NOS Wielrennen Aangepast

Vroege vluchter Vendrame wint zware bergrit • Morgen dag voor sprinters

 • De Italiaan Andrea Vendrame wint de bergrit naar Bagno di Romagna na een dag in de kopgroep. Lees hier het wedstrijdverslag.
 • De roze trui van Egan Bernal komt niet in gevaar. De klassementsrenners vielen elkaar niet aan vandaag.
 • Zes renners stappen af in de twaalfde etappe: Marc Soler, Alessandro De Marchi, Gino Mäder, Alex Dowsett, Fausto Masnada en Kobe Goossens.
Liveblog gesloten
 • A domani!

  De sprinters hebben vandaag moeten afzien in de etappe met meer dan vierduizend hoogtemeters. Maar morgen zijn de snelle mannen weer aan de beurt. De dertiende etappe gaat van Ravenna naar Verona (198 kilometer) en is hartstikke vlak.

  De etappe begint om 12.25 uur en is weer helemaal te volgen via het liveblog op NOS.nl en in de NOS-app. Graag tot morgen, a domani!

  Het profiel van de dertiende etappe in de Giro RCS
 • Bekijk hier de samenvatting

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Aanvaller Vendrame sprint naar etappe-zege, favorieten houden zich koest
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Bernal over aanval Nibali: 'We wilden geen risico nemen'

  Egan Bernal is tevreden na weer een dag in de roze trui. "Het was een zware dag voor iedereen. We zijn blij, want we zijn de dag goed doorgekomen."

  Het enige moment dat Bernal vandaag enigszins onder druk kwam te staan, was toen Ciccone en Nibali samen probeerden weg te rijden. "We reden het gat snel dicht. Nibali viel daarna opnieuw aan in de afdaling, maar we wilden geen risico nemen om hem te volgen. Dat hebben we goed gedaan", aldus de Colombiaanse klassementsleider.

  Nibali pakte met zijn actie zeven seconden terug op Bernal. De Italiaanse tweevoudig Girowinnaar staat nu veertiende in het klassement, op 4.04 van de Colombiaan.

 • Lees hier het wedstrijdverslag

  Geen tijd gehad om de hele dag dit liveblog te volgen? Lees dan hier een beknopte samenvatting van de dag:

  De Italiaan Andrea Vendrame heeft na een lange dag in de aanval de twaalfde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. Vendrame (26) boekte voor het eerst in zijn carrière een ritzege in een grote ronde door in een sprintje in de straten van Bagno di Romagna af te rekenen met de Australiër Chris Hamilton.

  De klassementsmannen deden het rustig aan in de rit van 212 kilometer over vier beklimmingen, een dag na de slopende etappe over de Toscaanse grindwegen. De groep met rozetruidrager Egan Bernal kwam ruim tien minuten na Vendrame over de finish.

 • Brambilla teruggezet door jury: Bennett derde

  Correctie: Brambilla is door de jury teruggezet naar de vierde plaats. Bennett is nu derde in de rituitslag. Waarschijnlijk heeft de jury dat besloten omdat Brambilla in de sprint om de derde plaats van zijn lijn afweek.

 • Ritzege en blauwe trui voor AG2R

  Het is vandaag dubbel feest bij AG2R: niet alleen won Andrea Vendrame de rit, Geoffrey Bouchard wist ook zijn leidende positie in het bergklassement te verstevigen. De Fransman kwam ook juichend over de streep en viel Vendrame juichend in de armen.

  Bouchard zat ook in de kopgroep en sprokkelde punten op de eerste drie beklimmingen. Hij gaat aan kop in het bergklassement met 96 punten. Bernal is tweede, met 48 punten. Dries De Bondt pakte ook aardig wat punten vandaag en is naar de derde plaats geklommen. De Belg van Alpecin-Fenix heeft 24 punten.

  Vendrame en Bouchard bezorgden AG2R een mooie dag NOS
 • Het klassement na de twaalfde etappe

  Egan Bernal kwam vandaag geen problemen tegen en mag morgen opnieuw in de roze trui starten. Verder is er ook niets veranderd in de toptien van het klassement.

  Bennett pakte wel flink wat tijd terug dankzij zijn vierde plaats. De renner van Jumbo-Visma staat nu 23ste, op 11.21 van Bernal.

  Het klassement na de twaalfde etappe NOS
 • De toptien in de twaalfde etappe

  De toptien in de twaalfde etappe NOS
 • FINISH - Nibali pakt 7 seconden terug op Bernal

  Vincenzo Nibali is binnen. Hij pakt zo'n 7 seconden terug op Egan Bernal, die even later ook ontspannen over de finish komt in zijn roze trui.

  In het klassement is dus vrijwel niets veranderd vandaag.

 • 3 km - Nibali rijdt weg in afdaling

  Het peloton is ook bezig aan de afdaling richting Bagno di Romagna. Vincenzo Nibali zou Vincenzo Nibali niet zijn als hij niet weg zou zijn gereden in de afdaling. Hij heeft een kleine voorsprong te pakken, maar de Italiaan is niet heel gevaarlijk voor het klassement. Nibali staat 14e op 4.11 van rozetruidrager Bernal.

  Gianni Moscon, ploeggenoot van Bernal bij Ineos, is onderuit gegaan in de afdaling maar zit wel weer op zijn fiets.

 • FINISH - Vendrame wint!

  De Italiaan Andrea Vendrame (AG2R) wint de rit! Chris Hamilton (DSM) komt als tweede over de streep in Bagno di Romagna. Voor de 26-jarige Vendrame is het zijn eerste ritzege in een grote ronde. In 2019 werd hij al eens tweede in een rit in de Giro.

  Brambilla wint daarachter het sprintje van George Bennett, die vierde wordt namens Jumbo-Visma.

  Vendrame wint de rit naar Bagno di Romagna RCS
 • 1 km - Hamilton of Vendrame?

  Vendrame of Hamilton voor de ritzege?

  Bennett en Brambilla komen niet meer terug.

 • 2,5 km - Hamilton en Vendrame samen

  Hamilton valt aan en Vendrame gaat mee.

  Bennett en Brambilla hebben een flink gat laten vallen.

 • 3 km - Loeren

  De vier koplopers zijn naar elkaar aan het loeren. Probeert er nog iemand weg te rijden of vertrouwen ze allemaal op hun sprint?

 • 5 km - Ciccone en Nibali teruggefloten

  Ciccone en Nibali zijn weer bijgehaald door Ineos.

  Terug naar de strijd om de ritzege: Bennett, Brambilla, Hamilton en Vendrame zijn nog steeds bijeen.

  De laatste paar kilometer lopen rechtdoor, vals plat omhoog.