liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Definitieve goedkeuring Pfizer verhoogt prikbereidheid VS' • Ziekenhuisbezetting vrijwel gelijk

  • Welkom in het coronablog van zondag 8 augustus, met het laatste coronanieuws.
  • Vanaf vandaag nieuwe regels voor reizen naar Nederland.
  • Ziekenhuisbezetting blijft nagenoeg gelijk.
  • Saudi-Arabië ontvangt weer buitenlandse pelgrims.
liveblog gesloten

Gratis prik bij peperdure club Miami

Een nachtclub in Miami Beach gaat gratis coronaprikken aanbieden aan bezoekers. Op die manier willen ze jongeren ertoe aanzetten zich te laten vaccineren.

"We zijn opgetogen, we willen open blijven en de enige manier om dat voor elkaar te krijgen is als mensen zich laten vaccineren, dus dat willen we zo makkelijk mogelijk maken", zegt eigenaar David Grutman van Club LIV.

LIV is een exclusieve nachtclub die regelmatig gefrequenteerd wordt door beroemdheden. Rappers als Rick Ross, Drake en Kanye West hebben er in liedjes naar verwezen. Voor een VIP-tafeltje tel je zo'n 20.000 dollar neer.

De helft van de inwoners in Florida is volledig gevaccineerd. De afgelopen dagen werd het recordaantal besmettingen steeds verbroken; vrijdag werden er zo'n 24.000 nieuwe gevallen gemeld op een bevolking van 21 miljoen mensen.

Ook andere clubs proberen de vaccinatiegraad op te krikken. Bij Clematis Social in West Palm Beach mogen volledig gevaccineerde feestgangers gratis naar binnen, medewerkers die zich laten prikken krijgen 200 dollar.

Volgens arts Leonardo Alonso in Jacksonville in Florida worden jongeren veel harder getroffen door de deltavariant dan door eerdere varianten. Tegen persbureau AP zegt hij: "Vorig jaar zag ik een veel lager aantal zieke jongeren met zuurstofgebrek. En dat komt deels omdat een onevenredig groot deel van deze groep ervoor heeft gekozen zich niet te laten vaccineren."

Onderzoek VK naar prijs reistesten

De Britse minister van Volksgezondheid heeft een onderzoek aangekondigd naar de prijzen die aanbieders van reistesten rekenen. Sajid Javid zegt dat de prijs van een test geen reden mag zijn voor families om niet op vakantie te gaan.

"Mensen moete op vakantie kunnen gaan, om familie te zien, of om gewoon te ontspannen, zonder bang te zijn voor excessieve bedragen voor een PCR-test", schrijft Javid op Twitter. De gemiddelde prijs voor een PCR-test is 75 pond (88,50 euro), maar de prijzen tussen aanbieders verschillen significant; de laagste prijs is 17 pond, de hoogste 250.

De Britse mededingingsautoriteit zal ingrijpen tegen "oneerlijke marktpraktijken", zegt Javid.

Fauci hoopt dat volledige vaccingoedkeuring Amerikaanse prikbereidheid verhoogt

Anthony Fauci, de belangrijkste corona-adviseur van de Amerikaanse regering, hoopt dat de medicijnwaakhond FDA het coronavaccin van Pfizer binnen enkele weken volledig goedkeurt. Tot nu toe hebben de coronavaccins in Amerika een voorlopige goedkeuring gekregen voor noodgebruik.

Volgens Fauci zou volledige goedkeuring bijdragen aan de vaccinatiebereidheid van Amerikanen die nu nog geen prik gehad hebben. Peilingen wijzen uit dat het ontbreken van volledige goedkeuring voor veel Amerikanen een reden is om af te wachten met vaccinatie. Daarbij komt dat sommige overheidsinstellingen en bedrijven hebben gezegd volledige goedkeuring af te wachten voordat ze een vaccinatieplicht opleggen aan hun personeel.

De VS proberen het aantal vaccinaties al tijden op te krikken. Ongeveer de helft van de bevolking is nu volledig gevaccineerd, maar er zijn grote verschillen tussen staten. In staten waar de vaccinatiegraad laag is lopen de ziekenhuizen weer vol, vanwege de besmettelijkheid van de deltavariant.

Op steeds meer plekken gelden daarom beperkingen voor niet-gevaccineerde Amerikanen. Veel werkgevers hebben al aangekondigd dat hun personeel zich moet laten prikken en in bijvoorbeeld New York kom je alleen nog sportscholen, restaurants, theaters en andere binnenlocaties in met een vaccinatiebewijs.

2347 nieuwe besmettingen, mogelijk onderrapportage

Het aantal nieuwe besmettingen dat bij het RIVM is gemeld was vandaag 2347. Mogelijk is het echte aantal hoger. Er was volgens het RIVM sprake van een storing bij het doorgeven van alle data uit de teststraten.

Hoe dan ook lijkt de scherpste daling ten einde. Vorige week zondag werden nog 2316 nieuwe positieve gevallen gemeld. Week op week is er nog wel sprake van een gemiddelde daling. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2595 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 26 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Een derde 60-plussers Israël heeft booster gehad

420.000 Israëliërs boven de zestig hebben een derde coronaprik ontvangen, zegt premier Naftali Bennett. Dat komt neer op ongeveer een derde van het totale aantal mensen dat in Israël op dit in aanmerking komt voor de zogeheten boosterprik.

Israël is het eerste land dat is begonnen met het zetten van een extra coronaprik. Volgens de fabrikanten zorgen die prikken voor een flinke toename in antistoffen, maar veel experts en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijzen erop dat twee prikken nog altijd zeer goed beschermen tegen ziekenhuisopnames en sterfte door corona, ook bij de deltavariant. Vaccins voor arme landen hebben een hogere prioriteit dan derde prikken in rijke landen, vindt de WHO.

In Israël zijn 5,4 miljoen van de 9 miljoen inwoners gevaccineerd met twee prikken. De laatste weken loopt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer op. Daarom heeft Israël onder meer weer een mondkapjesplicht ingevoerd voor binnenlocaties.

Ziekenhuisbezetting blijft nagenoeg gelijk

In de ziekenhuizen is de bezetting nagenoeg gelijk gebleven in vergelijking met gisteren. Er liggen nu 673 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 676), van wie 200 op de IC (gisteren: 201). Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Politie beëindigt illegaal feest in Weert

De politie heeft vanochtend in Weert een einde gemaakt aan een illegaal feest. Twee feestgangers zijn aangehouden vanwege het rijden onder invloed van drugs, meldt 1Limburg.

Volgens de politie feestten zo'n 20 jongeren onder een A2-viaduct. Rond 08.00 uur arriveerde de politie en werd er een einde gemaakt aan het feest.

"We hebben een rustig gesprek kunnen voeren met deze groep en uitgelegd dat het feest met het oog op corona niet zo slim was", zegt een woordvoerder. "Daarna heeft iedereen opgeruimd en zijn ze naar huis gegaan."

'Bereid terugreis naar Nederland goed voor'

Het ministerie van VWS waarschuwt dat het belangrijk is voor mensen die in het buitenland zijn of daarnaartoe gaan om hun terugreis naar Nederland goed voor te bereiden. Sinds middernacht gelden nieuwe regels. Als je vanuit een geel EU-land komt, moet je een coronabewijs hebben. In dit artikel lees je hoe het precies zit:

Na lange tijd weer besmettingen op Sint Eustatius

Op Sint Eustatius zijn twee mensen besmet met het coronavirus. Dat heeft de lokale overheid op het eiland zaterdag laten weten. Op het eiland waren meer dan een half jaar geen coronagevallen meer vastgesteld.

De overheid meldt dat de twee zaken los van elkaar staan en is begonnen met een contactonderzoek naar beide besmette personen.

Sint Eustatius kreeg eind februari van Nederland voldoende Moderna-vaccins voor de gehele bevolking. Volgens de overheid zijn 1366 mensen inmiddels gevaccineerd op het eiland, dat zo'n 3000 inwoners telt. De lage vaccinatiegraad van de bevolking is reden tot zorg bij de overheid, die hoopt dat meer mensen zich zullen laten vaccineren.

Sinds maart vorig jaar zijn er in totaal twintig besmettingen geregistreerd. Niemand op het eiland is aan het virus overleden.

Reizen naar Duitsland wordt weer makkelijker

Vanuit Nederland naar Duitsland reizen wordt vanaf vandaag weer makkelijker. Ongevaccineerde reizigers hoeven niet meer in quarantaine. Nederlanders die naar het buurland reizen hoeven ook niet meer van tevoren via een formulier op internet aan te geven dat ze zijn gevaccineerd, getest of zijn hersteld van Covid-19. Wel moeten ze aan de grens nog een test-, vaccinatie- of herstelbewijs laten zien.

Nederland gold voor Duitsland sinds eind juli als hoogrisicogebied omdat het aantal besmettingen sterk was opgelopen. Nu er steeds minder Nederlanders positief testen, versoepelt Duitsland de inreisregels voor ons land, met uitzondering van de overzeese gebiedsdelen Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Saudi-Arabië ontvangt weer buitenlandse pelgrims

Saudi-Arabië laat vanaf maandag weer geleidelijk pelgrims uit het buitenland toe die Mekka willen bezoeken voor de umrah, een islamitische bedevaart die in tegenstelling tot de hadj het hele jaar door kan worden gedaan.

Het aantal bedevaartgangers dat per maand welkom is, zal van 60.000 oplopen tot 2 miljoen, meldt het Saudische staatspersbureau SPA. De pelgrims die de umrah willen volbrengen, moeten wel gevaccineerd zijn.

De pelgrimage ligt al een tijdlang aan banden vanwege het coronavirus. Vorig jaar juni kondigde Saudi-Arabië aan dat buitenlandse bedevaartgangers het land niet langer in mogen. Ook werd er een limiet gesteld aan het aantal binnenlandse bedevaartgangers. Die maatregelen worden nu beetje bij beetje teruggeschroefd.

Vorige maand mochten al 60.000 Saudiërs meedoen aan de hadj, de traditionele moslimbedevaart naar Mekka. Ook zij moesten gevaccineerd zijn. In 2019 trokken nog 2,5 miljoen gelovigen naar Mekka. Van hen kwamen er 1,8 miljoen uit het buitenland.

Vanaf vandaag nieuwe regels voor reizen naar Nederland

Vanaf vandaag gelden nieuwe regels voor het reizen naar Nederland. Wie vanuit een 'geel' EU-land naar Nederland komt, moet in het bezit zijn van een geldig coronabewijs. De nieuwe regels gelden voor iedereen vanaf 12 jaar.

Mensen die nog geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben in de CoronaCheck-app, moeten voor vertrek naar Nederland een test doen in het land waar ze verblijven. Voor een PCR-test geldt een limiet van maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeentest is dat 24 uur. De test moet je als reiziger zelf regelen en betalen. Alleen met een negatieve testuitslag mag je terug naar Nederland.

De nieuwe inreisregels gelden voor alle vormen van vervoer. Dus ook als je met eigen auto terugreist naar Nederland, moet je een negatief testbewijs op zak hebben.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van zondag 8 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.