liveblog
NOS NieuwsAangepast

VS levert fors meer coronavaccins aan Taiwan • OMT niet meer iedere week bijeen

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 19 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • RIVM meldt 713 nieuwe besmettingen
  • Geen grote schermen in Tokio tijdens Olympische Spelen
  • Vanaf volgende week worden de meeste coronabeperkingen versoepeld. Lees hier welke.
  • Het kabinet sluit een nieuwe lockdown in het najaar niet uit.

Aantal doden door coronavirus in Brazilië overschrijdt de 500.000

In Brazilië zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie nu meer dan 500.000 mensen bezweken aan de gevolgen van een infectie met het virus. De afgelopen dagen zijn er gemiddeld ruim 2000 mensen om het leven gekomen door covid-19. In land worden dagelijks meer dan 70.000 besmettingen vastgesteld. Volgens officiële cijfers is nog geen 12 procent van de bevolking gevaccineerd. Deskundigen vrezen dat het aantal patiënten verder zal toenemen, nu het op het zuidelijk halfrond winter wordt en er mogelijke nieuwe varianten van het virus zullen opduiken in het land.

In tientallen steden werden vandaag protestmarsen gehouden tegen het beleid van president Bolsonaro:

Brazilianen protesteren tegen hun president

VS levert fors meer coronavaccins aan Taiwan

De Verenigde Staten gaan 2,5 miljoen doses van het Moderna-coronavaccin leveren aan Taiwan. Washington beloofde in eerste instantie om 750.000 doses te verschepen naar het eiland, maar dat aantal wordt nu fors opgeschroefd.

De levering is inmiddels verstuurd vanuit de staat Tennessee, en arriveert morgen in de Taiwanese hoofdstad Taipei. "We doen dit niet om politieke of economische motieven, maar om levens te redden", zegt een Amerikaanse functionaris tegen persbureau Reuters.

Een overeenkomst van Taiwan met het Duitse bedrijf BioNTech liep dit jaar spaak. Volgens Taiwan is de overeenkomst mislukt door "interventie" van China, het land dat Taiwan ziet als afvallige provincie. Maar de Chinezen ontkennen en zeggen dat Taiwan vrij is om vaccins te kopen bij het Chinese bedrijf Fosun, dat het BioNTech-vaccin produceert. De Chinezen hebben ook andere vaccins aangeboden aan Taiwan, maar de regering in Taipei twijfelt aan de kwaliteit en veiligheid daarvan.

Tot dusver heeft Taiwan nog maar 6 procent van de 23,5 miljoen inwoners gevaccineerd tegen het coronavirus.

OMT niet meer iedere week bijeen

De deskundigen van het Outbreak Management Team komen niet meer elke week bij elkaar om het coronavirus en de maatregelen daartegen te bespreken. Dat hoeft niet meer, nu het "aanhoudend de goede kant op gaat" met de coronasituatie in Nederland, meldt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

"In de huidige situatie, de afbouwfase van de epidemie zijn nog frequent adviezen van het OMT nodig, maar niet meer elke week", schrijft de demissionair bewindsman. "Het OMT wordt nu bevraagd op vraagstukken over de iets langere termijn, de benodigde voorbereiding voor de endemische fase, maar ook op de benodigde voorbereiding op mogelijke tegenvallers en een eventuele opleving van het virus."

De Jonge schrijft wel dat het "noodzakelijk blijft dat we wendbaar zijn, en het OMT bij eventuele tegenvallers snel beschikbaar is". Bekende experts van het OMT zijn onder meer RIVM-directeur Jaap van Dissel, arts-microbioloog Marc Bonten, IC-arts Diederik Gommers en viroloog Marion Koopmans.

Overleg van de deskundigen van het Outbreak Management Team, eind december vorig jaar

RIVM meldt 713 nieuwe besmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 713 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 193 minder dan gisteren. Op 5 september vorig jaar werden voor het laatst nog minder besmettingen gemeld. Toen waren het er 649.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 957 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 36 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 3 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 3 doden per dag, tegen 5 doden per dag een week eerder.

Gemiddeld minder dan 1000 positieve tests per dag

Geen grote schermen in Tokio tijdens Spelen

De Japanse hoofdstad Tokio heeft zes evenementenlocaties in de stad geschrapt, waar mensen volgende maand gezamenlijk op grote schermen naar de Spelen zouden kunnen kijken. De gouverneur van de stad maakt zich zorgen over een mogelijke toename van het aantal coronabesmettingen door de samenkomsten. Daar komt bij dat in Japan het vaccineren traag verloopt. "Dit zijn noodzakelijke maatregelen om van de Spelen en de Paralympics een succes te maken", zei ze na een overleg met premier Suga tegen journalisten.

De plekken worden nu omgebouwd tot vaccinatielocaties. Suga zou begrip hebben voor het besluit van Tokio.

Duitse toeristen mogen weer naar drie Nederlandse provincies

Vanaf morgen mogen Duitsers weer zonder beperkingen reizen naar Groningen, Friesland en Zeeland. De Duitse autoriteiten hebben bepaald dat deze provincies geen risicogebied meer zijn. Dat geldt ook voor Bonaire, Sint-Eustatius, Saba en Curaçao.

De regionale verschillen in de verspreiding van het coronavirus in Nederland zijn groot, schrijft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website. Voor de overige provincies geldt nog het advies alleen noodzakelijke reizen te ondernemen. "In veel provincies ligt het aantal nieuwe besmettingen nog boven de 50 op de 100.000 inwoners per zeven dagen."

Dagrecord aantal coronadoden in Cambodja

In Cambodja zijn de afgelopen dag 20 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een record voor het land, waar de deltavariant nu ook is vastgesteld. De overheid heeft de bevolking opgeroepen waakzaam te zijn, goed op hygiëne en afstand houden te letten en zoveel mogelijk thuis te blijven.

Cambodja zit bij de landen met de laagste besmettingscijfers ter wereld. Er zijn iets meer dan 42.000 besmettingen vastgesteld en 414 mensen zijn aan het virus bezweken.

Er zijn zeven besmettingen met de deltavariant vastgesteld. Het gaat om mensen die uit buurland Thailand kwamen.

Testcapaciteit verhoogd met oog op evenementen in de zomer

Er komt meer testcapaciteit om de drukte aan te kunnen die wordt verwacht vanwege de verplichte toegangstesten voor evenementen. Dat schrijft demissionair minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Toegangstesten zijn deze zomer ook verplicht voor het bezoeken van sportwedstrijden, concerten en theatervoorstellingen en bij bezoek aan een casino of discotheek.

De planning is dat eind juni 350.000 testen per dag kunnen worden afgenomen. Tot nu toe zijn 243 evenementen aangemeld, waarbij in totaal ruim 3 miljoen bezoekers worden verwacht. Een deel staat gepland voor na de zomer. Dan zijn toegangstesten mogelijk niet meer nodig.

Vanaf 30 juni mogen weer evenementen worden gehouden waarbij een mondkapje en afstand houden niet meer verplicht zijn. Bezoekers moeten kunnen aantonen dat ze negatief zijn getest, zijn ingeënt of corona hebben gehad.

Laatste groep 18-plussers mag vandaag afspraak maken

Vanaf 10.00 uur mag iedereen die geboren is in 2003 een vaccinatie-afspraak maken, ook wanneer die persoon op dit moment nog geen 18 jaar is. Daarmee is het vanaf vandaag voor alle volwassen inwoners van Nederland mogelijk een prikafspraak te maken. Later deze maand krijgen kwetsbare tieners tussen de 12 en 18 jaar een uitnodiging.

Kabinet houdt rekening met nieuwe golf in najaar

Het is een reëel scenario dat in het najaar het coronavirus opnieuw opvlamt, mogelijk door een mutatie waartegen de bestaande vaccins onvoldoende bescherming bieden. Dat schrijft demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet kan daarom niet uitsluiten dat er een nieuwe lockdown noodzakelijk is, hoewel "we alles zullen doen om dat te voorkomen", aldus De Jonge.

Zo'n opleving van het virus hangt van meerdere factoren af, schrijft de minister. Zo kunnen vakantiegangers een nieuwe variant mogelijk meenemen naar Nederland en vormt de groep mensen die niet gevaccineerd is een risico. Eventuele oplevingen moeten, als het kan lokaal, zo snel mogelijk worden bestreden. Daarvoor moet adequaat worden gehandeld, schrijft De Jonge.

De testcapaciteit zal daarom tot en met februari 2022 op peil worden gehouden, met de mogelijkheid om op te schalen. Ook het bron- en contactonderzoek van de GGD blijft grotendeels overeind. Op die manier kunnen lokale uitbraken of een opleving onder bijvoorbeeld jongeren snel worden ontdekt, in kaart gebracht en bestreden.

42-daagse lockdown in Uganda om opkomst deltavariant

In Uganda is een strenge lockdown van 42 dagen afgekondigd, vanwege een plotselinge toename van het aantal coronabesmettingen. De besmettelijke deltavariant, die voor het eerst in India werd aangetroffen, lijkt daarvan de oorzaak te zijn. Ugandezen mogen de komende anderhalve maand alleen met een noodzakelijke reden de straat op.

In het land van 45 miljoen inwoners worden zo'n 1500 besmettingen per dag gemeld, maar er wordt slechts beperkt getest. Een regeringsfunctionaris zegt tegen het Duitse persbureau DPA alles op alles te zetten om voldoende zuurstof voor coronapatiënten op voorraad te hebben.

Stadspark Hamburg ontruimd vanwege drukte

Het is enige tijd onrustig geweest in het stadspark van Hamburg. Volgens de Duitse politie waren er rond middernacht ruim 3000 jongeren bijeen, onder meer om te barbecuen en te feesten. Daarbij werden de coronamaatregelen niet opgevolgd, waarop de politie het park besloot te ontruimen. Bij opstootjes raakten enkele parkbezoekers gewond.

Een verslaggever van het tabloid Bild was bij de ontruiming van het park:

Ondernemers blij met versoepelingen, pleiten toch voor voortzetting steun

Ondernemers reageren opgetogen op de versnelde versoepelingen. "We kunnen weer ondernemen", juicht Koninklijke Horeca Nederland in een persbericht. Vooral de opening van de clubs en discotheken vanaf volgende week zaterdag is een meevaller, ondanks de toegangsbeperkingen. "Nu is cruciaal dat de laatste coronamaatregelen en -restricties zo snel mogelijk komen te vervallen, zodat ondernemers deze zomer kunnen toewerken naar een rendabele exploitatie."

Ook de reissector is weer vol vertrouwen na de persconferentie. "Als nu ook op de korte termijn verre bestemmingen mogen worden bereisd, kan de reissector uit een diep dal omhoog komen", laat brancheorganisatie ANVR weten. "Ondanks een hopelijk mooie zomer met veel vakantiegangers vragen wij het kabinet de financiële steun door te zetten tot het eind van het jaar."

Werkgevers, verenigd in VNO-NCW en MKB-Nederland, pleiten voor steun tot eind september. "Dit aangezien diverse activiteiten nog niet winstgevend zullen zijn, nu de 1,5 meter van kracht blijft."

Goedemorgen

Welkom in het coronaliveblog van zaterdag 19 juni. Het blog van gisteren kun je hier terugvinden.