. Niet vaccineren raakt ook andere soort IC-patiënten."

Coronapatiënten kunnen tot wel drie weken op de IC blijven, terwijl patiënten na een hart- of kankeroperatie vaak na een nacht al uit de IC weg zijn. "Een zo'n covidopname verdringt soms wel vijftien hartoperaties. Die operaties moeten in enkele gevallen wel drie keer worden uitgesteld."

Vermijdbaar

Hij gaat niet zo ver om te zeggen dat ongevaccineerde mensen uitgesloten moeten worden van IC-zorg. Maar hij roept die bijna twee miljoen Nederlanders wel op om de prik te halen. "Vaccineren beschermt voor 95 procent tegen ernstige covid en tegen opname op de IC. Dus als je met covid op de IC komt omdat je ongevaccineerd bent, heb je dat wel echt aan jezelf te danken. Het is vermijdbaar."

Daar zet hij wel tegenover dat er elke dag mensen om vermijdbare redenen op de IC terechtkomen en die ook de zorg krijgen die ze nodig hebben. "We zien heel erg veel mensen op de IC die iets onverstandigs hebben gedaan, zoals roekeloos zijn, te hard rijden of te veel alcohol drinken."

Maar op die vermijdbare redenen zijn we op de Nederlandse IC's voorbereid, zegt Van Dijk. "We hebben duizend bedden waar we prima mee uit de voeten kunnen. Maar als er coronapatiënten lang in een IC-bed liggen ontwricht dat het systeem."

Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico

Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico op een ernstiger verloop van een infectie met het coronavirus. Dat stelt maag-, darm- en leverarts dr. Lennard Gilissen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. "Voor patiënten met de ziekte van Crohn of collitis ulcerosa is dit een heel belangrijke, geruststellende boodschap", zegt hij.

Voor het onderzoek zijn 1453 Crohn- en Colitis Ulcerosa-patiënten onderzocht. Er werd gekeken hoe vaak zij een ernstig verloop van covid-19 hadden in het eerste jaar van de corona-uitbraak in Nederland. Het ging daarbij om kwetsbare patiënten van wie 40 procent medicijnen gebruikt die het afweersysteem onderdrukken.

"Over het verloop van een corona-infectie is bij deze categorie patiënten nog weinig bekend", zegt Gilissen . "Het risico op een ernstiger beloop met een ziekenhuisopname of overlijden tot gevolg blijkt gelukkig mee te vallen."

De conclusies van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift Clinical and Experimental Medicine. Volgens het ziekenhuis is het tot nu toe het enige artikel ter wereld met langetermijnresultaten over deze patiëntengroep met de ziekte van Crohn of collitis ulcerosa.

'Scholen willen meer tijd om coronageld te besteden'

Scholen steggelen met het ministerie over het uitgeven van het coronageld. Dat schrijft NU.nl. Het geld, gemiddeld zo'n 180.000 euro per school, is bedoeld om extra personeel in te huren zodat er met kleinere klassen achterstanden weggewerkt kunnen worden. Maar scholen hebben moeite personeel te vinden en willen langer de tijd om het geld uit te kunnen geven, zegt de PO-raad tegen de nieuwssite.

Het ministerie benadrukt dat dit niet de bedoeling is. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs zegt dat het geld bedoeld is om de achterstanden zo snel mogelijk weg te werken. Scholen horen het geld daarom dit en volgend schooljaar uit te geven.

'Reiswereld gooit advies overboord'

Nu het vakantieseizoen in Europa afloopt, willen reisorganisaties toch verre reizen naar oranje gebieden gaan aanbieden. De consument wil graag naar de winterzon en boekt volop, schrijft De Telegraaf.

Corendon zegt dat Kaapverdië en Egypte erg in trek zijn. "Na 1 november heb je in Europa geen bestemming meer over, dus moet je iets anders aanbieden", zegt topman Atilay Uslu in de krant. "We bieden Egypte en Kaapverdië aan. En dat wordt massaal geboekt."

Begin november beslist het kabinet hoe het verder moet met het reisadvies voor buiten Europa, maar volgens de krant wachten de touroperators daar dus niet op. Reiskoepel ANVR verwacht dat dan halverwege november duidelijk wordt wat besloten is.

Sydney voert verdere versoepelingen door

In Sydney gaan kinderen vandaag voor het eerst in vier maanden tijd weer naar school. Vanwege de strenge coronaregels in de Australische stad hebben ze de afgelopen tijd thuisonderwijs gevolgd. Nu steeds meer inwoners van Sydney en de deelstaat New South Wales zijn gevaccineerd, worden de maatregelen versoepeld. Zo vervalt vandaag ook de mondkapjesplicht in gebouwen en mogen mensen meer bezoekers thuis uitnodigen. Vorige week vervielen al de restricties voor de horeca.

In New South Wales is inmiddels 80 procent van de inwoners ouder dan 16 jaar volledig ingeënt tegen het coronavirus.

Het naburige Nieuw-Zeeland verlengt de coronamaatregelen juist, heeft premier Jacinda Ardern bekendgemaakt. De lockdown in Auckland wordt vanaf vandaag met twee weken verlengd om de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus tegen te gaan.

'Ruim kwart van opgenomen zwangeren kwam op IC'

Sinds half juli zijn tachtig zwangere of pas bevallen vrouwen met covid opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan zijn er 22 op de IC terechtgekomen, meldt dagblad Trouw, dat landelijke cijfers heeft ingezien. Artsen waarschuwden begin augustus al dat de deltavariant van het coronavirus gevaarlijker leek voor niet-gevaccineerde zwangere vrouwen. Toen was er nog geen landelijk overzicht van in het ziekenhuis opgenomen zwangeren.

Ook met de alfavariant van het coronavirus liepen zwangere vrouwen een groter risico om op de IC terecht te komen, maar nadat de deltavariant dominant werd leidde een ziekenhuisopname bij hen bijna dubbel zo vaak tot een IC-opname, schrijft Trouw. Volgens de krant gaat het in de meeste gevallen om ongevaccineerde vrouwen, van wie het overgrote deel een migratieachtergrond heeft.

Welkom

Goedemorgen! In dit coronablog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.