liveblog
NOS NieuwsAangepast

Demonstratie Plein Den Haag afgelopen • 'Pandemie legt effecten racisme VS bloot

  • Welkom in het coronablog van zondag 16 mei. Hier lees je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • RIVM: 4494 nieuwe besmettingen, één meer dan gisteren.
  • 2152 coronapatiënten in het ziekenhuis, 686 op de IC.
  • Vlaanderen neemt binnenkort besluit over vaccineren 16- en 17-jarigen.
liveblog gesloten

Demonstratie tegen 'testsamenleving' op Plein Den Haag afgelopen

Op het Plein in Den Haag is gedemonstreerd tegen de 'testsamenleving'. Demonstranten droegen zwarte kleding en zwarte paraplu's. De betoging was gericht tegen het wetsvoorstel over verplichte toegangstesten dat de Eerste Kamer binnenkort naar verwachting aanneemt. Rond 21.15 uur was de demonstratie afgelopen.

Als de wet wordt aangenomen, moeten mensen een negatieve coronatest tonen als ze willen deelnemen aan evenementen of wanneer ze ergens naar binnen willen zoals een museum of dierentuin. De aanwezigen hielden twee minuten stilte en legden witte rozen voor de ingang van de Tweede Kamer. Alle namen van de Eerste Kamer werden voorgelezen en er klonk een trompetsignaal.

Kort na 20.00 uur sloot de politie het Plein af voor nieuwe demonstranten. Volgens de gemeente was het maximum aantal deelnemers van de demonstratie bereikt.

"Er is geen ruimte voor meer demonstranten", schreef de gemeente op Twitter. "Demonstranten die nu nog aankomen, wordt gevraagd terug te keren."

Immunoloog VS: 'Pandemie legt effecten racisme bloot'

"De onmiskenbare effecten van racisme hebben geleid tot onaanvaardbare gezondheidsverschillen." Dat zegt Anthony Fauci, de immunoloog die de strijd tegen corona in de Verenigde Staten leidt. "Vooral zwarte Amerikanen, latino's en de oorspronkelijke bewoners worden hard geraakt door de pandemie."

"Covid-19 heeft een helder licht geworpen op de tekortkomingen van onze samenleving", zei Fauci tijdens een diploma-uitreiking op de universiteit van Atlanta. In een videoverbinding vanuit Washington D.C. zei de arts dat veel van die minderheden essentiële beroepen hebben waarbij ze grote kans lopen om te worden blootgesteld aan het virus.

Ook lopen ze een hoger risico op besmetting vanwege medische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, chronische longziekten, diabetes of obesitas. Hij zei dat deze aandoeningen geen raciale oorzaak hebben. "Ze hebben wel betrekking op de sociale omstandigheden waarmee sommige mensen van kleur vanaf hun geboorte te maken hebben. Dan gaat het van de beschikbaarheid van een gezond dieet tot de toegang tot gezondheidszorg."

Fauci zei dat als de samenleving eenmaal terugkeert naar "een of andere vorm van normaal", mensen niet moeten vergeten dat onevenredig veel mensen van kleur in het ziekenhuis zijn opgenomen of overleden aan de gevolgen van besmettelijke ziekten.

Roemenië en Malta haken ook af bij opening Songfestival

De songfestivaldelegaties uit Roemenië en Malta zijn straks ook niet aanwezig bij de openingsceremonie van het liedjesfestijn in Rotterdam. De organisatie van het Eurovisie Songfestival zegt dat de twee delegaties uit voorzorg wegblijven.

Beide landen zitten in hetzelfde hotel als de delegaties van Polen en IJsland, bij wie eerder dit weekend coronabesmettingen werden geconstateerd. Vermoedelijk is het hotel de bron van de besmetting.

Alle deelnemende artiesten hebben gisteren als voorbereiding op de ceremonie een PCR-test ondergaan. De voltallige delegaties van Roemenië en Malta doen vandaag een aanvullende PCR-test en wachten de uitslag daarvan in quarantaine af. Naast deze landen zal ook het Australische team niet aanwezig zijn. Vanwege de strenge maatregelen in het land heeft het team besloten om niet naar Rotterdam te gaan.

Vlaanderen neemt binnenkort besluit over vaccineren 16- en 17-jarigen

De Vlaamse minister van Volksgezondheid Wouter Beke wil dat ook alle 16- en 17-jarigen in Vlaanderen voor 11 juli een eerste coronaprik hebben gehad, zegt hij tegen VTM Nieuws.

Tot nu toe was het de bedoeling om voor 11 juli alle meerderjarige Vlamingen een eerste prik te geven. In de komende dagen wordt een advies van de Hoge Gezondheidsraad over 16- en 17-jarigen verwacht. De minister rekent erop dat het een positief advies wordt en dat de jongeren meegenomen kunnen worden in de campagne. "Maar dan moeten de leveringen het wel toelaten", voegde hij daaraan toe.

Beke zegt dat ouders straks geen toestemming voor een prik voor die leeftijdsgroep hoeven te geven. "Ik ga ervan uit dat het in goed overleg zal gebeuren", zegt hij. Tegen half augustus verwacht de minister de volledige vaccinatiecampagne rond te hebben. Tegen die tijd heeft iedereen ook de tweede prik gehad.

De taskforce vaccinatie verwacht dat het meenemen van de 16- en 17-jarigen logistiek geen moeilijke opdracht zal zijn. Er zouden dan hoogstens twee tot drie extra dagen moeten worden ingepland. Een mogelijke vaccinatie van 12- tot 15-jarigen, later dit jaar, wordt ook onderzocht, maar daarvoor is het nog wachten op extra gegevens en een advies van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA).

IJsland niet bij openingsceremonie Songfestival na besmetting

Een lid van de IJslandse delegatie bij het Songfestival is positief getest na een routinecontrole afgelopen maandag, meldt de organisatie. Wie er positief is getest, is niet bekendgemaakt. De overige leden van de delegatie moeten nu een PCR-test ondergaan en de uitslag in quarantaine afwachten.

Dat betekent dat IJsland niet aanwezig is bij de openingsceremonie later vandaag in Rotterdam. Gisteren werd bekend dat een lid van het Poolse team positief testte. Ook die delegatie is straks niet aanwezig bij de ceremonie.

De IJslandse inzending

4494 nieuwe besmettingen, één meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4494 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is er 1 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 5479 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 27 procent vergeleken met de voorafgaande week.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 7,2 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

Er werden 13 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er ook 13. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 18 doden per dag, tegen 22 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder overlijdens doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 148 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 151.

Opnieuw afname coronapatiënten in ziekenhuizen

In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan er werden opgenomen.

Er liggen nu 2152 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2183), van wie 686 op de IC (gisteren: 710), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Politie India: gooi geen menselijke resten in rivieren

In India doet de politie onderzoek naar menselijke resten die zijn begraven in ondiepe kuilen of zijn aangespoeld op de oevers van de rivier de Ganges. Op sociale media wordt gespeculeerd dat het gaat om resten van mensen die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden. Agenten in onder meer jeeps en boten roepen mensen op om geen lichamen in rivieren te gooien.

Volgens Indiase media zijn in de afgelopen twee weken de resten van meer dan 1000 coronaslachtoffers uit de rivieren gehaald in de staat Uttar Pradesh, een van de armste gebieden van het land. Maar een woordvoerder van de autoriteiten ontkent dat.

Volgens een lokale filantropische instelling die helpt met crematies, zijn er vooral in afgelegen gebieden veel slachtoffers. De organisatie zegt dat vooral arme mensen de restanten van hun geliefden in de rivier leggen vanwege de kosten van een crematie. Die kosten zijn verdrievoudigd naar 15.000 roepies, omgerekend zo'n 170 euro.

De afgelopen week registreerde India ruim 28.000 sterfgevallen door het coronavirus en meer dan 2 miljoen bevestigde gevallen. Volgens federale gezondheidsexperts is het percentage positieve tests wel iets gedaald, van 21,9 procent naar 19,8 procent.

Kunstwerk van mondkapjes en beademingsslangen in Utrecht

In het UMC Utrecht is vanaf deze week een kunstwerk te zien van onder meer mondkapjes en beademingsslangen. Het werk, van kunstenaar Linda Nieuwstad, is een cadeau van het ziekenhuisbestuur voor het zorgpersoneel. "Het moet dank uitspreken, maar misschien ook wel een stuk herinnering aan deze tijd", zegt Nieuwstad tegen RTV Utrecht.

Het werk bevat allerlei materiaal uit het ziekenhuis. "Er zitten vergeet-me-nietjes in die zijn gemaakt van mondkapjes. Er zit een witte roos in, waar verplegersjasjes met het logo van het UMC Utrecht in zijn verwerkt. Er zitten beademingsslangen in de stelen van de kievitsbloemen en de groene OK-kleding heb ik voor een aantal bladeren gebruikt", zegt ze. Verder is er gebruik gemaakt van onder meer staal en vrachtwagenzeil.

De kunstenaar hoopt dat zorgpersoneel door het werk wordt opgevrolijkt. "Ik kan me heel moeilijk voorstellen hoe ongelooflijk zwaar de coronatijd is voor het zorgpersoneel: eerst de eerste golf en toen nog een tweede en een derde. Ik hoop dat deze bloemen ze opvrolijken en een stukje kleur geven."

Het kunstwerk in het atelier van Linda Nieuwstad

Mensen geboren in 1963 of 1964 kunnen afspraak voor inenting maken

Mensen die geboren zijn in 1963 of 1964 kunnen vanaf dit moment online een afspraak maken voor een inenting tegen het coronavirus, meldt de GGD. Dat kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Volgens GGD-koepelorganisatie GGD GHOR Nederland komen 400.000 mensen versneld aan de beurt voor een vaccinatieafspraak. Het is volgens de GGD niet nodig om te wachten op de uitnodigingsbrief. Mensen krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna, zo laat het RIVM weten. Volgens demissionair minister De Jonge is iedereen met een medische indicatie tussen de 18 en 60 jaar oud die elk jaar de griepprik krijgt nu uitgenodigd, en gaat het vaccinatieprogramma nu verder op de volgorde 'van oud naar jong'.

Tot gisteren zijn in Nederland, zo zegt het coronadashboard van de overheid, 7,1 miljoen prikken gezet. Dat is wel een schatting. Het gemelde aantal prikken bij de GGD's is 4,7 miljoen. In dat getal zitten niet de inentingen die zijn gezet in onder meer ziekenhuizen en bij huisartsen.

Vaccinatielocatie Den Haag vanmiddag dicht

De vaccinatielocatie bij het stadion van ADO Den Haag is vanmiddag vanaf 13.00 uur dicht. Dat is uit voorzorg, omdat de GGD drukte rondom het stadion verwacht vanwege de laatste seizoenswedstrijd van ADO Den Haag. Die voetbalclub degradeerde donderdag na dertien seizoenen. Ook die dag was de GGD-vaccinatielocatie 's middags gesloten.

Mensen die een afspraak hadden voor een inenting, zijn of worden nog door de GGD benaderd. "Hun afspraak wordt verzet naar de vaccinatielocatie in Rijswijk", meldt de GGD. "Iedereen kan gewoon op zondag worden gevaccineerd."

Taiwan roept op: ga niet hamsteren

Taiwan roept zijn inwoners op niet te gaan hamsteren in de winkels. In de hoofdstad Taipei en omgeving zijn de coronamaatregelen voor twee weken aangescherpt vanwege een toename van het aantal besmettingen. Daardoor zijn veel winkels verplicht dicht en bijeenkomsten aan banden gelegd.

In het Aziatische land zijn veel mensen boodschappen aan het inslaan. Vooral toiletpapier en instant noodles zijn zeer gewild. Maar volgens de regering is hamsteren onnodig en liggen de distributiecentra vol met spullen.

Het aantal besmettingen in Taiwan is sinds de start van de coronapandemie zeer laag, met 1682 gevallen. Vandaag meldde het land echter 206 nieuwe gevallen.

Rotterdam klaar voor coronaproof Songfestival

In Rotterdam is vandaag de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival. De deelnemende artiesten worden bij de Cruise Terminal Rotterdam één voor één per boot afgezet, waarna ze worden geïnterviewd. Polen meldde zich gisteren op het laatste moment af voor de ceremonie vanwege een besmetting in de delegatie. Sowieso verloopt het het Songfestival dit jaar anders dan anders, door de coronapandemie.

Bekijk in onderstaande video welke maatregelen er zoal zijn genomen:

Rotterdam klaar voor coronaproof Songfestival

Duitse handelsvereniging dreigt: duizenden rechtszaken volgen

In Duitsland dreigt een golf aan rechtszaken vanwege de coronasteunpakketten, meldt de krant Welt am Sonntag. Winkeliers maken geen aanspraak op een royaler steunpakket dat primair bedoeld is voor de horeca. Maar winkeliers die ook al maanden gedwongen dicht zijn, vinden dat daarmee het gelijkheidsbeginsel wordt geschonden.

Volgens de Duitse handelsvereniging maken winkeliers op dit moment alleen aanspraak op een vergoeding voor de vaste lasten. "Dat is duidelijk een geval van ongelijke behandeling ten opzichte van de horeca", stelt de directeur in de zondagskrant. Hij zegt dat alleen "veel rechtvaardiger hulp" een dreigende golf van juridische procedures nog kan afwenden.

Australië blijft erbij: pas volgend jaar open voor buitenlandse bezoekers

Australië houdt vast aan zijn plannen om pas halverwege volgend jaar de grenzen weer te openen voor mensen uit de rest van de wereld. De grenzen gingen in maart vorig jaar dicht vanwege het coronavirus, en sindsdien is de aankomst van reizigers uit andere landen aan banden gelegd. Alleen in uitzonderingsgevallen worden mensen nog toegelaten.

De grenssluiting leidt inmiddels tot veel gemor in Australië. Zowel zakenlui als politici vinden de maatregel niet lang meer houdbaar, en er wordt zelfs gesproken over een "kluizenaarsland". Ook is er kritiek op de zeer strenge inreisregels. Volgens lokale media zijn nog altijd tienduizenden Australiërs in het buitenland gestrand, en kunnen ze nauwelijks het land in komen. Maar het Australische kabinet is niet van plan iets aan de aanpak te veranderen, en zegt dat de veiligheid van de Australiërs in het land vooropstaat.

De strenge corona-aanpak van Australië heeft geleid tot relatief lage besmettingscijfers. De sluiting van de grenzen, gecombineerd met korte lockdowns, adequaat bron- en contactonderzoek en strikte naleving van de gedragsmaatregelen, heeft geleid tot zo'n 30.000 bevestigde gevallen, met 910 sterfgevallen.

Een teststraat in Melbourne, Australië

Goedemorgen!

Goedemorgen en van harte welkom in het corona-liveblog van zondag 16 mei. Wil je het coronanieuws van gisteren teruglezen? Dat kan in ons blog van gisteren.