Yates wint negentiende etappe Giro, Bernal blijft klassementsleider Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Simon Yates heeft de negentiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Brit van Team BikeExchange viel aan op de slotklim en finishte bijna een halve minuut voor klassementsleider Egan Bernal.

Daardoor heeft Yates zijn achterstand op Bernal iets verkleind, maar met nog één bergetappe te gaan moet hij nog bijna drie minuten goedmaken op de Colombiaan.

Veel renners probeerden vanuit de start te demarreren, maar pas na veertig kilometer koers werd de kopgroep van de dag gevormd. Er reed een zestal weg en Oscar Riesebeek was lange tijd in de achtervolging. De Nederlander van Alpecin-Fenix, die in de vijftiende etappe knap tweede werd, zag uiteindelijk in dat zijn missie kansloos was, waarna hij zich terug liet zakken in het peloton.

De voorsprong van de kopgroep, bestaande uit Quinten Hermans en Andrea Pasqualon (Intermarché), Larry Warbasse (AG2R), Mark Christian (Eolo-Kometa), Giovanni Aleotti (Bora) en Nicola Venchiarutti (Androni), schommelde in het tweede gedeelte van de rit rond de anderhalve minuut. Vlak voor de slotklim waren alle vluchters ingelopen.

Egan Bernal, omringd door ploegmaten, onderweg in de negentiende etappe AFP

Yates koos direct de aanval op de Alpe di Mera. De 28-jarige Brit reed ogenschijnlijk soepel weg bij rozetruidrager Bernal en had snel dertig seconden te pakken. Bernal was niet bij machte de kopman van Team BikeExchange bij te halen, maar met ploegmaat Daniel Martínez nog bij zich, bleef de voorsprong van Yates beperkt.

In de slotmeters reed João Almeida nog weg bij Bernal. De Portugees finishte als tweede.

Parcours veranderd

Eigenlijk zouden de renners in de negentiende etappe onder meer over de Mottarone (eerste categorie) rijden, maar vanwege het tragische ongeluk met de kabelbaan daar werd de etappe aangepast. Wel lieten de renners weten het prijzengeld van de voorlaatste bergetappe te doneren aan de slachtoffers van de ramp met de kabelbaan.

"Ze hebben unaniem besloten om al het prijzengeld van deze etappe te doneren aan kleine Eitan en de families die zijn geraakt door deze vreselijke tragedie", liet rennersvakbond CPA weten.

Als gevolg van een kabelbreuk stortte zondag een cabine zo'n 300 meter voor het eindpunt op de top van de Mottarone naar beneden. Veertien mensen kwamen om het leven. Alleen de 5-jarige Eitan uit Israël overleefde de crash. Zijn ouders, broer en overgrootouders zijn bij het ongeval overleden.

Uitslag negentiende Giro-etappe

STER reclame