Een coronateststraat van de GGD
NOS NieuwsAangepast

2766 nieuwe besmettingen, ziekenhuisbezetting op laagste niveau sinds december

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2766 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 680 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: de voorbije zeven dagen werden gemiddeld 4015 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 20 procent vergeleken met de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen neemt de bezetting ook steeds verder af. Er liggen nu 1695 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1714), van wie 598 op de IC (gisteren: 610), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De laatste keer dat de ziekenhuisbezetting onder de 1700 bedden lag, was op 11 december.

Het aantal ziekenhuisopnamen ligt de afgelopen twee dagen onder de 100: gisteren 96, vandaag 92. Zo weinig opnames hebben we niet meer gezien sinds vorig jaar september, toen de tweede golf vaart begon te krijgen.

De gunstige cijfers zijn te danken aan het vaccinatieprogramma, al lag het aantal dagelijkse inentingen het voorbije weekend met minder dan 140.000 per dag weer iets lager dan een week eerder. In totaal zijn er inmiddels bijna 8,5 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

Elf overleden covid-patiënten

Het aantal sterfgevallen daalt ook. Bij het RIVM werden het voorbije etmaal elf overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er acht. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld veertien doden per dag, tegen zeventien doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen voor ouderen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 123 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 147.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl