liveblog
NOS NieuwsAangepast

VS raadt reizen naar Japan af • Aruba heft avondklok na 5 maanden op

  • Welkom in het coronablog van maandag 24 mei. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Daling coronabesmettingen zet door; laagste ziekenhuisbezetting sinds december.
  • Thailand verwacht dat de toeristenindustrie pas in 2026 volledig is hersteld.
  • WHO-baas: nu geen varianten die werking vaccins significant verminderen.
  • Dak- en thuislozen kunnen vanaf vandaag prik halen.
liveblog gesloten

Aruba heft avondklok na bijna vijf maanden op

De regering van Aruba heft vanaf dinsdag de avondklok op die was ingesteld op 29 december vorig jaar. Ook de gebiedsverboden, onder meer voor het strand, worden opgeheven. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes maandag bekendgemaakt.

De avondklok was de afgelopen weken al ingekort en gold nog van middernacht tot 04.30 uur. Restaurants en uitgaansgelegenheden moeten wel nog steeds om 23.00 de deuren sluiten, alleen casino's mogen openblijven tot 01.00 uur.

Het aantal coronabesmettingen op Aruba is fors gedaald in de afgelopen weken. Op zaterdag kende het eiland, met zo'n 100.000 inwoners, zeventig actieve coronabesmettingen. Daarvan waren er 54 onder de lokale bevolking en zestien onder toeristen. Het eiland heeft de grenzen eerder dit jaar geopend en trekt vooral weer veel Amerikaanse toeristen. In april bezochten bijna 60.000 bezoekers het eiland.

VS raadt reizen naar Japan en Sri Lanka af

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Japan en Sri Lanka verhoogd naar 'level 4', het hoogste niveau. Wegens een stijging in het aantal coronabesmettingen worden alle reizen sterk afgeraden. Daarmee is het advies gelijk gesteld aan het reisadvies voor onder meer Nederland.

Het negatieve reisadvies voor Japan komt twee maanden voor de start van de Olympische Spelen in Tokio. Hoewel onder meer de vakbond voor medisch personeel in Japan heeft opgeroepen tot het afblazen van het sportevenement, heeft premier Suga verzekerd dat de Spelen veilig door kunnen gaan.

Indiaas echtpaar omzeilt coronaregels en trouwt in vliegtuig

Een echtpaar uit India heeft een vliegtuig gecharterd om de coronaregels voor bruiloften te omzeilen. In hun thuisstaat Tamil Nadu mogen maximaal vijftig gasten de bruiloft bezoeken, maar in het gecharterde vliegtuig was plaats voor ruim 160 mensen. Op beelden is te zien dat het huwelijkspaar en hun gasten dicht op elkaar staan, zonder een mondkapje te dragen.

De verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij overweegt stappen tegen het stel te nemen. Ook de luchtvaartautoriteit van India heeft een onderzoek ingesteld, melden Indiase media.

Thailand: toerisme pas in 2026 op oude niveau

Het zal nog zo'n vijf jaar duren voordat de toeristenindustrie in Thailand volledig is hersteld van de coronacrisis. Dat verwacht de regering van Thailand, waarvan de economie voor een vijfde afhankelijk is van het toerisme.

In het land werken naar schatting zeven miljoen mensen in de toerismebranche. Een deel van hen zal ander werk moeten zoeken, schrijft de Bangkok Post.

De Thaise regering onderzoekt nog hoe het land, dat relatief weinig coronabesmettingen heeft gerapporteerd, weer kan worden opengesteld voor buitenlandse toeristen. Zo heeft de provincie Phuket plannen om gevaccineerde toeristen zonder verplichte quarantaine toe te laten.

Malta claimt groepsimmuniteit te hebben bereikt

De Maltese vicepremier Chris Fearne zegt dat zijn land als eerste EU-lidstaat groepsimmuniteit tegen het coronavirus heeft bereikt. Daarom zal het eiland de mondkapjesplicht in de buitenlucht vanaf juli opheffen. De verplichting blijft wel gelden voor groepen van meer dan twee personen of wanneer iemand nog geen vaccinatie heeft ontvangen. Ook binnen blijft het dragen van een mondkapje verplicht.

70 procent van de Maltese bevolking heeft inmiddels een eerste prik ontvangen, 42 procent is volledig gevaccineerd. Sinds deze week worden 16- tot 30-jarigen opgeroepen voor de inenting. Er worden dagelijks gemiddeld drie nieuwe coronabesmettingen gemeld, op een bevolking van een half miljoen.

De regering van Malta blijft ondanks de hoge vaccinatiegraad voorzichtig met het versoepelen van de coronamaatregelen. "Zo'n 30 procent moet immers nog worden ingeënt", aldus vicepremier Fearne. Het land zal de komende dagen de invoering van een vaccinatiecertificaat presenteren, waarmee vanaf juli evenementen en culturele instellingen kunnen worden bezocht.

RIVM: 2766 nieuwe besmettingen, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2766 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 680 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 4015 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 20 procent vergeleken met de week daarvoor.

WHO: wereldwijd 115.000 zorgverleners overleden

Volgens een schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn wereldwijd minstens 115.000 zorgverleners overleden als gevolg van een coronabesmetting. Dat zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus in de virtuele jaarvergadering van de VN-organisatie. "Zij hebben hun leven gegeven om deze pandemie te bestrijden", zei Tedros, die alle deelnemers aan de conferentie vervolgens opriep de overleden zorgverleners te eren met een applaus.

Onder meer de regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk en Spanje deden mee aan de jaarvergadering

Vier bunkers in Koudekerke beklad met gele sterren en de tekst covid

In het dorp Koudekerke in Zeeland zijn vier bunkers beklad met gele sterren waarop de tekst 'covid' staat, meldt de politie.

Vanochtend ontdekten agenten de bekladding. "Dat je het niet eens bent met keuzes die de politiek maakt, dat kan. Daar is op zich niets mis mee. Maar om op deze manier je standpunt duidelijk te maken, is misselijkmakend", stelt de politie. Die noemt de actie "diep triest".

Begin maart werden in Koudekerke ook al bekladdingen aangebracht op bushaltes en stoepen, meldt Omroep Zeeland. Daarbij werd premier Rutte uitgemaakt voor pedo en minister De Jonge voor NSB'er.

Een van de bekladde bunkers

WHO-baas: nu geen varianten die werking vaccins significant verminderen

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat er voor zover bekend nog geen varianten van het coronavirus zijn opgedoken die de werking van vaccins "significant" verminderen. Maar de Ethiopische topman waarschuwde op de jaarlijkse bijeenkomst van de WHO, die vanwege het coronavirus online wordt gehouden, wel dat er geen zekerheid is dat dit zo blijft.

"We moeten heel duidelijk zijn: de coronapandemie is niet voorbij, dat is pas het geval als de overdracht van het virus in alle landen onder controle is." Volgens hem kan elk land meer doen in de bestrijding van het coronavirus, zoals het in kaart brengen van het virus, testen, zorgen voor voldoende beschermingsmaterialen en het bestrijden van desinformatie.

De WHO-topman deed opnieuw de oproep aan rijke landen om meer vaccins te delen met arme landen. "Landen die nu kinderen inenten en andere groepen die weinig risico lopen, doen dat ten koste van zorgmedewerkers en hoogrisicogroepen in andere landen", stelde hij.

'Coronaband' The Streamers geeft nog één optreden en stopt er daarna mee

De band The Streamers stopt ermee. Komende zaterdag geeft het collectief van 18 Nederlandse artiesten een afscheidsconcert vanuit De Kuip in Rotterdam.

The Streamers kwamen bij elkaar vanwege de coronacrisis, met als doel "Nederland leuke avonden te bezorgen tijdens de lockdownperiode", zo meldt de groep in een verklaring. Het eerste optreden trok 1,2 miljoen kijkers, op Koningsdag keken volgens het collectief 2,5 miljoen mensen naar optredens van onder meer Guus Meeuwis, VanVelzen, Maan, Armin van Buuren en Paul de Leeuw.

"De band gaat tegen alle gewoontes in niet uit elkaar omdat er ruzie is", zo meldt de persverklaring. "Ze willen stoppen op het hoogtepunt en kijken uit naar optredens voor publiek. De laatste show zal opnieuw te volgen zijn via een gratis livestream." Daarvoor moeten mensen wel kaartjes reserveren, via de website van The Streamers.

Guus Meeuwis, die samen met rapper Kraantje Pappie oprichter van de band is: "The Streamers hebben in de eerste maanden van dit jaar heel veel mensen blij gemaakt. Daar was het ons om te doen", zegt hij. "Nu de zon weer gaat schijnen, de terrassen open mogen en wij weer voorzichtig nadenken over optredens met publiek voelt het goed om het 'bandboek' te sluiten. Dankzij het massale enthousiasme was deze tour magisch en onvergetelijk. Komende zaterdag knallen we nog één keer de huiskamers in en we hopen daarna weer snel iedereen voor ons eigen podium te zien."

Op Koningsdag traden The Streamers op vanaf Paleis Noordeinde. Ook de prinsessen kwamen even kijken:

De prinsessen Amalia, Alexia en Ariana praten met zangeres Maan tijdens een repetitie van The Streamers

'Drie medewerkers Wuhan-instituut in november 2019 naar ziekenhuis'

Drie medewerkers van het virologisch instituut van de Chinese stad Wuhan waren volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal eind november 2019 zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moesten. De krant baseert zich op een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens de krant kan het rapport leiden tot een bredere roep om een onderzoek naar de vraag of het coronavirus afkomstig is uit het laboratorium in de miljoenenstad.

Viroloog Marion Koopmans was lid van het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat onderzoek deed in Wuhan. "Dit verhaal komt de hele tijd op", vertelt ze. "Maar het is een welles-nietesstrijd tussen China en Amerika. Zolang de Amerikaanse inlichtingendiensten hun informatie niet met ons delen is het voor ons niet te beoordelen." Het team van Koopmans vroeg de diensten meerdere keren om informatie, maar kreeg steeds geen antwoord. "China zegt op zijn beurt weer dat al het labpersoneel is getest en dat niemand antistoffen heeft."

Koopman zegt dat zij met haar team in China geen aanwijzingen heeft gevonden dat het virus vanuit het lab naar buiten is gekomen. Meer kunnen ze als wetenschappers niet doen. "Zolang we die geheime informatie van de Amerikanen niet in kunnen zien, komen we ook niet verder. De verschillende overheden zouden Amerika hierop aan kunnen spreken, wellicht dat de informatie op die manier nog gedeeld zal worden."

Grote bezorgdheid in Japanse miljoenenstad Osaka om toenemend aantal infecties

Artsen in de Japanse stad Osaka slaan alarm over het snel toenemende aantal ziekenhuisopnames. Het zorgsysteem in een van de grootste steden van Japan dreigt volgens hen in te storten. De medici adviseren de autoriteiten om de Olympische Spelen van deze zomer niet door te laten gaan.

Volgens de directeur van het Kindai University Hospital in de stad komt de forse toename van het aantal patiënten door de Britse variant van het coronavirus en omdat mensen zich veel minder goed aan de coronamaatregelen houden.

In de Japanse hoofdstad Tokio en Osaka is vandaag wel begonnen met een groot vaccinatieprogramma, met hulp van het leger. Tot op heden is maar 1,9 procent van de Japanners volledig ingeënt tegen het coronavirus. Tot nu toe is alleen het vaccin van Pfizer gebruikt, maar sinds vorige week zijn ook die van Moderna en AstraZeneca goedgekeurd.

Het doel is om de komende drie maanden per dag 10.000 mensen in te enten in Tokio, en nog eens 5000 in Osaka. Dat gebeurt in verschillende grote vaccinatiecentra. De autoriteiten hopen dat eind juli, voor of rond het begin van de Olympische Spelen, alle 36 miljoen Japanners van boven de 65 jaar volledig zijn ingeënt.

Dak- en thuislozen kunnen vanaf vandaag prik halen

In 15 GGD-regio's wordt een begin gemaakt met het inenten van dak- en thuislozen. Zij krijgen het vaccin van farmaceut Janssen, waarvoor maar één prik nodig is.

Per regio verschilt de aanpak. Volgens de GGD zijn er verschillende prikdagen, waarbij de plek waar gevaccineerd wordt per regio anders is. Vaak wordt gevaccineerd op een locatie voor maatschappelijke opvang of door mobiele prikteams.

Afgelopen week waren zo'n 25.000 van de naar schatting 60.000 dak- en thuislozen in kaart gebracht. De komende weken wordt door de GGD's met gemeenten verder gewerkt aan het in beeld brengen van de dak- en thuislozen die nog onder de radar zijn.

De 15 regio's waar dak- en thuislozen worden ingeënt, zijn Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haaglanden, Flevoland, Zaanstreek Waterland, Groningen, Brabant-Zuidoost, Hollands Midden, Zuid-Limburg, Drenthe, Zuid-Holland-Zuid, IJsselland, Hollands Noorden en Limburg-Noord.

Meer dan 300.000 coronadoden in India

In de afgelopen 24 uur zijn er in India 4454 gevallen gemeld van mensen die zijn overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Daarmee komt het totale aantal officieel geregistreerde coronadoden op 303.720.

India is na de VS en Brazilië het derde land met meer dan 300.000 coronasterfgevallen. De afgelopen twee weken stierven ongeveer 50.000 mensen in het land aan corona.

Het aantal besmettingen in India is gestegen tot ruim 26,7 miljoen. Daarmee staat het land op plek twee wereldwijd achter de VS. Daar zijn ruim 33 miljoen inwoners besmet geraakt.

Minste aantal nieuwe besmettingen VS in jaar tijd

Het aantal nieuwe coronagevallen in de VS is naar het laagste niveau gezakt sinds juni vorig jaar. Het daggemiddelde over de afgelopen week zakte onder de 30.000 nieuwe besmettingen, zegt het CDC, de Amerikaanse evenknie van het RIVM.

In de afgelopen twee weken nam het aantal besmettingen met bijna 40 procent af. Het aantal doden nam in die periode met 14 procent af. De daling heeft alles te maken met de vaccinatiecampagne in de VS. 60 procent van de volwassenen heeft minstens één prik gehad, de helft is volledig gevaccineerd.

Toch wil de Amerikaanse regering de vaccinatiegraad verder omhoog krijgen. In verschillende staten heeft maar een beperkt deel van de bevolking zich laten inenten, voornamelijk in het zuiden.

Britse onderzoekers trainen honden om corona te herkennen

Britse onderzoekers hebben honden getraind om te ruiken of iemand besmet is met corona. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijken de honden in 88 procent van de gevallen een positief persoon te kunnen herkennen. Daarentegen is in 14 procent van de gevallen sprake van een vals positieve uitslag. Dan denken de honden dat iemand besmet is met corona, terwijl dat niet zo is.

De honden zijn getraind met sokken, mondkapjes en t-shirt die mensen met een coronabesmettingen droegen. Hoe de effectiviteit van het inzetten van honden uitvalt in de praktijk, moet nog nader onderzocht worden.

Volgens de onderzoekers kunnen de honden bijvoorbeeld worden ingezet op vliegvelden. Twee honden kunnen in een half uur 300 passagiers controleren. Als een hond iemand eruit pikt zou diegene vervolgens een PCR-test moeten ondergaan, in plaats van elke passagier van tevoren negatief getest moet zijn.

Welkom in het coronablog van maandag 24 mei

Hier volg je al het coronanieuws van vandaag. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.