liveblog
NOS WielrennenAangepast

Jakobsen sprint naar zege in Vuelta, ruim een jaar na zware val: 'Droom komt uit'

  • Fabio Jakobsen wint bij zijn rentree in een grote ronde de vierde etappe in de Vuelta
  • Hij verslaat Arnaud Démare in de sprint
  • Rein Taaramäe (Wanty) gaat onderuit in de slotfase, maar behoudt zijn rode leiderstrui
  • Lees hier het wedstrijdverslag
liveblog gesloten

Hasta mañana

We houden ermee op hier in Molina de Aragón. Jakobsen zal vanavond misschien wel een klein slokje champagne nemen, maar niet te veel (denken wij). Morgen staat er namelijk opnieuw een rit voor de sprinters op het programma.

De vijfde etappe is nog een stuk vlakker dan vandaag en gaat van Tarancón naar Albacete over 184,4 kilometer. De rit begint om 13.13 uur en is ook weer van start tot finish te volgen via ons liveblog. Hasta mañana!

Een prachtig einde aan een niet zo spannende dag in de Vuelta

Lange tijd gebeurde er weinig noemenswaardig, maar de finale was prachtig dankzij Jakobsen, die weer helemaal terug is.

Fabio Jakobsen wint de vierde etappe van de Vuelta

Jakobsen verovert ook groene trui

Dankzij zijn zege is Jakobsen nu ook leider in het puntenklassement met 100 punten. Jasper Philipsen is tweede (68 punten) en Alex Aranburu derde (50 punten).

De rode trui is stuk, maar Taaramäe voelt zich oké na zijn val

In de laatste twee kilometer ging klassementsleider Rein Taaramäe onderuit. Hij kon wel verder en zijn ploeg meldt dat hij "oké" is. De Est behoudt ook de leiding in het klassement, omdat de valpartij binnen de laatste drie kilometer was. In de top van het algemeen klassement verandert dus niets.

De toptien in de vierde etappe

Toptien

1. Fabio Jakobsen (Deceuninck)
2. Arnaud Démare (FDJ)
3. Magnus Cort (EF)
4. Alberto Dainese (DSM)
5. Michael Matthews (BikeExchange)
6. Piet Allegaert (Cofidis)
7. Jordi Meeus (Bora)
8. Matteo Trentin (UAE)
9. Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix)
10. Riccardo Minali (Wanty)

Jakobsen: 'Een droom komt uit'

Na zijn ritzege verscheen Jakobsen uiteraard dolblij voor de microfoon van de organisatie. "Een droom komt uit. Na de crash was het een lange weg terug, maar ik ben blij dat ik hier ben. Er is veel tijd en moeite in gestoken door veel mensen. Dit is ook hun overwinning. Ik heb het over de dokters, de medische staf, het team en mijn familie. Mijn familie is de reden dat ik hier ben", aldus Jakobsen.

"Het was hectisch", vertelt hij over de finale. "Alle klassementsrenners willen vooraan zitten. Bert (Van Lerberghe) bracht me naar voren in toen kon ik mijn sprint beginnen. Ik vond het wiel van Démare. Hij was de man om te verslaan vandaag. Ik ben blij dat ik hem nog voorbij kon."

FABIO JAKOBSEN WINT!

Het is Jakobsen! Hij wint de sprint in Molina de Aragón, ruim een jaar na zijn zware valpartij in de Ronde van Polen!

De Nederlander is duidelijk de sterkste in de licht oplopende sprint. Arnaud Démare wordt tweede, Magnus Cort derde.

Voor Jakobsen is het zijn derde ritzege in de Vuelta. In 2019 won hij twee ritten. In Spanje maakt hij deze weken zijn rentree in een grote ronde na een lange periode van revalideren.

1 km - We gaan sprinten!

Alpecin-Fenix leidt het peloton. FDJ zit er ook met Démare. Jakobsen is er ook, maar iets verder. Wie wint de sprint?

2 km - Val Taaramäe!

Oei! De rode trui ligt op de grond. Rein Taaramäe schuift over het asfalt. Een schrale troost: het gebeurt in de laatste drie kilometer dus om zijn rode trui hoeft hij zich geen zorgen te maken.

3 km - Klassementsrenners veilig, nu zijn sprinters aan zet

Daar is het bord van de drie kilometer: bij een valpartij zijn de klassementsrenners nu veilig.

We gaan kijken naar de sprinters: Démare is op zijn post met zijn ploeggenoten, Jakobsen zit wat meer verscholen.

5 km - Ook klassementsrenners willen vooraan zitten

Daar komt ook de trein van Philipsen naar voren. Ook Movistar zit goed vooraan. Jumbo-Visma rijdt ook op kop in het peloton om kopman Roglic uit de problemen te houden. De weg is breed, dus. Het gaat nu hard: zo'n 66 kilometer per uur. We gaan ons opmaken voor de finale!

7 km - Treintjes

De ploegen proberen zich te organiseren, op weg naar de finale in Molina de Aragón. Fabio Jakobsen benadrukte vooraf al dat positionering belangrijk zou worden in de bochtige slotkilometers. De trein van Deceuninck zit in ieder geval vooraan, net als die van FDJ

11 km - Naar wie kunnen we uitkijken in de finale?

Vanuit Nederlands perspectief gaan we natuurlijk letten op Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick-Step), die vooraf vertelde een machtssprint te verwachten vanwege de laatste, licht oplopende kilometer.

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) heeft al een rit op zak en zal ook vandaag weer mee willen doen om de dagzege. Arnaud Démare (FDJ) heeft iets goed te maken na zijn 14e plaats in de eerste sprint, waarbij hij zijn ploeggenoten kwijtraakte in de finale.

Michael Matthews (BikeExchange) kan normaalgesproken goed mee in licht oplopende sprints en zondag werd hij al derde; de Australiër hebben we dus ook opgeschreven. Net als Alex Aranburu (Astana), een beetje hetzelfde type als Matthews, die in vorm is. Bij UAE zeggen ze voor Matteo Trentin te rijden vandaag, al is Juan Sebastián Molano ook rap.

Jakobsen komt net tekort in de eerste massasprint

13 km - Einde avontuur Spaanse vluchters

Het zat er al een hele tijd aan te komen en nu is het gebeurd: Carlos Canal, Angel Madrazo en Joan Bou zijn na een vlucht van 150 kilometer teruggepakt door het peloton, dat met 75 kilometer per uur aan kwam stormen over de aflopende weg.

18 km - Ploeg Philipsen en Démare werken samen

Het tempo gaat nu omhoog in het peloton. Alpecin-Fenix (voor Philipsen) en FDJ (voor Démare) doet het meeste kopwerk. De koplopers zijn nog altijd in zicht, want de wegen zijn recht en open.

26 km - Peloton laat koplopers nog even spartelen

De koplopers zitten al om te kijken: het peloton komt eraan. Ze kunnen Canal, Madrazo en Bou al een tijdje zien rijden, maar lijken nog even te wachten. De drie Spanjaarden spartelen rustig verder. Nog 30 seconden hebben ze over, al was het gaatje net nog maar 10 tellen.

42 km - Siësta voorbij?

De renners in de Vuelta houden vandaag goed rekening met de siësta in Spanje. Voor iedereen die na een middagdutje wil weten wat er gebeurd is: niet veel.

Vanuit de start reden Carlos Canal, Angel Madrazo (Burgos-BH) en Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) weg. Hun voorsprong liep op naar zo'n 4,5 minuut, maar het drietal leek niet uit op een stunt. Wanty en sprintersploegen FDJ en Alpecin-Fenix controleerden het drietal, dat inmiddels nog iets meer dan een minuut van de marge over heeft.

54 km - Over de koplopers (deel 3)

Nu het einde van het avontuur voor de koplopers steeds dichterbij komt, is het tijd om de laatste avonturier nog wat aandacht te geven. Joan Bou, de 24-jarige Spanjaard van Euskaltel-Euskadi is de laatste van vandaag.

Bou maakt net als zijn medevluchter Canal zijn debuut in de Ronde van Spanje. De lijst met profzeges van Bou is nog leeg, maar we hebben een klein hoogtepuntje uit zijn loopbaan gevonden. In 2019 won hij het bergklassement in de Japanse Ronde van Hokkaido, maar dat is geen koers op het hoogste niveau.

Ook vandaag zal Bou geen rit winnen. De voorsprong van de drie koplopers is teruggelopen naar 1 minuut; een gat dat de sprintersploegen in de resterende kilometers nog met gemak dicht kunnen rijden.

60 km - Tussensprint

Joan Bou wint de tussensprint in Alcolea de Pinar. Hij blijft zijn medevluchters Madrazo en Canal voor.

In het peloton pakt Sénéchal de punten (13) weg voor zijn ploeggenoot Fabio Jakobsen, die dit keer energie spaart en niet meesprint. Jasper Philipsen, drager van de groene puntentrui, sprint wel en pakt de laatste 10 punten.

73 km - Jumbo-Visma in peloton

Voor de klassementsrenners is het een 'makkelijke' dag tot nu toe. Alle renners van Jumbo-Visma zitten rustig in het peloton. Robert Gesink laat zijn neus nu even van voren zien.

De voorsprong van de koplopers loopt ondertussen verder terug: 1.45 is het nu.

79 km - Zonnebloemen groeien ook in Castilië-La Mancha

84 km - Wanty krijgt hulp

Wanty krijgt nu wat hulp van de sprintersploegen in het peloton: Démare (FDJ) en Philipsen (Alpecin-Fenix) hebben een mannetje naar voren gestuurd.

De mannen van Wanty zijn al de hele dag aan het werk, in dienst van kopman Rein Taaramäe. De kans is overigens klein dat zijn rode trui vandaag in gevaar komt. Madrazo is de best geklasseerde renner uit de kopgroep, op 7.25. De voorsprong van de drie Spanjaarden is inmiddels al aardig teruggelopen, van 4,5 naar iets meer dan 3 minuten.

91 km - Over de koplopers (deel 2): Canal is de jongste renner

Koploper Carlos Canal is de jongste renner in deze Vuelta. De Spanjaard van Burgos-BH is pas 20 jaar en 47 dagen oud. Quinn Simmons (Trek) is de enige andere 20-jarige deze Vuelta.

Voor de etappe sprak Canal met de Vuelta-organisatie. "Ik vind het geweldig dat ik mijn debuut mag maken deze Vuelta. De ronde eindigt in Galicië, mijn woonplaats. Vandaag gaat een snelle etappe worden. De wind die er staat is gunstig. Als er geen ploeg is die de boel op z'n kop wil zetten, zal het een sprint worden. Ik kan mijn kunsten als mountainbiker gebruiken in de bochtige en technische finale", aldus het broekie onder de drie koplopers.

Canal kan ook goed uit de voeten in het veld: in 2019 eindigde hij bij de WK veldrijden als zevende in de juniorencategorie.

100 km - Waaie-oh nee

Zoals gezegd is de rit 'Spaans vlak' vandaag. De renners rijden op en af door een droog, open en heuvelachtig landschap over bochtige wegen.

Zojuist zagen we een splitsing ontstaan in het peloton. Waaiers? Koers? Maar nee. Het bleek minder spectaculair dan gehoopt: de renners konden redelijk makkelijk weer aansluiten.

115 km - Bijzondere dag voor Taaramäe

In het peloton rijdt Wanty op kop, zoals het hoort als ploeg van rodetruidrager Rein Taaramäe.

Het is vandaag een bijzondere dag voor het Estse wielrennen. Taaramäe is pas de tweede renner uit Estland die de leiderstrui in een grote ronde draagt. De eerste was Jaan Kirsipuu, die in 1999 zes dagen de gele trui droeg in de Tour de France.

Voor de start was Taaramäe best nuchter: "Ik heb niet zo veel spanning want ik heb best veel ervaring. We zullen per dag proberen de rode trui te behouden."

128 km - Jakobsen verwacht sprint op de macht

De voorsprong van de drie koplopers is bijna 3 minuten. In het peloton wacht sprinter Fabio Jakobsen rustig op zijn kans. "Ik denk dat het vandaag en morgen een massasprint wordt", zei hij voor de start.

"Vandaag is het wat lastiger, de laatste meters lopen omhoog. Het wordt meer een sprint op kracht en daar kijk ik naar uit. Positionering wordt cruciaal en ik heb een goede lead-out. De wind is waarschijnlijk niet sterk genoeg voor waaiers, maar je weet het nooit. Dat kan altijd veranderen", aldus Jakobsen, die zondag achter Jasper Philipsen als tweede eindigde in de sprint.

145 km - Over de koplopers (deel 1)

De voorsprong van de koplopers stabiliseert en blijft al een tijdje rond de 2.40 hangen. Dat betekent dat we waarschijnlijk de rest van de middag naar de drie Spanjaarden gaan kijken. Tijd om ze iets beter te leren kennen:

Ángel Madrazo is de best geklasseerde renner uit de kopgroep: de Spanjaard van Burgo-BH staat op 7.25 van leider Rein Taaramäe uit Estland.

Madrazo weet bovendien als enige hoe het voelt om een etappe in de Vuelta te winnen. In 2019 won hij, tot verrassing van zijn Nederlandse ploeggenoot Jetse Bol, de rit naar de sterrenwacht van Javalambre. In de vijfde etappe leek Bol destijds de beste papieren te hebben voor de ritzege, totdat zijn eerder geloste medevluchter Madrazo er in de laatste meters nog een sprint uit wist te persen. Bol kwam als tweede, juichend voor zijn ploeggenoot, over de streep.

Kijk hieronder de etappe die Madrazo won terug:

Madrazo wint vijfde etappe, López grijpt leiding in Vuelta

155 km - Zelfde scenario als zondag?

De renners in het peloton vinden het wel prima zo: de Spaanse koplopers Canal, Madrazo en Bou krijgen voorlopig de ruimte: 2 minuten is het gat nu al.

Vooralsnog is dit hetzelfde scenario als zondag, toen de etappe in een massasprint eindigde. Ook toen waren er drie Spanjaarden op avontuur. Rubio, Martin en Azparren werden toen ruim voor de finale teruggepakt.

158 km - Drie Spanjaarden vooruit

Meteen bij de start zijn drie renners weggereden. En niet geheel toevallig zijn het weer drie Spanjaarden van Spaanse ploegen met een wildcard: Carlos Canal, Angel Madrazo (Burgos-BH) en Joan Bou (Euskaltel-Euskadi). Het drietal heeft na 2 kilometer een gat van 30 seconden.

163 km - Start!

Daar is het startsein: de renners mogen los in de vierde etappe van de Vuelta. Ze zullen meteen weer voelen wat 'Spaans vlak' betekent: de weg loopt eerst licht omhoog.

Geneutraliseerde start

De renners zijn opgestapt in El Burgo de Osma. Eerst volgen 4,7 geneutraliseerde kilometers en dan mogen ze om 13.47 uur echt los.

Moderne handtekeningen

Alle renners hebben inmiddels getekend en begeven zich naar de start. Dat tekenen gebeurde in El Burgo de Osma niet op de traditionele manier, met pen en papier. De renners moesten hun hand ophouden voor een camera, waarna hun gezicht op het scherm verscheen.

Démare: 'Goede herinneringen aan zulke aankomsten'

In de eerste sprint kwam Arnaud Démare er zondag niet aan te pas; hij eindigde als 14e. Vandaag heeft hij er wel vertrouwen in, zei de Fransman van FDJ voor de start. "Ik heb goede herinneringen aan zulke aankomsten, uit de Giro d'Italia en de Ronde van Wallonië. Ik ben gemotiveerd en we gaan ervoor."

Kijk hier de eerste sprint van deze Vuelta terug

De eerste sprint in deze Vuelta werd zondag gewonnen door Jasper Philipsen. Fabio Jakobsen kwam net tekort. Achteraf zei hij dat hij wat posities moest goedmaken nadat de weg in de slotfase een stukje omhoog liep. Die inspanning eiste zijn tol in de sprint. Zou hij vandaag de licht oplopende stukken in de finale wel kunnen verteren?

Kijk de eerste sprint in de Vuelta hieronder terug.

Jakobsen komt net tekort in eerste massasprint in Vuelta: Philipsen wint

Handtekeningen onder de zon

De renners worden gepresenteerd op het podium in El Burgo de Osma, onder een prettig Spaans zonnetje.

Het algemeen klassement en de verdeling van de truien in de Vuelta

Rode leiderstrui: Rein Taaramäe (Wanty)

Groene puntentrui: Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix)

Blauwwitte bergtrui: Rein Taaramäe (gedragen door Kenny Elissonde van Trek)

Witte jongerentrui: Egan Bernal (Ineos)

Dit gebeurde er gisteren in de Vuelta

In de vierde etappe zien we een nieuw gezicht in de rode leiderstrui: Rein Taaramäe reed Primoz Roglic gisteren uit de trui door solo aan te komen op de slotklim, Picón Blanco.

Bekijk hieronder de samenvatting van de derde etappe:

Taaramäe wint Vuelta-etappe en neemt rode trui over van Roglic

Van der Poel kampt met rugproblemen en brak hoogtestage af

Nieuws uit het kamp van Mathieu van der Poel: hij kampt in aanloop naar de WK mountainbike met rugproblemen. Om die reden heeft Van der Poel vorige week een hoogtestage in het Italiaanse Livigno afgebroken, bevestigt een woordvoerder van zijn ploeg Alpecin-Fenix.

Van der Poel kwam tijdens de Olympische Spelen ten val op het mountainbikeparcours, toen hij het bekende plankje miste bij een sprong van een rotsblok. Volgens ploegleider Christoph Roodhooft kampte Van der Poel in aanloop naar de Spelen al met rugproblemen. Meteen na zijn val in de olympische mountainbikewedstrijd greep hij ook met een pijnlijk gezicht naar zijn rug.

Het WK mountainbike is van 25 tot en met 29 augustus in het Italiaanse Val di Sole. Direct aansluitend wordt de Benelux Tour verreden, waar Van der Poel volgens de planning ook zijn opwachting gaat maken.

Waarheen leidt de weg in de Vuelta?

De etappe van vandaag voert de renners over 164 kilometer van El Burgo de Osma naar Molina de Aragón, in de regio Castilië-La Mancha.

Hoewel er geen gecategoriseerde beklimmingen in het parcours zijn opgenomen, is de rit zeker niet vlak - zoals wel vaker in Spanje. In totaal overbruggen de renners toch zo'n 1.700 hoogtemeters vandaag.

Met nog 62,9 kilometer te gaan is er een tussensprint in Alcolea del Pinar, waarna de snelle mannen zich kunnen opmaken voor de finale. De laatste kilometers lopen licht omhoog. In de laatste 500 meter geeft het routeboek een stijgingspercentage van 2,3% aan.

Het wordt interessant om te zien of de sprinters, zoals Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen en Arnaud Démare, op dat oplopende stukje mee kunnen. Ook Michael Matthews (derde in de eerste massasprint) behoort tot de kanshebbers. De finish wordt tussen 17.20 en 17.40 uur verwacht.

¡Buenas tardes!

Welkom bij het liveblog over de vierde etappe van de Vuelta a España. Om 13.38 uur stappen de renners in El Burgo de Osma op voor een rit van 164 kilometer naar Molina de Aragón. Via dit blog houden we je van start tot finish op de hoogte van de koers. Vamos!