liveblog
NOS SportAangepast

Dit was dag 3: zilver Kamminga lichtpuntje op 'zwarte maandag' Nederlandse sport

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee besluiten we het liveblog van de derde dag van de Olympische Spelen in Tokio. En mindere dag voor de Nederlanders, maar bedenk: ook vijf jaar geleden in Rio de Janeiro ging het in de eerste week vooral over onvervulde verwachtingen en de 'losersvlucht'. En toen eindigde Nederland met 19 medailles (8 gouden, 7 zilveren en 4 bronzen) als elfde in de medaillespiegel.

Wanhoop niet, morgen is er weer een dag! Om 06.00 uur zijn we er weer met dit liveblog.

Wekdienst: hiervoor zet je vannacht je wekker!

AFP-NOS

Na een dag vol teleurstellingen binnen de Nederlandse olympische equipe, zijn er op de vierde dag van de Olympische Spelen in Tokio weer volop kansen voor TeamNL. Triatleten Rachel Klamer en Maya Kingma komen als eersten in actie. Voor de olympische triatlon voor vrouwen hoef je je wekker waarschijnlijk niet eens te zetten: de wedstrijd begint al om 23.30 uur.

Wie de eerste partij van tafeltennisster Britt Eerland niet wil missen, zal wel midden in de nacht op moeten staan. Eerland speelt om 03.00 uur tegen de Egyptische Dina Meshref. Vlak daarna, om 03.50 uur, gaat Kira Toussaint op jacht naar de tweede Nederlandse zwemmedaille in de finale van de honderd meter rugslag.

In de Nippon Budokan begint judoka Juul Franssen om 04.00 uur aan haar olympische toernooi tegen de Servische Anja Obradovic, winnares van het brons op het laatste wereldkampioenschap. Frank de Wit, ook winnaar van WK-brons, judoot om 04.58 uur zijn eerste partij.

Bekijk hieronder het complete schema van de Nederlandse olympiërs in Tokio op dag vier van de Olympische Spelen. Meer lezen? Dat kan hier.

'BMX'er Kimmann heeft scheurtje in knieschijf'

Eerder vandaag schreven we al over de botsing van BMX'er Niek Kimmann met een official. Daarbij heeft Kimmann een scheurtje opgelopen in zijn knieschijf, maar vooralsnog is hij wel van plan om donderdag van start te gaan.

Bondscoach Gunnewijk reageert op debacle in vrouwenkoers

Ze praat er enigszins omheen, maar uit alles blijkt dat Loes Gunnewijk, de bondscoach van de Nederlandse wegrensters, niet van plan is op te stappen na het debacle in de olympische wegwedstrijd van zondag.

Nederland begon aan de wedstrijd in Tokio met vier favorieten voor de gouden medaille, maar geen van allen stonden ze op de hoogste trede van het podium.

"Of ik geslapen heb? Ik heb betere nachten gehad...", zegt ze maandagmiddag Japanse tijd in een videogesprek. Ze had de koers de avond ervoor nog eens doorgenomen met de vier Oranje-troeven, van wie alleen Annemiek van Vleuten erin slaagde om een medaille te pakken. En met het kwartet had ze samen een analyse gemaakt van waar het fout ging.

Haar conclusie: "Ik denk dat we er alles aan gedaan hebben. En dan is het een samenloop van omstandigheden. En ja, het is zilver geworden." Lees en bekijk het interview met bondscoach Gunnewijk.

Gunnewijk: 'Alle kwartjes vielen de verkeerde kant op'

Tokio Vandaag en Studio Tokio

De dag zit erop in Japan, maar wij zijn nog niet klaar. Wat kun je nog van ons verwachten vanavond?

Om 18.50 uur op NPO 1 en NOS.nl kun je weer kijken naar de samenvattingen en reacties van Tokio Vandaag met Sjoerd van Ramshorst en Roy Meijer.

Om 20.30 uur ontvangt Henry Schut in Scheveningen twee bijzondere gasten: Epke Zonderland, net terug uit Tokio, schuift aan. En Jolanda de Rover, zelf goudenmedaillewinnares in Los Angeles (1984) op de 200 meter rugslag, hoopt nu op succes in Tokio van haar dochter Kira Toussaint.

En om 23.30 uur duiken Rachel Klamer en Maya Kingma al het water in voor hun olympische triatlon.

ANP
Jolanda de Rover straalt op het podium na haar gouden zwemrace in Los Angeles in 1984.

Rugby Sevens begint met verrassingen: Australië en Ierland onderuit

Het olympische rugby-toernooi (sevens) is begonnen met een daverende verrassing. Argentinië was namelijk met 29-19 te sterk voor rugbygrootmacht Australië. Ook de 19-17 zege van de VS op Ierland mag je gerust opvallend noemen.

Vandaag speelden alle ploegen twee duels, dinsdag volgt het derde en laatste duel in de groepsfase. De hoop voor Australië en Ierland is nog niet vervlogen. De nummers een en twee en de beste nummers drie plaatsen zich namelijk voor de kwartfinales.

AFP
De Argentijn Lautaro Bazan Velez op weg naar een try in het duel met Australië.

Japanse tafeltennissers verrassen China in finale

Jun Mizutani en Mima Ito hebben bij het olympisch tafeltennistoernooi goud veroverd in het gemengd dubbelspel.De Japanners klopten in een zinderend duel de Chinezen Xu Xin en Liu Shiwen: 4-3: 5-11,7-11,11-8,11-9,11-9-6-11,11-6. In Rio 2016,waar het gemengd dubbelspel niet op het programma stond,won China vier keer goud.Toch achtte Japan zich kansrijk,vooral omdat Mizutani (brons in Rio) in staat wordt geacht om bij de heren China's hegemonie te doorbreken. In de finale deelde China de eerste tik uit:2-0.Japan boog de achterstand om in een 3-2 voorsprong,zag China langszij komen om in de zevende game in een mum van tijd met 8-0 voor te komen.

AFP
Mima Ito (links) en Jun Mizutani verslaan het Chinese duo Xu Xin en Liu Shiwen in de finale van het gemengd dubbel.

Japanse volksheld lost verwachtingen in

Het goud in de klasse tot 73 kilogram werd trouwens gewonnen door de Japanse volksheld Shohei Ono. De Japanse titelverdediger, die ook drie keer WK-goud in de kast heeft hangen, had in de finale tegen de huidige wereldkampioen Lasja Sjavdatoeasjvili wel een verlenging nodig.

Na ruim 5,5 minuut extra tijd was met waza-ari de golden score een feit. De Georgiër (28) veroverde zelf in 2012 olympisch goud, maar dan in de klasse -66 kilogram.

AFP
Shohei Ono beslist de finale in de klasse tot 73 kilogram.

Palestina-conflict op de tatami: judoka's willen niet tegen Israëlier vechten

AFP
De Israëliër Tohar Butbul in zijn kwartfinale tegen de Zuid-Koreaan An Changrim.

We zagen het al eerder bij judotoernooien, maar zelfs bij de Olympische Spelen zijn er judoka's die hun kansen opgeven uit politieke overtuiging. In dit geval de gewichtsklasse tot 73 kilogram bij de mannen. In de eerste ronde had de Algerijn Fethi Nourine het op moeten nemen tegen de Sudanees Mohamed Abdalrasool, maar de wedstrijd ging niet door.

Nourine trok zich terug. Want als hij had gewonnen had hij in de tweede ronde moeten vechten tegen de Israëliër Tohar Butbul. Vervolgens kwam de Sudanees Abdalrasool niet opdagen voor de wedstrijd tegen Butbul.

De terugtrekkingen kunnen toegevoegd worden aan een lange lijst van boycots van sporters uit Arabische en islamitische landen van Israëlische sporters. Soms wordt expliciet aangegeven wat de reden is. "We hebben hard gewerkt om de Spelen te bereiken, maar de Palestijnse zaak is groter", was het commentaar van Nourine. Tijdens het WK 2019 deed Nourine al hetzelfde.

De Sudanees gaf nog geen officiële motivatie voor zijn besluit. Niet zelden komt het echter voor dat sporters uit landen die Israël niet erkennen bewust verliezen of bijvoorbeeld blessures voorwenden. In die zin is de no show van Abdalrasool opmerkelijk. Sudan en Israël gingen vorig jaar juist wél diplomatieke banden aan.

Nederlandse 3x3 basketballers winnen van Polen!

Reuters
Basketball Van der Horst

De basketballers zorgen toch nog voor een positief einde van deze pechdag voor de (meeste) Nederlandse atleten in Tokio! Dankzij twee scores van Dimeo van der Horst winnen de basketballers in de verlenging met 22-20 van Polen.

In de stand is Nederland nu tweede en dat is aan het einde van de groepsfase goed voor een rechtstreeks ticket voor de halve finales.

Met een zege op Letland dinsdag kunnen de 3x3 basketballers zich verzekeren van de tweede plaats achter het al geplaatste Servië.

Stand groepsfase

1. Servië * 6-12 (117-81)
2. Nederland 6-8 (114-107)
3. Russische ploeg 6-6 (106-104)
4. Letland 6-6 (111-111)
5. België 6-6 (110-113)
6. Polen 6-4 (106-114)
7. China 6-4 (103-121)
8. Japan 6-1 (102-118)
* naar halve finales (nrs.1+2), nummers 3-6 naar kwartfinales.

20-20, verlenging!

Net als vanochtend tegen België moeten de 3x3 basketballers verlengen. In reguliere tijd is het 20-20 tegen Polen. De eerste ploeg die nu twee punten maakt, wint!

Toch weer spannend slot: 16-17

De laatste minuut is ingegaan bij Nederland-Polen en weer is het zenuwslopend. Twee tweepunters van de Polen hebben ervoor gezorgd dat Nederland tegen een achterstand aankijkt: 16-17.

Bekkering bewijst waarde: tip-in voor 10-8

Het gaat goed met Bekkering en Nederland tegen de Polen. Zojuist bewees Bekkering zijn waarde door een schot van Arvin Slagter op de ring met zijn pijnlijke vingers in de basket te duwen. Hij krijgt bovendien een persoonlijke fout mee en omdat dat de zevende is van de Polen, krijgt Bekkering twee vrije worpen.

Inmiddels staat het 13-8 voor Nederland, nog vier minuten te spelen.

3x3 basketballers gaan gelijk op met Polen

De wedstrijd tegen Polen is al een tijdje bezig en de twee ploegen houden elkaar behoorlijk in evenwicht. Het staat 5-4 voor Nederland.

Reuters
Ross Bekkering staat ondanks een ontwrichte middelvinger gewoon in het veld tegen Polen.

Stand in groepsfase

De eerste twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finales, de nummers drie tot en met zes spelen een kwartfinale.

Stand

1. Servië * 6-12 (117-81)
2. Nederland 5-6 (92-87)
3. België 6-6 (110-113)
4. Russische ploeg 6-6 (106-102)
5. Letland 6-6 (111-111)
6. Polen 5-4 (86-89)
7. China 6-4 (103-121)
8. Japan 6-1 (102-118)

3x3 basketballer Bekkering speelt met geblesseerde vinger

3x3 basketballer Ross Bekkering doet straks toch met de wedstrijd tegen Polen. De Nederlander raakte in de wedstrijd tegen België geblesseerd aan de middelvinger van zijn linkerhand. In het ziekenhuis bleek dat de vinger uit de kom was.

"Gelukkig is hij niet gebroken. Ze hebben 'm verdoofd, teruggezet en ingetapet", zegt bondscoach Brian Benjamin in aanloop naar de wedstrijd. Nederland verloor vanochtend van België, maar staat nog altijd op een tweede plaats in de poule.

"We willen ons rechtstreeks plaatsen en hebben het nog steeds in eigen hand", aldus de bondscoach.

De wedstrijd tegen Polen begint om 15.25 uur en is te volgen via onze livestream en op NPO1.

AFP
Ross Bekkering in het duel met België.

Eerste goud voor Russische turners in landenwedstrijd sinds 1996

De Russische turners hebben voor het eerst sinds 1996 olympisch goud in de landenwedstrijd veroverd. De Russen, die zes keer eerder teamgoud wonnen, bleven in de spannende finale titelverdediger Japan en China maar net voor.

Denis Abljazin, Artoer Dalalojan, Nikita Nagornyj en David Beljavskij hadden zich als beste geplaatst voor de finale en gingen daarin voortvarend van start. De marge was na vier onderdelen ruim, maar werd vervolgens steeds kleiner en met nog maar één turner te gaan stonden Rusland, Japan en China binnen 0,537 van elkaar.

Met een weergaloze vloeroefening stelde Nagornyj alsnog de titel veilig voor de Russen.

AFP
De Russische turners krijgen te horen dat ze goud hebben gewonnen bij de landenwedstrijd.

Afgelopen: Schoon/Stam verliezen

Helaas. Raïsa Schoon en Katja Stam verliezen ook hun tweede groepswedstrijd. Tot 17-17 ging het gelijk op in de tweede set, maar daarna liepen de Zwitsersen Vergé-Depré en Heidrich uit naar 21-18. En dus verliezen de Nederlandsen met 2-0 (22-20, 21-18).

Nog niet alles is verloren, want Schoon/Stam zou met een zege in de derde groepswedstrijd tegen het Duitse duo Sude/Borger nog een van de beste nummers drie kunnen worden en zo een plek in de tussenronde verdienen. Lees het wedstrijdverslag.

Stand groep A

1. Pavan/Melissa (Can) 2-4 (4-0)
2. Vergé-Depré/Heidrich (Zwi) 2-4 (4-1)
3. Schoon/Stam 2-2 (0-4)
4. Sude/Borger (Dui) 2-2 (1-4)

Bloedstollend spannend bij Schoon/Stam

Raïsa Schoon en Katja Stam vechten voor een vervolg van hun Olympische Spelen. In de tweede set staat het 18-17 voor de Zwitserse vrouwen, maar het is steeds stuivertje wisselen.

Ook pech voor BMX-kanshebber Kimmann...

BMX'er Niek Kimmann, wereldkampioen bij zijn debuut in 2015 en in 2019 nog tweede bij het WK, komt donderdag in actie. Dat moet wel met een pijnlijke knie, want tijdens de training ging Kimmann hard onderuit na een botsing met een official.

Zo vader, zo dochter

Schermster Sofia Pozdnjakova heeft de olympische titel op sabel veroverd. De 24-jarige Russin versloeg in de finale haar landgenote Sofija Velikaja: 15-11. Pozdnjakova, die in 2018 al WK-goud voor zich opeiste,treedt met haar olympische succes in de voetsporen van haar vader, schermicoon Stanislav. Die werd in 1996 olympisch kampioen en greep daarnaast vijf Europese en vijf wereldtitels.

  • AFP
    Sofia Pozdniakov trad in de voetsporen van haar vader met olympisch goud bij het schermen.
  • AFP
    Stanislav Pozdniakov (derde rechts) won goud met het Russische team bij de Spelen van Athene in 2004.

Schoon/Stam geven eerste set uit handen

Wat jammer zeg! Raïsa Schoon en Katja Stam speelden lange tijd prima in de eerste set tegen het Zwitserse duo Vergé-Depré/Heidrich (Zwi) en kwam zelfs op 20-15. Die vijf setpoints gingen allemaal verloren en uiteindelijk verliezen Schoon en Stam de set zelfs met 22-20.

Dat wordt een kwestie van herpakken dus.

Reuters
Katja Stam schreeuw het uit in het duel met het Zwitserse duo Vergé-Depré/Heidrich.

'Geen breuken Van der Poel na val'

Mathieu van der Poel is voor onderzoek naar het ziekenhuis in Japan gegaan. Daaruit zou gebleken zijn dat Van der Poel geen breuken heeft opgelopen bij zijn val in de mountainbikewedstrijd, "maar wel veel pijn heeft". Dat heeft een woordvoerder van NOC*NSF zojuist bevestigd.

ANP
Mathieu van der Poel

Het moment van Badloe

De laatste tegenvaller op deze toch al niet al te fortuinlijke dag voor de Nederlandse sport was de diskwalificatie van windsurfer Kiran Badloe in de vijfde race van de RS:X. Volgens de Italiaan Mattia Camboni gaf Badloe hem te weinig ruimte bij de bovenste boei en dat protest werd door de jury toegewezen.

Bekijk hieronder het moment waarop Badloe Camboni in de weg staat.

Beachvolleybalsters Schoon/Stam begonnen aan duel

Raïsa Schoon en Katja Stam zijn begonnen aan hun wedstrijd tegen het Zwitserse duo Vergé-Depré/Heidrich (Zwi). Tot nu toe gaat het gelijk op: 5-5. Live meekijken naar de wedstrijd kan ook op NPO 1 of de livestream.

Havenga: 'Verloren van topteam, maar het toernooi begint met de kwartfinale'

Bondscoach Arno Havenga heeft nog geen echte verklaring waarom de waterpolsters geen vervolg wisten te geven aan de sterke eerste helft.

Om 14.00 uur: beachvolleybal

Om 14.00 uur krijgen we weer livesport met Nederlandse inbreng te zien. Raïsa Schoon en Katja Stam spelen dan hun tweede groepswedstrijd tegen het Zwitserse duo Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich.

Schoon en Stam verloren hun eerste wedstrijd van de regerend wereldkampioenen Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes met 21-16, 21-14.

Taekwondoka Oogink ontvangt vriend Bob met corona in quarantainehotel

Reshmie Oogink mist de Olympische Spelen door een positieve coronabesmetting. Ze probeert zich iedere dag te vermaken in het quarantainehotel in Japan. Vandaag kreeg ze bezoek van een nieuwe vriend, die ook corona heeft.

Taekwondoka Oogink ontvangt vriend Bob met corona in quarantainehotel

Piek en Seinen naar kwartfinales na soepele zege

Selena Piek en Cheryl Seinen hebben ook hun tweede olympische partij in het badminton gewonnen. Het duo overklaste de Egyptische equipe met 21-6, 21-10.

Doha Hany en Hadia Hosny hadden weinig in te brengen tegen het Nederlandse duo dat in zijn openingspartij op veel meer tegenstand stuitte. Vooral de service van Piek en Seinen bleek was een sterke troef en goed voor zestien punten in de eerste game.

De Nederlandse vrouwen verslapten in de tweede set nauwelijks en lieten het duo uit Egypte opnieuw alle hoeken van het veld zien. Oranje serveerde agressief en zorgde met het spel dat het Egyptische koppel tot verdedigen werd gedwongen.

Reuters
Cheryl Seinen en Selena Piek vieren hun plek in de kwartfinales

Dat ook nog: Badloe gediskwalificeerd in vijfde race, zakt naar derde plek

Kiran Badloe is voor de vijfde race in de RS:X-klasse gediskwalificeerd. Dat heeft de jury bepaald na protest van de Italiaan Mattia Camboni. Volgens Camboni gaf Badloe hem te weinig ruimte bij de bovenste boei.

Daarmee komt Nederlander, een van de weinige lichtpuntjes in Tokio vandaag, nu op een puntentotaal van twintig. Hij zakt daarmee naar een derde plaats in het algemeen klassement.

Vanwege de diskwalificatie krijgt Badloe er 26 punten bij, maar hij gebruikt die als zijn schrapresultaat. Dat betekent dat zijn eerdere schrapresultaat van 7 punten nu wel meetelt.

NOS
Het gewraakte moment in de vijfde race