liveblog
NOS SportAangepast

Dit was dag 3: zilver Kamminga lichtpuntje op 'zwarte maandag' Nederlandse sport

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee besluiten we het liveblog van de derde dag van de Olympische Spelen in Tokio. En mindere dag voor de Nederlanders, maar bedenk: ook vijf jaar geleden in Rio de Janeiro ging het in de eerste week vooral over onvervulde verwachtingen en de 'losersvlucht'. En toen eindigde Nederland met 19 medailles (8 gouden, 7 zilveren en 4 bronzen) als elfde in de medaillespiegel.

Wanhoop niet, morgen is er weer een dag! Om 06.00 uur zijn we er weer met dit liveblog.

Wekdienst: hiervoor zet je vannacht je wekker!

Na een dag vol teleurstellingen binnen de Nederlandse olympische equipe, zijn er op de vierde dag van de Olympische Spelen in Tokio weer volop kansen voor TeamNL. Triatleten Rachel Klamer en Maya Kingma komen als eersten in actie. Voor de olympische triatlon voor vrouwen hoef je je wekker waarschijnlijk niet eens te zetten: de wedstrijd begint al om 23.30 uur.

Wie de eerste partij van tafeltennisster Britt Eerland niet wil missen, zal wel midden in de nacht op moeten staan. Eerland speelt om 03.00 uur tegen de Egyptische Dina Meshref. Vlak daarna, om 03.50 uur, gaat Kira Toussaint op jacht naar de tweede Nederlandse zwemmedaille in de finale van de honderd meter rugslag.

In de Nippon Budokan begint judoka Juul Franssen om 04.00 uur aan haar olympische toernooi tegen de Servische Anja Obradovic, winnares van het brons op het laatste wereldkampioenschap. Frank de Wit, ook winnaar van WK-brons, judoot om 04.58 uur zijn eerste partij.

Bekijk hieronder het complete schema van de Nederlandse olympiërs in Tokio op dag vier van de Olympische Spelen. Meer lezen? Dat kan hier.

'BMX'er Kimmann heeft scheurtje in knieschijf'

Eerder vandaag schreven we al over de botsing van BMX'er Niek Kimmann met een official. Daarbij heeft Kimmann een scheurtje opgelopen in zijn knieschijf, maar vooralsnog is hij wel van plan om donderdag van start te gaan.

Bondscoach Gunnewijk reageert op debacle in vrouwenkoers

Ze praat er enigszins omheen, maar uit alles blijkt dat Loes Gunnewijk, de bondscoach van de Nederlandse wegrensters, niet van plan is op te stappen na het debacle in de olympische wegwedstrijd van zondag.

Nederland begon aan de wedstrijd in Tokio met vier favorieten voor de gouden medaille, maar geen van allen stonden ze op de hoogste trede van het podium.

"Of ik geslapen heb? Ik heb betere nachten gehad...", zegt ze maandagmiddag Japanse tijd in een videogesprek. Ze had de koers de avond ervoor nog eens doorgenomen met de vier Oranje-troeven, van wie alleen Annemiek van Vleuten erin slaagde om een medaille te pakken. En met het kwartet had ze samen een analyse gemaakt van waar het fout ging.

Haar conclusie: "Ik denk dat we er alles aan gedaan hebben. En dan is het een samenloop van omstandigheden. En ja, het is zilver geworden." Lees en bekijk het interview met bondscoach Gunnewijk.

Gunnewijk: 'Alle kwartjes vielen de verkeerde kant op'

Tokio Vandaag en Studio Tokio

De dag zit erop in Japan, maar wij zijn nog niet klaar. Wat kun je nog van ons verwachten vanavond?

Om 18.50 uur op NPO 1 en NOS.nl kun je weer kijken naar de samenvattingen en reacties van Tokio Vandaag met Sjoerd van Ramshorst en Roy Meijer.

Om 20.30 uur ontvangt Henry Schut in Scheveningen twee bijzondere gasten: Epke Zonderland, net terug uit Tokio, schuift aan. En Jolanda de Rover, zelf goudenmedaillewinnares in Los Angeles (1984) op de 200 meter rugslag, hoopt nu op succes in Tokio van haar dochter Kira Toussaint.

En om 23.30 uur duiken Rachel Klamer en Maya Kingma al het water in voor hun olympische triatlon.

Jolanda de Rover straalt op het podium na haar gouden zwemrace in Los Angeles in 1984.

Rugby Sevens begint met verrassingen: Australië en Ierland onderuit

Het olympische rugby-toernooi (sevens) is begonnen met een daverende verrassing. Argentinië was namelijk met 29-19 te sterk voor rugbygrootmacht Australië. Ook de 19-17 zege van de VS op Ierland mag je gerust opvallend noemen.

Vandaag speelden alle ploegen twee duels, dinsdag volgt het derde en laatste duel in de groepsfase. De hoop voor Australië en Ierland is nog niet vervlogen. De nummers een en twee en de beste nummers drie plaatsen zich namelijk voor de kwartfinales.

De Argentijn Lautaro Bazan Velez op weg naar een try in het duel met Australië.

Japanse tafeltennissers verrassen China in finale

Jun Mizutani en Mima Ito hebben bij het olympisch tafeltennistoernooi goud veroverd in het gemengd dubbelspel.De Japanners klopten in een zinderend duel de Chinezen Xu Xin en Liu Shiwen: 4-3: 5-11,7-11,11-8,11-9,11-9-6-11,11-6. In Rio 2016,waar het gemengd dubbelspel niet op het programma stond,won China vier keer goud.Toch achtte Japan zich kansrijk,vooral omdat Mizutani (brons in Rio) in staat wordt geacht om bij de heren China's hegemonie te doorbreken. In de finale deelde China de eerste tik uit:2-0.Japan boog de achterstand om in een 3-2 voorsprong,zag China langszij komen om in de zevende game in een mum van tijd met 8-0 voor te komen.

Mima Ito (links) en Jun Mizutani verslaan het Chinese duo Xu Xin en Liu Shiwen in de finale van het gemengd dubbel.

Japanse volksheld lost verwachtingen in

Het goud in de klasse tot 73 kilogram werd trouwens gewonnen door de Japanse volksheld Shohei Ono. De Japanse titelverdediger, die ook drie keer WK-goud in de kast heeft hangen, had in de finale tegen de huidige wereldkampioen Lasja Sjavdatoeasjvili wel een verlenging nodig.

Na ruim 5,5 minuut extra tijd was met waza-ari de golden score een feit. De Georgiër (28) veroverde zelf in 2012 olympisch goud, maar dan in de klasse -66 kilogram.

Shohei Ono beslist de finale in de klasse tot 73 kilogram.

Palestina-conflict op de tatami: judoka's willen niet tegen Israëlier vechten

De Israëliër Tohar Butbul in zijn kwartfinale tegen de Zuid-Koreaan An Changrim.

We zagen het al eerder bij judotoernooien, maar zelfs bij de Olympische Spelen zijn er judoka's die hun kansen opgeven uit politieke overtuiging. In dit geval de gewichtsklasse tot 73 kilogram bij de mannen. In de eerste ronde had de Algerijn Fethi Nourine het op moeten nemen tegen de Sudanees Mohamed Abdalrasool, maar de wedstrijd ging niet door.

Nourine trok zich terug. Want als hij had gewonnen had hij in de tweede ronde moeten vechten tegen de Israëliër Tohar Butbul. Vervolgens kwam de Sudanees Abdalrasool niet opdagen voor de wedstrijd tegen Butbul.

De terugtrekkingen kunnen toegevoegd worden aan een lange lijst van boycots van sporters uit Arabische en islamitische landen van Israëlische sporters. Soms wordt expliciet aangegeven wat de reden is. "We hebben hard gewerkt om de Spelen te bereiken, maar de Palestijnse zaak is groter", was het commentaar van Nourine. Tijdens het WK 2019 deed Nourine al hetzelfde.

De Sudanees gaf nog geen officiële motivatie voor zijn besluit. Niet zelden komt het echter voor dat sporters uit landen die Israël niet erkennen bewust verliezen of bijvoorbeeld blessures voorwenden. In die zin is de no show van Abdalrasool opmerkelijk. Sudan en Israël gingen vorig jaar juist wél diplomatieke banden aan.

Nederlandse 3x3 basketballers winnen van Polen!

Basketball Van der Horst

De basketballers zorgen toch nog voor een positief einde van deze pechdag voor de (meeste) Nederlandse atleten in Tokio! Dankzij twee scores van Dimeo van der Horst winnen de basketballers in de verlenging met 22-20 van Polen.

In de stand is Nederland nu tweede en dat is aan het einde van de groepsfase goed voor een rechtstreeks ticket voor de halve finales.

Met een zege op Letland dinsdag kunnen de 3x3 basketballers zich verzekeren van de tweede plaats achter het al geplaatste Servië.

Stand groepsfase

1. Servië * 6-12 (117-81)
2. Nederland 6-8 (114-107)
3. Russische ploeg 6-6 (106-104)
4. Letland 6-6 (111-111)
5. België 6-6 (110-113)
6. Polen 6-4 (106-114)
7. China 6-4 (103-121)
8. Japan 6-1 (102-118)
* naar halve finales (nrs.1+2), nummers 3-6 naar kwartfinales.

20-20, verlenging!

Net als vanochtend tegen België moeten de 3x3 basketballers verlengen. In reguliere tijd is het 20-20 tegen Polen. De eerste ploeg die nu twee punten maakt, wint!

Toch weer spannend slot: 16-17

De laatste minuut is ingegaan bij Nederland-Polen en weer is het zenuwslopend. Twee tweepunters van de Polen hebben ervoor gezorgd dat Nederland tegen een achterstand aankijkt: 16-17.

Bekkering bewijst waarde: tip-in voor 10-8

Het gaat goed met Bekkering en Nederland tegen de Polen. Zojuist bewees Bekkering zijn waarde door een schot van Arvin Slagter op de ring met zijn pijnlijke vingers in de basket te duwen. Hij krijgt bovendien een persoonlijke fout mee en omdat dat de zevende is van de Polen, krijgt Bekkering twee vrije worpen.

Inmiddels staat het 13-8 voor Nederland, nog vier minuten te spelen.

3x3 basketballers gaan gelijk op met Polen

De wedstrijd tegen Polen is al een tijdje bezig en de twee ploegen houden elkaar behoorlijk in evenwicht. Het staat 5-4 voor Nederland.

Ross Bekkering staat ondanks een ontwrichte middelvinger gewoon in het veld tegen Polen.

Stand in groepsfase

De eerste twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finales, de nummers drie tot en met zes spelen een kwartfinale.

Stand

1. Servië * 6-12 (117-81)
2. Nederland 5-6 (92-87)
3. België 6-6 (110-113)
4. Russische ploeg 6-6 (106-102)
5. Letland 6-6 (111-111)
6. Polen 5-4 (86-89)
7. China 6-4 (103-121)
8. Japan 6-1 (102-118)

3x3 basketballer Bekkering speelt met geblesseerde vinger

3x3 basketballer Ross Bekkering doet straks toch met de wedstrijd tegen Polen. De Nederlander raakte in de wedstrijd tegen België geblesseerd aan de middelvinger van zijn linkerhand. In het ziekenhuis bleek dat de vinger uit de kom was.

"Gelukkig is hij niet gebroken. Ze hebben 'm verdoofd, teruggezet en ingetapet", zegt bondscoach Brian Benjamin in aanloop naar de wedstrijd. Nederland verloor vanochtend van België, maar staat nog altijd op een tweede plaats in de poule.

"We willen ons rechtstreeks plaatsen en hebben het nog steeds in eigen hand", aldus de bondscoach.

De wedstrijd tegen Polen begint om 15.25 uur en is te volgen via onze livestream en op NPO1.

Ross Bekkering in het duel met België.

Eerste goud voor Russische turners in landenwedstrijd sinds 1996

De Russische turners hebben voor het eerst sinds 1996 olympisch goud in de landenwedstrijd veroverd. De Russen, die zes keer eerder teamgoud wonnen, bleven in de spannende finale titelverdediger Japan en China maar net voor.

Denis Abljazin, Artoer Dalalojan, Nikita Nagornyj en David Beljavskij hadden zich als beste geplaatst voor de finale en gingen daarin voortvarend van start. De marge was na vier onderdelen ruim, maar werd vervolgens steeds kleiner en met nog maar één turner te gaan stonden Rusland, Japan en China binnen 0,537 van elkaar.

Met een weergaloze vloeroefening stelde Nagornyj alsnog de titel veilig voor de Russen.

De Russische turners krijgen te horen dat ze goud hebben gewonnen bij de landenwedstrijd.

Afgelopen: Schoon/Stam verliezen

Helaas. Raïsa Schoon en Katja Stam verliezen ook hun tweede groepswedstrijd. Tot 17-17 ging het gelijk op in de tweede set, maar daarna liepen de Zwitsersen Vergé-Depré en Heidrich uit naar 21-18. En dus verliezen de Nederlandsen met 2-0 (22-20, 21-18).

Nog niet alles is verloren, want Schoon/Stam zou met een zege in de derde groepswedstrijd tegen het Duitse duo Sude/Borger nog een van de beste nummers drie kunnen worden en zo een plek in de tussenronde verdienen. Lees het wedstrijdverslag.

Stand groep A

1. Pavan/Melissa (Can) 2-4 (4-0)
2. Vergé-Depré/Heidrich (Zwi) 2-4 (4-1)
3. Schoon/Stam 2-2 (0-4)
4. Sude/Borger (Dui) 2-2 (1-4)

Bloedstollend spannend bij Schoon/Stam

Raïsa Schoon en Katja Stam vechten voor een vervolg van hun Olympische Spelen. In de tweede set staat het 18-17 voor de Zwitserse vrouwen, maar het is steeds stuivertje wisselen.

Ook pech voor BMX-kanshebber Kimmann...

BMX'er Niek Kimmann, wereldkampioen bij zijn debuut in 2015 en in 2019 nog tweede bij het WK, komt donderdag in actie. Dat moet wel met een pijnlijke knie, want tijdens de training ging Kimmann hard onderuit na een botsing met een official.

Zo vader, zo dochter

Schermster Sofia Pozdnjakova heeft de olympische titel op sabel veroverd. De 24-jarige Russin versloeg in de finale haar landgenote Sofija Velikaja: 15-11. Pozdnjakova, die in 2018 al WK-goud voor zich opeiste,treedt met haar olympische succes in de voetsporen van haar vader, schermicoon Stanislav. Die werd in 1996 olympisch kampioen en greep daarnaast vijf Europese en vijf wereldtitels.

  • AFP
    Sofia Pozdniakov trad in de voetsporen van haar vader met olympisch goud bij het schermen.
  • AFP
    Stanislav Pozdniakov (derde rechts) won goud met het Russische team bij de Spelen van Athene in 2004.

Schoon/Stam geven eerste set uit handen

Wat jammer zeg! Raïsa Schoon en Katja Stam speelden lange tijd prima in de eerste set tegen het Zwitserse duo Vergé-Depré/Heidrich (Zwi) en kwam zelfs op 20-15. Die vijf setpoints gingen allemaal verloren en uiteindelijk verliezen Schoon en Stam de set zelfs met 22-20.

Dat wordt een kwestie van herpakken dus.

Katja Stam schreeuw het uit in het duel met het Zwitserse duo Vergé-Depré/Heidrich.

'Geen breuken Van der Poel na val'

Mathieu van der Poel is voor onderzoek naar het ziekenhuis in Japan gegaan. Daaruit zou gebleken zijn dat Van der Poel geen breuken heeft opgelopen bij zijn val in de mountainbikewedstrijd, "maar wel veel pijn heeft". Dat heeft een woordvoerder van NOC*NSF zojuist bevestigd.

Mathieu van der Poel

Het moment van Badloe

De laatste tegenvaller op deze toch al niet al te fortuinlijke dag voor de Nederlandse sport was de diskwalificatie van windsurfer Kiran Badloe in de vijfde race van de RS:X. Volgens de Italiaan Mattia Camboni gaf Badloe hem te weinig ruimte bij de bovenste boei en dat protest werd door de jury toegewezen.

Bekijk hieronder het moment waarop Badloe Camboni in de weg staat.

Beachvolleybalsters Schoon/Stam begonnen aan duel

Raïsa Schoon en Katja Stam zijn begonnen aan hun wedstrijd tegen het Zwitserse duo Vergé-Depré/Heidrich (Zwi). Tot nu toe gaat het gelijk op: 5-5. Live meekijken naar de wedstrijd kan ook op NPO 1 of de livestream.

Havenga: 'Verloren van topteam, maar het toernooi begint met de kwartfinale'

Bondscoach Arno Havenga heeft nog geen echte verklaring waarom de waterpolsters geen vervolg wisten te geven aan de sterke eerste helft.

Om 14.00 uur: beachvolleybal

Om 14.00 uur krijgen we weer livesport met Nederlandse inbreng te zien. Raïsa Schoon en Katja Stam spelen dan hun tweede groepswedstrijd tegen het Zwitserse duo Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich.

Schoon en Stam verloren hun eerste wedstrijd van de regerend wereldkampioenen Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes met 21-16, 21-14.

Taekwondoka Oogink ontvangt vriend Bob met corona in quarantainehotel

Reshmie Oogink mist de Olympische Spelen door een positieve coronabesmetting. Ze probeert zich iedere dag te vermaken in het quarantainehotel in Japan. Vandaag kreeg ze bezoek van een nieuwe vriend, die ook corona heeft.

Taekwondoka Oogink ontvangt vriend Bob met corona in quarantainehotel

Piek en Seinen naar kwartfinales na soepele zege

Selena Piek en Cheryl Seinen hebben ook hun tweede olympische partij in het badminton gewonnen. Het duo overklaste de Egyptische equipe met 21-6, 21-10.

Doha Hany en Hadia Hosny hadden weinig in te brengen tegen het Nederlandse duo dat in zijn openingspartij op veel meer tegenstand stuitte. Vooral de service van Piek en Seinen bleek was een sterke troef en goed voor zestien punten in de eerste game.

De Nederlandse vrouwen verslapten in de tweede set nauwelijks en lieten het duo uit Egypte opnieuw alle hoeken van het veld zien. Oranje serveerde agressief en zorgde met het spel dat het Egyptische koppel tot verdedigen werd gedwongen.

Cheryl Seinen en Selena Piek vieren hun plek in de kwartfinales

Dat ook nog: Badloe gediskwalificeerd in vijfde race, zakt naar derde plek

Kiran Badloe is voor de vijfde race in de RS:X-klasse gediskwalificeerd. Dat heeft de jury bepaald na protest van de Italiaan Mattia Camboni. Volgens Camboni gaf Badloe hem te weinig ruimte bij de bovenste boei.

Daarmee komt Nederlander, een van de weinige lichtpuntjes in Tokio vandaag, nu op een puntentotaal van twintig. Hij zakt daarmee naar een derde plaats in het algemeen klassement.

Vanwege de diskwalificatie krijgt Badloe er 26 punten bij, maar hij gebruikt die als zijn schrapresultaat. Dat betekent dat zijn eerdere schrapresultaat van 7 punten nu wel meetelt.

Het gewraakte moment in de vijfde race

Badmintonsters Piek en Seinen winnen eerste set makkelijk

Het gaat vooralsnog makkelijk voor Selena Piek en Cheryl Seinen in hun tweede groepswedstrijd. De eerste game tegen het Egyptische duo Hany en Hosny wordt met 21-6 gewonnen.

Terugkijken: handboogschutters missen brons

Steve Wijler, Gijs Broeksma en Sjef van den Berg verliezen in een shoot-off de strijd om brons van Japan. Beide landen schieten twee negens en een tien, maar de tien van Japan zit meer in het midden.

"Zo zit onze sport helaas in elkaar", zegt Wijler over de hele nipte, mare dure nederlaag in Tokio.

Van der Poel, het plankje en Pidcock: zo verliep de mountainbikerace in Tokio

Een reconstructie van een bizarre wedstrijd in Izu City, ten zuidoosten van Tokio. Bizar voor Mathieu van der Poel althans, voor wie de race er eigenlijk na tien minuten al op zat.

Badmintonsters Piek en Seinen in actie tegen Egyptisch koppel

In het vrouwendubbel zijn badmintonsters Selena Piek en Cheryl Seinen begonnen aan hun tweede groepswedstrijd. Het Egyptische duo Hany en Hosny is daarin de tegenstander.

Verslag: nipt verlies 3x3 basketballers tegen België, maar vervolg in toernooi lonkt

De Nederlandse 3x3 basketballers hebben hun goede reeks in Tokio niet door kunnen zetten tegen België. In een zenuwslopende verlenging maakte België als eerste twee punten en won daardoor de wedstrijd met 18-17.

De wedstrijd was nog maar vijf seconden onderweg of Ross Bekkering raakte ogenschijnlijk geblesseerd aan zijn hand. Zonder wissel moesten Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Jessey Voorn het opnemen tegen België dat halverwege de wedstrijd al uitliep naar 9-4.

Met een paar mooie tweepunters en dunks wist Voorn de score voor Nederland terug te brengen naar 16-16 en daarmee een verlening eruit te slepen. Wie daarin als eerste twee punten maakt, wint de wedstrijd. Nadat Oranje één punt wist te scoren gooide België een tweepunter en won daarmee de wedstrijd.

De Nederlandse basketballers

Waterpolosters geven wedstrijd uit handen en verliezen eerste groepsduel

De Nederlandse waterpolosters hebben de schade uit het derde kwart niet kunnen herstellen in het laatste kwart. Integendeel: Australië wint met 15-12.

Australië na derde kwart weer naast waterpolosters

Het derde kwart was niet best voor Nederland. Australië maakt vijf goals, Nederland draait een stuk minder en komt tot twee goals.

De tussenstand is daarmee 10-10. Nog één kwart te gaan.

België verslaat Nederlandse 3x3 basketballers na overtime

De Belgen winnen! In de overtime wordt het alsnog 18-17 voor België tegen Nederland, dat zijn tweede nederlaag in de groepsfase oploopt. Gelukkig is er nog geen man overboord.

Om 15.25 uur speelt Nederland de volgende wedstrijd. Dan is Polen de tegenstander.

Spannende slotfase in Basketbalduel der Lage Landen

Met nog ruim een minuut op de klok hebben de Nederlandse 3-3 basketballers de achterstand teruggebracht tot 13-15.

En we knipperen even met onze ogen en het staat 15-15. Spannend!

De wedstrijd eindigt in 16-16. Overtime!

Rafael Bogaerts in duel met Jessey Voorn

Waterpolosters op voorsprong na tweede kwart

Nederland pakt enigszins door in het tweede kwart en mag (even) gaan rusten met een 8-5 voorsprong op Australië.

Nederland kijkt tegen achterstand aan tegen België in 3x3 basketbal

Het Duel der Lage Landen is alweer halverwege - het gaat echt heel hard bij het 3x3 basketbal - en verloopt vooralsnog niet naar wens voor Nederland.

De Belgen leiden met 9-5 met nog ruim 5 minuten op de klok.

Ook 3x3 basketballers weer in actie in Duel der Lage Landen

De Nederlandse 3-3 basketballers zijn ook vandaag weer present. België is de tegenstander in de vijfde groepswedstrijd.

Oranje staat momenteel tweede in de groep, waarvan de nummers 1 en 2 naar de halve finales gaan en de nummers 3 t/m 6 naar de kwartfinales. België staat zesde.

'Out! Out!', riep de Australische coach tegen roeister Olivia van Rooijen

Na de positieve testen van skiffeur Finn Florijn en een staflid en vervolgens ook bondscoach Josy Verdonkschot zijn de Oranje-roeiers op het botenterrein niet meer welkom in de eetzaal en de ruimte die is ingericht voor de warming-up.

Geen fijne situatie om tot topprestaties te komen. En al helemaal niet als de concurrentie, die zich eraan ergerde dat de naam van het besmette staflid geheim werd gehouden, zich vervelend gaat gedragen. Zoals Olivia van Rooijen, lid van vrouwendubbelvier, meemaakte in het botenhuis.

"Ze pakte riemen uit de loods", vertelt Evertse. "Die hangen naast de boten. Toen kwam er een Australische coach en die begon uit te halen naar haar: 'Out! Out!' Zo kunnen mensen dus veranderen. En dat is wel de grootste teleurstelling die ik heb."

De Holland Acht in actie tijdens de Olympische Spelen in Tokio

Nederland en Australië in balans na eerste kwart

Oranje begon sterk aan het waterpolotoernooi, stond met 3-1 voor, maar aan het einde van het eerste kwart komen de Australiërs terug. Het staat 3-3.

De Nederlandse waterpolosters beginnen aan de Spelen

We hoorden net de volksliederen van Australië en Nederland door het zwembad schallen. Dat betekent dat de waterpolosters gaan beginnen aan hun olympische toernooi.

Nederland zit in groep A, met naast Australië ook Spanje, Canada en Zuid-Afrika. Alleen de nummer 5 in de groep gaat niet naar de kwartfinales.

De Nederlandse waterpolosters springen in het olympische bad

Zuid-Koreaanse zender onder vuur om stereotyperende afbeeldingen

De Zuid-Koreaanse tv-zender MBC is onder vuur komen te liggen door de 'ongepaste' foto's met bijschriften van sporters uit verschillende landen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde dat MBC onder meer een plaatje toonde van de nucleaire ramp in Tsjernobyl toen het olympische team van Oekraïne in beeld kwam. Ook refereerde de zender aan de recente moord op president Jovenel Moïse toen de sporters van Haïti op het scherm verschenen.

Beelden van atleten uit Italië werden vergezeld met een afbeelding van een pizza, bij sporters uit Roemenië kwam een foto van Dracula te staan. De Zuid-Koreaanse zender heeft inmiddels op Twitter zijn excuses aangeboden en heeft beloofd een onderzoek in te stellen.

Journalist Raphael Rashid in Seoul twitterde onderstaande screenshots van de gewraakte uitzending.

  • https://twitter.com/koryodynast
    Italië is een pizza
  • https://twitter.com/koryodynasty
    Noorwegen is een zalm
  • https://twitter.com/koryodynasty
    Haïti is een opstand
  • https://twitter.com/koryodynasty
    Oekraïne is Tsjernobyl

Eindelijk olympisch goud voor Daley

Schoonspringer Tom Daley is voor het eerst in zijn rijke loopbaan olympisch kampioen geworden. De Brit was samen met Matty Lee de beste op het onderdeel toren synchroon. Het duo bleef in een zinderende finale Cao Yuan en Chen Aisen net voor: 471,81 om 470,58.

De 27-jarige Daley maakte in 2008 op 14-jarige leeftijd zijn olympische debuut. Daarna werd hij vier keer Europees kampioen, driemaal wereldkampioen en won hij twee keer olympisch brons.

In de finale hadden de Britten na vier van de zes sprongen 6 punten meer dan Cao en Chen. De wereldkampioenen kwamen nog dichtbij, maar dankzij een prachtige laatste sprong wonnen Daley en Lee.

Grote vreugde bij Tom Daley en Matty Lee na het winnen van goud

Badloe zesde in zesde race, maar blijft aan de leiding

Windsurfer Kiran Badloe is in de zesde en laatste race van vandaag als zesde geëindigd. De Nederland blijft in het tussenklassement aan de leiding, maar zijn voorsprong op de Italiaan Mattia Camboni is nu nog maar één punt.

In totaal zijn er twaalf races en een medalrace. Badloe is favoriet om zijn voormalige trainingsgenoot Dorian van Rijsselberghe op te volgen als olympisch kampioen.

Kiran Badloe in actie in Tokio

Van der Poel naar ziekenhuis Tokio: 'Mathieu dacht dat het plankje er nog lag'

Wat ging er mis bij Mathieu van der Poel? Van der Poel zelf kon nog geen tekst en uitleg geven, hij kampt met heupklachten na zijn val. Hij vervolgde aanvankelijk zijn weg nog wel, maar stapte na een uur toch af.

Milan Vader, die als tiende finishte in de wedstrijd, moest denken aan het gesprek dat hij die ochtend nog met Van der Poel had over het parcours en ook over die passage van het parcours.

Bondscoach Gerben de Knegt zag de val zelf niet gebeuren, maar onthult waar het fout gegaan zou kunnen zijn. "Het lijkt erop alsof hij dacht dat het plankje er nog was. Waarom hij dat dacht? Weet ik niet. Hij heeft meer rondjes verkend dan ooit de afgelopen dagen. Wel tien of twaalf. Hij was ook echt wel fris."

Nederlanders checken olympisch zand en baskets: 'Kunnen geen risico lopen'

Naast sporters, stafleden, officials en journalisten is ook personeel van Nederlandse bedrijven in Tokio aan het werk bij de Olympische Spelen. Ze leveren onder meer de turntoestellen, de basketbaltorens en het zand voor de paardensport.

Ben Agterberg van het bedrijf Grondslag stuurde twee jaar geleden 300 containers met zand naar Tokio. Het leveren van de producten is maar de helft van het werk; tijdens de Spelen moet personeel in de stadions in de gaten houden of er onderhoud nodig is.

Bij het basketbal zit eveneens een groepje Nederlanders aan de rand van het veld bij de wedstrijden. Het bedrijf Janssen-Fritsen heeft de basketbaltorens geleverd, waaraan de basketbalnetten zijn bevestigd voor de 5x5- en 3x3-toernooien.

Ben Agterberg rijdt met een trekker over het zand om het vlak te krijgen

'We gaan geen gemengd dubbel spelen, dat is al besloten'

Marco Kroes, de coach van tennisser Wesley Koolhof, bevestigt dat Nederland zich heeft teruggetrokken uit het gemengd dubbel, als gevolg van de positieve coronatest van Jean-Julien Rojer.

'We gaan geen gemengd dubbel spelen, dat is al besloten'

Bertens grijpt in: 'We gaan het hier niet over hebben, jongens'

De positieve coronatest van Jean-Julien Rojer is een no-go voor Kiki Bertens en Demi Schuurs, na hun verloren dubbelpartij op de Olympische Spelen.

Bertens grijpt in: 'We gaan het hier niet over hebben, jongens'

Bouwmeester rukt op in Laser Radial-klasse

Marit Bouwmeester heeft het teleurstellende resultaat van gisteren in de Laser Radial-klasse grotendeels weggepoetst. De zeilster kwam vandaag in de derde race als zevende binnen en in de vierde race zelfs als tweede. Daarmee is Bouwmeester opgeklommen naar een vijfde plek in het klassement.

Na de eerste twee races een dag eerder stond de regerend olympisch kampioen op een teleurstellende achttiende plaats met 35 punten. "Dit is niet waarvoor ik kom en ook niet de start die ik wil, maar ik heb het gevoel dat er nog heel veel gaat gebeuren", zei Bouwmeester toen na de race.

Marit Bouwmeester in Tokio

Badloe verstevigt leiding na tweede plek in vijfde race

Zien we hier stiekem dan toch een gouden medaille voor Nederland aan de horizon gloren? Windsurfer Kiran Badloe heeft na winst in de vierde race in de RS:X-klasse, een tweede plaats gehaald in de vijfde race.

In het klassement verstevigde hij zijn koppositie. Badloe heeft nu vier punten voorsprong op de Italiaan Mattia Camboni.

De race werd gewonnen door de Fransman Thomas Goyard. Later maandag staat nog een race op het programma. In totaal zijn er twaalf races en een medalrace.

De Nederlander is favoriet om zijn voormalige trainingsgenoot Dorian van Rijsselberghe op te volgen als olympisch kampioen.

Kiran Badloe verstevigt zijn koppositie in de RS:X-klasse

Nederland trekt zich terug uit gemengd dubbel, loopbaan Bertens voorbij

De loopbaan van Kiki Bertens zit erop. De 29-jarige tennisster ging samen met dubbelpartner Demi Schuurs onderuit in de tweede ronde van de Olympische Spelen. De Russinnen Veronika Koedermetova en Jelena Vesnina waren met 6-2, 3-6 en 10-7 te sterk.

Bertens zou nog in actie komen in het gemengd dubbelspel, maar door de positieve coronatest van Jean-Julien Rojer ging daar een streep doorheen. Als gevolg van die test, en de terneergeslagen stemming bij de overgebleven tennissers, trok Nederland zich namelijk terug.

Pidcock pakt olympisch goud, droom Van der Poel spat uiteen op Japans rotsblok

Het olympische avontuur van Mathieu van der Poel zat er al na tien minuten op. Na een sprong over een van de vele lastige Japanse rotsblokken, landde hij verkeerd met zijn mountainbike op de grond, waarop hij voorover van zijn fiets afvloog. Het goud was voor de Brit Thomas Pidcock.

Van der Poel vervolgde zijn weg nog wel, maar hij keek tegen een achterstand van een minuut aan. Na een gevecht van drie kwartier, waarin hij er niet in slaagde tijd goed te maken, stapte hij af.

Pidcock, vierde op het WK veldrijden dit jaar en tweede in de Amstel Gold Race na een millimetersprint met Wout van Aert, nam na een paar ronden de leiding in Izy City. Die stond hij niet meer af. Het zilver was voor Flückiger, het brons voor de Spanjaard David Valero Serrano.

Na een uur stapt Van der Poel gedesillusioneerd af in Tokio

Geen brons voor handboogmannen

De Nederlandse handboogschutters Steve Wijler, Gijs Broeksma en Sjef van den Berg hebben naast een olympische medaille gegrepen in de landenwedstrijd. In de strijd om de derde plaats verloren de Nederlanders in de shoot-off van Japan. De tien in de laatste beurt van de Japanner Hiroki Muto bleek beslissend. Die zat dichter in het midden dan de tien van Steve Wijler.

Nederland, dat de voorronde als tweede had afgesloten, was eerder op de dag in de kwartfinales te sterk voor Groot-Brittannië (5-3). Daarna verloor het trio afgetekend van Taiwan in drie sets (0-6).

De Nederlandse handboogschutters

Handboogmannen verliezen vierde set

Wat een drama! Van den Berg had genoeg aan een negen met zijn laatste pijl voor brons, maar hij schiet in de acht!

Japan wint de vierde set met 57-56, de stand is 2-2, het is tijd voor een shoot-off om brons.

Nederlands handboogteam weer op voorsprong in strijd om brons

De Nederlandse mannen winnen de derde set met 57-53 en leiden nu in de bronzen finale met 4-2.

Dat betekent dat ze aan een gelijkspel in de vierde set genoeg hebben voor brons.

Tweede set gaat naar Japanse handboogschutters

Ai, Nederland stond er ook in de tweede set tegen Japan goed voor. Maar Broeksma, die al twee tienen op rij had geschoten, produceert nu een misser: een zes.

Japan wint de set met 54-52. De stand is 2-2.

Handboogmannen winnen eerste set in strijd om brons

De strijd om de bronzen medaille is begonnen bij de handboogschutters. Gijs Broeksma, Sjef van den Berg en Steve Wijler nemen het op tegen Japan.

En de mannen beginnen goed: de eerste set wordt met 58-55 gewonnen. Nederland noteerde vier tienen en twee negens. De stand is dus 2-0.

Van der Poel stapt af in mountainbikerace

De olympische mountainbikerace is afgelopen voor Mathieu van der Poel. De Nederland is afgestapt, hij had te veel last van zijn verschrikkelijke val in het begin van de race.

Voor Van der Poel eindigde de gouden droom meteen in de eerste ronde. De 26-jarige Nederlander vloog op het lastigste stuk op het parcours, Sakura Drop, over zijn stuur. Toen Van der Poel weer op zijn mountainbike zat, waren de favorieten inmiddels gevlogen.

Mathieu van der Poel heeft opgegeven in de olympische mountainbikerace

Handboogmannen verliezen halve finale en gaan op voor brons

Taiwan was in de derde set helemaal los met vijf tienen en een negen. Nederland verliest de set met 59-55 en de wedstrijd met 6-0.

Dat betekent dat de Nederlandse mannen straks om een bronzen medaille gaan spelen tegen Japan. Dat zal zijn omstreeks 09.15 uur. De finale gaat tussen Zuid-Korea en Taiwan.

Bertens en Schuurs uitgeschakeld in tweede ronde

Helaas, het olympische toernooi in het dubbelspel is voorbij voor Kiki Bertens en Demi Schuurs. De derde set, een supertiebreak, gaat met 10-7 verloren van het koppel Koedermetova/Vesnina van de Russische ploeg.

Waarschijnlijk moeten we nu afscheid nemen van de succesvolste Nederlandse tennisster uit de historie.

De mogelijkheid bestaat dat Bertens nog in actie komt in het gemengd dubbelspel, maar daarin zal vanwege de positieve coronatest van Jean-Julien Rojer nog maar één Nederlands koppel uitkomen. Aangezien Schuurs als dubbelspecialist te boek staat, ligt het voor de hand dat zij een koppel zal vormen met Wesley Koolhof.

Kiki Bertens met dubbelpartner Demi Schuurs

Handboogmannen verliezen ook tweede set van Taiwan

Van den Berg, Broeksma en Wijler verliezen ook de tweede set van Taiwain: 52-54.

Taiwan neemt daardoor een 4-0 voorsprong. Nederland zal twee sets moeten winnen om de olympische finale te bereiken.

Van der Poel nu dertiende in inhaalrace, Vader tiende

Mathieu van der Poel rukt na zijn ellendige val steeds verder op in de mountainbikerace. De Nederlandse favoriet staat inmiddels dertiende, maar zijn achterstand op de koploper is wel 1.46. Die koploper is de Brit Thomas Pidcock.

Milan Vader rijdt op de tiende positie.

Handboogmannen in halve finale tegen Taiwan

Nederland is begonnen aan de halve finale tegen Taiwan in de landenwedstrijd.

De eerste set gaat met 56-53 naar Taiwan. Nederland moet dus aan de bak.

Bertens en Schuurs winnen tweede set

Kiki Bertens en Demi Schuurs hebben de tweede set tegen het koppel Koedermetova/Vesnina van de Russische ploeg gewonnen met 6-3.

We gaan dus een supertiebreak spelen om een plek in de derde ronde.

Zwetsloot tevreden met vijfde plaats in olympische finale

De reactie van skateboardster Roos Zwetsloot na de olympische finale waarin ze als vijfde eindigde.

Zwetsloot tevreden met vijfde plaats in olympische finale

Badloe wint vierde race en gaat nu aan de leiding

Het is even spitsuur in Tokio voor de Nederlanders, want ook Kiran Badloe is bezig. De Nederlandse windsurfer won zojuist de vierde race en gaat daardoor nu aan de leiding in het klassement.

Badloe staat nu eerste met 7 punten. In totaal zijn er twaalf races en een medalrace. Vandaag staan nog twee races op het programma.

Kiran Badloe

Terugkijken: de lelijke val van Mathieu van der Poel

Wat ging Mathieu van der Poel net toch lelijk over de kop. De Nederlandse favoriet rijdt inmiddels op de 24ste plek, op ruim een minuut van de koploper, de Zwitser Nino Schurter.

Milan Vader vinden we terug op de negende positie.

Bertens en Schuurs verliezen eerste set

Kiki Bertens en Demi Schuurs hebben de eerste set in de tweede ronde van het dubbelspel verloren.

Het koppel Koedermetova/Vesnina van de Russische ploeg won vrij simpel met 6-2.

Kiki Bertens en Demi Schuurs in actie in de tweede ronde

Van der Poel fietst door na val

Het zag er heel naar uit, maar Van der Poel is na zijn val weer gewoon op de fiets gestapt in de olympische mountainbikerace. Hij heeft een minuut achterstand op de Braziliaanse koploper Henrique Avancini.

Milan Vader rijdt ondertussen in derde positie.

Nederlands handboogteam naar halve finale!

Een geweldige prestatie van de handboogschutters: ze gaan door naar de halve finales.

Na drie sets stond het 3-3. Een perfect begin van de vierde set, met drie tienen van Wijler, Broeksma en Van den Berg, bracht de boogschutters in een zetel. De handboogschutters waren het olympisch toernooi al sterk begonnen met zilver in het gemengde toernooi door Wijler en Garbriela Schloesser-Bayardo.

Nederland gaat de halve finale spelen tegen Taiwan. Die staat voor 08.40 uur op het programma.

De Nederlandse handboogschutters in actie tegen Groot-Brittannië

Van der Poel gaat onderuit in mountainbikerace

Een verschrikkelijke val van Van der Poel in de mountainbikerace! De Nederlander gaat over de kop en komt lelijk terecht. Kan hij nog verder?

Handboogmannen winnen derde set

Dat is prima van de Nederlandse mannen! De derde set begon met een 7 van Wijler, maar dankzij een matige Britse ronde en een tien van zowel Broeksma als Van den Berg wint Nederland de derde set met 54-50.

De stand is nu 3-3. Nu volgt de laatste set. Wordt deze gelijk, dan krijgen we een shoot-off.

Handboogteam verliest tweede set

Dat is jammer, ondanks drie tienen verliezen de Nederlandse mannen de tweede set in de kwartfinale tegen Groot-Brittannië met 57-56. Dat betekent dat de Britten op een 3-1 voorsprong staan.

Start! De olympische mountainbikerace is begonnen

De mountainbikeracers zijn begonnen aan hun olympische wedstrijd. Met namens Nederland Mathieu van der Poel en Milan Vader in actie.

Handboogschutters in actie in kwartfinales

De Nederlandse mannen zijn begonnen aan hun kwartfinale tegen Groot-Brittannië in de landenwedstrijd. Namens Nederland komen Sjef van den Berg, Gijs Broeksma en Steve Wijler in actie.

Per land schiet iedere deelnemer twee keer in een set. Dat zijn dus zes pijlen per land. De eerste set eindigt in 54-54, en dus staat het 1-1.

Steven Wijler in actie

Bertens en Schuurs in actie in tweede ronde

Daar zijn ze! Kiki Bertens en Demi Schuurs betreden de baan in Tokio voor hun partij in de tweede ronde in het dubbelspel tegen het koppel Koedermetova/Vesnina van de Russische ploeg.

Gisteren wonnen Bertens en Schuurs in een meeslepende partij met 7-6 (4), 5-7, 11-9 van het sterke Franse duo Mladenovic en Garci.

Kijk nog even terug naar de partij van gisteren:

Windsurfers De Geus zakt weer een plaatsje naar zes

De zesde race in de RS:X-klasse bij de vrouwen zit er ook alweer op. Lilian de Geus, toch de regerend wereldkampioene, kwam dit keer niet verder dan de elfde plaats. In het klassement na zes races staat ze nu zesde.

De Française Charline Picon leidt nog altijd, met 14 punten. De Geus staat op 31 punten.

Lilian de Geus

Terugkijken: skateboardster Zwetsloot eindigt in finale als vijfde

Ze leidt in de olympische finale na de runs, maar ziet de concurrentie voorbij komen bij de tricks, waar ze zelf vier keer valt.

Terugkijken: Verhagen kan niet stunten in achtste finales judotoernooi

Ze gaat in de klasse tot 57 kilogram, de lichtgewichten, onderuit tegen Nora Gjakova, de nummer vijf van de wereldranglijst.

Verhagen kan niet stunten in achtste finales olympisch judotoernooi

De Geus op vijfde plaats na vijf races in RS:X

Windsurfster Lilian de Geus heeft inmiddels alweer twee races achter de rug in de RS:X-klasse. Ze ging de tweede dag van het toernooi in met een zesde plaats en op dit moment is ze een plaatsje gestegen naar de vijfde plek.

In de vierde race, vanochtend in Tokio, werd ze achtste. In de vijfde race kwam de regerend wereldkampioene als derde over de finish.

Er volgt vandaag nog één race. In totaal zijn er twaalf races en een medalrace met dubbele punten. De Française Charline Picon staat aan de leiding met 10 punten, De Geus staat op 20.

Lilian de Geus in actie op de openingdag van de RS:X-klasse in Tokio

Rojer positief getest op corona

Jean-Julien Rojer is positief getest op het coronavirus. De tennisser stond op de Olympische Spelen in Tokio samen met Wesley Koolhof in de tweede ronde van het dubbelspel, maar zij hebben zich terug moeten trekken.

De 39-jarige Rojer vertrok op 17 juli uit Nederland en werd na aankomst in Tokio iedere dag getest. Hij verbleef buiten het olympisch dorp en gaat nu tien dagen in isolatie.

Rojer is het zesde coronageval van de Oranje-equipe, na skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn, roeicoach Josy Verdonkschot en een ander staflid van de roeiploeg.

Jean Julier Rojer bereikte met Wesley Koolhof de tweede ronde, maar heeft zich teruggetrokken

Skateboardster Zwetsloot ziet medaille in rook opgaan en eindigt als vijfde

Skateboardster Roos Zwetsloot is bij de Olympische Spelen in Tokio als vijfde geëindigd in de finale van het onderdeel street.

Drie tieners stonden in Japan op het podium. Het goud was voor de 13-jarige Japanse Momiji Nishiya, de eveneens 13-jarige Braziliaanse Rayssa Leal pakte het zilver en het brons ging naar Funa Nakayama (16) uit Japan.

Roos Zwetsloot

In de schaduw van Van der Poel: Milan Vader

Naast Van der Poel komt er nog een Nederlander uit bij het mountainbiken. De 24-jarige Milan Vader werd in 2019 Nederlands kampioen mountainbiken en liet zich ook bij het WK dat jaar in Leogang nadrukkelijk zien.

Sarrou verrast met wereldtitel mountainbiken

2021: Onverwachte rivaal uit bekende hoek

Maar de voorbereiding van Pidcock op de Spelen liep niet bepaald op rolletjes. Omdat Groot-Brittannië in de afgelopen jaren te weinig punten had verzameld in het mountainbiken en pas op de 32ste plaats van de landenranglijst van de UCI bungelde, was een startplaats in Tokio ver weg. Zodoende heeft Pidcock zijn aanwezigheid in Tokio te danken aan de Roemeen Vlad Dascalu.

Dascalu was namelijk op basis van zijn wereldtitel bij de beloften in 2019 al geplaatst voor de Spelen. En de Roemeen zorgde er met een 17de plaats in Nove Mesto voor dat het Roemeense startbewijs (via de landenranking) doorschoof naar...Pidcock!

Van der Poel stelde zelfs zijn ambities op de weg uit voor de Olympische Spelen. In 2020 had hij willen oogsten, maar de coronapandemie stak daar een stokje voor. En een jaar later had hij er opeens een concurrent bij: Tom Pidcock.

De 22-jarige renner uit Leeds bleek niet alleen opeens een geduchte concurrent in het veldrijden en in de voorjaarskoersen, maar ook in het mountainbiken. Bij de wereldbekerwedstrijd in Nove Mesto verwees hij Van der Poel zelfs naar de tweede plaats.

Maar de voorbereiding van Pidcock op de Spelen liep niet bepaald op rolletjes. Omdat Groot-Brittannië in de afgelopen jaren te weinig punten had verzameld in het mountainbiken en pas op de 32ste plaats van de landenranglijst van de UCI bungelde, was een startplaats in Tokio ver weg. Zodoende heeft Pidcock zijn aanwezigheid in Tokio te danken aan de Roemeen Vlad Dascalu.

Dascalu was namelijk op basis van zijn wereldtitel bij de beloften in 2019 al geplaatst voor de Spelen. En de Roemeen zorgde er met een 17de plaats in Nove Mesto voor dat het Roemeense startbewijs (via de landenranking) doorschoof naar...Pidcock!

Zilver voor Van der Poel bij tweede wereldbekerwedstrijd mountainbiken

2019: eindelijk beter dan Schurter

In 2019 kwam de bevestiging voor Van der Poel. Bij de wereldbekerwedstrijd in het Tsjechische Nove Mesto is hij voor het eerst sneller dan achtvoudig wereldkampioen én regerend olympisch kampioen Nino Schurter.

Van der Poel pakt op magistrale wijze eerste WB-zege

2018: podium bij WK mountainbiken

Van der Poel gaf het niet op en werd jaar na jaar beter. Zo eindigde hij in 2017 als vierde bij de WK mountainbiken. En in 2018 stond hij voor het eerst op het podium.

Februari 2016: de olympische droom van Van der Poel

In januari 2016, middenin het veldritseizoen maakt Mathieu van der Poel bekend dat hij die zomer naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wil...als mountainbiker.

Maar zelfs voor een omnitalent als Van der Poel is de omschakeling groot. Eind februari rijdt hij op Cyprus zijn eerste wedstrijd en wordt vierde in het eindklassement. Maar een plek bij de top in een wereldbekerwedstrijd of het Europees kampioenschap is nog te hoog gegrepen.

Rio komt te vroeg.

Welkom bij dag 3 van de Olympische Spelen!

Goedemorgen vanuit Tokio, of zoals de Japanners zeggen: ohayou gozaimasu! We zijn alweer toe aan de derde volle sportdag sinds de opening van de Olympische Spelen van 2020. En er is al van alles gebeurd.

Wat je precies hebt gemist toen je nog lekker lag te slapen, kun je lezen en zien in onze Wekdienst Tokio.

Wekdienst Tokio: Kamminga zwemt naar zilver, geen skateboardmedaille