liveblog
NOS WielrennenAangepast

Vroege vluchter Vendrame wint zware bergrit • Morgen dag voor sprinters

  • De Italiaan Andrea Vendrame wint de bergrit naar Bagno di Romagna na een dag in de kopgroep. Lees hier het wedstrijdverslag.
  • De roze trui van Egan Bernal komt niet in gevaar. De klassementsrenners vielen elkaar niet aan vandaag.
  • Zes renners stappen af in de twaalfde etappe: Marc Soler, Alessandro De Marchi, Gino Mäder, Alex Dowsett, Fausto Masnada en Kobe Goossens.
liveblog gesloten

A domani!

De sprinters hebben vandaag moeten afzien in de etappe met meer dan vierduizend hoogtemeters. Maar morgen zijn de snelle mannen weer aan de beurt. De dertiende etappe gaat van Ravenna naar Verona (198 kilometer) en is hartstikke vlak.

De etappe begint om 12.25 uur en is weer helemaal te volgen via het liveblog op NOS.nl en in de NOS-app. Graag tot morgen, a domani!

Het profiel van de dertiende etappe in de Giro

Bekijk hier de samenvatting

Aanvaller Vendrame sprint naar etappe-zege, favorieten houden zich koest

Bernal over aanval Nibali: 'We wilden geen risico nemen'

Egan Bernal is tevreden na weer een dag in de roze trui. "Het was een zware dag voor iedereen. We zijn blij, want we zijn de dag goed doorgekomen."

Het enige moment dat Bernal vandaag enigszins onder druk kwam te staan, was toen Ciccone en Nibali samen probeerden weg te rijden. "We reden het gat snel dicht. Nibali viel daarna opnieuw aan in de afdaling, maar we wilden geen risico nemen om hem te volgen. Dat hebben we goed gedaan", aldus de Colombiaanse klassementsleider.

Nibali pakte met zijn actie zeven seconden terug op Bernal. De Italiaanse tweevoudig Girowinnaar staat nu veertiende in het klassement, op 4.04 van de Colombiaan.

Lees hier het wedstrijdverslag

Geen tijd gehad om de hele dag dit liveblog te volgen? Lees dan hier een beknopte samenvatting van de dag:

De Italiaan Andrea Vendrame heeft na een lange dag in de aanval de twaalfde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. Vendrame (26) boekte voor het eerst in zijn carrière een ritzege in een grote ronde door in een sprintje in de straten van Bagno di Romagna af te rekenen met de Australiër Chris Hamilton.

De klassementsmannen deden het rustig aan in de rit van 212 kilometer over vier beklimmingen, een dag na de slopende etappe over de Toscaanse grindwegen. De groep met rozetruidrager Egan Bernal kwam ruim tien minuten na Vendrame over de finish.

Brambilla teruggezet door jury: Bennett derde

Correctie: Brambilla is door de jury teruggezet naar de vierde plaats. Bennett is nu derde in de rituitslag. Waarschijnlijk heeft de jury dat besloten omdat Brambilla in de sprint om de derde plaats van zijn lijn afweek.

Ritzege en blauwe trui voor AG2R

Het is vandaag dubbel feest bij AG2R: niet alleen won Andrea Vendrame de rit, Geoffrey Bouchard wist ook zijn leidende positie in het bergklassement te verstevigen. De Fransman kwam ook juichend over de streep en viel Vendrame juichend in de armen.

Bouchard zat ook in de kopgroep en sprokkelde punten op de eerste drie beklimmingen. Hij gaat aan kop in het bergklassement met 96 punten. Bernal is tweede, met 48 punten. Dries De Bondt pakte ook aardig wat punten vandaag en is naar de derde plaats geklommen. De Belg van Alpecin-Fenix heeft 24 punten.

Vendrame en Bouchard bezorgden AG2R een mooie dag

Het klassement na de twaalfde etappe

Egan Bernal kwam vandaag geen problemen tegen en mag morgen opnieuw in de roze trui starten. Verder is er ook niets veranderd in de toptien van het klassement.

Bennett pakte wel flink wat tijd terug dankzij zijn vierde plaats. De renner van Jumbo-Visma staat nu 23ste, op 11.21 van Bernal.

Het klassement na de twaalfde etappe

De toptien in de twaalfde etappe

De toptien in de twaalfde etappe

FINISH - Nibali pakt 7 seconden terug op Bernal

Vincenzo Nibali is binnen. Hij pakt zo'n 7 seconden terug op Egan Bernal, die even later ook ontspannen over de finish komt in zijn roze trui.

In het klassement is dus vrijwel niets veranderd vandaag.

3 km - Nibali rijdt weg in afdaling

Het peloton is ook bezig aan de afdaling richting Bagno di Romagna. Vincenzo Nibali zou Vincenzo Nibali niet zijn als hij niet weg zou zijn gereden in de afdaling. Hij heeft een kleine voorsprong te pakken, maar de Italiaan is niet heel gevaarlijk voor het klassement. Nibali staat 14e op 4.11 van rozetruidrager Bernal.

Gianni Moscon, ploeggenoot van Bernal bij Ineos, is onderuit gegaan in de afdaling maar zit wel weer op zijn fiets.

FINISH - Vendrame wint!

De Italiaan Andrea Vendrame (AG2R) wint de rit! Chris Hamilton (DSM) komt als tweede over de streep in Bagno di Romagna. Voor de 26-jarige Vendrame is het zijn eerste ritzege in een grote ronde. In 2019 werd hij al eens tweede in een rit in de Giro.

Brambilla wint daarachter het sprintje van George Bennett, die vierde wordt namens Jumbo-Visma.

Vendrame wint de rit naar Bagno di Romagna

1 km - Hamilton of Vendrame?

Vendrame of Hamilton voor de ritzege?

Bennett en Brambilla komen niet meer terug.

2,5 km - Hamilton en Vendrame samen

Hamilton valt aan en Vendrame gaat mee.

Bennett en Brambilla hebben een flink gat laten vallen.

3 km - Loeren

De vier koplopers zijn naar elkaar aan het loeren. Probeert er nog iemand weg te rijden of vertrouwen ze allemaal op hun sprint?

5 km - Ciccone en Nibali teruggefloten

Ciccone en Nibali zijn weer bijgehaald door Ineos.

Terug naar de strijd om de ritzege: Bennett, Brambilla, Hamilton en Vendrame zijn nog steeds bijeen.

De laatste paar kilometer lopen rechtdoor, vals plat omhoog.

8 km - Aanval Ciccone en Nibali in peloton

Eindelijk een beetje actie in het peloton: Ciccone (Trek) probeert samen met zijn ploeggenoot Nibali weg te rijden uit de groep van de roze trui.
Ze krijgen nog niet heel veel ruimte van Ineos, dat nog altijd op kop rijdt voor Bernal.

10 km - Brambilla, Bennett, Vendrame en Hamilton boven

Brambilla is als eerste boven op de laatste klim, maar Bennett, Vendrame en Hamilton laten hem niet rijden.

Het viertal begint gezamenlijk aan de afdaling richting Bagno di Romagna.

Visconti is de eerste achtervolger, op ruim 40 seconden.
Het peloton volgt op 13 min.

11 km - Vier koplopers weer bijeen

Hamilton rijdt het gat met Vendrame dicht. De vier koplopers (Hamilton, Vendrame, Bennett, Brambilla) zijn weer samen. Nog twee kilometer tot de top van de laatste klim.

De klassementsrenners in het peloton, dat op 12.30 van de vier leiders rijdt, houden zich nog rustig.

14 km - Bennett, Hamilton en Brambilla achtervolgen Vendrame

Koploper Andrea Vendrame (AG2R) heeft een voorsprong van zo'n 10 seconden op George Bennett (Jumbo-Visma), Chris Hamilton (DSM) en Gianluca Brambilla (Trek).

Vendrame is bijna boven. Dan volgt een afdaling van zes kilometer. De laatste kilometers zijn vals plat.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro

16 km - Vendrame alleen vooruit

George Bennett (Jumbo-Visma) is de volgende die versnelt. Andrea Vendrame (AG2R) neemt zijn aanval over laat de rest van zijn medevluchters achter.

Visconti, Bennett, Brambilla, Hamilton en Edet zijn de eerste achtervolgers.

18 km - Brambilla probeert

Brambilla (Trek) ziet er sterk uit: de Italiaan demarreert uit de kopgroep. Hamilton (DSM) rijdt het gat dicht. De kopgroep dunt snel uit. De strijd om de ritzege is nu echt begonnen.

19 km - Nog 13 kanshebbers

De koplopers zijn begonnen aan de laatste klim. Een ding is zeker: de winnaar komt uit deze groep. Nog een keer de namen:

George Bennett (Jumbo-Visma), bergkoning Geoffrey Bouchard, Andrea Vendrame (AG2R), Gianluca Brambilla (Trek), Chris Hamilton (DSM), Simone Petilli (Wanty), Vincenzo Albanese (Eolo), Mikkel Honore (Deceuninck), Natnael Tesfatsion, Simone Ravanelli (Androni), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Giovanni Visconti (Bardiani), Nicolas Edet (Cofidis).

20 km - López troeft Tolhoek af in Ronde van Andalusië

Miguel Ángel López heeft in de Ronde van Andalusië de koninginnenrit op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Movistar versloeg Antwan Tolhoek van Jumbo-Visma in de sprint bergop en nam tevens de leiderstrui over van Ethan Hayter.

De renners kregen in deze 157 kilometer lange rit zes beklimmingen voor de kiezen en de finish was bergop. In de voorlaatste klim, met nog circa 18 kilometer tot de finish, voerde het Movistarkoppel Carretero en López het tempo flink op. Hayter moest zich al snel gewonnen geven. Carretero ging op de slotklim voluit en toen López het commando overnam, konden alleen Tolhoek en de Canadees Piccoli hem volgen, tot kort voor de streep.

Tolhoek klom dankzij zijn sterke optreden naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Hij heeft een achterstand van 20 seconden op López.

22 km - Bouchard weer aangesloten

Bergkoning Bouchard was gelost in de afdaling, maar is nu terug bij de koplopers. Ook Petilli en Tesfatsion zijn weer terug. Ulissi is nog niet in zicht.

De 13 koplopers beginnen bijna aan de laatste klim, de Passo del Carnaio (3e cat - 10,8 kilometer à 5,1%).

26 km - Update De Marchi

Alessandro De Marchi werd eerder deze etappe met een ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd na een val. De renner van Israel Start-Up Nation, die vorige week twee dagen de roze leiderstrui droeg, heeft een gebroken sleutelbeen en meerdere gebroken ribben, blijkt nu.

Hij moet in ieder geval een nacht in het ziekenhuis blijven, meldt zijn ploeg.

30 km - Weer tien man vooraan

De Bondt en Edet zijn alweer aangesloten bij de koplopers.

Tien man op kop nu: George Bennett, Gianluca Brambilla, Mikkel Honore, Andrea Vendrame, Simone Ravanelli, Giovanni Visconti, Vincenzo Albanese, Dries De Bondt, Nicolas Edet, Chris Hamilton.

Bergkoning Geoffrey Bouchard is gelost in de afdaling.

Het peloton volgt op 11 minuten.

35 km - Kopgroep spat opnieuw uiteen

De kopgroep is opnieuw uit elkaar gevallen in de afdaling.

De eerste groep bestaat nu uit acht renners. George Bennett (Jumbo-Visma) zit erbij.

Wellicht kunnen er straks op de laatste klim wel weer renners terugkeren. De finish en de ritzege komt nu wel dichterbij...

Australische Brown wint eerste rit in Ronde van Burgos

De Australische Grace Brown heeft de eerste etappe van de Ronde van Burgos op haar naam geschreven. Brown, dit jaar winnares van de Belgische eendagswedstrijd Brugge-De Panne en vorig seizoen tweede in Luik-Bastenaken-Luik, bleef met twee anderen het peloton nipt voor.

Brown won het sprintje van Elise Chabbey (Zwitserland) en Niamh Fisher-Black (Nieuw-Zeeland), vijf seconden voordat de eerste grote groep over de finish kwam.

In die groep reden Demi Vollering (achtste) en Annemiek van Vleuten (tiende) ook naar een plek in de toptien. De Ronde van Burgos is de eerste rittenkoers van het jaar die tot de WorldTour behoort. De koers in Noord-Spanje duurt vier dagen en eindigt zondag met een aankomst bergop, na een beklimming van bijna twaalf kilometer met een stijgingspercentage van 6,3 procent.

48 km - Bouchard bijna gefopt door De Bondt

Bouchard pakt ook op de derde klim de volle buit aan bergpunten, hoewel een grappende De Bondt hem nog bijna voor was. De Belgisch kampioen hield net op tijd in.

Bouchard komt daardoor op 96 punten. Bernal staat tweede met 48 punten. Nog een klim te gaan, van de derde categorie. Maar eerst weer een lange afdaling.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro

50 km - De Bondt sluit weer aan

Het is Dries De Bondt toch gelukt om weer terug te rijden naar de kopgroep. De Belgisch kampioen sluit aan en brengt het aantal koplopers weer op 15. Zij zijn bijna boven op de voorlaatste klim. Het peloton volgt op 12 minuten.

De koplopers (15): George Bennett (Jumbo-Visma), bergkoning Geoffrey Bouchard, Andrea Vendrame (AG2R), Diego Ulissi (UAE), Gianluca Brambilla (Trek), Chris Hamilton (DSM), Guy Niv (Israel Start-Up Nation), Simone Petilli (Wanty), Vincenzo Albanese (Eolo), Mikkel Honore (Deceuninck), Natnael Tesfatsion, Simone Ravanelli (Androni), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Giovanni Visconti (Bardiani), Nicolas Edet (Cofidis).

52 km - De zon schijnt weer, maar niet voor Campenaerts en De Bondt

De kopgroep is bijna weer samengesmolten: Bouchard, Edet, Visconti, Petilli, Niv en Tesfatsion zijn weer aangesloten op de voorlaatste klim.

De Belgen Campenaerts en De Bondt zien we nog niet.

Het is inmiddels weer droog. De zon schijnt zelfs. Ook in Italië is het wisselvallig weer, dus.

57 km - Zesde opgave: Goossens

De zesde opgave van vandaag is van Kobe Goossens. De Belg van Lotto-Soudal was betrokken bij een val en kan niet meer verder. Lotto-Soudal is nu nog maar met vier renners over: De Gendt, Kluge, Oldani en Vanhoucke.

61 km - Acht man op kop

Kleine correctie: Ulissi en Bennett zitten ook bij de eerste koplopers.

Acht man op kop dus: Vendrame, Bennett, Ulissi, Brambilla, Ravanelli, Honore, Hamilton, Albanese.

De tweede groep rijdt op zo'n 30 seconden.

Het peloton volgt op 10 minuten.

63 km - Zes renners vooruit

In de natte afdaling valt de kopgroep uiteen. Een groepje van zes renners (Brambilla, Ravanelli, Honore, Visconti, Hamilton, Albanese) heeft zich losgemaakt. Zij beginnen al bijna aan de voorlaatste klim, de Passo della Calla (2e cat - 15,3 kilometer à 5,5%).

70 km - Het giet!

Het is opgehouden met zachtjes regenen. De koplopers zijn in de stromende regen begonnen aan de afdaling, terwijl het peloton nog over een droge weg rijdt.

76 km - Viviani mag Italiaanse vlag dragen in Tokio

Elia Viviani is nu waarschijnlijk aan het afzien in de bergen in deze etappe, maar ondertussen heeft hij mooi nieuws te horen gekregen: de sprinter, die in Tokio op de baan uitkomt, mag deze zomer de Italiaanse vlag dragen op de Olympische Spelen in Japan, samen met Jessica Rossi (schietsport). Viviani werd bij de laatste Spelen olympisch kampioen op het omnium.

79 km - Bouchard sprokkelt verder

De koplopers zijn boven op de langste klim van vandaag, de Passo della Consuma. Geoffrey Bouchard pakt de 18 bergpunten en verstevigt opnieuw zijn koppositie in het bergklassement.

Nu volgt een lange afdaling en daarna beginnen de koplopers aan de voorlaatste klim (2e cat.).

82 km - Status quo

Er valt eigenlijk weinig te melden vanuit de koers. De 16 koplopers zijn nog bijeen en naderen de top van de Passo della Consuma.

Hun voorsprong op het peloton, waar de klassementsrenners zich nog niet druk maken: bijna negen minuten.

89 km - Roze trui verstopt

Het regent een beetje. Bernal heeft een regenjasje aangetrokken op de Passo della Consuma.

Bernal heeft een regenjasje aangetrokken

90 km - Droog kruit

Ook het peloton, met rozetruidrager Egan Bernal, is begonnen aan de Passo della Consuma. Opnieuw bepaalt wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna het tempo. Bernal maakt zich nog niet al te druk vandaag en ook de andere klassementsrenners houden hun kruit nog droog.

Egan Bernal tijdens de twaalfde etappe in de Giro

93 km - Tweede klim

De kopgroep is begonnen aan de tweede en langste beklimming van de dag, de Passo della Consuma (2e cat. - 17,1 kilometer à 5,7%). Opnieuw neemt bergkoning Geoffrey Bouchard het voortouw. Op de top liggen 18 bergpunten op hem te wachten. De groep is nu nog bijeen, maar de klim duurt nog lang.

Het profiel van de Passo della Consuma

94 km - Weer een ritzege voor een van de koplopers?

De voorsprong van de koplopers is nu ruim 8 minuten. Gaat het peloton er nog werk van maken om de groep terug te pakken, of komt de winnaar voor de zesde keer deze Giro uit de kopgroep? Tot nu toe werden vijf van de tien ritten in lijn gewonnen vanuit de vlucht.

De koplopers (16): George Bennett (Jumbo-Visma), bergkoning Geoffrey Bouchard, Andrea Vendrame (AG2R), Diego Ulissi (UAE), Gianluca Brambilla (Trek), Victor Campenaerts (Qhubeka), Chris Hamilton (DSM), Guy Niv (Israel SN), Simone Petilli (Wanty), Vincenzo Albanese (Eolo), Mikkel Honore (Deceuninck), Natnael Tesfatsion, Simone Ravanelli (Androni), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Giovanni Visconti (Bardiani), Nicolas Edet (Cofidis).

108 km - Dalen en dan weer klimmen

De koplopers zijn begonnen aan de afdaling na de Monte Morelli. Daarna volgt de tweede klim van de dag, de Passo della Consuma (2e cat. - 17,1 kilometer à 5,7%).

De voorsprong van de kopgroep is nog verder opgelopen, naar 7.30.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro

121 km - Ineos trekt even door

Ineos, met Ganna voorop, trok net even flink door op de eerste klim. Een aantal renners had het zwaar. Nu gaat het weer even wat minder hard. De voorsprong van de kopgroep loopt op en is nu 6.30.

126 km - Bergpunten voor Bouchard

Bouchard pakt de punten op de top van de Monte Morello. Hij mag 9 punten bijschrijven en staat nu nog steviger in het bergklassement.

129 km - Masnada heeft last van zijn knie

Fausto Masnada is afgestapt omdat hij last heeft van zijn knie, zo meldt zijn ploeg Deceuninck Quick-Step.

131 km - Veel toeschouwers

Er staan opvallend veel toeschouwers langs het parcours op de Monte Morello.

Bouchard leidt de dans op de klim van de derde categorie. De drager van de blauwe trui zit in de kopgroep en kan vandaag maximaal 54 bergpunten verzamelen. Mäder, de nummer drie in dat klassement achter Bernal, is eerder vandaag afgestapt.

De koplopers (16): George Bennett (Jumbo-Visma), bergkoning Geoffrey Bouchard, Andrea Vendrame (AG2R), Diego Ulissi (UAE), Gianluca Brambilla (Trek), Victor Campenaerts (Qhubeka), Chris Hamilton (DSM), Guy Niv (Israel SN), Simone Petilli (Wanty), Vincenzo Albanese (Eolo), Mikkel Honore (Deceuninck), Natnael Tesfatsion, Simone Ravanelli (Androni), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Giovanni Visconti (Bardiani), Nicolas Edet (Cofidis).

Het is druk langs het parcours van de Giro

132 km - Eerste berg

De kopgroep is begonnen aan de eerste echte klim van de dag, de Monte Morello (3e cat. - 7,6 kilometer à 6,6%).

Nicolas Edet (Cofidis) is ook nog aangesloten bij de kopgroep. De voorsprong van de zestien man op kop is nu meer dan 5 minuten.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro

134 km - Vijftien koplopers

Er is nog een renner aangesloten bij de kopgroep, die nu dus uit 15 renners bestaat: Giovanni Visconti. De voorsprong van de koplopers is nu ruim 4 minuten.

De koplopers (15): George Bennett (Jumbo-Visma), bergkoning Geoffrey Bouchard, Andrea Vendrame (AG2R), Diego Ulissi (UAE), Gianluca Brambilla (Trek), Victor Campenaerts (Qhubeka), Chris Hamilton (DSM), Guy Niv (Israel SN), Simone Petilli (Wanty), Vincenzo Albanese (Eolo), Mikkel Honore (Deceuninck), Natnael Tesfatsion, Simone Ravanelli (Androni), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Giovanni Visconti (Bardiani).

139 km - Masnada en Mäder stappen ook af

Slecht nieuws voor Deceuninck Quick Step: Fausto Masnada, een belangrijke helper voor Evenepoel, is afgestapt, zo meldt de organisatie.

Ook Gino Mäder, winnaar van de zesde etappe, kan niet verder na de val waar ook Soler bij betrokken was.

Vijf uitvallers dus al vandaag: Soler, De Marchi, Mäder, Dowsett en Masnada.

147 km - Daar is de kopgroep!

Het heeft 65 kilometer geduurd, maar het lijkt erop dat er nu een echte kopgroep is.

Mollema zit er niet bij, ondanks zijn plannen. Wie wel?

George Bennett zit mee namens Jumbo-Visma. Net als bergkoning Geoffrey Bouchard, Andrea Vendrame (AG2R), Diego Ulissi (UAE), Gianluca Brambilla (Trek), Victor Campenaerts (Qhubeka), Chris Hamilton (DSM), Guy Niv (Israel SN), Simone Petilli (Wanty), Vincenzo Albanese (Eolo), Mikkel Honore (Deceuninck), Natnael Tesfatsion, Simone Ravanelli (Androni), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix).

De 14 renners hebben een voorsprong van 2.30 op het peloton.

148 km - Eerbetoon aan Bartali

De renners rijden nu overigens door Ponte a Ema, de geboorteplaats van drievoudig Girowinnaar Gino Bartali. Deze etappe is opgedragen aan het Italiaanse wielericoon.

150 km - Abandon Dowsett

Nog een uitvaller: Alex Dowsett kan net als zijn ploeggenoot Alessandro De Marchi niet verder. De Brit heeft last van maagklachten, meldt zijn ploeg.

153 km - Abandon Soler

Marc Soler is afgestapt, zo meldt zijn ploeg. De Spaanse kopman van Movistar, die vroeg in de etappe betrokken was bij een val, reed al lang op achterstand en heeft de handdoek nu in de ring gegooid.

Soler stond elfde in het algemeen klassement, op 3.19 van Egan Bernal.

158 km - Inleidende beschietingen

Sagan en Roche zijn weer teruggepakt. Na meer dan een uur koers is er nog altijd geen kopgroep. De eerste echte bergen moeten overigens nog komen.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro

167 km - Sagan plaatst aanval

Het peloton was weer even bijeen, maar dat duurde niet lang. Nu is het Peter Sagan die een aanval plaatst. De drager van de paarse puntentrui aast natuurlijk op de punten bij de tussensprint, die straks over 30 kilometer te verdienen zijn. Nicholas Roche (DSM) volgt hem. Ze hebben een piepklein gaatje.

168 km - De Gendt en Mollema in beeld

Meesteraanvaller Thomas De Gendt is aangesloten bij het groepje aanvallers. Ook Mollema mengt zich in de strijd, die voorlopig nog niet beslist is. In het peloton hebben sommige renners het lastig; er vallen kleine gaatjes.

173 km - Nog steeds koers

Naast de medische zaken is er nog steeds een strijd gaande om in de vlucht van de dag te komen. Bergkoning Geoffrey Bouchard is nu weggeslopen, samen met Patrick Bevin.

181 km - Einde Giro voor De Marchi

De Marchi kan niet meer verder. De Italiaan, die twee dagen de roze trui mocht dragen in deze Giro, is in een ambulance getild.

182 km - De Marchi onderuit

Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) ligt op het asfalt in een binnenbocht. Het is onduidelijk wat er is gebeurd. Er is een ziekenwagen bij hem gestopt.

190 km - Nog weinig ruimte

Rémi Cavagna (Deceuninck) was er even vandoor, samen met Samuele Battistella (Astana). Maar het duo is alweer teruggepakt. Zo makkelijk is het vandaag niet om in de vlucht van de dag te komen. De strijd gaat verder.

196 km - Soler bij de dokter

Soler rijdt naast de ziekenwagen in de koers en voelt aan zijn onderrug. Dat ziet er niet zo goed uit voor de Spanjaard van Movistar, die nog steeds op achterstand rijdt. Hij heeft gezelschap van zijn ploeggenoot Albert Torres en Gino Mader.

Soler brengt een bezoek aan de dokter

202 km - Nog geen kopgroep, Soler in achtervolging

Fiorelli is teruggepakt. Meerdere renners proberen weg te rijden, maar nog zonder succes.

Ondertussen probeert Soler (11e op 3.19) nog steeds terug te komen. Hij heeft nu wel een ploeggenoot bij zich.

206 km - Val Soler

Meteen een valpartij achterin het peloton. Marc Soler van Movistar staat erbij.

Soler gaat nu snel in de achtervolging, terwijl in het peloton de strijd om in de kopgroep te komen is losgebarsten.

Start! (officieel)

De renners mogen los. De Italiaan Filippo Fiorelli (Bardiani) tekent voor de eerste demarrage van de dag.

De eerste paar kilometers lopen naar beneden en dan begint de heuvelzone. Na iets meer dan 70 kilometer komen de renners de eerste gecategoriseerde klim tegen.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro

Start!

De renners zijn vertrokken voor de twaalfde etappe. De rit begint met 5,4 geneutraliseerde kilometers door de mooie straten van Siena.

Mollema ziet het wel zitten vandaag

Bauke Mollema heeft naar het routeboek gekeken en denkt dat de etappe van vandaag hem goed moet liggen. "Dat denk ik wel. Het zal een zware rit worden, dat zeker. Een lange dag met zo'n 4.000 meter klimmen. Op papier is het een mooie dag voor de ontsnapping. Ik zal proberen erbij te zitten met het team en hopelijk kunnen we rijden voor de winst", zei de Nederlandse renner van Trek tegen de Giro-organisatie.

De truitjes

Aleksandr Vlasov nam gisteren de tweede plaats in het klassement over van Remco Evenepoel. Daardoor mag de 25-jarige Rus vandaag starten in de witte jongerentrui. Bernal is eigenlijk de leider in de klassement, maar de Colombiaan draagt de roze leiderstrui al.

Roze klassementstrui: Egan Bernal (Ineos)

Blauwe bergtrui: Geoffrey Bouchard (AG2R)

Paarse puntentrui: Peter Sagan (Bora-hansgrohe)

Witte jongerentrui: Egan Bernal, gedragen door Aleksandr Vlasov (Astana)

Bernal in zijn roze leiderstrui

Caicedo bracht nacht door in ziekenhuis

Ecuadoriaans kampioen Jonathan Caicedo kwam gisteren hard ten val op een van de gravelstroken en moest ter controle naar het ziekenhuis. Zijn ploeg EF heeft laten weten dat hij geen ernstige blessures heeft overgehouden aan zijn val, maar dat hij de nacht wel moest doorbrengen in het ziekenhuis om in de gaten te houden of hij geen tekenen van een hersenschudding zou vertonen.

Droomt ritwinnaar Schmid nog?

Hoe zou het met de jonge, verrassende winnaar van de etappe van gisteren zijn? Qhubeka-ASSOS, de ploeg van de 21-jarige Mauro Schmid, plaatste zojuist een video op twitter waarin hij wat vragen beantwoordt. Zo vertelt Schmid dat hij vannacht niet zo goed heeft kunnen slapen en dat hij er een heleboel nieuwe volgers bij heeft gekregen op social media.

Nederlands succes in startplaats Siena

Op de plaats waar de renners zich nu verzamelen voor de start, kwam nog niet zo lang geleden een Nederlander juichend aan: Mathieu van der Poel won begin maart Strade Bianche na een indrukwekkende sprint richting Piazza del Campo.

Kijk hieronder de beelden terug.

Maart 2021: De indrukwekkende sprint Van der Poel richting Piazza del Campo

Evenepoel strijdbaar

Remco Evenepoel had gisteren niet zijn beste dag, zo liet hij in een verklaring van zijn ploeg Deceuninck weten. "Op de tweede sector heb ik veel afgezien en op de derde, toen ze begonnen te sprinten, voelde ik dat mijn benen vrijwel leeg waren. Daarom kwam ik in laatste positie en kon ik niet langer volgen. Zo reageerde mijn lichaam na elf dagen koersen, na zo'n lange tijd zonder wedstrijden", aldus Evenepoel, die in de Giro na negen maanden zijn rentree maakte.

De Belg verloor gisteren 2.08 op rozetruidrager Bernal. "Ik ben de ploeg en João dankbaar voor het werk dat ze vandaag voor mij van de start tot aan de finish hebben gedaan", vervolgde hij. João Almeida wachtte Evenepoel uiteindelijk wel op, maar de kopman van Deceuninck reed ook een tijd alleen.

"Het is geen goed resultaat van mij, maar ik sta nog altijd zevende in mijn eerste grote ronde. Ook blijf ik zelfverzekerd, want het is nog een lange weg tot aan Milaan", aldus Evenepoel.

Op twitter zette hij die boodschap nog eens extra kracht bij.

Blauwe lucht boven Piazza del Campo

De renners starten vandaag op het mooie Piazza del Campo in Siena. De renners worden op dit moment voorgesteld op het podium. De zon schijnt en het is zo'n 18 graden in de Toscaanse stad.

Cameraman Dekker

Jumbo-Visma renner David Dekker was gisteren een van de renners met een camera op zijn fiets. In onderstaande video is te zien hoe hij op een van de stoffige gravelstroken van de weg raakte en vervolgens weer snel opstapte.

Wat gebeurde er gisteren?

Nog even terug naar die enerverende etappe van gisteren. De elfde rit, ook wel de 'mini-Strade Bianche-etappe' genoemd, werd gewonnen door Mauro Schmid. De 21-jarige, tot voorkort voor velen onbekende Zwitser van Qhubeka won de sprint van medevluchter Alessandro Covi.

Rozetruidrager Egan Bernal deelde, mede dankzij goed werk van zijn ploeg, een flinke tik uit aan Remco Evenepoel en pakte tijd op al zijn concurrenten door in de slotfase nog te demarreren uit de groep met favorieten. Evenepoel verloor veel tijd op de gravelstroken en zakte van de tweede naar de zevende plek in het klassement.

Bekijk hieronder de samenvatting van de elfde etappe.

Bernal deelt tik uit aan Evenepoel in 'mini-Strade Bianche', Zwitser Schmid wint

Waarheen leidt de weg?

De renners rijden vandaag van het heuvelachtige Toscane naar de regio Emilia Romagna via Florence, waar een eerbetoon wordt gebracht aan de Italiaanse wielerhelden Gino Bartali en Alfredo Martini.

De start is in Siena, de finishstreep is 212 kilometer verderop getrokken in Bagno di Romagna. Onderweg moeten de renners vier gecategoriseerde beklimmingen in de Apennijnen over: twee van de derde en twee van de tweede categorie. Na de laatste beklimming van de dag volgt een afdaling van zes kilometer. De laatste paar kilometer naar de finish zijn vals plat. Veel aanvallers zullen hun kans ruiken vandaag.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro

Benvenuto a Siena!

Goedemorgen. Welkom bij het liveblog over de twaalfde etappe van de Giro d'Italia.

De stofwolken zijn opgetrokken na de enerverende, deels onverharde etappe van gisteren. Vandaag staat er een stevige bergrit van 212 kilometer op het programma, 'gewoon' over asfalt. Om 11.20 uur stappen de renners op in Siena en de etappe is helemaal te volgen via dit liveblog. Andiamo!