liveblog
NOS VoetbalAangepast

Emmen en RKC doen goede zaken in degradatiestrijd

liveblog gesloten

Tot morgen!

Daarmee zit de eredivisie-zaterdag erop.

Morgen weer een nieuwe dag, met onder meer AZ-PSV en Ajax-ADO Den Haag.

Gelukkig hebben we de beelden nog!

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - FC Emmen
Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - FC Groningen

Keert hij nog terug?

Keert Robben nog terug bij Groningen? 'Hij doet er alles aan'

Uitslagen en stand eredivisie

  • NOS
    Uitslagen speelronde 27
  • NOS

RKC-GRO Wedstrijdverslag: RKC neemt na zege op Groningen afstand van degradatiestreep

Thijs Oosting viert zijn vroege 1-0 tegen FC Groningen

RKC Waalwijk heeft in de gevarenzone van de eredivisie drie kostbare punten gepakt. Thuis tegen FC Groningen werd de eerste zege in vier duels geboekt: 3-1. Groningen beleefde een ongelukkg eerste kwartier, want balverlies van Ko Itakura en Bart van Hintum leidde tot de eerste twee eredivisiedoelpunten van AZ-huurling Thijs Oosting.

RKC-GRO Nummer 250 voor RKC

RKC boekt zijn 250ste overwinning in de eredivisie. De Waalwijkers boekten in de eredivisie alleen meer overwinningen tegen Roda JC (18) en NAC (18) dan tegen Groningen (17).

RKC-GRO Afgelopen

RKC zet Groningen met 3-1 aan de kant en houdt de punten in Waalwijk.

FEY-EMM De reacties

RKC-GRO 86' DOELPUNT RKC WAALWIJK!

Saïd Bakari gaat sterk door en geeft de bal op een presenteerblaadje voor Sylla Sow die de wedstrijd op slot gooit. 3-1 voor RKC.

RKC-GRO RKC op dreef

RKC schoot in dit duel al 9 keer op doel. Alleen thuis tegen sc Heerenveen schoot RKC vaker op doel binnen een duel dit eredivisieseizoen (11).

RKC-GRO Hoe kun je die missen?

De uitgelezen mogelijkheid voor Groningen om gelijk te maken. El Messaoudi haalt uit, maar Lamprou redt. In de rebound schiet Kian Slor van een meter afstand op de paal. Lamprou moet het bekopen met een botsing met de paal en moet verzorgd worden.

Straks op NPO 1 en NOS.nl: de samenvattingen

Schakel nu in op NPO 1 of klik hier om de samenvattingen van de wedstrijden van vanavond te bekijken.

Wedstrijdverslag: FC Emmen pakt punt bij Feyenoord en komt naast ADO

Steven Berghuis

De ene 1-1 is de andere niet. Na het 1-1 gelijkspel tegen PSV van vorige week speelde Feyenoord zaterdag in De Kuip met 1-1 gelijk tegen hekkensluiter FC Emmen, dat nu evenveel punten heeft als ADO Den Haag.

RKC-GRO De bal rolt weer

Binnen 30 seconden heeft El Messaoudi al de 2-2 op zijn schoen, maar zijn schot gaat rakelings over.

Rondje langs de velden: Engeland

City houdt kans op vier prijzen met bereiken halve finales FA Cup

In navolging van Southampton heeft Manchester City de halve finales van de FA Cup gehaald. In Liverpool wees zesvoudig bekerwinnaar City vijfvoudig winnaar Everton dankzij twee late goals met 2-0 terug.

FEY-EMM Afgelopen in Rotterdam

Feyenoord en Emmen spelen gelijk in De Kuip. Emmen komt daardoor op gelijke hoogte met ADO, dat morgen tegen Ajax speelt. Feyenoord blijft op de vijfde plaats.

RKC-GRO Rust

Na een helft waarin veel fout ging voor Groningen hebben de bezoekers de schade enigszins weten te beperken. 2-1 voor RKC na 45 minuten spelen.

FEY-EMM Debuut voor Balde

Aliou Balde komt in het veld voor Luis Sinisterra. Het zijn de eerste minuten voor de 18-jarige Senegalees die in de winterstop werd aangetrokken.

FEY-EMM De Leeuw evenaart beste seizoenstotaal voor Emmen

Michael de Leeuw maakt zijn 9de eredivisiegoal van het seizoen. Hij evenaart zijn eigen doelpuntentotaal voor Emmen van vorig seizoen, het hoogste aantal voor een Emmen-speler in een eredivisieseizoen.

RKC-GRO 33' DOELPUNT FC GRONINGEN!

El Messaoudi doet wat terug voor Groningen. Met een harde knal zet hij de 2-1 op het bord.

FEY-EMM 79' DOELPUNT FC EMMEN!

Geertruida gaat op de voet staan van Cavlan en de bal gaat na tussenkomst van de VAR op de stip. Vanaf elf meter schiet De Leeuw onberispelijk raak. Het is weer gelijk in De Kuip. 1-1.

FEY-EMM Jorgensen op nummer tien

De eerste wissel aan de kant van Feyenoord is een feit. Nicolai Jorgensen komt in het veld voor Teixeira. De spits gaat als nummer tien fungeren. Of zijn aanwezigheid er iets mee te maken heeft is niet zeker, maar even later wordt een inzet van Sinisterra van de lijn gehaald.

RKC-GRO 15' DOELPUNT RKC WAALWIJK!

Weer een blunder in de Groningen-defensie en weer is het Oosting die scoort. Dit keer schuift Van Hintum de bal in de voeten van de RKC-aanvaller.

FEY-EMM Weer een kans voor Emmen

Vlak nadat Berghuis de bal voorlangs schiet krijgt Peña de volgende goede kans voor Emmen. Zijn afstandsschot wordt door Marsman maar net gekeerd.

FEY-EMM Emmen vergeet gelijk te maken

Een geweldige kans voor Emmen-aanvaller Luka Adzic. Na een vlotte aanval kan de Serviër helemaal vrij inkoppen, maar de bal gaat net naast. Feyenoord ontsnapt.

RKC-GRO 5' DOELPUNT RKC WAALWIJK!

Itakura schuift de bal zo in de voeten van Tahiri die op zijn beurt Oosting vrij voor de Groningen-keeper Padt zet. De aanvaller schiet simpel raak.

RKC-GRO Aftrap!

ook in Waalwijk rolt de bal. RKC en Groningen zijn daar begonnen aan hun duel.

FEY-EMM Tweede helft begonnen

Kan Feyenoord de voorsprong uitbouwen of komt Emmen nog terug in deze wedstrijd?

FOR-UTR De samenvatting

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - FC Utrecht

RKC-Groningen: wat feitjes op een rij

- RKC Waalwijk en FC Groningen starten dit duel beiden zonder hun topscorer. RKC'er Finn Stokkers (5 goals) start op de bank, Jørgen Strand Larsen (9 goals) is geblesseerd.

- FC Groningen wist in Waalwijk slechts 4 van de vorige 21 eredivisieduels te winnen. RKC was 8x de beste. De laatste drie edities eindigden in 1-1.

- In Groningen bezorgden Ahmed El Messaoudi en Daniël van Kaam de thuisploeg dit seizoen de overwinning.

- RKC, dat in de laatste 3 duels slechts 1 punt haalde, nadert de rode streep. FC Groningen verloor slechts 1 van de laatste zes duels en staat nog maar 4 punten achter op nummer 5 Feyenoord.

Opstelling Groningen

Padt onder de lat

FEY-EMM 37' DOELPUNT FEYENOORD!

Kökcü opent de score in De Kuip. De bal gaat er via een Emmen-verdediger in, maar daar zal Feyenoord niet om malen.

Orkun Kökcü viert de 1-0

Feyenoord-directeur Koevermans legt uit: 'Geen dubbeltje naar nieuwe stadion'

De oproep van Feyenoord aan supporters om geen geld terug te vragen voor hun seizoenkaart, ondanks dat ze er geen wedstrijd voor hebben gezien, deed behoorlijk wat stof opwaaien in Rotterdam-Zuid. Algemeen directeur Mark Koevermans geeft antwoord op dringende vragen en stekt de fans gerust. "Feyenoord blijft zeker bestaan"

Een van de vragen is of het geld wat hiermee wordt bespaard niet naar de bouw van het nieuwe stadion gaat. "Het nieuwe stadion is voor 2025, daar heeft deze campagne niks mee te maken", bezweert Koevermans in gesprek met de NOS. "Geen dubbeltje van deze campagne gaat naar het nieuwe stadion."

FEY-EMM Kökcü met de kans

Weer een mogelijkheid voor Feyenoord. Dit keer is het Orkun Kökcü die met een lepe bal bijna de kruising vindt. Verrips met de fraaie redding.

Rentree Huntelaar bij verliezend Schalke

Ondanks de rentree van Klaas-Jan Huntelaar, die voor het eerst sinds januari speelminuten maakte, wordt de situatie van Schalke 04 met de week beroerder.

De eindstand tegen Borussia Mönchengladbach (0-3) stond bij de invalbeurt van de oud-Ajacied al op het bord, mede door een afgrijselijke blunder van keeper Frederik Ronnow. De Deen dacht een houdbare kopbal van Nico Elvedi te keren, maar verloor in zijn val de controle over de bal.

Geen verrassingen in Waalwijk

Opstelling RKC Waalwijk

FEY-EMM Dreiging Feyenoord neemt toe

Teixeira kopte zojuist in kansrijke positie volledig verkeerd en nu is Berghuis met rechts gevaarlijk. Feyenoord dringt aan.

FEY-EMM Feyenoord heeft de overhand, maar geen kansen

Na 20 minuten spelen is Feyenoord zoals verwacht de bovenliggende partij in De Kuip. Echt grote kansen heeft dat echter nog niet opgeleverd. Wel was Berghuis zojuist even gevaarlijk met een schot dat een half metertje over ging.

FEY-EMM Ook kansje voor Emmen

Adzic met het schot van ver, Marsman heeft moeite met de stuiterbal en maakt er een corner van.

FEY-EMM Eerste kans

Het duurt niet lang voordat het eerste gevaarlijke moment voor het Emmen-doel zich aandient. Berghuis met de scherpe voorzet, de Emmen-verdediging heeft alle moeite om de bal weg te werken.

Rondje langs de velden: Spanje

Benzema bezorgt Real drie punten bij Celta

Real Madrid heeft de druk op Atlético Madrid en FC Barcelona opgevoerd in La Liga dankzij een 3-1 overwinning bij Celta de Vigo. Karim Benzema was met twee doelpunten en een assist de uitblinker bij de Koninklijke.

Feyenoord-Emmen: wat feitjes op een rij

- Bij Feyenoord is er na lange tijd weer een basisplaats voor de Joao Teixeira. De Portugees vervangt de geblesseerde Leroy Fer die afgelopen week op de training een kuitblessure opliep en er enkele weken uit is. Teixeira keerde zelf onlangs terug van een kuitbeenbreuk.

- Feyenoord won de twee vorige edities in De Kuip. Twee seizoenen geleden met 4-0, vorig seizoen met 3-0 (Oguzhan Özyakup, Nicolai Jorgensen en Luis Sinisterra).

- In Emmen werd het dit seizoen 2-3, met diep in blessuretijd het winnende doelpunt van invaller Naoufal Bannis.

- Emmen is al vier duels ongeslagen en is nummer 17 ADO Den Haag tot op één punt genaderd. Feyenoord wist slechts één van de laatste 5 duels te winnen.

Opstelling FC Emmen

Opstelling FC Emmen

Opstelling Feyenoord

Opstelling Feyenoord

Rondje langs de velden: Engeland

Southampton ten koste van Danjuma's Bournemouth naar laatste vier FA Cup

Southampton heeft als eerste club dit weekeinde de halve finales van de FA Cup bereikt. De nummer veertien van de Premier League was uit met 3-0 te sterk voor Bournemouth, dat op een niveau lager uitkomt in Engeland.

In 2018 schopten 'the Saints' het ook tot de laatste vier. In de halve finale, die in Engeland traditiegetrouw op Wembley wordt afgewerkt, bleek latere bekerwinnaar Chelsea een maatje te groot.

De Graafschap helpt in coldcasezaak: 'Iemand loopt rond met een heel groot geheim'

Het graf van Sem Vijverberg

Voorlopig zitten er geen toeschouwers in het stadion van De Graafschap, maar bij de wedstrijd tegen Dordrecht op 2 april is er wel iets anders te zien: grote spandoeken op de tribunes die aandacht vragen voor de moord op baby Sem Vijverberg in 2006. De club en de politie hopen met een beroep op het publiek in Doetinchem verder te komen met de zaak, die al vijftien jaar muurvast zit.

Wedstrijdverslag: Invaller Dalmau bezorgt Utrecht drie punten bij Fortuna Sittard

Adrian Dalmau schreeuwt het uit na zijn doelpunt tegen Fortuna Sittard

FC Utrecht heeft zijn positie in de subtop verstevigd door Fortuna Sittard, met veel moeite, aan de kant te zetten: 0-1. Invaller Adrian Dalmau was de matchwinner met een goal in de 81ste minuut.

FOR-UTR Afgelopen!

Einde wedstrijd. Utrecht, dat veruit de meeste kansen kreeg, wint uiteindelijk moeizaam met 1-0 in Sittard.

FOR-UTR Geweldige kans Fortuna

Tekie had de gelijkmaker op de schoen, maar zijn inzet gaat net naast.

FOR-UTR 81' DOELPUNT FC UTRECHT!

Invaller Dalmau breekt tien minuten voor tijd de ban. Mahi met de actie langs de lijn en de voorzet. Sylla schiet tegen een Fortuna-verdediger, maar Dalmau is er als de kippen bij om de rebound binnen te knallen.

FOR-UTR Nog altijd geen goals

Met nog een kwartier te spelen, lijkt deze wedstrijd een klein beetje als een nachtkaars uit te gaan. Grote kansen zijn er al een tijd niet meer geweest.

Roel Janssen (Fortuna Sittard) in duel met Gyrano Kerk (FC Utrecht)

Rondje langs de velden: Duitsland

Wout Weghorst

Weghorst zwengelt spitsendiscussie Oranje aan, Lewandowski beste sinds 1973

Wout Weghorst ontbreekt dan wel in de Oranje-selectie van bondscoach Frank de Boer, wel lijkt hij zich komend seizoen op te kunnen maken voor Champions League-voetbal. Met de Tukker als een van de twee doelpuntenmakers neemt Wolfsburg in de Duitse competitie verder afstand van Borussia Dortmund.

FOR-UTR Daar gaan we weer!

De tweede helft is onderweg!

Weghorst de leeuw?

Wout Weghorst viert zijn treffer

Wout Weghorst is maar weer eens trefzeker voor VfL Wolfsburg tegen Werder Bremen en lijkt dat te vieren als een leeuw. Is de spits ontevreden over het selectiebeleid van bondscoach Frank de Boer?

FOR-UTR Rust in Sittard

Ondanks vele kansen voor Utrecht is er nog niet gescoord in de eerste helft.

FOR-UTR Geen doelpunt voor Utrecht en Kerk

De rappe aanvaller lijkt de 0-1 te maken, maar zijn gejuich is van korte duur. Hij blijkt buitenspel te staan.

FOR-UTR Wedstrijd meer in evenwicht

Het regende kansen voor Utrecht in de beginfase, maar zo langzamerhand komt ook Fortuna er soms gevaarlijk uit.

FOR-UTR Weer een gemiste kans

Het is eigenlijk wachten op de 0-1. Dit keer een grote kans voor Bart Ramselaar. Kerk zet hem alleen voor de keeper, maar de middenvelder schiet op het lichaam van Van Osch. Even later schiet Mahi in kansrijke positie naast.

FOR-UTR Utrecht gevaarlijkst

Weer een flinke kans voor Utrecht. Dit keer neemt Hidde ter Avest het doel onder vuur en moet Van Osch redding brengen. De bezoekers hebben duidelijk de overhand in de beginfase.

FOR-UTR Eerste kans voor Utrecht

Gyrano Kerk heeft de hoek voor het uitzoeken, maar schiet op de vuisten van keeper Yanick van Osch.

We zijn begonnen!

Fortuna-Utrecht is onderweg.

FOR-UTR Blessure Cox, Rota vervangt

George Cox is tijdens de warming-up geblesseerd geraakt en wordt vervangen door Lazaros Rota.

FOR-UTR Fortuna-Utrecht: wat feitjes op een rij

- Fortuna won in de eredivisie 8 van de 20 eerdere duels met Utrecht. Dat won 5 keer, voor het laatst in 2000: 0-1.

- In Utrecht werd het dit seizoen 1-1 door treffers van Mimoun Mahi en Sebastian Polter.

- Nummer 10 Fortuna is na de 10de zege van het seizoen, bij VVV, vrijwel zeker van lijfsbehoud. Zelfs de play-offs om Europees voetbal zijn nog mogelijk.

- Fortuna staat na 26 duels op 34 punten, net zoveel als in héél 2018/2019 toen de club met 34 punten één plek boven de nacompetitiestreep eindigde (1 punt voorsprong op nummer 16 Excelsior). In het afgebroken seizoen 2019/2020 eindigde Fortuna op 26 punten uit 26 duels (16de).

- Coach Sjors Ultee van Fortuna was assistent bij Utrecht. Zijn assistent Rob Alflen was speler en trainer in de Domstad.

- Bij Utrecht ontbreekt Sander van de Streek. De clubtopscorer (acht doelpunten) raakte vorige week geblesseerd in het duel met Vitesse en is nog niet voldoende hersteld.

FOR-UTR Opstelling Fortuna Sittard

Opstelling Fortuna Sittard

Lewandowski voorbij Fischer

Er staat dit seizoen geen maat op Bayern München en Robert Lewandowski. In een bizarre elf minuten tegen VfB Stuttgart krijgt de Duitse koploper een rode kaart (Alphonso Davies), maar scoort het daarna drie keer.

Twee van die doelpunten werden gemaakt door Robert Lewandowski, die daarmee Klaus Fischer passeert op de topscorerslijst aller tijden. Hij heeft alleen nog maar Gerd Müller voor zich op die lijst.

Het record van meeste doelpunten in een Bundesligaseizoen is ook in handen van Müller, die er ooit 40 maakte. Met nog acht duels te gaan staat Lewandowski op 34.

FOR-UTR Opstelling FC Utrecht

Opstelling FC Utrecht

FOR-UTR Fortuna-Utrecht, strijd om play-offs

De wedstrijd tussen FC Utrecht en Fortuna staat vandaag in het teken van de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. Vooralsnog geeft de zevende plek recht op deelname aan die play-offs, een plek die Utrecht op dit moment bezet. Bij winst van nummer tien Fortuna komen de Limburgers op gelijke hoogte met de Utrechters.

Welkom!

Vandaag drie wedstrijden in de eredivisie. We beginnen over een uurtje met Fortuna Sittard - FC Utrecht, om 20.00 uur trappen Feyenoord en FC Emmen af in De Kuip en om 21.00 uur nemen RKC Waalwijk en FC Groningen het tegen elkaar op.

  • NOS
    Uitslagen en programma in de 27ste speelronde van de eredivisie.
  • NOS