liveblog
NOS WielrennenAangepast

Bernal buigt maar breekt niet, met nog één bergrit en een tijdrit te gaan

liveblog gesloten

Ci vediamo domani in montagna!

Morgen staat de laatste bergrit van deze Giro op het programma, over 164 kilometer van Verbania naar Alpe Motta.

Na het vertrek in geboorteplaats van Filippo Ganna - die we in de afsluitende tijdrit nog wel zullen zien - volgt een rustige aanloop, met een tussensprint in Cannobio. Het echte werk volgt daarna, met de beklimming van drie bergen van de eerste categorie.

Wij zijn er dan ook weer bij met een liveblog. Tot morgen!

Het profiel van de twintigste etappe van de Giro

De roze trui spreekt: 'Ik ben blij met hoe het ging vandaag'

De negentiende etappe verliep voor de rozetruidrager zoals gepland. "Ik voelde me eigenlijk heel goed en ik ben heel blij met hoe ik heb geklommen", zei Egan Bernal na de finish.

"Simon Yates was de beste vandaag, dus petje af voor hem. Maar ik ben heel blij met hoe het ging."

"Morgen hoop ik dezelfde benen en hetzelfde gevoel te hebben als vandaag. Ik hoop mijn voorsprong te kunnen behouden en ook morgen het roze te houden", aldus de Colombiaan.

De winnaar spreekt: 'Ik ben heel gelukkig'

Simon Yates was na de finish een gelukkig man. "Ik ben heel blij. Het team heeft het fantastisch gedaan en het lukte mij om het af te maken."

"Ik had het gevoel dat de jongens van Ineos me zouden laten gaan. En toen ik aanviel op de slotklim, zag ik dat het goed was. Ik probeerde vol gas te rijden, en dat was het."

"Ik heb mijn best gedaan vandaag, het was niet de allerlastigste etappe. Morgen wordt het heel anders, een hele zware etappe op grote hoogte. We zullen zien wat ik kan doen, ik ga mijn best doen."

Ritverslag: Yates pakt etappewinst, Bernal houdt schade beperkt

Simon Yates heeft de negentiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Brit van Team BikeExchange viel aan op de slotklim en finishte bijna een halve minuut voor klassementsleider Egan Bernal.

Daardoor heeft Yates zijn achterstand op Bernal iets verkleind, maar met nog één bergetappe te gaan moet hij nog bijna drie minuten goedmaken op de Colombiaan.

Simon Yates juicht

De top-10 van het algemeen klassement

De toptien van het algemeen klassement na de negentiende etappe, met nog één zware bergetappe en een tijdrit voor de boeg.

De uitslag van de negentiende etappe

Met een eervolle vermelding voor Koen Bouwman, die achtste wordt.

Yates wint negentiende etappe

Simon Yates wint de negentiende etappe van de Giro d'Italia!

Op 11 seconden komt Almeida als tweede over de finish. Bernal verliest 27 seconden op Yates.

Caruso en Vlasov komen 32 seconden na Yates over de streep.

2 km - Bernal en Almeida samen achter Yates aan

Bernal en Almeida rijden samen achter Yates aan, die 17 seconden voorsprong heeft. Caruso rijdt 14 seconden achter de roze trui.

2,5 km - Bernal versnelt

En nu gaat Bernal op de pedalen staan. De roze trui rijdt weg bij het groepje, maar Almeida en Caruso blijven in de buurt.

Voorsprong van Yates: 18 seconden.

3 km - Yates komt niet echt verder weg

3 km - Yates komt toch niet verder weg bij de roze trui: 22 seconden is zijn voorsprong nog. Bernal heeft veel te danken aan de hulp van Martínez, die eerder vandaag nog werd gelost uit het peloton.

4 km - Yates rijdt door, Bouwman van de partij

Simon Yates rijdt door en bouwt zijn voorsprong op de groep-Bernal uit tot een halve minuut.

Opvallende aanwezige in de groep van de roze trui: Koen Bouwman.

Simon Yates tijdens de slotklim

6 km - Yates gaat alleen

Simon Yates zorgt inderdaad voor het beloofde vuurwerk. Hij rijdt weg van zijn andere kompanen. Bernal blijft achter, op zo'n 20 seconden.

In het klassement is het verschil 3.23, dus de Colombiaan hoeft zich nog geen grote zorgen te maken, vermoedelijk.

7 km - Almeida gaat, en dan Yates

Almeida, de nummer 8 op 8.45 van de roze trui, gaat als eerste in de aanval. Ineos, de ploeg van Bernal, maakt zich nog geen zorgen.

En even later gaat Simon Yates, de nummer 3 op 3.23. Bernal blijft nog rustig bij zijn ploeggenoten. Ook Caruso en Vlasov gaan mee met Yates.

9 km - Vaarwel kopgroep, hallo slotklim

De vijf koplopers zijn er vrijwel aan, we gaan beginnen aan de slotklim. Gaat Simon Yates nog voor vuurwerk zorgen?

In eerste instantie zorgt Christian voor vuurwerk, of laten we zeggen een sterretje: hij geeft het als enige van de kopgroep nog niet op. Maar zijn poging duurt niet lang.

16 km - Stilte voor de storm

We naderen de tussensprint in Scopetta, over een kilometer of zes volgt de slotklim naar Alpe di Mera. Een kleine minuut is er nog over voor de vijf koplopers, van wie langzaam afscheid kunnen gaan nemen.

De kopgroep: Quinten Hermans en Andrea Pasqualon (Intermarché), Larry Warbasse (AG2R), Mark Christian (Eolo-Kometa) en Giovanni Aleotti.

27 km - The only way is up

We zijn beneden en kunnen ons nu rustig gaan voorbereiden op de pittige slotklim naar Alpe di Mera, die debuteert in de Giro.

Deceuninck-QuickStep sleurt aan het peloton, de vijf koplopers hebben nog altijd een minuutje voorsprong.

39 km - Op de top

Warbasse is als eerste boven op de Passo della Colma, of was het Hermans? Enfin, het maakt ook niet heel veel uit. (Update: het was inderdaad Warbasse)

Op ruim een minuut volgt het peloton met de klassementsrenners. Nu gaan we even afdalen, dan volgt de slotklim van de eerste categorie.

De kopgroep: Quinten Hermans en Andrea Pasqualon (Intermarché), Larry Warbasse (AG2R), Mark Christian (Eolo-Kometa) en Giovanni Aleotti.

Het profiel van de negentiende etappe in de Giro

46 km - Brambilla stapt af na val

De renners zijn bezig aan de tweede klim van de dag, van de derde categorie. De koplopers hebben nog altijd een kleine 2 minuten voorsprong. Dat zijn er inmiddels vijf: Venchiarutti kan zijn makkers niet meer volgen.

Wel weer pech voor Trek: ook Gianluca Brambilla is afgestapt na een val.

Gianluca Brambilla wordt verzorgd, maar moet even later toch opgeven

Almeida: 'Nog een plaats stijgen zou mooi zijn'

João Almeida is de afgelopen week twintig plaatsen gestegen naar de achtste plaats in het klassement, op 8.45 van de roze trui. Hoeveel plekken kan hij nog winnen?

"In ieder geval niet nog eens twintig. In het beste scenario denk ik vier plaatsen, maar het wordt erg zwaar. Als ik één plek kan stijgen, is het ook al mooi", zei de Portugees van Deceuninck-QuickStep voor de start.

"De laatste klim wordt zwaar, net als twee dagen geleden. Simon Yates zal zeker aanvallen, maar ik denk niet dat het hetzelfde scenario wordt als woensdag. Ik denk niet dat Bernal nog een slechte dag zal hebben."

59 km - Problemen Martínez opgelost

De problemen van Martínez zijn al snel weer opgelost. Ganna heeft de tweede groep hoogstpersoonlijk teruggereden naar het eerste deel van het peloton.

Martínez bedankt Ganna en zegt even hallo tegen Bernal. Alles is weer onder controle.

Vanaf nu gaat de weg alleen nog maar omhoog. Over een kilometertje of tien volgt de tweede beklimming van de dag.

Het profiel van de negentiende etappe in de Giro

61 km - Deceuninck-QuickStep in actie

Deceuninck-QuickStep sleurt het eerste deel van het peloton in razende vaart mee. In het tweede, geloste deel rijdt Daniel Martínez, de nummer 7 in het klassement en rechterhand van rozetruidrager Bernal.

Voorsprong van de zes koplopers: een kleine 2 minuten.

Egan Bernal, omringd door ploegmaten, onderweg in de negentiende etappe

69 km - Pasqualon wint tussensprint

Pasqualon gaat als eerste over de streep in de tussensprint in Baveno.

Ondertussen heeft Deceuninck-QuickStep het tempo aan kop van het peloton flink opgevoerd. En dat heeft een breukje veroorzaakt.

Voorsprong van de kopgroep: een kleine drie minuten.

De kopgroep: Quinten Hermans en Andrea Pasqualon (Intermarché), Larry Warbasse (AG2R), Mark Christian (Eolo-Kometa), Giovanni Aleotti (Bora) en Nicola Venchiarutti (Androni).

De uitslag van de tussensprint in Baveno

75 km - Christian als eerste boven

Mark Christian was als eerste van de zes koplopers boven op de eerste beklimming van de vierde categorie.

Vier minuten is de voorsprong van de zes, terwijl we inmiddels door Stresa rijden, prachtig gelegen aan het Lago Maggiore.

Stresa ligt er mooi bij op deze fraaie lentedag

89 km - Riesebeek geeft het op

We zijn alweer op de helft van de negentiende etappe, waar het serieuze klimwerk nog wel moet komen. De zes koplopers hebben nog altijd 3,5 minuut voorsprong op het peloton. Riesebeek heeft zijn achtervolging opgegeven.

De kopgroep: Quinten Hermans en Andrea Pasqualon (Intermarché), Larry Warbasse (AG2R), Mark Christian (Eolo-Kometa), Giovanni Aleotti (Bora) en Nicola Venchiarutti (Androni).

Bloemen voor slachtoffers kabelbaanramp

Het peloton had nu eigenlijk de Mottarone moeten beklimmen, maar het parcours van vandaag werd aangepast na het ongeluk met de kabelbaan van afgelopen zondag.

De Giro-organisatie legde vanochtend een bloemenkrans bij het kabelbaanstation. De Giro-renners doneren het prijzengeld van vandaag aan de slachtoffers.

95 km - Riesebeek redt het maar niet

De eerste klim van de dag is aan de beurt in Gignese, van de vierde categorie. De arme Riesebeek rijdt nog altijd zo'n 45 seconden achter de zes koplopers, die ruim 3,5 minuut voorsprong hebben op het peloton.

Het peloton wordt aangevoerd door Team BikeExchange, de ploeg van Simon Yates die snode plannen lijkt te hebben.

Het profiel van de negentiende etappe in de Giro

109 km - Riesebeek blijft het proberen

De zes koplopers hebben, terwijl we door Borgomanero rijden, ruim 3,5 minuut voorsprong op het Giro-peloton. Riesebeek rijdt 45 seconden achter het zestal. Op 1.40 doet Samuele Zoccarato ook nog een poging.

De kopgroep: Quinten Hermans en Andrea Pasqualon (Intermarché), Larry Warbasse (AG2R), Mark Christian (Eolo-Kometa), Giovanni Aleotti (Bora) en Nicola Venchiarutti (Androni).

De zes koplopers in de negentiende etappe van de Giro

120 km - We hebben een kopgroep

We hebben nu toch eindelijk een kopgroep. Hermans, Pasqualon, Christian, Aleotti, Warbasse en Venchiarutti hebben een gaatje geslagen van een minuut.

Oscar Riesebeek, uit Ede, is nog in de achtervolging in een poging aan te sluiten.

Het profiel van de negentiende etappe in de Giro

Bardet: 'Simon Yates is vandaag de sleutelfiguur'

"De komende drie etappes zijn heel belangrijk", wist Romain Bardet voor de start te melden. De Fransman staat zesde in het klassement, op 6.31 van rozetruidrager Egan Bernal.

"Tot nu toe hebben we gezien hoe sterk Egan Bernal is, maar ook Simon Yates. Dat wordt een interessant gevecht in de twee bergetappes. Simon Yates is vandaag de sleutelfiguur, denk ik. Hij heeft een sterke ploeg en het gaat hem niet om een plek op het podium. We kunnen een mooie strijd verwachten."

137 km - Terug in Novara

Vijf man hebben een kleine voorsprong als we door Novara rijden, waar de Giro ook in de eerste week al neerstreek. De inmiddels al vertrokken Tim Merlier won er de sprint. De eveneens al afwezige Dylan Groenewegen werd vierde.

Even later is het avontuur van de vijf alweer voorbij.

Groenewegen vierde bij rentree in massasprint, zege voor debutant Merlier

150 km - Jan en alleman doet poging

Het is onrustig aan de voorkant van het peloton, waar Jan en alleman probeert weg te komen. Een man of dertig doen nu een poging. We wachten even af.

En dat is maar goed ook: even later wordt het grote gezelschap alweer ingerekend.

Het peloton onderweg in de negentiende etappe

Mollema hoopt op etappewinst: 'Het enige dat we kunnen doen'

De Trek-ploeg van Bauke Mollema had Giulio Ciccone nog op een mooie tiende plek in het klassement staan, maar door een valpartij woensdag kwam er een einde aan de Giro van Ciccone. En dus zit er nog maar één ding op, zei Mollema voor de start.

"We zullen voor de ontsnapping moeten gaan, dat is het enige dat we kunnen doen. Proberen nog een etappe te winnen", aldus Mollema.

"Er zijn deze Giro veel ontsnappingen geweest die de finish hebben gehaald. Vandaag is weer zo'n mogelijkheid. De laatste klim ziet er erg zwaar uit. Je moet goed in vorm zijn en goede benen hebben om te winnen. Maar je weet nooit wat er gebeurt."

Officiële start!

De negentiende etappe is nu echt begonnen. Het begin is redelijk vlak, dus eens zien wie er in een kopgroep proberen te komen.

Officieuze start!

Het Giro-peloton is begonnen aan de zes geneutraliseerde opwarmkilometers voor de echte start.

Giro-renners doneren prijzengeld aan slachtoffers kabelbaanramp

De renners die nog meedoen aan de Giro doneren al het prijzengeld van de negentiende etappe aan de slachtoffers van de ramp met de kabelbaan op de Mottarone. Ze zouden vandaag eigenlijk die berg beklimmen, maar de organisatie besloot begin deze week op verzoek van de Italiaanse autoriteiten de route aan te passen.

"Hoewel de Giro-renners niet de Mottarone zullen beklimmen, brengen ze wel een eerbetoon aan de veertien slachtoffers van de kabelbaancrash", meldt rennersvakbond CPA. "Ze hebben unaniem besloten om al het prijzengeld van deze etappe te doneren aan kleine Eitan en de families die zijn geraakt door deze vreselijke tragedie."

Als gevolg van een kabelbreuk stortte zondag een cabine zo'n 300 meter voor het eindpunt op de top van de Mottarone naar beneden. Veertien mensen kwamen om het leven. Alleen de 5-jarige Eitan uit Israël overleefde de crash. Zijn ouders, broer en overgrootouders zijn bij het ongeval overleden.

De truitjes

De truien veranderden gisteren niet van eigenaar:

Roze klassementstrui: Egan Bernal

Blauwe bergtrui: Geoffrey Bouchard

Paarse puntentrui: Peter Sagan

Witte jongerentrui: Egan Bernal (gedragen door Aleksandr Vlasov)

Het klassement na etappe 18

Hoe ging het gisteren?

Alberto Bettiol schreef gisteren de langste rit in de Giro op zijn naam. De Italiaan kwam na 231 kilometer solo over de finish in Stradella. In de laatste 35 kilometer van de achttiende etappe moesten de renners vier heuveltjes over.

Bettiol maakte deel uit van een grote kopgroep en bleek over de beste benen te beschikken. De klassementsrenners spaarden zich in de relatief vlakke rit en kwamen 23 minuten na Bettiol over de finish. Rozetruidrager Egan Bernal had, na het tikje van woensdag, een rustige dag.

Bettiol beschikt over de beste benen in langste rit in de Giro

Waarheen leidt de weg?

Het kan best wel weer een interessante dag worden voor het klassement. De finish is namelijk net als gisteren bergop.

Eigenlijk zouden de renners ook over de Mottarone (eerste categorie) rijden, maar vanwege het tragische ongeluk met de kabelbaan daar is de etappe aangepast. Na het vertrek gaan de renners nu via het plaatsje Gignese, waar de top van een klim van de vierde categorie ligt.

Het slot van de rit is wel hetzelfde gebleven. Na een tussensprint in Baveno rijden de renners naar de Passo Della Colma (derde categorie), waarna de etappe finisht op de top van de Alpe di Mera (eerste categorie).

Het profiel van de negentiende etappe in de Giro

Benvenuto da Abbiategrasso!

Welkom vanuit Abbiategrasso, een plaatsje met ruim dertigduizend inwoners op de enigszins saaie Povlakte. Hier gaat rond 12.35 uur de negentiende etappe van de Giro d'Italia van start. De rit is 166 kilometer lang, telt drie beklimmingen en eindigt in of op Alpe di Mera.

Met dit liveblog blijf je de hele dag op de hoogte van de ontwikkelingen in de koers.