Louis van Gaal tijdens zijn eerste persconferentie als nieuwe bondscoach
NOS Voetbal

Van Gaal haalt Bergwijn en Dumfries bij selectie, geen Van de Beek in Oranje

Bondscoach Louis van Gaal heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije. Denzel Dumfries en Steven Bergwijn ontbraken in de voorselectie, maar zitten nu wel bij de selectie van Van Gaal. Donny van de Beek (Manchester United) en Remko Pasveer (Ajax) zijn afgevallen.

Guus Til (Feyenoord) en keeper Joël Drommel (PSV) maken ook deel uit van de selectie. Til speelde in 2018 één interland, maar werd daarna niet meer opgeroepen.

Liverpool-verdediger Van Dijk maakt zijn rentree in de selectie na lange afwezigheid vanwege een zware knieblessure. Ajacied Devyne Rensch en Feyenoorder Tyrell Malacia maken hun debuut in de selectie van Oranje.

Bekijk hieronder de selectie van het Nederlands elftal.

Doelman Maarten Stekelenburg had zich al afgemeld voor het Nederlands elftal en Jasper Cillessen is door een blessure er niet bij. Stekelenburg was, mede door de afwezigheid van Cillessen, tijdens het EK afgelopen zomer nog eerste keeper, maar heeft nu bedankt voor Oranje.

Geen harde noten

Van Gaal heeft naar eigen zeggen geen harde noten hoeven kraken om zijn definitieve selectie rond te krijgen. "Nee, ik volg altijd mijn visie. Ik bespreek dat met mijn assistenten en dan neem ik mijn beslissing", aldus de bondscoach.

De keuze voor Bergwijn vergroot volgens Van Gaal zijn tactische mogelijkheden. "Hij heeft wel wat laten zien (bij zijn club Tottenham Hotspur, red.). Hij vergroot de mogelijkheden om 4-3-3 te spelen."

Overigens wilde Van Gaal nog niet prijsgeven of hij definitief voor het 4-3-3-systeem kiest.

Van Gaal had geen moeite met eerste selectie: 'Ik volg altijd mijn eigen visie'

Van Gaal benoemde ook een bijzondere rol voor Marten de Roon, die wel is geselecteerd ondanks dat de middenvelder in de Serie A nog een schorsing uitzit. "Sommige spelers spreken in de kleedkamer de taal van de trainer", legde Van Gaal uit.

De bondscoach vertelde dat hij bij enkele spelers zijn vuistregel - niet spelen betekent geen Oranjeselectie - heeft losgelaten. "De Roon vormt in deze selectie een uitzondering, net zoals dat ook een beetje voor Donyell Malen geldt."

WK-kwalificatiewedstrijden

Het Nederlands elftal neemt het op 1 september op tegen Noorwegen in de strijd om WK-kwalificatie. Het is de eerste keer na het teleurstellende EK dat het Nederlands elftal weer bij elkaar komt. Van Gaal zal in de wedstrijd tegen Noorwegen niet kunnen rekenen op Matthijs de Ligt. De verdediger is geschorst.

Na de wedstrijd tegen Noorwegen volgen er tijdens deze interlandperiode ook nog cruciale wedstrijden tegen Montenegro en Turkije. Om zich rechtstreeks te kwalificeren voor het WK moet Nederland eerste worden in de poule. Via een tweede plaats moet een WK-ticket worden afgedwongen in de play-offs.

Het WK wordt georganiseerd in Qatar en vindt plaats in november en december van 2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl