Feyenoord koploper eredivisie, Ajax morst punten in Enschede en Willem II doet Vitesse pijn

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijne avond en tot de volgende keer.

Wedstrijdverslag: Vitesse na Europees optreden thuis hard onderuit tegen Willem II

Luis Openda en Pol Llonch

Vitesse heeft na de 1-0 zege bij PEC Zwolle en de knappe 3-3 bij Anderlecht in de voorronde van de Conference League een ruime nederlaag geleden tegen Willem II in de eredivisie. De Tilburgse ploeg van coach Fred Grim daarentegen herstelde zich van de 4-0 thuisnederlaag tegen Feyenoord bij de start van het seizoen.

Uitslagen en stand eredivisie

• NOS
    Uitslagen speelronde 2
  • NOS
    Stand eredivisie na speelronde 2

Einde wedstrijd, Willem II wint

Afgelopen in Arnhem. Vitesse wilde wat spelers rust geven met het oog op Europees voetbal, maar dat pakt desastreus uit. Willem II wint verdiend met 3-0.

82' DOELPUNT WILLEM II!

De buit lijkt binnen voor Willem II. Spieringhs kopt de derde van de Tilburgers binnen.

Slotfase

Met nog tien minuten te gaan lijkt de storm wat te gaan liggen. Willem II houdt vooralsnog stand en Vitesse kan geen grote kansen creëren.

Bazoer vervangt Tannane

Bazoer komt er bij Vitesse in voor Tannane, die niet zijn gelukkigste wedstrijd speelde. Hij heeft 23 keer geschoten zonder resultaat, sinds zijn meest recente eredivisiedoelpunt(en); 2 treffers op bezoek bij FC Twente op 3 april 2021 (1-2).

Vorig eredivisieseizoen schoot Tannane 118 keer (7 doelpunten), het meest van alle eredivisiespelers.

Geen goal Vitesse

Baden Frederiksen lijkt Vitesse terug te brengen in de wedstrijd. Na een goede actie van Openda loopt hij de bal in het doel. Maar Openda staat een paar centimeter buitenspel, dus de VAR keurt de goal af. Nog altijd 0-2 in Arnhem.

Vitesse dringt aan

De thuisploeg tapt na de rust duidelijk uit een ander vaatje. Vitesse is vooral op de helft van de tegenstander te vinden en dat levert zo nu en dan een kansje op. Nog een half uur te spelen.

Samenvatting Feyenoord-Go Ahead

Bekijk hier de samenvatting van Feyenoord - Go Ahead Eagles

Openda vergeet te scoren

De Vitesse-aanvaller gaat alleen op Wellenreuther af, maar de keeper weet de bal net te keren.

Reacties Feyenoord-Go Ahead

Rust in Arnhem

Vitesse op achterstand in eigen huis. Nog flink wat werk te verzetten voor trainer Letsch.

36' DOELPUNT WILLEM II!

Nunnely wordt diepgestuurd, omspeelt de keeper en maakt er 2-0 van voor de bezoekers.

Vitesse meteen gevaarlijk

Daar was meteen het antwoord van Vitesse. Openda schiet met een verdediger in zijn rug van dichtbij op het doel van Willem II. Wellenreuther kan er maar net een corner van maken.

18' DOELPUNT WILLEM II!

Een van de eerste grote kansen is meteen raak. Wriedt kopt een indraaiende vrije trap fraai binnen. De Tilburgers op voorsprong in Arnhem.

Nog weinig actie in Arnhem

Na het eerste kwartier is er nog weinig gebeurd in de Gelredome en dus ook nog niet gescoord.

Opstellingen Vitesse en Willem II

• NOS
    Opstelling Vitesse
  • NOS
    Opstelling Willem II

Vitessen en Willem II zijn inmiddels begonnen aan de laatste wedstrijd van vandaag.

Bij Vitesse is de boel volledig omgegooid ten opzichte van het duel in de play-offs van Conference League van afgelopen donderdag tegen Anderlecht (3-3). Trainer Thomas Letsch wil zijn spelers rust gunnen voor de belangrijke return van komende donderdag.

Bij Willem II een basisplaats voor keeper Timon Wellenreuther, die een paar dagen geleden pas werd aangetrokken. Robbin Ruiter, die vorige week nog keepte tegen Feyenoord, heeft de komst van Wellenreuther volgens trainer Fred Grim goed opgepakt, maar desondanks wordt hij door de trainer buiten de selectie gelaten voor vandaag.

Vitesse-Willem II: wat feitjes op een rij

- Vitesse-Willem II staat voor de 31ste keer op het menu van de eredivisie. De Tilburgers wonnen vier van de vorige dertig duels, de Arnhemmers twintig.Vorig seizoen werd er niet gescoord.

- Vitesse begon de competitie met een 1-0 zege bij PEC dankzij een doelpunt van Nikolai Baden Frederiksen. Willem II verloor thuis van Feyenoord met 0-4.

- Vitesse speelde donderdag in de play-offs van de Conference League met 3-3 gelijk tegen Anderlecht. De return is volgende week.

FC Barcelona voorlopig zonder aan kuit geblesseerde Piqué

FC Barcelona-trainer Ronald Koeman zal de komende wedstrijden wat moeten improviseren in zijn laatste linie. Gerard Piqué viel zaterdag bij Athletic Club (1-1) al na een half uur spelen uit en hij heeft een kuitblessure (verrekking) opgelopen. FC Barcelona meldt dat Piqué voorlopig niet kan spelen, maar er wordt niet gemeld hoe ernstig de blessure precies is.

Wedstrijdverslag: Linssen schiet Feyenoord tegen dapper Eagles naar zesde overwinning op rij

Bryan Linssen viert zijn treffer

De zegereeks van Feyenoord onder Arne Slot duurt voort. De Rotterdammers hebben zondagmiddag in De Kuip dankzij tweede doelpunten van Bryan Linssen ook het eredivisieduel met het gepromoveerde Go Ahead Eagles gewonnen: 2-0.

Afgelopen in De Kuip

Feyenoord wint ook z'n tweede competitiewedstrijd van het seizoen heeft nu zes officiële duels op rij gewonnen.

88' DOELPUNT FEYENOORD!

Met zijn tweede van de dag, een streep in de kruising, zet Linssen Feyenoord op 2-0. Deze wedstrijd is gespeeld.

Vervanger Senesi ook naar de kant

Wouter Burger, na een paar minuten de vervanger van de geblesseerde Marcos Senesi, moet ook met een blessure naar de kant. Ramon Hendriks, gisteren nog actief voor Feyenoord onder 21, is zijn vervanger.

Ten Hag en Blind na gelijkspel tegen FC Twente: 'Ben hier doodziek van'

Daley Blind baalt

Doodziek was hij. "Van het resultaat en hoe dat tot stand kwam. Als je een resultaat in handen hebt, mag je dat niet meer weggeven", constateerde Ajax-trainer Erik ten Hag na het gelijkspel tegen FC Twente. "We hebben nul kansen gehad. Dit was heel slecht", analyseerde Daley Blind het spel van de landskampioen.

De Jonge geeft goede voorbeeld

Hugo de Jonge

"Geplaceerd is een mooi woord voor op je kont zitten. Dat is dan ook echt de bedoeling." Dat waren de woorden van demissionair minister Hugo de Jonge onlangs. Op de tribune van De Kuip geeft hij zelf het goede voorbeeld.

60' DOELPUNT FEYENOORD!

Sinisterra komt vanaf links naar binnen en haalt hard uit. Hahn laat zijn schot los waarna Linssen is er als de kippen bij om de 1-0 erin te schieten.

Berden laat Bijlow strekken

Ook Go Ahead doet een duit in het zakje. Berden schiet na een knappe actie de bal richting de verre hoek. Bijlow moet zich strekken om de bal tot corner te verwerken. Nog altijd 0-0 in De Kuip.

Bosz baalt, Lyonnais geeft zekere zege in blessuretijd weg

Peter Bosz

Het zit Peter Bosz nog niet mee in de Franse Ligue 1. Lang leek Olympique Lyonnais zondag op een zege af te stevenen maar in de slotfase ging het alsnog helemaal mis tegen het gepromoveerde Clermont Foot: 3-3.

Al snel eerste kansen

Binnen een mum van tijd heeft Feyenoord z'n eerste kansen alweer gehad. Eerst is het Guus Til die had op de vuisten van Hahn schiet en vervolgens kopt Jahanbakhsh recht in de handen de doelman. Go Ahead is gewaarschuwd.

Gaan we weer!

De tweede helft is begonnen. De vorige keer dat beide ploegen tegen elkaar speelden werd het 8-0 voor Feyenoord. Wat gaan we in de tweede helft zien?

Rust in De Kuip

Met twee grote kansen voor Til en Sinisterra besluit Feyenoord de eerste helft. Het duel heeft wel wat weg van Twente-Ajax eerder op de dag. Net als Ajax is Feyenoord de bovenliggende partij, maar houdt de tegenstander goed het doel leeg en is het zelf gevaarlijk in de omschakeling.

Feyenoord swingt zeker nog niet zo als in de laatste Europese duels.

Burger dicht bij openingstreffer

De vervanger van Senesi kopt de bal gevaarlijk richting doel. Oud-Feyenoorder Hahn kan de bal maar net over de lat tikken. Grootste kans van Feyenoord tot nu toe.

Samenvatting FC Twente - Ajax

Bekijk hier de samenvatting van FC Twente - Ajax

Schotje Jahanbakhsh

In de eerste minuten lag het spel veel stil en kon de wedstrijd maar moeilijk op gang komen. Nu we een kwartiertje bezig zijn is er eigenlijk nog niks gebeurd. Een laag schot vanaf de rand van de zestien van Jahanbakhsh is het enige wapenfeit tot nu toe.

Problemen voor Feyenoord, Senesi geblesseerd

De Argentijn gaat naar de grond na een pass op keeper Bijlow. Het lijkt erop dat hij een spierblessure op heeft gelopen.

Marcos Senesi

De bal rolt in De Kuip!

De tweede wedstrijd van de dag is begonnen.

Feyenoord-Go Ahead: wat feitjes op een rij

- Go Ahead speelde 31 keer eerder in de Rotterdamse Kuip tegen Feyenoord en slechts een keer greep het de volle buit. Dat was in 2015. Jules Reimerink maakte toen het enige doelpunt van de wedstrijd. Waar een van zijn tegenstanders van die dag, Jens Toornstra, inmiddels de Rotterdamse aanvoerdersband draagt, is de 31-jarige Reimerink profvoetballer af. Hij is tegenwoordig als amateur actief bij TuS Bersenbrück op het vijfde niveau in Duitsland en heeft een eigen bedrijf in beveiligingsinstallaties.

- Negen keer werd het een gelijkspel, Feyenoord won 21 keer, waaronder ook de laatste editie, in 2017. Toen werd het liefst 8-0 voor de Rotterdammers, die dat jaar ook kampioen werden. Toornstra, samen met keeper Justin Bijlow de enige overgebleven spelers in de huidige Feyenoordselectie, was in dat duel goed voor drie treffers.

- Feyenoord begon het seizoen met een 4-0 zege in Tilburg op Willem II. Het gepromoveerde Go Ahead startte met een 1-0 thuisnederlaag tegen sc Heerenveen.

Wedstrijdverslag: Eerste averij voor ploeterend Ajax bij FC Twente: 1-1

Steven Berghuis op de grond

FC Twente blijft een lastig te kraken tegenstander voor Ajax. De ploeg van Ron Jans bezorgde de landskampioen het eerste puntenverlies van het seizoen: 1-1. Sébastien Haller zette de ploeterende Amsterdammers in de tweede helft nog wel op voorsprong. Robin Pröpper schoot in de slotfase de gelijkmaker binnen.

De opstellingen van Feyenoord-Go Ahead

• NOS
    Opstelling Feyenoord
  • NOS
    Opstelling Go Ahead Eagles

90+5' Afgelopen!

Twente en Ajax houden het op 1-1 in Enschede.

Unnerstall redt Twente

Danilo, vorig jaar nog topscorer bij Twente, kopt hard richting de hoek. De Twente-doelman kan maar net de bal uit zijn doel tikken.

87' DOELPUNT FC TWENTE!

Pröpper neemt een afgeslagen bal op de pantoffel en kegelt schitterend de 1-1 binnen.

Robin Pröpper

'Ajax hengelt Kopenhagen-talent binnen'

Volgens de Deense journalist Farzam Abolhosseini heeft Ajax een nieuwe aanvaller binnen. De 19-jarige Mohamed Daramy komt volgens hem over van FC Kopenhagen.

Slotfase breekt aan

Na de goal van Haller is er weinig veranderd aan het spelbeeld. Weinig kansen aan beide kanten wat er mede voor zorgt dat Twente nog altijd in de wedstrijd blijft. Wat wissels hier en daar moeten wat impulsen geven, maar heel veel lever het nog niet op. Nog een kwartier te spelen.

52' DOELPUNT AJAX!

Blind krijgt de bal een de linkerkant, lijkt voor te zetten, maar houdt even in. Daarna ziet hij de bal via een Twents been op de paal komen. Unnerstall kan er niet meer bij waarna de bal voor de voeten van Haller komt. Die hoeft alleen nog maar binnen te tikken. 1-0 voor Ajax.

.

Rustige eerste helft

Beide ploegen schoten tot nu toe 1 keer op doel in de eerste helft van dit duel. Vorige week schoot Ajax 9 keer op doel in de eerste helft van de wedstrijd tegen NEC (5-0 winst).

Hersteld

Steven Berghuis

Berghuis komt met een goed shirt het veld weer op. De tweede helft is begonnen!

Rust in Enschede

Na 45 minuten spelen is er niet gescoord in de Grolsch Veste. Ajax heeft nog geen grote kansen gecreëerd, Twente houdt goed tegen en is zelf ook af en toe gevaarlijk, dat is wel een beetje het verhaal van de eerste helft.

Berghius doet ook mee

Het blijkt toch nog lastig om een relatief makkelijke achternaam op een shirt te zetten, zo blijkt bij Ajax.

Steven Berghuis met een verkeerd shirt

Ajax mag niet mopperen

Na een duel tussen Alvarez en Sadilak, geeft de Ajacied zijn tegenstander een tik op het achterhoofd. Scheidsrechter Higler stond er met zijn rug naartoe, maar de VAR ziet er niets in. Nog altijd 11 tegen 11.

Nog altijd 0-0

Aan het wedstrijdbeeld verandert niet veel. Ajax heeft het meeste balbezit, maar ondanks dat Twente zo nu en dan met kunst- en vliegwerk het doel schoon moet zien te houden, komen de Amsterdammers nog niet tot grote kansen.

Twente kan zelfs af en toe gevaarlijk worden uit de counter.

Kwartiertje gespeeld

Twente verkoopt z'n huid duur in de beginfase. De thuisploeg maakt het Ajax knap lastig en probeert er flink in te kleunen tegen de Amsterdammers. Die zijn daar niet zo van gediend en lopen ietwat geïrriteerd over het veld. Vooralsnog een leuke, open wedstrijd.

Ryan Gravenberch (l) in duel met Michel Vlap

Eerste kansje voor Twente

Manfred Ugalde met de eerste kans van de wedstrijd. De Costaricaan kopt uit een corner net naast.

Indrukwekkend

De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut applaus voor oud-voorzitter en erelid Ferdinand Fransen. Hij overleed op 11 juli op 93-jarige leeftijd.

• NOS
    Eerbetoon aan Ferdinand Fransen
  • NOS
  • NOS

1' AFTRAP!

We zijn los! Twente heeft de bal in het spel gebracht, de eerste wedstrijd van de dag is begonnen.

FC Twente-Ajax: wat feitjes op een rij

- Twente ontvangt Ajax voor de 55ste keer in Enschede en hield de punten 16 keer thuis. Ajax won 24 keer. Voor de snelle rekenaars onder ons betekent dat 15 keer een gelijkspel.

- Vorig seizoen won Ajax met 3-1, na een 1-1 stand. Maar toen was het Klaas-Jan Huntelaar die de show stal. De spits maakte zijn entree in de 89ste minuut om daarna binnen twee minuten zijn laatste twee doelpunten voor Ajax te maken. Een paar dagen later vertrok hij naar Schalke 04.

- In de Johan Cruijff Arena won Twente op 5 december vorig jaar met 2-1. Dat was de laatste nederlaag van Ajax in de eredivisie.

- Steven Berghuis kan de 20e speler worden met een eredivisiegoal voor zowel Ajax als Feyenoord. Tim de Cler was in 2008 de laatste speler die zich in dit rijtje schaarde.

- Ajacied Nicolas Tagliafico is geschorst. De linksback zit zijn tweede wedstrijd schorsing uit naar aanleiding van zijn rode kaart in het duel om de Johan Cruijff Schaal met PSV.

Opstelling Ajax

Twente zonder Van Wolfswinkel

Opstelling FC Twente

En daar is de opstelling van FC Twente. De Tukkers treden aan zonder aanwinst Ricky van Wolfswinkel. de spits, die vorige week in zijn officiële debuut meteen scoorde tegen Fortuna Sittard, kampt volgens trainers Ron Jans met "wat fysieke ongemakken".

Ajax start zonder Antony tegen FC Twente

Ajax begint om 12.15 uur zonder Antony aan de uitwedstrijd tegen FC Twente. De Braziliaanse aanvaller start op de bank in Enschede.

Antony werd met Brazilië olympisch kampioen op de Spelen van Tokio. Hij keerde vorige week terug in Amsterdam. Trainer Erik ten Hag laat Steven Berghuis op de rechterflank beginnen.

Daley Blind is de linksback van Ajax in Enschede. Hij vervangt de geschorste Nicolás Tagliafico. Edson Álvarez is de meest verdedigende middenvelder van de kampioen uit Amsterdam.

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Mazraoui, Timber, Martínez en Blind; Álvarez, Klaassen en Gravenberch; Berghuis, Haller en Tadic.

Antony en Neres komen aan in Enschede

Opstelling van FC Twente

Bij FC Twente ontbreekt de geblesseerde Ricky van Wolfswinkel. Michel Vlap en Michal Sadilek, gehuurd van Anderlecht en PSV, verschijnen wel aan de aftrap.

Goed nieuws vanuit Eindhoven: blessure Madueke lijkt niet ernstig

Noni Madueke ligt geblesseerd op de grond

Goed nieuws vanuit Eindhoven: de blessure van Noni Madueke lijkt niet ernstig. Cambuur-invaller Marco Tol zette gisteravond een harde tackle in op de Engelsman. Er werd gevreesd voor een zware blessure. Maar Madueke was vanochtend op het trainingscentrum De Herdgang en het lijkt erop dat hij geen ernstige blessure heeft.

AZ en Fortuna spelen dit weekend niet...

AZ en Fortuna Sittard komen dit weekend niet in actie. Clubs die "Europees spelen" mogen uitstel vragen. AZ heeft dat gedaan. Daarom wordt het duel tussen AZ en Fortuna Sittard begin december gespeeld.

Steven Berghuis terug bij FC Twente, waar hij in 2011 speelde

2 November 2011: Steven Berghuis bij FC Twente

Koeman prijst Depay en voelt het gemis van sterspeler Messi

Trainer Ronald Koeman van Barcelona prees aanwinst Memphis Depay uitvoerig na zijn gelijkmaker in de uitwedstrijd tegen Athletic Club (1-1). "Hij was belangrijk voor de ploeg, vooral in de tweede helft. Hij speelde op snelheid de linies bij de tegenstander uit elkaar met de bal aan zijn voeten. Hij heeft zich heel snel aan ons spel aangepast en met zijn persoonlijkheid kan hij ook de druk van een club als Barcelona aan."

Koeman gaf toe dat het gemis van sterspeler Lionel Messi, die eerder deze maand na 21 jaar bij Barcelona verhuisde naar Paris Saint-Germain, voelbaar was in Bilbao. "Ik houd er niet van om steeds over hetzelfde onderwerp te praten, maar we hebben het natuurlijk wel over de beste speler van de wereld. Als Messi meedoet, spelen de tegenstanders met meer angst. En wij konden de bal altijd bij Messi kwijt. Hij lijdt amper balverlies. Je voelt in het veld gewoon dat hij er niet meer is en dat weten we ook allemaal, maar we kunnen het niet meer veranderen."

Paul Bosvelt en Kees van Wonderen vandaag even terug bij Feyenoord

2002: Paul Bosvelt en Kees van Wonderen tijdens een training van Feyenoord

Bijna twintig jaar na het winnen van de UEFA Cup met Feyenoord keren Paul Bosvelt en Kees van Wonderen vanmiddag samen terug naar Rotterdam. Dit keer als trainer (Van Wonderen) en technisch manager (Bosvelt) van Go Ahead Eagles.

Noussair Mazraoui (Ajax) is weer fit

Noussair Mazraoui

De 23-jarige Noussair Mazraoui voelt zich weer goed en topfit. "Ik ben hongerig en heb weer plezier in het spelletje. Dat zie je terug in de wedstrijden", aldus de verdediger van Ajax.

Samenvattingen van zaterdag en vrijdag

Bekijk hier de samenvattingen van de tweede speelronde van de eredivisie tot nu toe. We beginnen bij de laatste wedstrijd van gisteravond (FC Groningen-FC Utrecht).

Stand eredivisie

Programma eredivisie

Welkom!

PSV heeft ook de tweede wedstrijd van dit seizoen in de eredivisie gewonnen. De formatie van trainer Roger Schmidt versloeg op eigen veld SC Cambuur met 4-1. FC Ajax trapt om kwart over twaalf af bij FC Twente. Feyenoord ontvangt om half drie Go Ahead Eagles. Vitesse sluit om kwart voor vijf af tegen Willem II.