liveblog
NOS WielrennenAangepast

IJzersterke Roglic pakt weer tijd op concurrenten en kan gaan genieten van rustdag

  • Damiano Caruso wint de laatste etappe voor de rustdag na een solo van bijna 70 kilometer
  • Primoz Roglic wordt tweede in de zware bergrit met finish bergop
  • De Sloveense klassementsleider pakt opnieuw tijd op zijn concurrenten
  • Lees hier het wedstrijdverslag
  • Morgen is de eerste rustdag in de Vuelta
liveblog gesloten

Morgen rustdag, tot dinsdag!

We houden ermee op hier op Alto de Velefique. Morgen zijn we er niet, want dan genieten de renners van een welverdiende rustdag in de omgeving van het Zuid-Spaanse Almería.

Maar dinsdag zijn we gewoon weer terug met een liveblog over de tiende etappe, een heuvelrit die om 12.47 uur van start gaat. Graag tot dinsdag!

Roglic

Van der Poel slaat WK mountainbike over

In de categorie 'ander wielernieuws': Mathieu van der Poel gaat niet van start op de WK mountainbike, die eind augustus in het Italiaanse Val di Sole plaatsvinden. De 26-jarige alleskunner heeft nog te veel last van zijn rug. Het gaat wel beter, maar het WK komt te vroeg, aldus zijn ploeg Alpecin-Fenix.

De wereldkampioen veldrijden kwam in de olympische mountainbikewedstrijd zwaar ten val, al dateren zijn rugklachten al van eerder. Van der Poel richt zich nu weer op het wegcircuit en met name de Benelux Tour en Parijs-Roubaix.

Lees hier het wedstrijdverslag

Primoz Roglic voorspelde vanochtend vuurwerk in de laatste etappe voor de rustdag. Zijn uitdagers probeerden het wel op de slotklim, maar de rodetruidrager van Jumbo-Visma raakte niet in paniek. Vooral Ineos was actief met Adam Yates, maar de Brit moest uiteindelijk zelfs lossen uit het wiel van Roglic. Egan Bernal, die vooraf werd gezien als de grootste uitdager van Roglic, moest in de slotfase zijn ploeggenoot zelfs laten gaan.

Damiano Caruso stond toen al zijn feestje te vieren op de top van de Alto de Velefique.

Het algemeen klassement na de negende etappe

Alleen Enric Mas wist in de buurt van de sterke Primoz Roglic te blijven vandaag. De Spanjaard van Movistar neemt de tweede plaats in het klassement over van Felix Grossschartner, die naar de negende plaats is gezakt.

Girowinnaar Egan Bernal verloor opnieuw tijd en staat nu vijfde, op maar liefst 1.52 van de Sloveense titelverdediger.

Zo ziet het algemeen klassement eruit voor de eerste rustdag:

De toptien: Bernal verliest 1.05 op Roglic

Lopez en Yates zijn nu ook binnen. De klassementsrenners van Movistar en Ineos rolden 39 tellen na leider Roglic over de streep.

Bernal moest het groepje met Lopez, Yates en Haig in de slotfase laten gaan. De Colombiaan verliest 1.05 op de Sloveense leider.

Mikel Landa zakte door het ijs. De kopman van Bahrain verloor 4 minuten op Roglic. Jack Haig deed het wel goed: hij werd vierde en is nu de best geklasseerde renner van Bahrain.

Finish - Roglic weer de sterkste klassementsrenner

Primoz Roglic komt op ruim een minuut van Caruso als tweede over de streep, samen met Enric Mas.

De rodetruidrager gaat opnieuw tijd pakken op Bernal, Yates en Lopez, want die zijn nog niet binnen.

Finish - Caruso wint de rit!

Damiano Caruso bekroont zijn indrukwekkende solo van 70 (!) kilometer met de ritzege. De Italiaan van Bahrain komt juichend over de streep op de Alto de Velefique.

Nu is het wachten op de klassementsrenners, die niet ver meer zijn.

2 km - Bernal heeft het moeilijk, Caruso op weg naar ritzege

Bernal heeft het lastig. Hij kan het tempo van Yates, Lopez en Haig maar moeilijk volgen en moet af en toe een gaatje laten.

Ondertussen is Caruso op weg naar de ritzege.

3 km - Bernal in de achtervolging op Roglic

Achter Caruso zijn Mas en Roglic de eerste klassementsrenners in koers.

Daarachter rijdt een groepje met Bernal, Lopez, Yates en Haig. Hun achterstand op Roglic en Mas is zo'n 15 seconden.

4 km - Yates ingerekend, Mas met Roglic op pad

Yates is teruggepakt. Lopez lijkt zich een beetje te hebben opgeblazen. Zijn ploeggenoot Enric Mas gaat er nu vandoor, met Roglic in zijn wiel. Yates en Lopez kunnen even niet mee. Mas is de nummer 3 in het klassement. Hij staat op 25 seconden van Roglic.

Koploper Caruso heeft nog een voorsprong van 2.40. Alle andere voormalige leden van de vroege kopgroep zijn ingerekend.

5 km - Nieuwe poging van Yates

Daar gaat Yates nog een keer. Hier lijkt wat meer kracht achter te zitten. Yates staat op 1.22 van Roglic in het klassement. Wie reageert? Lopez probeert het, Roglic zit in zijn wiel.

Bernal lijkt het moeilijk te hebben in de groep met favorieten. Carapaz moet de groep weer laten gaan.

5,5 km - Groepje met Carapaz keert terug

Het viel even stil in het groepje van Yates en Roglic, waardoor er een aantal renners weer terug kunnen keren: onder hen ook Richard Carapaz, die meteen de aanval probeert te openen. Movistar rijdt het gaatje dicht.

Koploper Caruso heeft nog een voorsprong van 3.20.

7 km - Yates gaat nog een keer staan

Yates (Ineos) gaat nog een keer op de pedalen staan. Rodetruidrager Roglic (Jumbo-Visma), Lopez, Mas (Movistar) en Bernal (Ineos) kunnen volgen. De rest niet.

7,5 km - Roglic rijdt naar Yates en Lopez toe

Roglic komt toch met een antwoord: de rodetruidrager rijdt ogenschijnlijk eenvoudig naar de ontsnapte Yates en Lopez toe.

Even later sluiten Bernal, Soler en de teruggevallen Bardet ook aan bij dat groepje.

8 km - Aanval Yates, Lopez en Kuss volgen

Adam Yates (Ineos) valt aan. Miguel Angel Lopez (Movistar) gaat met hem mee. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) volgt ook. Klassementsleider Roglic blijft nog zitten.

Caruso rijdt nog op kop, op 3.45 van Yates en co nu.

9 km - Landa moet groep met favorieten laten gaan

Mikel Landa heeft het lastig. De ploeggenoot van koploper Caruso, die van tevoren was aangewezen als kopman bij Bahrain, moet de groep met favorieten laten gaan terwijl Sivakov nu doortrekt op kop namens Ineos.

11 km - Caruso heeft het warm

De Italiaanse koploper heeft het warm: hij giet een bidon water leeg over zijn hoofd terwijl hij bezig is aan het zware gedeelte van de slotklim.

Dylan van Baarle heeft de leiding in de groep met klassementsrenners overgenomen. Sam Oomen en Koen Bouwman moeten de groep nu laten gaan.

Caruso is bezig aan een knappe solo

13 km - Caruso begint met flinke marge aan Alto de Velefique

Caruso is goed bezig: aan de voet van de slotklim heeft hij een marge van 5 minuten. De Italiaan weet hoe het is om een bergrit te winnen: in de Giro won hij dit jaar nog de laatste bergetappe door eindwinnaar Egan Bernal 24 seconden voor te blijven.

Daarnaast kan Caruso, als hij zijn voorsprong enigszins weet te behouden, terugkomen in het algemeen klassement.

Damiano Caruso in de twintigste etappe van de Giro, die hij won

16 km - Caruso begint bijna aan slotklim

Over 4 kilometer begint Caruso aan de slotklim. De Italiaan van Bahrain staat op 6.47 van Roglic. Zijn voorsprong is nu bijna 5 minuten. Caruso, die dit voorjaar nog verrassend tweede werd in het eindklassement van de Giro, heeft ook nog 5 ploeggenoten in het peloton zitten.

Sam Oomen doet het kopwerk in de groep met klassementsrenners.

26 km - Nog een klim te gaan

Caruso is al begonnen aan de afdaling naar de voet van de slotklim. Hij was natuurlijk als eerste boven op de klim en schuift op naar de virtuele derde plaats in het bergklassement. 'Virtuele bergkoning' Bardet komt als tweede over de streep en pakt nog 2 puntjes.

Na de afdaling beginnen de renners meteen aan de lastige slotklim, de Alto de Velefique (buitencategorie). Vooral de eerste 5 kilometer van die klim zijn zwaar, met uitschieters naar 15%.

Caruso heeft een voorsprong van 4.30 op het peloton.

30 km - Bouchard maakt oversteek naar achtervolgers

Bouchard is aangesloten bij de achtervolgers (Bardet, Majka en Amezqueta). De vier renners rijden precies tussen het peloton en koploper Caruso in, op ruim 2 minuten van de Italiaanse leider.

31 km - Drie Nederlanders op kop

De eerste drie renners op kop van het peloton komen allemaal uit Nederland: Sam Oomen leidt namens Jumbo-Visma, daarachter zit zijn ploeggenoot Koen Bouwman. Dylan van Baarle is de derde, namens Ineos.

Koploper Caruso is wel weer verder uitgelopen, naar 4 minuten.

34 km - Caruso loopt uit naar 3.25

Caruso is begonnen aan de derde klim van vandaag. De Italiaan van Bahrain is weer verder uitgelopen; zijn voorsprong op de groep met klassementsrenners is nu 3.25.

Primoz Roglic zit er ontspannen bij in het peloton, terwijl zijn ploeggenoot Sam Oomen op kop rijdt.

38 km - Jumbo-Visma neemt leiding weer over

Ineos rijdt niet meer op kop in het peloton. Jumbo-Visma neemt de leiding voorzichtig over.

En we hebben nog meer updates:

- Geoffrey Bouchard is in zijn eentje weggereden uit het uitgedunde peloton.
- Martijn Tusveld is gelost uit het groepje dat tussen Caruso en het peloton (+2.00) rijdt. Zijn werk voor Bardet zit erop.

41 km - Dalen en weer klimmen

Caruso is klaar met dalen en begint bijna aan de voorlaatste klim van de dag, de Alto Castro de Filabres van de derde categorie (7,1 kilometer, 3,9%). In totaal moeten de renners nog 20 kilometer klimmen.

De voorsprong van de Italiaan op het peloton met klassementsrenners is 2.25.

53 km - Caruso als eerste boven

Caruso is als eerste boven op de Alto Collado Venta Luisa. Het peloton wordt nu geleid door de man in de bergtrui: Pavel Sivakov (Ineos). Romain Bardet pakt achter Caruso 6 bergpunten op de top, waardoor hij de virtuele leiding in het bergklassement nu van Sivakov heeft overgenomen.

Caruso rijdt 2 minuten voor het peloton. De achtervolgers (Tusveld, Bardet, Majka, Amezqueta) rijden op 1.30.

Nu volgt een lange afdaling naar de derde klim, Alto Castro de Filabres (3e categorie).

Ondertussen in Noorwegen: Hayter wint de ronde, ook succes voor zijn madison-maatje

Ethan Hayter heeft de negende editie van de Ronde van Noorwegen op zijn naam geschreven. De 22-jarige Brit van Ineos zag zijn leidende positie in de vierde en laatste rit niet in gevaar komen.

Hayter pakte de leiderstrui met de zege in de eerste etappe en zegevierde een dag later nog een keer. In de slotrit zat het venijn hem op zo'n 5 kilometer van de meet. Op het smalle colletje kon Hayters grootste rivaal, Ide Schelling, echter geen vuist maken. De winst ging opmerkelijk genoeg naar Matthew Walls. De Brit van Bora had op de Olympische Spelen in Tokio nog samen met Hayter de zilveren plak veroverd op de madison.

Mike Teunissen is als derde geeindigd in het klassement.

Vuelta nu ook live te zien

Voor livebeelden van de koers kun je nu ook hier naar onze livestream kijken. De Vuelta wordt ook op NPO 1 uitgezonden. Het commentaar is van Joris van den Berg en Maarten Ducrot.

63 km - Nog 6 kilometer klimmen naar de top

Tusveld, Bardet (DSM), Majka (UAE) en Amezqueta (Caja Rural) zijn met z'n vieren in de achtervolging op Caruso (Bahrain) op de tweede klim van de dag. Het gat is bijna 1 minuut. De Italiaan moet nog 6 kilometer klimmen naar de top van de tweede klim (van de vier).

Ondertussen op Papendal: Kimman pakt ook wereldtitel BMX

Niek Kimmann heeft drie weken na het behalen van de olympische titel in Tokio op oppermachtige wijze ook de wereldtitel BMX veroverd. Bij de wereldkampioenschappen op Papendal was de 25-jarige BMX'er al de hele dag een klasse apart.

Titelverdediger Twan van Gendt werd in de kwartfinales al uitgeschakeld en vertelde daarna dat hij stopt met BMX.

Bij de vrouwen werd olympisch kampioene Bethany Shriever ook wereldkampioene. Judy Baauw veroverde de zilveren medaille en verwees Laura Smulders naar het brons.

Niek Kimmann op Papendal

66 km - Van Baarle op kop in uitgedund peloton

Koploper Caruso heeft 40 seconden voorsprong op zijn vrienden uit de voormalige kopgroep. Dylan van Baarle (Ineos) leidt het flink uitgedunde peloton met klassementsrenners, dat op 1.45 van de Italiaanse leider rijdt.

68 km - Twee keer abandon

Twee renners gooien de handdoek in de ring: Jacopo Guarnieri (FDJ) en Sergio Martín (Caja Rural) zijn afgestapt.

68 km - Caruso alleen op avontuur

Damiano Caruso (Bahrain) is weggereden bij zijn medevluchters op de tweede klim. De kopgroep is ondertussen ook uiteengevallen. Romain Bardet (DSM) probeert naar de Italiaanse nummer twee van de Giro toe te rijden.

Het peloton dunt ondertussen snel uit door het strakke tempo van Ineos.

72 km - 'Het is net een rotte kies'

Ineos geeft gas op de tweede klim. De voorsprong van de elf koplopers loopt nu al snel terug, naar 1.30. Roglic achter het Ineos-treintje met zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma.

"Ik heb het profiel van die Alto Collado Venta Luisa hier voor me. Het is net een rotte kies, zo ongelijkmatig is de klim", aldus wielercommentator Joris van den Berg, die over een paar minuten te horen is bij de beelden van de koers.

74 km - Klimmen geblazen

De renners zijn begonnen aan de tweede klim van vandaag, de Alto Collado Venta Luisa. Het is een grillige klim van maar liefst 29 kilometer, met een gemiddelde van 4,4% en uitschieters naar 15%.

Ineos heeft zich ook vooraan in het peloton gemeld. De voorsprong van de koplopers is 3.20.

82 km - Op naar de volgende klim

De kopgroep heeft de tussensprint achter de rug; Calmejane kwam als eerste over de streep, maar hij vormt geen bedreiging voor de groene puntentrui van Fabio Jakobsen.

Inmiddels zijn de renners alweer bijna toe aan de volgende klim, de 29 kilometer lange Alto Collado Venta Luisa (1e cat.).

Jumbo-Visma houdt het gat met de koplopers op 3 minuten.

88 km - Jumbo-Visma geeft koplopers wat ruimte: 2.30 nu

Jumbo-Visma bepaalt het tempo in het peloton. Het lijkt erop dat de Nederlandse ploeg van klassementsleider Roglic voorlopig wel even kan leven met de huidige koplopers. Hun voorsprong is opgelopen naar 2.30.

Rudy Molard is de best geklasseerde renner uit de kopgroep. De Fransman staat op 5.09 van Roglic. Lilian Calmejane (+6.24) en Damiano Caruso (+6.47) staan ook nog enigszins in de buurt.

93 km - Tusveld en co sluiten aan: elf koplopers met 1 minuut

Het is Tusveld en zijn drie collega's gelukt om aan te sluiten bij de koplopers.

Daarmee tellen we nu 11 man in de eerste groep:

Martijn Tusveld (DSM), Lilian Calmejane (AG2R), Angel Madrazo (Burgos-BH), Julen Amezqueta (Caja Rural), Rafal Majka (UAE), Robert Stannard (BikeExchange), Romain Bardet (DSM), Kenny Elissonde (Trek), Damiano Caruso (Bahrain), Rudy Molard en Olivier Le Gac (FDJ). Het elftal heeft een ruime minuut voorsprong.

96 km - Wordt dit dan de kopgroep?

Rafal Majka (UAE), Robert Stannard (BikeExchange), Romain Bardet (DSM) en Kenny Elissonde (Trek) zijn aangesloten bij Caruso, Molard en Le Gac.

Daarachter proberen Martijn Tusveld (DSM), Lilian Calmejane (AG2R), Angel Madrazo (Burgos-BH) en Julen Amezqueta (Caja Rural) aan te sluiten.

101 km - Aanvallen in de afdaling

Meerdere renners probeerden weg te rijden in de afdaling. Damiano Caruso (Bahrain), Rudy Molard en Olivier Le Gac (FDJ) hebben een klein gaatje van 14 seconden.

103 km - Johan Jacobs stapt af

Movistar is opnieuw een renner kwijt: na Alejandro Valverde moet nu ook Johan Jacobs opgeven na een val. Meer informatie over de val heeft Movistar nog niet.

107 km - Poels op jacht naar de bergtrui?

Poels is weer teruggepakt door het peloton. Hij heeft in ieder geval wel 5 bergpunten veroverd op de top van de eerste klim. Dat trucje van de Nederlander hebben we dit jaar eerder gezien, in de Tour, waar hij de bergtrui pakte. Is hij dat vandaag weer van plan?

Romain Bardet was als tweede boven en pakte 3 punten.

109 km - Razendsnelle etappe

Het lijkt wel of de renners zo snel mogelijk aan hun rustdag willen beginnen; het peloton rijdt tot nu toe maar liefst 20 minuten sneller dan het snelste schema.

111 km - Poels als eerste boven

Poels is als eerste boven op de Alto de Cuatro Vientos. Hij rijdt nog steeds alleen voor het (inmiddels ontplofte) peloton uit en heeft een voorsprong van zo'n 15 tellen, maar er zijn medestanders op komst voor de Nederlander.

116 km - Poels probeert het

Wout Poels probeert weg te rijden op de niet al te steile eerste klim van de dag, de Alto de Cuatro Vientos.

Er zijn een heleboel aanvallers die met de Nederlander van Bahrain mee willen... Wordt vervolgd.

120 km - Eerste klim (2e categorie)

De renners zijn begonnen aan de eerste klim van vandaag, de Alto de Cuatro Vientos (10,5 kilometer, 3,8% gemiddeld).

WK BMX nu live te zien

Even iets anders: op Papendal wordt vanmiddag gestreden om de wereldtitels op de BMX, met olympisch kampioen Niek Kimmann en medaillewinnares Merel Smulders aan de start.

De WK zijn via deze livestream te volgen, of op televisie op NPO1.

.

148 km - Op weg naar de eerste klim

Het afgelopen kwartier hebben we een lekke band voor Sepp Kuss (Jumbo-Visma), pech voor Diego Rubio (Burgos-BH) én een mislukte aanval van Sylvain Moniquet (Lotto Soudal) genoteerd. Na een lange achtervolging zijn Kuss en Rubio weer aangesloten. Moniquet werd ook alweer snel teruggepakt, dus het peloton is weer bijeen.

De renners rijden nu over geaccidenteerd terrein naar de voet van de eerste klim, de Alto de Cuatro Vientos: een berg van de tweede categorie (10,5 kilometer, 3,8% gemiddeld).

163 km - Peloton weer bijeen

Poging mislukt: Soto, Vermeersch en Schultz zijn alweer ingerekend door het peloton. Het is wachten op de volgende aanvalspoging. Dat kan niet lang duren.

169 km - Zo makkelijk is het niet

Andere ploegen met aanvalsplannen laten Soto, Vermeersch en Schultz niet zomaar met z'n drieën wegrijden. Renners van DSM, FDJ en Burgos-BH proberen de oversteek te maken, meldt de organisatie.

De voorsprong van het drietal is 25 seconden.

Roglic: 'Verwacht veel actie'

Primoz Roglic weet dat hij aan de bak moet vandaag. "Morgen is een rustdag, dus ik verwacht veel actie vandaag", zei de rodetruidrager voor de start.

176 km - Drie man vooruit

Na 12 kilometer hebben Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi), Florian Vermeersch (Lotto Soudal) en Nick Schultz (BikeExchange) een klein gaatje te pakken: 22 seconden.

Start!

Daar is het officiële startsein: de negende etappe is begonnen. We verwachten weer een mooie strijd tussen renners met aanvalszin. Weet er meteen een groepje weg te rijden in de dalende kilometers of lukt dat pas later, als de weg echt omhoog begint te lopen? We gaan het zien. Vamos!

Renners zijn opgestapt

Na een korte neutralisatie mogen de renners om 12.08 uur los. De rit begint met zo'n 30 kilometer in dalende lijn, dus het tempo zal daar meteen flink de hoogte in gaan.

Hoera!

Gianluca Brambilla is jarig. De Italiaan van Trek viert in de Vuelta zijn 34ste verjaardag in de zware bergetappe naar Alto de Velefique.

Ook Theo Bos viert vandaag zijn verjaardag. De Nederlandse sprinter reed zelf ook een keer de Vuelta, in 2010.

De verdeling van de truien in de Vuelta

Rode leiderstrui: Primoz Roglic (Jumbo-Visma)

Groene puntentrui: Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick-Step)

Blauw-witte bollentrui: Pavel Sivakov (Ineos)

Witte jongerentrui: Egan Bernal

Fabio Jakobsen draagt de groene puntentrui na zijn zege op dinsdag

Vuelta om 15.10 uur live te zien

De negende etappe is vanmiddag vanaf 15.10 uur live te zien op NOS.nl, in de NOS-app en op NPO 1, na de finales van de WK BMX. De koers is ook te volgen via Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Roglic draagt de rode trui

In het algemeen klassement veranderde gisteren niets. Primoz Roglic mag opnieuw van start in de rode leiderstrui. zijn voorsprong op Felix Grossschartner (Bora) is 8 seconden. Enric Mas staat derde op 25 tellen.

De kans is groot dat de toptien er vanmiddag rond een uur of 17.30 anders uit zal zien.

De Nederlanders spelen overigens geen rol in het klassement. Steven Kruijswijk is de beste landgenoot, maar hij staat al op 9.40 van zijn Sloveense ploeggenoot.

Dit gebeurde er gisteren in de Vuelta

Fabio Jakobsen sprintte gisteren naar zijn tweede ritzege in deze Ronde van Spanje. De 24-jarige Nederlander was in de achtste rit de snelste in de massasprint. Eerder deze week won Jakobsen ook al de vierde etappe.

Kijk hieronder de samenvatting van de rit van gisteren terug.

Jakobsen sprint naar tweede ritzege in Vuelta: 'Was perfect op tijd'

Waarheen leidt de weg in de Vuelta?

Na de sprintetappe van gisteren kunnen de klimmers en klassementsrenners vandaag weer aan de bak. Er staat een mooie bergrit in het routeboek; over 188 kilometer rijden de renners van Puerto Lumbreras naar Alto de Velefique.

Onderweg komen de renners een beklimming van achtereenvolgens de tweede, eerste en derde categorie tegen, waarna een slotklim van de buitencategorie volgt. De renners overbruggen in totaal bijna 4500 hoogtemeters. Daarmee kunnen we deze laatste rit voor de eerste rustdag zeker zwaar noemen.

De slotklim naar Alto de Velefique is vooral in de eerste vijf kilometer heel zwaar, met uitschieters van 15%. Daarna vlakt de klim wat meer af, maar met 13,2 kilometer tegen een gemiddelde van 6,4% belooft dit wel een mooie afsluiter van de eerste week in de Vuelta te worden. De aankomst wordt tussen 17.10 uur en 17.50 uur verwacht.

¡Buenas!

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de negende etappe van de Vuelta a España. Nog één dagje klimmen door de Spaanse bergen voordat de renners kunnen genieten van een welverdiende rustdag. De renners stappen om 11.55 uur op in Puerto Lumbreras voor een rit van 188 kilometer naar Alto de Velefique.

De finale is vanmiddag ook live te zien via onze livestream en op televisie, maar via dit liveblog hoef je ook van het begin van de koers niets te missen. Vamos!

Pavel Sivakov en Primoz Roglic voor de start