liveblog
NOS VoetbalAangepast

Fortuna en RKC spelen gelijk • Rentree Rienstra na hartproblemen

Pushmeldingen ontvangen? Tik op het belletje bovenaan je scherm!

liveblog gesloten

Tot morgen!

Daarmee sluiten we het blog voor vandaag af. Morgen zijn we er uiteraard weer, met dan onder andere PSV - FC Groningen.

Uitslagen eerste divisie

Eindstanden

NAC Breda - ADO Den Haag 3-0
Roda JC - Almere City FC 3-4
FC Volendam - MVV Maastricht 5-0
FC Emmen - De Graafschap 0-2
VVV-Venlo - Jong AZ 0-1
FC Eindhoven - FC Den Bosch 1-0
Helmond Sport - Jong PSV 1-0
Jong Ajax - Excelsior 1-2
Jong FC Utrecht - Telstar 3-0

Twente, Ajax en PSV openen Eredivisie Vrouwen flitsend

Regerend landskampioen FC Twente is uitstekend begonnen aan het nieuwe seizoen in de Eredivisie Vrouwen. In eigen huis werd vv Alkmaar verpulverd: 8-0.

Ook PSV (de nummer twee van vorig seizoen) en Ajax (de nummer drie) wonnen met ruime cijfers van respectievelijk PEC Zwolle en Excelsior/Barendrecht.

Afgelopen!

Daar is het laatste fluitsignaal in Sittard. Fortuna en RKC nemen beide een punt mee uit dit vermakelijke duel.

Fortuna Sittard-RKC Waalwijk 2-2

80' Fortuna dringt aan

Met nog tien minuten te spelen, dringt Fortuna aan. Seuntjens en Tekie proberen het van afstand, maar doelman Vaessen hoeft niet in actie te komen.

Fortuna Sittard-RKC Waalwijk 2-2

67' DOELPUNT FORTUNA!

En het is weer gelijk! Bij het eerste doelpunt van Fortuna was hij nog de aangever, dit keer rondt Mats Seuntjens zelf af.

Fortuna Sittard-RKC Waalwijk 2-2

60' Fortuna-aanvoerder Rienstra terug

Ben Rienstra betreedt het veld als vervanger van Deroy Duarte. Een bijzonder moment voor de aanvoerder van Fortuna Sittard.

Bij Rienstra werden namelijk begin vorige maand hartproblemen geconstateerd, waardoor het niet zeker was of hij weer terug kon keren op het voetbalveld.

55' DOELPUNT RKC

Nu is het wel raak voor RKC. Het is opnieuw Kramer die scoort en de bezoekers op voorsprong zet.

Fortuna Sittard-RKC Waalwijk 1-2

54' Kunst- en vliegwerk

Met kunst- en vliegwerk voorkomt Fortuna dat RKC op voorsprong komt in Sittard. De bal blijft lang hangen in het strafschopgebied, maar wonder boven wonder vliegt de bal niet het doel in.

Fortuna Sittard-RKC Waalwijk 1-1

46' Tweede helft

Fortuna Sittard en RKC zijn met een gelijke stand begonnen aan de tweede helft.

Fortuna Sittard-RKC Waalwijk 1-1

Ondertussen in de eerste divisie

Ruststanden

NAC Breda - ADO Den Haag 2-0
Roda JC - Almere City FC 1-2
FC Volendam - MVV Maastricht 2-0
FC Emmen - De Graafschap 0-0
VVV-Venlo - Jong AZ 0-0
FC Eindhoven - FC Den Bosch 1-0
Helmond Sport - Jong PSV 0-0
Jong Ajax - Excelsior 0-0
Jong FC Utrecht - Telstar 2-0

Rust

Na een enerverende eerste helft staat het 1-1 in Sittard tussen Fortuna en RKC. Baghdadi en Kramer namen de doelpunten voor hun rekening.

Fortuna Sittard-RKC Waalwijk 1-1

Kramer maakt de 1-1 tegen Fortuna

38' DOELPUNT RKC

Daar is de gelijkmaker van RKC. Hij hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het dan toch raak voor de Waalwijkers. Michiel Kramer tikt de 1-1 binnen.

Fortuna Sittard-RKC Waalwijk 1-1

35' Veel kansen over en weer

Het is tot nu toe een open wedstrijd in Sittard. Beide ploegen creëren kansen, maar tot nu toe was alleen Baghdadi trefzeker.

23' DOELPUNT FORTUNA!

Daar is de eerste echte kans voor Fortuna Sittard en meteen is het raak! Samy Baghdadi knalt een voorzet van Mats Seuntjens hard binnen.

Fortuna Sittard-RKC Waalwijk 1-0

Baghdadi zet Fortuna op voorsprong

20' Duel in evenwicht

Het duel is na twintig minuten spelen nog in evenwicht. De eerste gele kaart van de wedstrijd is wel een feit. RKC'er Jens Odgaard wordt bestraft voor gevaarlijk spel.

Fortuna Sittard-RKC Waalwijk 0-0

10' Aanvallend begin van RKC

RKC Waalwijk begint aanvallend aan het duel met Fortuna Sittard. Saïd Bakkari schiet binnen een minuut al op doel, maar zijn poging gaat ruim naast en even later komt ook Michiel Kramer gevaarlijk voor het doel van Yanick van Osch.

Fortuna Sittard-RKC Waalwijk 0-0

Tirpan terug in Sittard

Vlak voor de aftrap kwam Mickaël Tirpan het veld oplopen. De Belg werd sinds januari al gehuurd van het Turkse Kasimpasa en zal ook komend seizoen voor de Limburgers uitkomen.

Aftrap

De derde speelronde van de eredivisie is onderweg met Fortuna Sittard tegen RKC Waalwijk.

Fortuna won laatste drie keer van RKC

Fortuna Sittard won de laatste drie ontmoetingen met RKC Waalwijk in de eredivisie. RKC won de drie onderlinge competitieduels daarvoor.

Van Bergen naar Stade Reims

Mitchell van Bergen verruilt sc Heerenveen na drie seizoenen voor het Franse Stade Reims. De 22-jarige buitenspeler speelde 99 officiële wedstrijden voor de Friese club en scoorde daarin zeventien keer.

Mitchell van Bergen

Opstelling Fortuna Sittard

Na een weekend rust, moet Fortuna Sittard vanavond weer aan de bak. Eigenlijk zouden de Limburgers vorige week tegen AZ spelen, maar die wedstrijd werd op verzoek van de Alkmaarders uitgesteld zodat ze zich beter konden voorbereiden op de return tegen Celtic in de play-offs van de Europa League.

Opstelling Fortuna Sittard

Opstelling RKC

Gisteren werd bekend dat Vurnon Anita toch weer bij RKC Waalwijk een contract heeft getekend, nadat hij de club aan het begin van de zomer nog transfervrij verliet. Daardoor zat Anita enige tijd zonder club, maar hij trainde al wel weer enkele weken mee in Waalwijk. Tegen Fortuna Sittard krijgt Anita direct een basisplaats.

RKC moet het vanavond doen zonder eerste doelman Joel Castro Pereira. De Zwitser is geblesseerd en wordt onder de lat vervangen door Etienne Vaessen.

Opstelling RKC

Bijna volledig programma eerste divisie

De Keuken Kampioen Divisie is toe aan de vierde speelronde en die wordt bijna volledig vanavond gespeeld. De negen wedstrijden starten allemaal om 20.00 uur.

Alleen Top Oss en FC Dordrecht komen niet in actie. Zij spelen zaterdagavond om 16.30 uur tegen elkaar.

Vierde speelronde Keuken Kampioen Divisie

NAC Breda - ADO Den Haag
Roda JC - Almere City FC
FC Volendam - MVV Maastricht
FC Emmen - De Graafschap
VVV-Venlo - Jong AZ
FC Eindhoven - FC Den Bosch
Helmond Sport - Jong PSV
Jong Ajax - Excelsior
Jong FC Utrecht - Telstar

Dubbelslag Cambuur

Ook in Nederland is er transfernieuws te melden. SC Cambuur heeft zich versterk met Maxim Gullit en Filip Krastev.

De 20-jarige Gullit komt over van AZ en heeft een handtekening gezet onder een contract voor twee seizoenen. Hij kan uit de voeten als centrale verdediger en als linksback.

Bulgaars international Krastev komt op huurbasis naar Leeuwarden. De 19-jarige middenvelder wordt gehuurd van het Belgische Lommel SK.

Maxim Gullit op de training van AZ

Na twaalf jaar terug bij United

Cristiano Ronaldo keert na twaalf jaar terug bij Manchester United, de club waar hij tussen 2003 en 2009 ook al onder contract stond. Toen speelde hij 196 competitiewedstrijden voor de Engelse club, waarin hij 84 keer scoorde.

Manchester United bevestigt komst Ronaldo

Manchester United heeft bevestigd dat het een akkoord heeft bereikt met Juventus over de overgang van Cristiano Ronaldo.

Er moet nog wel overeenstemming worden bereikt met de Portugees zelf, maar dat lijkt een formaliteit. Ook moet Ronaldo nog door de medische keuring. Daarvoor is hij zojuist in Lissabon geland, zo is te zien op beelden van de Portugese zender TVI24.

Slot kijkt 'met plezier' uit naar groepsfase Conference League

Feyenoord-trainer Arne Slot heeft ook zijn oordeel uitgesproken over de loting voor de Conference League, waarin de Rotterdammers moeten spelen tegen Maccabi Haifa, Slavia Praag en Union Berlin.

"Ik kijk er met plezier naar uit", zei Slot. "Het zijn best sterke ploegen. Het is een loting die je ook in de Europa League had kunnen hebben."

Op de vraag wat de doelstelling van Feyenoord is, antwoordt Slot: "We willen vooral een bepaald soort voetbal spelen, dat gepaard gaat met overwinningen en een ontwikkeling van de spelers."

Arne Slot

Heerenveen voorlopig zonder Kaib vanwege gebroken kaak

Heerenveen kan voorlopig niet beschikken over Rami Kaib. De Zweedse verdediger heeft een gebroken kaak.

Kaib deed de twee al gespeelde competitiewedstrijden van het begin tot het einde mee. Hij liep de kaakblessure vermoedelijk al voor vorig weekeinde op, maar deze week werd pas duidelijk wat er precies aan de hand was. Trainer Johnny Jansen verwacht dat Kaib vijf tot zes weken niet kan spelen.

In de thuiswedstrijd van zondag tegen AZ mist Heerenveen ook Rami Hajal en Mitchell van Bergen. Van Bergen is in afwachting van een aanstaande transfer.

Rami Kaib bedankt het publiek na de zege op RKC Waalwijk van vorige week

Jansen over loting: 'Doelstelling om te overwinteren blijft hetzelfde'

Ook AZ-trainer Pascal Jansen heeft gereageerd op de loting voor de Conference League, waarin de Alkmaarders zijn gekoppeld aan Cluj uit Roemenië, Jablonec uit Tsjechië en Randers uit Denemarken.

"Een interessante loting. De clubs zijn van iets minder niveau dan dat je in de Europa League zou mogen verwachten, maar het zijn ook teams die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal. Dus daar gaan we nu de strijd mee aan", aldus Jansen.

"We gaan voor het maximaal haalbare. De doelstelling om te overwinteren is nog steeds hetzelfde. Maar ik kan de clubs op dit moment nog niet inschatten qua sterkte."

AZ-trainer Pascal Jansen

'United brengt officieel bod uit op Ronaldo'

We brengen weer even een bezoek aan Circus Ronaldo. Na zijn vertrek bij Juventus en het afvallen van Manchester City lijkt zijn oude club Manchester United de beste papieren te hebben.

De onderhandelingen tussen zaakwaarnemer Jorge Mendes en United zijn naar verluidt in volle gang en volgens de Italiaanse journalist Fabrizio Romano is er nu ook een officieel bod uitgebracht bij Juventus. Volgens andere bronnen zou het gaan om een bedrag van 28 miljoen euro.

Cristiano Ronaldo

City-verdediger Mendy blijft voorlopig vastzitten

Benjamin Mendy, linksback van Manchester City, blijft nog tot zeker 10 september in voorlopige hechtenis. De Fransman wordt verdacht van het plegen van vier verkrachtingen en een aanranding in zijn huis in Cheshire. Zijn verzoek om op borgtocht vrij te komen, werd afgewezen.

De 27-jarige Mendy werd deze week opgepakt en moest vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnen, waar hij de aanklachten kreeg te horen. De strafbare feiten zouden zijn gepleegd tussen oktober vorig jaar en deze maand. De slachtoffers zijn drie vrouwen, onder wie een minderjarige.

City heeft de speler hangende het onderzoek geschorst. Over twee weken moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen.

Benjamin Mendy kwam in de eerste wedstrijd van het seizoen nog in actie tegen Tottenham Hotspur

Schmidt ziet uitdagende loting voor PSV: 'Goede clubs en trainers'

De reactie van PSV-trainer Roger Schmidt in beeld op de loting van de Europa League. PSV zit in een groep met AS Monaco, Real Sociedad en Sturm Graz.

Schmidt ziet uitdagende loting voor PSV: 'Goede clubs en trainers'

Rio Ferdinand volgt ontwikkelingen rond Ronaldo

'Manchester City valt af voor Ronaldo'

De ontwikkelingen in het geruchtencircuit rond Cristiano Ronaldo gaan snel. Volgens de Italiaanse journalist Fabrizio Romano en BBC-journalist Simon Stone is Manchester City afgevallen als nieuwe club voor de Portugees. De club zelf zou ervan hebben afgezien, meldt de Engelse journalist.

Ondertussen zouden de onderhandelingen met Manchester United inderdaad in de volle gang zijn.

Is Manchester United ook in beeld voor Ronaldo?

Hoe gaat het ondertussen met Cristiano Ronaldo? De Portugese superster is samen met zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes met een privévliegtuig vertrokken uit Turijn. Maar waarheen leidt de weg? Manchester ligt het meeste voor de hand.

Ronaldo wordt al een tijdje in verband gebracht met Manchester City. Trainer Pep Guardiola wilde er in zijn persconferentie van vanmiddag niet veel over kwijt: "Ik ben blij met de ploeg die we hebben. Er zijn maar weinig spelers die zelf kunnen beslissen waar ze spelen. Ronaldo is er daar één van."

Volgens de Italiaanse sportjournalist Fabrizio Romano is ook Manchester United in beeld. Zaakwaarnemer Mendes zou momenteel in direct contact staan met United, waar Ronaldo eerder al furore maakte.

United-trainer Ole Gunnar Solksjaer ging er tijdens de persconferentie ook op in: "Ik wil niet te veel speculeren. Ronaldo is een legende bij deze club en we hebben altijd goed contact gehad. Hij weet hoe we over hem denken. Als hij naar een andere club gaat, weet hij ons te vinden."

Letsch over loting: 'Hiervoor zijn we voetballer of trainer geworden'

Vitesse heeft bij de loting een fraaie poule getroffen in de Conference League, met Tottenham Hotspur, Stade Rennais en NS Mura als tegenstanders. "Een mooie, maar ook zware groep. Ik schat in dat dit een van de zwaarst mogelijke poules is", was de reactie van Vitesse-trainer Thomas Letsch.

"Tottenham Hotspur speelde bijvoorbeeld twee jaar geleden nog de finale van de Champions League, een podium waarop Stade Rennais vorig seizoen ook acteerde. Maar tegelijkertijd zijn deze tegenstanders ook de reden waarom we zo graag Europees voetbal willen spelen. Zo zie je ook maar dat de Conference League niet zomaar het derde toernooi van Europa is, maar dat de kwaliteit van de deelnemers echt hoog ligt."

"Het is speciaal om tegen die topploegen te spelen, in schitterende stadions en mooie steden. Hiervoor zijn we allemaal voetballer of trainer geworden", aldus Letsch.

Thomas Letsch tijdens het voorrondeduel met Anderlecht

Overname ADO Den Haag door Lentze en Jol komt dichterbij

In de overnamesoap van ADO Den Haag praat de club nu alleen nog maar met de groep rond vastgoedhandelaar Jeroen Lentze en Martin Jol. ADO was in gesprek met twee partijen, maar zet de onderhandelingen nu alleen met Lentze en Jol voort, meldt de club.

ADO is al een tijd op zoek naar een nieuwe eigenaar, nu de Chinese grootaandeelhouder United Vansen niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Diverse partijen hebben interesse getoond in ADO, maar tot een akkoord over een overname kwam het telkens niet.

Onderdeel van de onderhandelingen tussen ADO en Lentze en Jol is ook de overname van het stadion, dat nu nog eigendom is van de gemeente Den Haag.

Conference League: Feyenoord naar Praag, AZ treft Cluj en Vitesse loot Spurs

AZ, Feyenoord en Vitesse weten hun tegenstanders voor de groepsfase in de gloednieuwe Conference League. Bij de eerste loting voor de nieuwe Europese competitie werd Feyenoord gekoppeld aan Slavia Praag, FC Union Berlin en Maccabi Haifa uit Israël.

Vitesse zit in een mooie groep met het Engelse Tottenham Hotspur, Stade Rennais (Frankrijk) en NS Mura uit Slovenië. In groep D speelt AZ tegen het Roemeense CFR Cluj, FK Jablonec (Tsjechië) en Randers FC uit Denemarken.

Schmidt over loting: 'Uitdaging om eerste te worden'

PSV-trainer Roger Schmidt kijkt uit naar de uitdaging om met AS Monaco, Real Sociedad en Sturm Graz de strijd aan te gaan om de eerste plaats in groep B van de Europa League.

"Het is een goede, maar ook lastige groep met interessante clubs met goede spelers en trainers. Sturm Graz ken ik nog goed van mijn periode bij Salzburg", sprak Schmidt op de persconferentie.

"Het wordt een uitdaging om eerste te worden, maar we hebben de laatste weken zien, ook internationaal, hoe goed we kunnen voetballen."

Roger Schmidt

Vitesse in groep G met Tottenham Hotspur

Vitesse kan zich opmaken voor een fraaie groep in de Conference League.

De Arnhemmers komen in groep G terecht, met Tottenham Hotspur en Stade Rennais. Bij de Spurs komt Vitesse international Steven Bergwijn tegen.

Als laatste club komt Vitesse het Sloveense NS Mura tegen.

AZ in groep met CFR Cluj, Jablonec en Randers

AZ zit in groep D en daar is het Roemeense CFR Cluj als tweede club bijgekomen.

FK Jablonec uit Tsjechië is de tweede ploeg in de groep van AZ.

Randers FC uit Denemarken is de derde tegenstander.

Feyenoord in groep met Slavia Praag, Union Berlin en Maccabi Haifa

Feyenoord is bij de loting van de Conference League terechtgekomen in groep E, met Slavia Praag.

Als tweede club komt daar Union Berlin bij. Bij de Duitse club spelen Rick van Drongelen en Sheraldo Becker.

En Maccabi Haifa is de derde ploeg in de poule van Feyenoord. Bij de Israëliërs staat Tjaronn Chery onder contract.

Poolse arbiter Marciniak leidt Oranje tegen Noorwegen

Scheidsrechter Szymon Marciniak leidt woensdag de uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Noorwegen in de WK-kwalificatie. De 40-jarige Pool krijgt in Oslo langs de zijlijn assistentie van zijn landgenoten Pawel Sokolnicki en Tomasz Listkiewicz.

Marciniak leidde het Nederlands elftal al drie keer eerder. Hij floot oefenduels met Mexico en België en een wedstrijd in de EK-kwalificatie tegen Noord-Ierland.

De Noorse voetbalbond laat vanwege corona maar 7.000 fans toe in het Ullevall-stadion, dat een capaciteit heeft van 25.000 toeschouwers. Supporters van het Nederlands elftal zijn niet welkom.

Allegri bevestigt: 'Ronaldo wil weg bij Juventus'

Juventus-trainer Massimiliano Allegri heeft tijdens een persconferentie bevestigd dat Cristiano Ronaldo weg wil bij de Italiaanse club.

"Hij heeft gisteren aangegeven dat hij wil vertrekken", aldus Allegri. "Hij heeft niet meegetraind en zit ook niet in de selectie voor de wedstrijd tegen Empoli. We moeten hem bedanken voor wat hij voor de club heeft gedaan. Maar wij moeten nu weer verder."

Historisch moment: loting Conference League begonnen

Toch wel een bijzonder moment in de recente voetbalhistorie: op het UEFA-hoofdkwartier is de lotingsceremonie begonnen van de gloednieuwe Conference League. Met AZ, Feyenoord en Vitesse in de kokers.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin komt hoogstpersoonlijk even langs voor een praatje met de presentatoren Pedro Pinto en Laura Wontorra. "Voetbal is voor iedereen, niet alleen voor de elite", aldus Ceferin.

We houden je via dit liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen tijdens de loting.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin toont de trofee van de Conference League voor de loting

Van Gaal licht zijn Oranje-selectie toe

Bondscoach Louis van Gaal heeft naar eigen zeggen geen harde noten hoeven kraken om zijn definitieve selectie rond te krijgen. "Nee, ik volg altijd mijn visie. Ik bespreek dat met mijn assistenten en dan neem ik mijn beslissing", aldus de bondscoach.

De keuze voor Bergwijn vergroot volgens Van Gaal zijn tactische mogelijkheden. "Hij heeft wel wat laten zien (bij zijn club Tottenham Hotspur, red.). Hij vergroot de mogelijkheden om 4-3-3 te spelen." Overigens wilde Van Gaal nog niet prijsgeven of hij definitief voor het 4-3-3-systeem kiest.

Van Gaal benoemde ook een bijzondere rol voor Marten de Roon, die wel is geselecteerd ondanks dat de middenvelder in de Serie A nog een schorsing van vier duels uitziet. "Sommige spelers spreken in de kleedkamer de taal van de trainer", legde Van Gaal uit.

Van Gaal had geen moeite met eerste selectie: 'Ik volg altijd mijn eigen visie'

PSV stuit op AS Monaco, Real Sociedad en Sturm Graz

PSV is bij de loting voor de Europa League in een groep terechtgekomen met AS Monaco. Dat is natuurlijk de club van Myron Boadu.

Als tweede club komt Real Sociedad bij de groep van de Eindhovenaren. Dat is op papier dus een behoorlijk pittige groep B. En dan komt er ook nog Sturm Graz uit Oostenrijk bij.

De groepswinnaars gaan door naar de laatste zestien, nummer twee komt in een tussenronde terecht en treft daarin een nummer drie uit de Champions League, terwijl de club die als derde eindigt z'n Europese campagne vervolgt in de Conference League.

Bekijk de complete loting op Teletekstpagina 809.

Villarreal-aanvaller Moreno speler van het jaar in Europa League

De loting voor de groepsfase van de Europa League is ondertussen ook in volle gang. Althans, het voorprogramma is nog bezig. Daarin is onder meer bekendgemaakt wie de speler van het jaar was in de Europa League van vorig seizoen.

En de winnaar is: Gerard Moreno, de aanvaller van Europa League-winnaar Villarreal. De Spanjaard hield Bruno Fernandes en Edinson Cavani, beiden van Manchester United, achter zich.

Van Gaal haalt Bergwijn en Dumfries bij selectie, geen Van de Beek

Bondscoach Louis van Gaal heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije. Denzel Dumfries en Steven Bergwijn maken deel uit van de selectie, het tweetal ontbrak in de voorselectie. Donny van de Beek (Manchester United) en keeper Remko Pasveer (Ajax) zijn de afvallers.

Guus Til (Feyenoord) en keeper Joey Drommel (PSV) maken ook deel uit van de selectie.

Liverpool-verdediger Van Dijk maakt zijn rentree in de selectie na lange afwezigheid vanwege een zware knieblessure. Ajacied Devyne Rensch en Feyenoorder Tyrell Malacia maken hun debuut in de selectie van Oranje.

Kijk live naar de persconferentie van bondscoach Van Gaal

Louis van Gaal maakt om 12.00 uur de selectie van het Nederlands elftal bekend, voor het eerst in zijn derde termijn als bondscoach. Zijn persconferentie is rechtstreeks te volgen via een livestream op NOS.nl, in de NOS-app en via de Facebook-pagina van NOS Sport.

De voorselectie voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Noorwegen (1 september), Montenegro (4 september) en Turkije (7 september) deed hij twee weken geleden uit de doeken en bestaat uit 25 spelers.

Louis van Gaal

KNVB: clubs in betaald voetbal passen staantribunes aan

Clubs in het betaald voetbal hoeven de staantribunes niet te sluiten als er een passende oplossing voor wordt gezocht zodat de toeschouwers kunnen zitten. Volgens de KNVB is dat afgesproken na het overleg tussen het kabinet, de burgemeesters van de speelsteden en de partijen in het betaald voetbal.

Sinds de start van het nieuwe seizoen mogen clubs twee derde van de capaciteit van het stadion gebruiken. De toeschouwers moeten verspreid worden over het gehele stadion en "op hun kont zitten", zoals demissionair minister Hugo de Jonge eerder al omschreef.

Volgens de KNVB is elk stadion anders en zijn er meerdere opties mogelijk om geplaceerde zitplaatsen te creëren bij de staantribunes. De clubs bepalen in overleg met de lokale driehoek die gaat over de handhaving van de coronamaatregelen, wat de beste invulling is.

'Ronaldo traint niet mee bij Juventus en neemt afscheid'

Cristiano Ronaldo heeft vanochtend afscheid genomen van zijn collega's bij Juventus, zo meldt de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. Zijn overgang naar Manchester City lijkt daarmee een kwestie van tijd.

Ronaldo kwam volgens de krant om 09.20 uur aan bij het trainingscomplex van Juventus. Na 40 minuten vertrok hij weer, zonder te hebben getraind. Zijn locker hoefde hij overigens niet leeg te halen: dat had hij gisteren al gedaan.

Trainer Antwerp staat pers te woord in alleen een handdoek

Een opvallend beeld gisteravond tijdens de persconferentie van Royal Antwerp FC na het duel met Omonia Nicosia in de play-offs van de Europa League: trainer Brian Priske kwam de perszaal binnenwandelen, slechts gehuld in een handdoek om zijn middel.

De bijzondere outfit was het gevolg van een weddenschap, zo onthulde de Deense coach tijdens de persconferentie. "Belofte maakt schuld, maar dit is geen Deense traditie", aldus Priske.

Antwerp bereikte de Europa League door de Cyprioten na strafschoppen te verslaan. Het werd 2-0 in Antwerpen, nadat de eerste wedstrijd met 4-2 door Nicosia was gewonnen.

Eredivisie Vrouwen gaat beginnen: nieuwe opzet, nieuwe club én nieuwe talenten

Met FC Twente als landskampioen, PSV en Ajax als belangrijkste uitdagers en Feyenoord als opvallende nieuwkomer gaat vandaag een nieuw seizoen van de Eredivisie Vrouwen van start.

Negen ploegen maken deel uit van de competitie die dit seizoen een nieuwe opzet kent. Wie gaan om de titel strijden, op welke speelsters moeten we letten en wat is de opvallende overeenkomst tussen de negen trainers in de Eredivisie Vrouwen?

Lees vier vragen en vier antwoorden over het nieuwe seizoen aan oud-international en voetbalanaliste Leonne Stentler.

Programma eerste speelronde

Vrijdag, 19.30 uur PSV-PEC Zwolle
FC Twente-VV Alkmaar
Excelsior-Ajax
Zondag, 12.15 uur ADO Den Haag-Feyenoord

Programma speelronde 3 in de eredivisie

  • NOS
  • NOS
    Stand eredivisie na speelronde 2

Koopmeiners: AZ en Atalanta dicht bij akkoord

Teun Koopmeiners vervolgt zijn voetballoopbaan naar alle waarschijnlijkheid bij Atalanta. De aanvoerder van AZ zei na de wedstrijd tegen Celtic in de Europa League dat een akkoord tussen de Italiaanse club en de Alkmaarders aanstaande is.

"Het is concreet. De clubs zijn in gesprek. Ik denk wel dat het nu een punt nadert dat de hamer er als het ware op kan, dat het zo goed als klaar is", aldus Koopmeiners, die bij Atalanta zijn landgenoten Hans Hateboer, Marten de Roon en Sam Lammers tegenkomt.

"Het heeft heel lang geduurd, het ging moeizaam en stug. Het was een spannende periode. Ik ben er dag in dag uit mee bezig geweest. In de voetbalwereld blijft het altijd onzeker, dat maakte het moeilijk."

AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners

Van Gaal maakt selectie bekend

Bondscoach Louis van Gaal maakt zijn definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de interlands met Noorwegen, Montenegro en Turkije in de WK-kwalificatie bekend. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst met de media in Zeist die begint om 12.00 uur.

Van Gaal presenteerde twee weken geleden al een voorlopige selectie van 25 spelers, met de debutanten Tyrell Malacia en Devyne Rensch. Justin Bijlow, Joël Drommel en Remko Pasveer en middenvelder Guus Til staan ook op de voorlopige lijst, net als de weer fitte aanvoerder Virgil van Dijk.

De persconferentie is te zien via deze livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Louis van Gaal

Vandaag loting Europa league en Conference League

Liefhebbers van lotingen kunnen vandaag ook hun hart ophalen.

Om 12.00 uur is de loting voor de groepsfase van de Europa League, met PSV in een van de balletjes.

AZ, Feyenoord en Vitesse spelen dit seizoen Conference League. Deze loting is om 13.30 uur.

Mbappé naar Madrid? Ronaldo naar Manchester?

Cristiano Ronaldo is naar verluidt dicht bij een overstap van Juventus naar Manchester City. Daarnaast is Paris Saint-Germain volgens de Franse sportkrant L'Équipe bereid te onderhandelen over een verbeterd bod van Real Madrid van 180 miljoen voor sterspeler Kylian Mbappé.

De 22-jarige Mbappé heeft nog een contract voor één jaar bij PSG en is niet van plan dat te verlengen. Hij werd in 2017 voor 180 miljoen euro overgenomen van Monaco. Eerder wilde Real Madrid 160 miljoen euro op tafel leggen, maar dat was voor de Franse topclub niet bespreekbaar.

Ronaldo (36) wil naar verluidt weg bij Juventus, waar hij nog een contract heeft voor één seizoen. Sky Sport Italia meldt dat de Portugees zijn locker in de kleedkamer van Juventus alvast heeft leeggehaald en dat hij zich niet beschikbaar stelt voor de wedstrijd tegen Empoli dit weekend.

Kylian Mbappe

Welkom!

Welkom bij het live-blog! In dit blog blikken we vooruit op het voetbalweekend en zijn de belangrijkste gebeurtenissen op de buitenlandse velden te lezen.