liveblog
NOS WielrennenAangepast

Roglic wint tijdrit en boekt derde Vuelta-zege • Jakobsen gehuldigd in groene trui

Welkom bij het liveblog van de laatste etappe van de Vuelta

liveblog gesloten

Tot volgend jaar!

We houden ermee op hier in Santiago de Compostela. Het waren drie mooie weken met Primoz Roglic als grote uitblinker en met Fabio Jakobsen als fraaie winnaar van het puntenklassement.

Bekijk hieronder de samenvatting van de afsluitende tijdrit. Tot volgend jaar!

Roglic bekroont derde eindzege in Vuelta met winst in slottijdrit

De winnaar van de Vuelta: Primoz Roglic

En wie hebben we daar? De winnaar van de Vuelta van 2021: Primoz Roglic.

Primoz Roglic, de winnaar van de Vuelta

Jakobsen gehuldigd als winnaar puntenklassement

De winnaar van het puntenklassement van de Vuelta wordt gehuldigd in Santiago de Compostela. En die groene trui is van Fabio Jakobsen!

Fabio Jakobsen, winnaar van het puntenklassement, wordt gehuldigd

Eindstand Ronde van Spanje 2021

Dit zijn de beste tien renners van de Vuelta 2021.

Primoz Roglic wint voor de derde keer op rij. Steven Kruijswijk is de beste Nederlander: hij wordt twaalfde.

Uitslag 21ste etappe

De uitslag van de 21ste en laatste etappe van de Vuelta. De tijdrit levert Primoz Roglic zijn vierde ritzege en de eindzege op. Thymen Arensman wordt derde, Steven Kruijswijk achtste.

Met z'n allen op de foto

Primoz Roglic en zijn Jumbo-Visma-ploeg poseren voor de fotografen: de derde Vuelta-zege op rij is een feit.

De Jumbo-Visma-ploeg gaat op de foto na de zege van Primoz Roglic

PRIMOZ ROGLIC WINT TIJDRIT EN VUELTA

Primoz Roglic laat zien wie de beste is in Spanje: vlak voor de finish passeert hij Enric Mas zelfs nog. De Sloveen wint de individuele tijdrit in Santiago de Compostela en wint de Vuelta voor de derde keer op rij!

Plan Yates mislukt, Haig wordt derde

Adam Yates ging snoeihard van start in zijn poging om nog derde te worden in de Vuelta. Maar hij heeft gepokerd en verloren, zo lijkt het. Hij slaagt er niet in een minuut in te lopen op Jack Haig, die derde gaat worden.

Ook voor Bernal is Vuelta klaar

Voor Egan Bernal zit de Vuelta er ook op. De Colombiaan rijdt een prima afsluitende tijdrit en noteert in 45.51 vooralsnog de vijfde tijd. Hij zal als zesde eindigen in het eindklassement.

Verschil tussen Roglic en Cort Nielsen wordt kleiner

Bij het tweede meetpunt is Roglic nog 17 seconden sneller dan Cort Nielsen. Het verschil is dus ietsje kleiner geworden. De Sloveen rijdt nu 25 seconden achter Mas, de nummer 2 die twee minuten eerder is vertrokken.

Primoz Roglic onderweg tijdens de afsluitende tijdrit van de Vuelta

Kruijswijk voorlopig vijfde, Haig heeft podium in zicht

Steven Kruijswijk gaat over de finish in de voorlopig vijfde tijd: 45.54. Dat doet hij met een libelle op zijn schouder.

Het verschil tussen Adam Yates en Jack Haig wordt ondertussen kleiner. Het ziet ernaar uit dat Haig zijn podiumplek houdt.

Cort Nielsen ziet bui hangen

Magnus Cort Nielsen ziet de bui al hangen in de hotseat. Primoz Roglic is op het eerste meetpunt 18 seconden sneller dan de Deen.

Het verschil tussen Yates en Haig is opgelopen naar 35 seconden. Yates moet een minuut goedmaken op Haig om een plek op het eindpodium veilig te stellen.

Magnus Cort Nielsen voelt aan dat het kielekiele gaat worden voor de ritzege

Terugkijken: Van Vleuten schrijft Vuelta Challenge op haar naam, slotrit voor Kopecky

Van Vleuten schrijft Vuelta Challenge op haar naam, slotrit voor Kopecky

Roglic gaat snel, Yates nadert Haig

Primoz Roglic is op dit moment al bijna een halve seconde sneller dan Enric Mas, de nummer twee. De derde Vuelta-zege van de Sloveen komt snel dichterbij.

Spannend is de strijd om de derde plaats. Het verschil in het algemeen klassement tussen Jack Haig en Adam Yates is precies een minuut. Maar Yates is vooralsnog een kleine halve minuut sneller onderweg dan Haig.

Kruijswijk goed bezig, Roglic onderweg

Steven Kruijswijk, de nummer 12 in het algemeen klassement, verstopt zich niet tijdens de tijdrit. Bij het eerste meetpunt noteert hij vooralsnog de derde tijd, op 0.27 van Cort Nielsen.

En inmiddels is ook Primoz Roglic begonnen aan zijn race tegen de klok. Is de Sloveen onderweg naar zijn derde Vuelta-zege op rij? Waarschijnlijk wel.

Primoz Roglic is onderweg

Roglic is bijna aan de beurt

Primoz Roglic is bijna aan de beurt voor de afsluitende tijdrit. Om 19.43 gaat de Sloveen van start.

Primoz Roglic bereidt zich voor op de tijdrit

De wielercarrière van Aru is voorbij

Fabio Aru heeft zijn afsluitende tijdrit ook achter de rug. En niet alleen de afsluitende tijdrit van de Vuelta, maar ook die van zijn wielerloopbaan. Hij is iets meer dan vier minuten langzamer dan Cort Nielsen.

De Italiaan heeft na deze Ronde van Spanje een punt gezet achter zijn carrière. Zijn grootste prestatie: het winnen van de Vuelta in 2015.

Fabio Aru, goedgemutst voor de start

Cort Nielsen: 'Plan was om ervoor te gaan'

"Het is te vroeg om te zeggen of het de tijdrit van mijn leven was. Maar het was zeker een goede", aldus Magnus Cort Nielsen, die tot nu toe de snelste tijd heeft gereden. "Het plan was om ervoor te gaan. Tijdens de warming-up en vanochtend voelde mijn benen al goed."

De Deen boekte al drie etappezeges en werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner van deze Vuelta. "Die prijs betekent veel voor me. Ik houd ervan om agressief te rijden, ik ben er trots op."

Arensman voorlopig tweede achter Cort Nielsen

Thymen Arensman kan terugkijken op een meer dan uitstekende tijdrit. De Nederlander van DSM noteert 44.54 en staat daarmee voorlopig tweede.

Tussenstand tijdrit

1. Magnus Cort Nielsen 44.16
2. Thymen Arensman +0.38
3. Josef Cerny +1.03
4. Chad Haga +1.30
5. Nico Denz +2.04

Poels is ook onderweg

Wout Poels krijgt een zetje en is nu ook begonnen aan zijn afsluitende tijdrit van de Vuelta.

De snelste tijd tot nu toe staat op naam van Magnus Cort Nielsen: 44.16. En de Deen zou nog weleens een tijdje in de hotseat kunnen blijven zitten.

Wout Poels is begonnen aan zijn tijdrit

Veelvraat Cort Nielsen noteert snelste tijd

Magnus Cort Nielsen won al drie etappes, werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner van de Vuelta, en maakt nu indruk met de snelste tijd in de tijdrit. De Deen noteert 44.16 en is daarmee ruim een minuut sneller dan Cerny.

Ondertussen ook over de finish: Wesley Kreder, die 6.37 langzamer was dan Cort Nielsen.

Magnus Cort Nielsen blaast uit nadat hij de voorlopig snelste tijd in de tijdrit heeft gereden

Jakobsen: 'Mijn grootste overwinning tot nu toe'

Fabio Jakobsen was na zijn laatste krachtsinspanning in Spanje uiteraard een gelukkig man. "Mijn benen zijn helemaal leeg. Maar ik heb genoten van de laatste kilometers", aldus de drievoudig etappewinnaar in gesprek met Eurosport.

"Ik kon zwaaien naar het publiek en juichte alsof ik had gewonnen. Want voor mij, om hier te finishen in Santiago de Compostela, voelt voor mij als de grootste overwinning tot nu toe. Ik ben blij dat ik de groene trui mee naar huis kan nemen."

Nog een leuk nieuwtje voor Jakobsen: hij is niet meer de langzaamste in deze tijdrit. Antonio Nibali deed een kleine 2 minuten langer over de tocht naar het bedevaartsoord.

Haga rijdt tweede tijd, maar Cort Nielsen komt eraan

Chad Haga komt over de finish in Santiago de Compostela in voorlopig de tweede tijd: 45.45. De Amerikaan geeft een kleine halve minuut toe op leider Cerny.

Ook binnen: Bert-Jan Lindeman (+4.01), Ramon Sinkeldam (+5.39) en Lennard Hofstede (+7.00). En natuurlijk Fabio Jakobsen, in de langzaamste tijd tot nu toe.

Magnus Cort Nielsen, die al drie etappezeges op zijn naam schreef en is uitgeroepen tot strijdlustigste renner in deze Vuelta, reed op het eerste meetpunt op 13 kilometer veruit de snelste tijd: 27 seconden sneller dan Cerny.

Jakobsen juichend over de finish

Fabio Jakobsen komt juichend over de finish na zijn afsluitende tijdrit van de Vuelta. Hij rijdt tot nu toe de slechtste tijd, maar dat deert hem niet: de groene trui is definitief van hem!

De snelste tijd tot nu toe is van Josef Cerny. De Tsjech deed 45.18 over de 33,8 kilometer. Jakobsen deed er ruim 7 minuten langer over.

Fabio Jakobsen komt juichend over de finish in de afsluitende tijdrit

Mäder zamelt flink bedrag in voor het milieu

De Zwitserse renner Gino Mäder heeft tijdens deze Ronde van Spanje een inzamelingsactie gehouden voor een nog te bepalen milieuorganisatie. Met nog één tijdrit te gaan heeft de renner van Bahrain Victorious al 3.048 euro bijeengefietst.

Voor iedere renner die hij per etappe voorbleef, heeft hij 1 euro apart gezet voor het goede doel. Mensen konden hem op Twitter laten weten welke milieuorganisatie het geld verdient. Het Twitterbericht met de meeste likes krijgt het geld, adus de Zwitser.

En laat Mäder tot nu toe nou een uitstekende Vuelta hebben gereden. Hij staat vijfde in het algemeen klassement en veroverde en passant ook de witte trui van het jongerenklassement.

Meer Nederlanders onderweg

Inmiddels zijn ook Bert-Jan Lindeman, Lennard Hofstede, Ramon Sinkeldam al begonnen aan de tijdrit.

Cerny heeft het eerste meetpunt bereikt, op 13 kilometer, in een tijd van 19.36. Het is natuurlijk allemaal even afwachten wat deze informatie waard is.

Bahrain kraait victorie in Benelux Tour: Mohoric wint op Muur, eindzege Colbrelli

Sonny Colbrelli heeft de Benelux Tour op zijn naam geschreven. In de slotrit door de Vlaamse Ardennen, met drie beklimmingen van de Bosberg en de Muur van Geraardsbergen, was de Italiaans kampioen opnieuw ijzersterk al profiteerde hij ook van de aanvalslust van ploeggenoot Matej Mohoric.

Tom Dumoulin maakte opnieuw indruk met een tegenaanval in de laatste vijf kilometer en kwam met Colbrelli in zijn wiel nog bijna bij de Sloveense kampioen, maar die bleef net buiten schot.

De Nederlander eindigde zo als derde, vlak achter de juichende Colbrelli.

Matej Mohoric wint op de Muur van Geraardsbergen, voor ploeggenoot Sonny Colbrelli en Tom Dumoulin.

Cerny en Jakobsen zijn onderweg!

De laatste etappe van de Vuelta is officieel begonnen. Josef Cerny is als eerste aan de tijdrit over 33,8 kilometer begonnen. En ook groenetruidrager Fabio Jakobsen is onderweg!

Cerny eindigde als vijfde in de tijdrit op de eerste dag van de Vuelta, dus de Tsjech zal ongetwijfeld een scherpe eerste tijd neerzetten.

Om 19.35 uur gaat Gino Mäder als eerste van de topvijf van start, om 19.43 uur is rodetruidrager Primoz Roglic aan de beurt.

Groenetruidrager Fabio Jakobsen draait warm

Fabio Jakobsen is al zeker van het winnen van het puntenklassement, mits hij straks de tijdrit overleeft. De Nederlander gaat straks als tweede van start, om 17.03 uur.

Primoz Roglic verkent het parcours voor de laatste keer

De eindzege kan Primoz Roglic eigenlijk niet meer ontgaan, met 2.38 voorsprong op de nummer twee, Enric Mas. Maar zeg nooit nooit in de wielrennerij.

Van Vleuten schrijft Vuelta Challenge op haar naam

Annemiek van Vleuten heeft het eindklassement van de Vuelta Challenge aan haar imposante erelijst toegevoegd. De kopvrouw van Movistar greep zaterdag met een lange solo de macht in de vierdaagse etappekoers.

In de slotrit naar Santiago de Compostela kwam haar leiderstrui niet in gevaar. De zege in de slotrit was voor de Belgische kampioene Lotte Kopecky, die de Italiaanse kampioene Elisa Longo Borghini versloeg in een sprint-à-deux.

Marlen Reusser, Annemiek Van Vleuten en Elise Chabbey op het erepodium

Van der Poel langer bij Alpecin-Fenix: 'Voelt als tweede familie'

Ander wielernieuws: Mathieu van der Poel heeft zijn contract bij wielerploeg Alpecin-Fenix tussentijds verlengd. De 26-jarige Nederlander ligt nu tot eind 2025 vast bij de Belgische formatie.

"Ik ben erg blij om bij te tekenen bij een team dat voelt als een tweede familie", aldus Van der Poel, die zich tien jaar geleden aansloot bij Alpecin-Fenix.

Mathieu van der Poel in de leiderstrui van de Tour de France 2021

Waarheen leidt de weg?

De weg leidt naar bedevaartsoord Santiago de Compostela, en niet naar Madrid, zoals we de laatste jaren gewend waren. De start is in Padrón, waarna een rit over 33,8 kilometer volgt met veel kronkel- en slingerweggetjes en ook wat heuvels.

In 1993 eindigde de Vuelta ook met een tijdrit van Padrón naar Santiago de Compostela. Het werd een Zwitsers feestje: Alex Zülle won de tijdrit, Tony Rominger de Vuelta.

De stand in het algemeen klassement

Miguel Ángel López is dus verdwenen en dan is dit de toptien voor de afsluitende tijdrit. Primoz Roglic staat op de drempel van zijn derde Vuelta-zege, maar we weten allemaal - en zeker de Sloveen - dat er nog veel mis kan gaan in een afsluitende tijdrit.

Beste Nederlander in het klassement is Steven Kruijswijk, de nummer 12 op 24.50 van zijn Jumbo-Visma-kopman.

Klassement na etappe 20

En wat gebeurde er gisteren nou met 'Bad Boy López'?

In de voorlaatste etappe van de Vuelta deed Movistar-renner Miguel Ángel López iets wat zelden of nooit vertoond is in het professionele wielrennen. Aan het begin van de dag stond López nog derde in het klassement, aan het einde van de dag was zijn naam verdwenen uit de lijst.

Wat was er in hemelsnaam gebeurd met de Colombiaanse 'Superman'?

Lees hier het hele verhaal, hopelijk binnenkort te zien op Netflix.

Wat gebeurde er gisteren in de Vuelta?

Clément Champoussin won verrassend de twintigste etappe van de Ronde van Spanje. In de voorlaatste etappe, door de organisatie ook wel 'mini Luik-Bastenaken-Luik' genoemd, moesten de renners 202,2 kilometer afleggen met zo'n tien beklimmingen, waarvan de zwaarste in de tweede helft van de rit.

Op de finish op de top van Castro de Herville was de 23-jarige Franse wielrenner van AG2R als eerste boven. De leiderstrui bleef in handen van Primoz Roglic.

Champoussin verrast in voorlaatste Vuelta-etappe, Roglic blijft in het rood

Por última vez: buenos días!

Voor de laatste keer zeggen we: welkom bij de Ronde van Spanje! De 142 overgebleven renners rijden vandaag de afsluitende tijdrit over 33,8 kilometer van Padrón naar Santiago de Compostela.

Primoz Roglic deelde vrijwel de hele Vuelta de lakens uit en vertrekt om 19.49 uur als laatste renner in de rode leiderstrui. Josef Cerny gaat om 17.02 uur als eerste van start.

Vanaf 18.30 uur is de tijdrit live te zien via deze livestream op NOS.nl en de NOS-app. Met dit liveblog bleef je de hele middag en avond op de hoogte.