liveblog

Medewerkers Google moeten zich laten inenten • 'Effectiviteit Pfizer daalt na half jaar'

  • Welkom in het coronablog van woensdag 28 juli, met het laatste coronanieuws.
  • Kopers Lowlands-ticket kunnen eerder kaartje kopen voor volgende editie;
  • Kabinet houdt testen luchtvaartcrew 'scherp' in de gaten;
  • RIVM meldt 3513 besmettingen, maar cijfers zijn vertekend door storing.
liveblog gesloten

Zelftests voor jongeren op camping in Zeeland

De GGD in Zeeland gaat vanaf morgen zelftests uitdelen aan jongeren op camping Duin en Strand in Scharendijke. Wie positief test, kan zich vervolgens meteen op de camping door de GGD laten testen.

"We willen voorkomen dat de jongeren na een leuke vakantie bij thuiskomst hun ouders, grootouders of kwetsbaren in hun omgeving besmetten", zegt coördinator Ilona Schinkelshoek tegen Omroep Zeeland.

Duin en Strand behoort tot de grootste jongerencampings van Nederland. Elke week is er plaats voor maximaal 1700 vakantievierende jongeren. De GGD werkt samen met de camping om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk bezoekers het coronavirus mee naar huis nemen.

Google: medewerkers moeten zich laten inenten

Techbedrijf Google gaat werknemers verplichten zich te laten vaccineren als ze weer op kantoor willen werken. Topman Sundar Pichai schrijft dat in een e-mail aan de 130.000 Google-medewerkers.

De verplichting wordt als eerste ingevoerd in de Verenigde Staten, en later ook in andere landen als daar voldoende doses vaccin beschikbaar zijn. Voor mensen die om medische of andere redenen niet gevaccineerd kunnen worden, komen nog nadere richtlijnen. "Vaccinatie is een van de belangrijkste manieren om onszelf en onze omgeving gezond te houden", schrijft Pichai. Het is niet duidelijk hoeveel Google-medewerkers inmiddels zijn gevaccineerd, maar volgens Pichai is de vaccinatiebereidheid hoog.

Het Amerikaanse concern laat langzaam maar zeker weer medewerkers toe op kantoor. Wel werken veel personeelsleden van het techbedrijf nog thuis en dat blijft zo. Pichai meldt dat de meeste werknemers uiterlijk 18 oktober kunnen terugkeren op kantoor. Eerder ging Google nog uit van 1 september.

In de Verenigde Staten willen onder meer luchtvaartmaatschappijen Delta en United van nieuwe medewerkers een vaccinatiebewijs zien. De staten Californië en New York willen dat ambtenaren zich laten vaccineren, en zich anders geregeld laten testen op het coronavirus. Ook president Biden denkt aan een verplichte vaccinatie voor alle medewerkers van de federale overheid.

'Effectiviteit vaccin Pfizer/BioNTech neemt na half jaar af tot 84 procent'

De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech daalt na een half jaar van 96 procent naar 84 procent, meldt nieuwssite Statnews. De resultaten staan in een publicatie van een studie waarvan de uitkomsten nog niet door andere wetenschappers zijn beoordeeld dan degenen die ervoor verantwoordelijk zijn.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 44.000 proefpersonen en zou uitwijzen dat het vaccin elke twee maanden gemiddeld 6 procentpunt minder werkzaam wordt. In de eerste twee maanden na toediening is het voor ruim 96 procent effectief tegen een besmetting met het coronavirus. Tegen ernstige vormen van covid-19 blijft het volgens het onderzoek overigens voor 97 procent effectief.

Deze uitkomst zou het pleidooi van fabrikant Pfizer kunnen ondersteunen, die er al enige tijd op wijst dat mogelijk een derde inenting nodig is voor optimale bescherming tegen het virus. In de studie worden daarover geen uitspraken gedaan. Degenen die er in Nederland mee worden ingeënt krijgen nu twee prikken met minimaal drie weken ertussen.

Als de effectiviteit van het vaccin blijft afnemen in het tempo dat in het onderzoek is vastgesteld, is die na anderhalf jaar gedaald tot onder de 50 procent. Dat is voor vaccins de grenswaarde - daaronder worden ze geacht niet meer voldoende bescherming te bieden tegen infecties.

Luchtvaart blijft worstelen met gevolgen coronacrisis

De vraag naar vliegreizen is vorige maand iets toegenomen in vergelijking met de maand ervoor, maar de luchtvaart heeft nog altijd zwaar te lijden onder de gevolgen van de coronacrisis. De internationale brancheorganisatie IATA meldt dat de vraag in juni iets meer dan 60 procent lager was dan in juni 2019, het jaar voordat de pandemie uitbrak.

In mei was dat nog bijna 63 procent minder dan twee jaar geleden. IATA zet de resultaten af tegen die van 2019, omdat een vergelijking met vorig jaar een vertekend beeld zou geven. Toen was het voor reizigers vrijwel onmogelijk om internationaal te vliegen.

De vraag naar internationale passagiersvluchten was in juni bijna 81 procent minder dan in juni 2019. Ook dat komt neer op een lichte vooruitgang ten opzichte van de maand ervoor, toen de teruggang nog bijna 85,5 procent was. Binnenlands werd er bijna 22,5 procent minder gevlogen dan twee jaar eerder. De IATA is er somber over: "Juni zou het begin moeten zijn van het hoogseizoen, maar luchtvaartmaatschappijen vervoerden maar 20 procent van wat ze in 2019 deden. Dat is nog geen herstel", zegt IATA-topman Willie Walsh.

Met de luchtvracht gaat het iets beter, omdat het er een gebrek is aan zeecontainers. In het eerste halfjaar is er 8 procent meer goederen door de lucht vervoerd dan in het eerste semester van 2019, meldt de IATA.

Toch maandag al besluit over eendaagse festivals vanaf 14 augustus

Het demissionaire kabinet neemt naar verwachting komende maandag een besluit over het houden van eendaagse festivals vanaf 14 augustus. Het Outbreak Management Team is gevraagd of, en zo ja hoe, eendaagse evenementen veilig kunnen worden gehouden. In eerste instantie zou een besluit pas op 13 augustus worden genomen.

Evenementenorganisator ID&T en 44 andere partijen hadden een kort geding aangekondigd tegen de overheid, omdat ze dat te laat vinden. Nu is het demissionaire kabinet van plan toch eerder al met een besluit te komen. Het kort geding is daarom aangehouden, zegt ID&T.

"We zijn blij dat we samen met de Alliantie van Evenementenbouwers het kabinet hebben kunnen overtuigen van de noodzakelijkheid van snelle besluitvorming voor onze branche", zegt topvrouw Janmaat van ID&T in een persverklaring. "Wij gaan ervan uit dat het besluit maandag positief zal uitpakken en er vanaf 14 augustus weer evenementen kunnen plaatsvinden, vanzelfsprekend op een veilige en verantwoorde manier."

Het bedrijf kondigt aan dat het kort geding komende week wel doorgaat als evenementen zonder overnachting tot 1 september alsnog verboden blijven. Meerdaagse evenementen met overnachting zijn sowieso verboden tot 1 september.

Het proefevenement Back to Live van Fieldlab

Geen feest voor nieuwe studenten in Groningen

Studenten die meedoen aan de introductiedagen in Groningen, moeten het komend studiejaar zonder feesten doen. Die zijn geschrapt na overleg tussen de organisatie van de dagen en de gemeente Groningen.

"Aan de ene kant willen we studenten een goede start bieden, met sociale en informatieve activiteiten. Daarnaast hechten we belang aan het naleven van de maatregelen. De cijfers dalen weer en dat willen we ook graag vasthouden voor het begin van het studiejaar. Je hebt er niets aan om dan weer met veel besmettingen te zitten", zegt een woordvoerder van de gemeente Groningen tegen RTV Noord.

Onder de huidige coronamaatregelen van het kabinet zijn evenementen tot en met 13 augustus niet toegestaan. Mogelijk worden de regels daarna versoepeld. Maar omdat de introductieweek drie dagen later begint, is het volgens de gemeente te kort dag om daar op tijd op in te spelen.

Een introductieweek in Groningen, tien jaar geleden

Risiconiveau in negen regio's omlaag naar 'ernstig'

Het corona-risiconiveau is in negen regio's aangepast van het hoogste niveau 'zeer ernstig' naar 'ernstig', één niveau daaronder. Dat blijkt uit informatie op het coronadashboard.

Het gaat om de regio's Friesland, Flevoland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Limburg-Noord, Zuid-Holland-Zuid en Haaglanden. In Drenthe blijft het niveau op 'ernstig' staan. De situatie in Zeeland is juist verslechterd. Daar geldt nu 'zeer ernstig'.

In veertien regio's blijft het risiconiveau staan op 'zeer ernstig', de hoogste alarmfase. Dit zijn Groningen, IJsselland, Utrecht, Noord-Holland-Noord, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Gooi en Vechtstreek, Hollands Midden, Rotterdam-Rijnmond, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost en Zuid-Limburg.

Het risiconiveau is bepaald op basis van de coronacijfers van 19 tot en met 25 juli. Op 4 augustus wordt opnieuw gekeken naar de situatie. Voor de coronamaatregelen maakt het risiconiveau overigens op dit moment niets uit. De aangescherpte coronamaatregelen gelden zeker tot en met 13 augustus.

Welk risiconiveau geldt wanneer?

Kabinet houdt testen luchtvaartcrew ‘scherp’ in de gaten

Het demissionaire kabinet houdt het testen van luchtvaartcrew "scherp" in de gaten, maar verwacht op korte termijn geen wijziging van het beleid. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Maandag bleek dat personeel van een KLM-vlucht naar Japan met aan boord olympische sporters niet was getest op het coronavirus. Dat was volgens het protocol, zei KLM.

Het ministerie bevestigt dat en zegt dat het KLM-protocol is goedgekeurd door Infrastructuur en Waterstaat. "Luchtvaartcrew is verplicht zich te laten testen wanneer zij vliegen vanuit een zeerhoogrisicogebied met een zorgwekkende variant", laat een woordvoerder weten, die erop wijst dat Japan niet tot die landen behoort. "Verder is voor inkomende vluchten naar Japan de Japanse regelgeving van kracht. Voor zover bij ons bekend geldt op basis hiervan momenteel geen testverplichting voor crew."

De woordvoerder meldt dat het demissionaire kabinet de adviezen van het OMT en/of het RIVM opvolgt. "Zij adviseren gevraagd en ongevraagd over de testverplichtingen voor passagiers en bemanning. Op korte termijn is niet in een wijziging voorzien, maar we zullen hier zeker scherp naar blijven kijken."

Kopers Lowlands-ticket kunnen eerder kaartje kopen voor volgende editie

Mensen die een kaartje hadden gekocht voor de afgelaste editie van het festival Lowlands, krijgen voorrang bij de verkoop van de kaartjes voor de editie van volgend jaar. Dat meldt de organisatie in een e-mail aan bezoekers.

Het demissionaire kabinet maakte maandag duidelijk dat meerdaagse festivals tot 1 september niet zijn toegestaan, vanwege de besmettingsrisico's. Lowlands zou van 20 tot en met 22 augustus worden gehouden in Biddinghuizen. Ook vorig jaar ging het festival niet door.

Bezoekers van het festival krijgen sowieso uiterlijk eind september hun geld terug. In januari ontvangen ze dan een mail met daarin een code waarmee hetzelfde aantal Lowlands-tickets kan worden gekocht als voor de afgelaste editie. Die kaartjes worden waarschijnlijk wel duurder. "Duidelijk is wel dat de ticketprijzen uit 2019 niet toereikend zijn voor de kosten die we in 2022 maken", zo staat in de mail.

Ook het festival Down the Rabbit Hole zegt dat bezoekers die al een kaartje hebben voorrang krijgen bij de koop van tickets voor de editie van volgend jaar. Het festival zou een week na Lowlands worden gehouden op hetzelfde evenemententerrein. Bezoekers krijgen ook hier uiterlijk eind september het geld terug van de kaartjes voor de edities van 2020 en 2021.

Engelsen schrappen quarantaineplicht voor volledig gevaccineerden uit EU, VS

Mensen uit de Europese Unie en de Verenigde Staten die volledig zijn gevaccineerd, hoeven vanaf 2 augustus niet meer in quarantaine bij aankomst in Engeland. Dat heeft minister Shapps van Transport bekendgemaakt.

Voorwaarde is wel dat ze zijn gevaccineerd met een vaccin dat is goedgekeurd door de Europese of Amerikaanse autoriteiten.

Mensen die naar Engeland willen reizen, moeten nog wel een test doen voorafgaand aan de reis, en ook op de tweede dag na de dag van aankomst. Het besluit geldt nu niet voor Schotland, Wales en Noord-Ierland. Zij gaan over hun eigen coronamaatregelen.

RIVM: 3513 besmettingen gemeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3513 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 499 minder dan gisteren.

De cijfers zijn echter niet volledig. Door een ict-storing bij de GGD zijn niet alle meldingen van positieve coronatests bij het RIVM binnengekomen. Volgens een RIVM-woordvoerder worden de meeste ontbrekende cijfers toegevoegd aan de cijfers van morgen.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 4846 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 49 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 8 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.

Pfizer verwacht meer te verdienen aan coronavaccins

Farmaceut Pfizer verwacht dit jaar meer omzet te draaien met de verkoop van coronavaccins dan eerder gedacht. Het Amerikaanse bedrijf rekent op een omzet van 33,5 miljard dollar voor het coronavaccin Comirnaty, dat samen met het Duitse bedrijf BioNTech is ontwikkeld. Eerder ging Pfizer nog uit van 26 miljard dollar.

Het bedrijf heeft inmiddels contracten getekend voor 2,1 miljard doses van het vaccin. Pfizer verwacht dit jaar ruim 3 miljard doses aan de man te brengen.

Pfizer rekent dit jaar op een totale omzet van 78 tot 80 miljard dollar. Eerder ging Pfizer uit van 70,5 tot 72,5 miljard dollar.

EU tekent contract met GSK voor experimenteel medicijn

De EU gaat tot 220.000 behandelingen afnemen van een experimenteel coronamedicijn van GlaxoSmithKline (GSK). Het middel, Sotrovimab, is bedoeld voor de behandeling van patiënten die in een risicogroep vallen, maar milde symptomen vertonen en geen extra zuurstof nodig hebben.

Het medicijn wordt nu beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

629 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 629 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 616), van wie 164 op de IC (gisteren: 159), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Weer coronageval Nederlandse ploeg

Opnieuw is een lid van de Nederlandse olympische ploeg positief bevonden op corona. Het gaat om Isabelle Jacobs, een van de assistent-bondscoaches bij het roeien. Het gaat om het zevende Nederlandse coronageval in Tokio.

Jacobs is een van de assistenten van hoofdcoach Josy Verdonkschot. Die werd eerder al positief getest op corona. De taken van Jacobs worden nu overgenomen door Marit van Eupen en Titus Weijschedé.

Tanzania begonnen met vaccineren

De Tanzaniaanse president Samia Suluhu Hassan heeft zich laten vaccineren met het Janssen-vaccin. Daarmee is ook in dit Afrikaanse land de vaccinatiecampagne begonnen.

Het betekent een compleet andere omgang met corona dan onder Suluhu's voorganger John Magufuli. Magufuli stierf in maart, waarschijnlijk aan de gevolgen van een corona-infectie. Toch geloofde Magufuli niet dat het virus ernstig was.

Ook vertrouwde Magufuli PCR-tests niet. Tanzania zou hebben aangetoond dat PCR-tests ook een positieve uitslag gaven als er een test werd uitgevoerd op een papaja of op motorolie, beweerde hij. Hij vond ook dat vaccins gevaarlijk waren en dat het virus met bidden te bestrijden was. Als gevolg van Magufuli's houding werd het virus niet serieus genomen in Tanzania. Een jaar lang zijn er geen besmettingscijfers geregistreerd.

Magufuli's opvolger Suluhu is een andere weg ingeslagen. Via het Covax-programma heeft het land een miljoen Janssen-vaccins gekregen. Er wonen bijna 60 miljoen mensen in Tanzania. In Afrika zijn alleen Burundi en Eritrea nog niet begonnen met vaccineren.

Pfizer/BionTech schroeft omzetverwachting op

Pfizer/BionTech denkt dit jaar 33 miljard dollar om te zetten met de verkoop van coronavaccins. Dat is 7,5 miljard meer dan bij een eerdere verwachting werd uitgesproken.

De bijstelling van de prognose komt omdat Pfizer de productie van vaccins heeft weten te verhogen. In plaats van 1,6 miljard doses vaccin denkt de farmaceut er dit jaar 2,1 miljard te kunnen leveren.

Vanaf volgend jaar hoopt Pfizer 3 miljard doses per jaar te produceren.

Bij besmetting moeten ongevaccineerde Franse leerlingen thuisblijven

Wanneer er na de vakantie op scholen in Frankrijk een coronabesmetting wordt ontdekt, worden alle niet-gevaccineerde kinderen naar huis gestuurd. Dat heeft de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer bekendgemaakt.

Alle ongevaccineerde leerlingen krijgen dan online les, terwijl alle geprikte kinderen op school mogen blijven. Op Twitter zegt hij dat het openhouden van scholen en het waarborgen van onderwijs een essentieel punt is.

Nooit eerder zo veel besmettingen op een dag in Tokio, meer dan 3000

In de Japanse hoofdstad Tokio zijn in de afgelopen 24 uur 3177 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Ook is nog niet eerder de grens van 3000 gevallen op een dag bereikt. In heel Japan, inclusief de hoofdstad, werden in het afgelopen etmaal 5020 nieuwe gevallen gemeld.

In totaal zijn in Tokio, waar nu de Olympische Spelen worden gehouden, meer dan 206.000 besmettingen geteld. Sinds 12 juli, tien dagen voor aanvang van de Spelen, geldt de noodtoestand in de stad en de omgeving. Volgens experts gaat het bij de nieuwe gevallen vooral om de deltavariant.

VS stuurt weer miljoenen vaccins naar Afrika

De Verenigde Staten sturen weer miljoenen coronavaccins naar Afrika. Er gaan 4 miljoen doses Moderna naar Nigeria en bijna 6 miljoen doses Pfizer/BioNTech naar Zuid-Afrika, heeft de Amerikaanse overheid bekendgemaakt.

De afgelopen maanden heeft de VS al tientallen miljoenen ongebruikte doses naar armere landen gestuurd. Vaak gebeurde dat via het Covax-vaccinatieprogramma. Dat is door onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie opgezet en moet ertoe leiden dat ook arme landen toegang hebben tot vaccins.

"Wij delen deze vaccins om levens te redden en de wereld naar het einde van de pandemie te leiden", zei president Biden eerder.

Woninginbraken nog steeds laag

In de eerste helft van dit jaar zijn 9800 woninginbraken geregistreerd, meldt datadienst LocalFocus op basis van politiecijfers. Dat is nog steeds een stuk lager dan voor de coronacrisis. In dezelfde periode in 2019 waren er zo'n 18.000 woninginbraken.

Het aantal woninginbraken daalt al jaren, maar nog veel sterker sinds de coronacrisis. Zeker in februari, maart en april van dit jaar lag het aantal woninginbraken opvallend laag. Toen gold vanwege de coronapandemie een avondklok en bleven mensen noodgedwongen thuis. Nadat de avondklok was afgeschaft, steeg het aantal inbraken weer licht.

Bhutan vaccineert bevolking in één week

Bhutan heeft 90 procent van de volwassen bevolking binnen een week tijd de tweede coronavaccinatie gegeven. Unicef rept van de "snelste vaccinatiecampagne in deze pandemie".

Het Himalaya-land, dat is ingeklemd tussen India en China, heeft 800.000 inwoners, In april werd de bevolking in twee weken tijd de eerste prik gegeven, nadat India 550.000 doses van het AstraZeneca-vaccin had gedoneerd.

Daarna moest Bhutan ergens anders vaccins vandaan zien te halen. India zei de doses zelf hard nodig te hebben, vanwege de stijgende besmettingscijfers door de deltavariant.

Via het Covax-programma ontving Bhutan een half miljoen Moderna-doses van de Verenigde Staten. Denemarken, Bulgarije en Kroatië doneerden vervolgens nog 400.000 doses AstraZeneca.

Lockdown Sydney met een maand verlengd

De lockdown in het Australische Sydney is met een maand verlengd. Het aantal nieuwe coronagevallen in de stad blijft stijgen. Woensdag werd met 177 het hoogste aantal nieuwe besmettingen geconstateerd.

Half juni bleek een limousinechauffeur positief getest te zijn. Hij had Amerikaans luchtmachtpersoneel vervoerd. Inmiddels is het totale aantal coronagevallen sindsdien gestegen tot 2500.

De premier van de deelstaat New South Wales kondigde het nieuws van de verlengde lockdown aan: "Ik ben even teleurgesteld en gefrustreerd als jullie dat het aantal besmettingen niet op het niveau is dat we zouden willen, maar dat is de realiteit."

Welkom!

Welkom in het coronablog van woensdag 28 juli. Hier volg je het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Lees hier het liveblog van gisteren terug.