liveblog

1370 nieuwe positieve tests • Duitser zonder mondkap schiet pompmedewerker dood

  • Welkom in het coronablog van maandag 20 september.
  • Meer geld voor onderzoek naar 'long-covid'
  • Vaticaan vanaf 1 oktober alleen toegankelijk met coronapas.
  • Het RIVM meldt vandaag 1370 nieuwe positieve tests.
liveblog gesloten

GGD-medewerker opgepakt vanwege fraude met vaccinatiebewijzen

De politie heeft een 20-jarige GGD-medewerker uit Alphen aan den Rijn opgepakt op verdenking van fraude met vaccinatiebewijzen. Hij zou valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor mensen onterecht aan een QR-code kwamen. Onduidelijk is waarom de man dat deed. De politie kan er nog niets over zeggen.

GGD GHOR Nederland deed vandaag aangifte tegen de man, die daarna werd aangehouden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten, zegt de politie. De man zit vast.

Mondkapjesweigeraar schiet medewerker Duits tankstation dood

In een tankstation in de Duitse plaats Trier, in Rijnland-Palts, heeft een 49-jarige man zaterdag een medewerker doodgeschoten omdat hij hem wees op de mondkapjesplicht. Dat meldt de Duitse politie vandaag.

De pompbediende had de man zaterdagavond rond 19.45 uur de toegang tot de winkel geweigerd omdat hij geen mondkapje droeg. Anderhalf uur later kwam de man terug, dit keer wel met zijn mond en neus bedekt. Toen hij bij de kassa was trok hij zijn kapje af en ontstond er een korte woordenwisseling. Hij trok vervolgens een wapen uit zijn broekzak en schoot op de 20-jarige werkstudent uit de plaats Idar-Oberstein. Hij overleefde de aanslag niet.

De verdachte bleek na een huiszoeking in het bezit van meerdere wapens. Hij verklaarde tegenover de politie dat hij zich niet wil houden aan de coronamaatregelen.

VS laat reizigers uit EU vanaf november weer toe, negatieve testuitslag nodig

Gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie kunnen vanaf november weer naar de Verenigde Staten reizen. Dat heeft de corona-coördinator van het Witte Huis, Jeff Zients, bekendgemaakt. Ook reizigers uit onder meer China en het Verenigd Koninkrijk mogen vanaf november weer naar de VS reizen.

Alle buitenlandse reizigers die de VS in willen moeten aantonen dat ze zijn gevaccineerd. Ook is een negatieve coronatest die niet ouder is dan 72 uur noodzakelijk. Wie volledig is gevaccineerd hoeft niet in quarantaine.

Momenteel kunnen alleen Amerikaanse burgers, hun families en mensen met een verblijfsvergunning naar de VS reizen vanuit de Europese Unie.

Meer geld voor onderzoek naar 'long-covid'

Het ministerie van Volksgezondheid trekt nog eens 7,8 miljoen euro uit voor onderzoek naar zogeheten 'long-covid', de verzamelnaam voor de klachten waar sommige mensen die corona hebben gehad nog weken of maanden mee kampen. Het gaat dan bijvoorbeeld om vermoeidheid, benauwdheid, hoofdpijn en vergeetachtigheid. Eerder werd voor het onderzoek al 2,88 miljoen euro uitgetrokken.

Het onderzoek dat al loopt richt zich onder meer op het in kaart brengen van de klachten, en hoeveel mensen ermee te maken hebben. Ook is een onderzoek begonnen naar de effecten van een vaccinatie op langdurige covid.

De herstelzorg voor mensen met langdurige covid, zoals fysiotherapie, logopedie en ergotherapie, kunnen mensen vergoed krijgen vanuit het basispakket. De regeling die daarvoor eerder in het leven was geroepen, is op verzoek van de Kamer verlengd tot 1 augustus volgend jaar.

Marathon Eindhoven gaat door, zonder coronatoegangsbewijs

De marathon van Eindhoven op 10 oktober kan doorgaan. Daarvoor heeft de gemeente toestemming geven, meldt de organisator van het evenement. De deelnemers en toeschouwers van het evenement hoeven geen coronatoegangsbewijs te tonen.

De editie van vorig jaar ging vanwege de coronabeperkingen niet door. Volgens de organisatie zijn de startbewijzen van lopers die zich toen al hadden aangemeld ook geldig voor dit jaar. In 2019 schreven ruim 23.000 mensen zich in voor de marathon.

"Het is fijn dat alles nu kan doorgaan", zegt directeur Mario Kadiks van organisator Golazo. "Net als de lopers die zo enthousiast zijn over de Marathon Eindhoven hebben wij er lang op moeten wachten. Het wordt op 9 en 10 oktober een bijzonder, onvergetelijk weekeinde."

Vaticaan vanaf 1 oktober alleen toegankelijk met coronabewijs

Vaticaanstad is vanaf 1 oktober alleen nog toegankelijk voor mensen met een geldig coronatoegangsbewijs. Iedere inwoner, bezoeker of werknemer van het Vaticaan moet aantonen dat hij of zij gevaccineerd is, hersteld is van corona of negatief is getest. De gendarmerie van Vaticaanstad gaat de toegangscontroles handhaven.

Een uitzondering wordt wel gemaakt op de tijden dat gelovigen missen en liturgische vieringen in het Vaticaan bijwonen. Ook die mensen wordt opgeroepen zich wel te houden aan de hygiëneregels.

RIVM meldt 1370 nieuwe positieve tests, laagste aantal sinds 4 juli

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1370 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 309 minder dan gisteren en het laagste aantal sinds 4 juli.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1955 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 16 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting licht toe. Er liggen nu 565 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 559), van wie 198 op de IC (gisteren: 195), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 9 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 7 doden per dag, tegen 5 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Pfizer: coronavaccin werkt ook bij kinderen in de basisschoolleeftijd

Farmaceut Pfizer zegt dat zijn coronavaccin ook goed werkt bij kinderen van 5 tot 10 jaar oud. De uitkomsten van het onderzoek vormen de eerste stap om toestemming te krijgen van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit, om deze groep ook te vaccineren.

In verschillende landen, waaronder Nederland, kan iedereen boven de 12 zich al laten vaccineren met het Pfizer-vaccin.

Kinderen in de basisschoolleeftijd kregen bij de onderzoeken door Pfizer een derde van de dosis die aan volwassenen wordt toegediend. Toch ontwikkelden ze net zulke sterke antistoffen tegen het coronavirus als tieners en jonge volwassenen. De bijwerkingen, zoals pijnlijke armen of koorts waren van tijdelijke aard.

Pfizer wil tegen het einde van de maand een aanvraag indienen bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit. Kort daarna zullen aanvragen bij de Europese en Britse instanties volgen.

Gevaccineerd (of hersteld of negatief getest) op wintersport in Oostenrijk

Oostenrijk heeft de regels van het aankomende wintersportseizoen bekendgemaakt. Op alle skipistes gaat de zogeheten 3G-regel gelden. In de praktijk betekent dat mensen alleen in een skilift mogen met een bewijs van vaccinatie of een geldig test- of herstelbewijs. Er hoeft geen afstand te worden gehouden, maar het gebruik van een FFP2-maskers is verplicht.

Mocht het aantal coronapatiënten op de intensivecare-afdeling oplopen van de huidige 200 naar 300, dan zullen de regels voor niet-gevaccineerde wintersporters worden aangescherpt. In dat geval mogen niet-gevaccineerden geen après-skigelegenheden meer bezoeken, ook niet met een negatieve testuitslag.

Vanaf dat moment is een negatieve zelftest ook niet meer geldig voor het gebruik van de kabelbanen, of het bezoeken van restaurants en hotels. Niet-gevaccineerden moeten dan een negatieve PCR-test laten zien.

Amerikaans-Samoa 18 maanden covid-vrij, nu toch besmetting

Het eiland Amerikaans-Samoa in de Grote Oceaan heeft covid-19 bijna anderhalf jaar buiten de deur weten te houden, maar is nu toch getroffen. Afgelopen week is de eerste besmetting vastgesteld. Een reiziger die vanuit Hawaï naar het Amerikaanse grondgebied was gevlogen, bleek besmet met het virus.

Voordat de man het vliegtuig instapte, testte hij negatief en ook was hij volledig gevaccineerd. Bij aankomst had hij geen klachten maar tijdens de verplichte quarantaineperiode viel de test positief uit.

De directeur van de afdeling spoedeisende geneeskunde van de Johns Hopkins Universiteit zegt dat het verrassend is dat het eiland met zo'n 55.000 inwoners zo lang wist te ontkomen aan het coronavirus. "Maar de covid-zero-aanpak is niet voor altijd houdbaar. Zie het als een snelkookpan, zodra je de klep maar een klein beetje loslaat, is het voorbij."

Lufthansa bijna klaar met afbetalen coronastaatssteun

De Duitse luchtvaartonderneming Lufthansa wil nu ook het laatste gedeelte terugbetalen van de staatssteun die het bedrijf door de coronacrisis moest loodsen. Om dat voor elkaar te krijgen, geeft het bedrijf nieuwe aandelen uit ter waarde van 2,1 miljard euro.

De regering in Berlijn maakte een bedrag van 9 miljard vrij voor de luchtvaartonderneming. Lufthansa-topman Carsten Spohr heeft altijd aangegeven dat hij de terugbetaling van de staatssteun nog met de huidige regering wilde regelen. Met de verkiezingen van komende zondag voor de deur lukt dat net niet.

Duitsland stemde in met een reddingspakket voor Lufthansa aan het begin van de pandemie, toen de luchtvaartmaatschappij gedwongen werd de vloot aan de grond te houden en grote verliezen leed. Met het terugbetalen van de steun is de maatschappij ook bevrijd van de beperkende voorwaarden die de Europese Commissie stelde voor de goedkeuring van de deal, zoals een verbod op dividenden en op bonussen voor het management.

Tentamenzalen weer op volle capaciteit benut

Nu het collegejaar weer fysiek van start is gegaan, komen ook de tentamens er weer aan. Vanaf vandaag geldt dat de capaciteit van tentamenzalen weer volledig mag worden benut, zolang studenten anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden.

In studieruimtes of de universiteitsbibliotheek hoeft geen anderhalve meter afstand gehouden te worden, maar geldt wel de maximale groepsgrootte van 75 studenten per afgesloten ruimte.

Zorgmedewerkers gaan minder naar fysiotherapeut en psycholoog

Zorgmedewerkers hebben afgelopen jaar zelf minder gebruikgemaakt van fysiotherapie en psychische zorg dan normaal, ook al heeft een groot deel wel klachten. Bovendien maakt een grote meerderheid zich zorgen over corona. Dat komt naar voren uit onderzoek van IZZ, zorgverzekeraar en belangenorganisatie waarbij ruim 410.000 medewerkers in onder meer ziekenhuizen, verpleging, thuiszorg en gehandicaptenzorg zijn aangesloten. Aan het onderzoek deden zo'n 8000 mensen mee.

"We zien dat zorgmedewerkers zichzelf hebben weggecijferd om de zorg tijdens de pandemie maar te blijven leveren", zei Anouk ten Arve, programmamanager gezond werken in de zorg bij IZZ, in het NOS Radio 1 Journaal.

Stichting IZZ doet dit onderzoek al tien jaar onder de aangesloten organisaties. Volgens de uitkomsten van dit jaar maken zorgmedewerkers voor het eerst in vijf jaar minder gebruik van fysiotherapie en psychische zorg, terwijl 75 procent kampt met lichamelijke klachten en 30 procent psychische klachten heeft. Bovendien piekert 81 procent over corona en is 18 procent afgelopen jaar besmet geweest met covid-19. Van die besmette zorgmedewerkers had 47 procent daar langdurig klachten van, landelijk is dat gemiddelde 37 procent.

Ten Arve pleit er daarom voor dat werkgevers extra aandacht besteden aan gepieker over corona en aan de groep die langdurig coronaklachten heeft. Zij vindt dat leidinggevenden en bestuurders een sleutelrol moeten spelen bij het verbeteren van de gezondheid van zorgmedewerkers.

Corona-verpleegafdeling in het Maastricht UMC+

Na coronabesmetting basisschoolkind hoeft niet meer hele klas naar huis

Vanaf vandaag hoeft een basisschoolklas niet meer naar huis als een kind besmet blijkt te zijn met corona. Afgelopen dinsdag op de persconferentie kondigde het kabinet aan dat de maatregel "in deze fase van de pandemie" te zwaar was geworden. Afgelopen weken werden verspreid over het land tientallen basisschoolklassen naar huis gestuurd vanwege coronabesmettingen.

Samen met de ouders van een besmet kind, kijkt de GGD voortaan met wie er nauw contact is geweest en vervolgens worden maatregelen op maat geadviseerd. Als er meerdere besmettingen zijn binnen een klas, kan de GGD nog wel adviseren om de hele klas naar huis te sturen.

De PO-Raad zei vorige week blij te zijn met de versoepelingen. Wel benadrukte de raad, die de basisscholen in Nederland vertegenwoordigt, dat scholen goede begeleiding moeten krijgen van de GGD in het bepalen wie er wel en niet naar huis moet na een besmetting in de klas. "Als leraar kun je moeilijk bepalen wat nu precies veel contact is", aldus een woordvoerder.

De basisregels zoals testen bij verkoudheidsklachten, en in quarantaine na een positieve test, blijven wel gelden voor leerlingen en leraren.

Minder vliegtuigen door de coronacrisis, maar wel meer klachten

Hoewel het aantal vluchten nog steeds minder is dan voor de coronacrisis, klagen omwonenden meer over het lawaai van vliegverkeer, schrijft het AD.

Afgelopen maand werd door omwonenden van Schiphol 21.049 keer geklaagd over overlast, tegen 18.988 in augustus 2019. Het aantal vluchten was in diezelfde periode opvallend genoeg gedaald van 45.122 naar 32.000.

"Het lijkt aannemelijk dat een periode van bijzonder weinig vliegverkeer ervoor heeft gezorgd dat de toename extra opviel", redeneert een woordvoerder van Schiphol.

Welkom

Welkom in het coronablog van maandag 20 september.