liveblog
NOS NieuwsAangepast

Duizend slachtoffers bij GGD-datalek • Duitsland zet Spoetnik V in bij goedkeuren EMA

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 19 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws.
  • Merkel: Duitsland gaat Spoetnik V-vaccin gebruiken bij goedkeuring EMA
  • Man (84) in Dordrecht slachtoffer van 'prikfraudeur'
  • België stelt geplande versoepelingen voor onbepaalde tijd uit
liveblog gesloten

Golfresort Trump deels dicht na uitbraak

Het verblijf van oud-president Trump in Florida is deels op slot gegaan vanwege een uitbraak van het coronavirus, melden meerdere Amerikaanse media op basis van bronnen. Het gaat om het golfresort Mar-a-Lago, waar Trump en zijn familie verblijven sinds hij twee maanden geleden aftrad als president.

Over de ernst van de uitbraak is niets bekend. Evenmin is duidelijk welke delen van Mar-a-Lago precies gesloten zijn. Een aantal medewerkers is in quarantaine gegaan.

Trump zelf raakte in oktober besmet met het coronavirus, net als zijn vrouw Melania en hun zoon Barron. Hij lag toen een paar dagen in een ziekenhuis. In januari werden Trump en zijn vrouw gevaccineerd.

OMT-lid Koopmans: voor versoepelingen nu weinig ruimte

Op korte termijn is er nog weinig ruimte voor versoepelingen, zegt OMT-lid Marion Koopmans. Gezien de stijgende besmettingscijfers zit Nederland volgens de viroloog waarschijnlijk aan het begin van een derde golf.

De huidige situatie doet Koopmans denken aan wat we zagen na de zomer van vorig jaar, nog voor het begin van de tweede golf. "Je ziet de toename nu wat meer onder jongeren en onder kinderen, die nu ook veel meer worden getest. Waar we bang voor zijn is dat dat toch gaat opschuiven naar die oudere groepen. We zien nu al ook toenames ontstaan in andere leeftijdsgroepen."

Volgens Koopmans is de kans aannemelijk dat het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd gaat stijgen, als de besmettingen overslaan van jongeren op ouderen. Of de stijging van het aantal besmettingen ook doorzet, hangt volgens Koopmans tevens af van twee andere, lastig te voorspellen factoren: de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden en de circulatie van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het virus.

De snelheid van de vaccinaties kan het tij keren, zegt Koopmans. "Als dat bij elkaar komt, gaan we zien dat er ruimte is voor versoepelingen."

Zeker duizend Nederlanders slachtoffer van datalek bij GGD

Bij het datalek in de systemen van de GGD zijn gegevens van zeker duizend Nederlanders gestolen. De politie heeft de namen van de betrokkenen op screenshots gevonden, meldt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. De slachtoffers hebben vandaag een brief ontvangen, waarin de organisatie excuses aanbiedt.

Het onderzoek naar het datalek loopt nog; de woordvoerder van GGD GHOR kan daarom niet uitsluiten dat de politie nog meer gestolen data vindt. Tot nu toe zijn zeven verdachten opgepakt, maakte de politie eerder bekend.

Het datalek werd begin dit jaar ontdekt. De gestolen data komen uit twee gegevensbestanden van de GGD: het systeem waarin de GGD test- en vaccinatieafspraken registreert en het dossier waarin de gezondheidsdienst informatie uit bron- en contactonderzoeken vastlegt.

Merkel: Duitsland gaat Spoetnik V-vaccin gebruiken bij goedkeuring EMA

Duitsland gaat het Russische Spoetnik V-vaccin gebruiken als het middel wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat zei bondskanselier Merkel vandaag.

Merkel zei verder dat Duitsland de vaccins zelf gaat aankopen als de Europese Unie dat niet wil doen. Momenteel worden alle vaccins voor EU-landen gekocht via de Europese Commissie. Sommige landen reageerden eerder kritisch op het vaccin, nadat Rusland in het goedkeuringsproces veel wetenschappelijke procedures omzeilde.

Het EMA onderzoekt sinds 4 maart met een versnelde procedure het Spoetnik V-vaccin.

Daarnaast zei Merkel vandaag dat ze met het AstraZeneca-vaccin geprikt wordt, als ze aan de beurt is. Duitsland stopte met de inentingen van het vaccin na zorgen over mogelijke bijwerkingen, maar heeft de inentingen inmiddels hervat.

WHO verwacht rapport over oorsprong corona volgende week

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht het rapport over het ontstaan van het coronavirus volgende week te publiceren. Aanvankelijk zou het rapport deze week openbaar worden gemaakt, maar de publicatie werd uitgesteld.

Het rapport komt van het team van deskundigen dat begin dit jaar de Chinese stad Wuhan bezocht om de herkomst van het virus te onderzoeken. Ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans maakt deel uit van het team. Aan het eind van het veldonderzoek werd al een persconferentie gehouden; daar werd gezegd dat het voor de hand ligt dat vleermuizen de bron vormen, maar dat het virus ook via andere dieren op vleermuizen kan zijn overgegaan.

Britse premier Johnson geprikt met AstraZeneca-vaccin

De Britse premier Johnson heeft vandaag zijn eerste prik met het AstraZeneca-vaccin gekregen. Hij kreeg de inenting in hetzelfde ziekenhuis waar hij bijna een jaar geleden ook behandeld werd vanwege zijn coronabesmetting.

"Het was heel goed, heel snel", zei de 56-jarige premier na afloop. "Ga de prik halen. Dat is het beste voor jou, je gezin en voor alle andere mensen."

In Groot-Brittannië heeft bijna de helft van alle volwassenen zijn of haar eerste inenting gekregen. Het land heeft daarmee een van de snelste vaccinatieprogramma's ter wereld.

Staat betaalt aanvullende steun voor ondernemers sneller uit

Ondernemers kunnen toch sneller de aanvulling op de tegemoetkoming in de vaste lasten uitbetaald krijgen, ondanks de tegenslag die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) eerder vandaag bij de rechter te verwerken kreeg. Het gaat in totaal om 78.000 ondernemers in allerlei branches die wachten op een aanvulling in de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

Eerder vandaag is de Koninklijke Horeca Nederland niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen de Staat. Volgens de rechter zijn ze bij de kortgedingrechter aan het verkeerde adres. "Ze moeten bij de bestuursrechter zijn.

Nu zegt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te verwachten voor donderdag 25 maart 90 procent van alle ondernemers een vaststellingsverzoek hebben gestuurd, In zo'n vaststellingsverzoek staat wat een ondernemer na een eerder voorschot van de TVL nog tegoed heeft.

België stelt geplande versoepelingen voor onbepaalde tijd uit

België heeft de geplande versoepeling van coronamaatregelen voor onbepaalde tijd uitgesteld, maakte premier De Croo op een persconferentie bekend. Het land wilde aanvankelijk vanaf 1 april pretparken openen en buitenactiviteiten met iets meer personen toestaan.

Ook kondigde De Croo aan dat de horeca, inclusief terrassen, in elk geval tot 1 mei gesloten blijft.

De premier zegt dat de cijfers "er niet naar zijn" om nu te versoepelen. In de week van 9 tot en met 15 maart steeg het aantal besmettingen in het land met 34 procent; dagelijks werden 3266 nieuwe besmettingen gemeld. Vanwege de zorgen over de snelle stijging riep de premier het Overlegcomité een week eerder bijeen dan gepland.

Volgens De Croo is het nog steeds de bedoeling dat alle scholen op 19 april de deuren weer openen. De onderwijsminister is gevraagd om een plan te maken waarmee de veiligheidsrisico's op de scholen zo veel mogelijk worden geminimaliseerd.

Ierland hervat vaccinaties met AstraZeneca

Ook Ierland gaat mensen weer inenten met het AstraZeneca-vaccin. Het land schortte het vaccin zondag op uit angst voor mogelijke bijwerkingen.

Het land volgt daarmee het oordeel van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA); de toezichthouder bestempelde het vaccin gisteren als "veilig en effectief".

De Ierse gezondheidsautoriteiten zeggen dat het vaccin veilig is voor iedereen van achttien jaar of ouder. "Het beste vaccin dat men kan krijgen, is het eerste vaccin dat ze kunnen krijgen."

Man (84) in Dordrecht slachtoffer van 'prikfraudeur'

Een 84-jarige man uit Dordrecht is deze week slachtoffer geworden van een 'prikfraudeur'. Een onbekende vrouw belde bij hem thuis aan en vertelde dat ze voor 'de prik' kwam. Het is niet bekend met welke stof de man is geïnjecteerd. Volgens de politie maakt de man het goed.

Het motief van de vrouw is onbekend; er werd niets ontvreemd uit de woning en de man hoefde niet te betalen voor zijn 'vaccin'.

Eerder dit jaar werden twee oudere vrouwen uit Heerjansdam slachtoffer van 'prikfraudeurs'. Ook zij zijn niet bestolen.

Het Openbaar Ministerie en de politie doen onderzoek en zeggen de zaak hoog op te nemen. De politie waarschuwt nogmaals voor de fraudeurs en benadrukt dat de GGD niet aan huis prikt. "Laat ze niet binnen, wat ze ook verzinnen."

Parijzenaars ontvluchten stad door strenge lockdown

Veel Parijzenaars ontvluchten de stad; een nieuwe lockdown die de Franse premier Castex eerder aankondigde gaat vandaag in. Vooral studenten zoeken hun toevlucht elders.

"Ik ga liever naar het huis van m'n ouders in Bretagne, zodat ik wat meer vrijheid heb":

Parijzenaars ontvluchten de stad vanwege nieuwe lockdown

WHO: voordelen AstraZeneca-vaccin wegen op tegen nadelen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wegen de voordelen van het AstraZeneca-vaccin op tegen de mogelijke nadelen; bovendien laten de bij het WHO bekende gegevens niet zien dat er een verhoogd gevaar is op trombose of een lager aantal bloedplaatjes.

"Het middel heeft een geweldig potentieel om infecties en doden over de hele wereld te voorkomen", staat in een verklaring van de WHO. Deskundigen van de gezondheidsorganisatie bestudeerden de afgelopen twee dagen nieuwe data over het vaccin.

Franse premier krijgt AstraZeneca-vaccin

De Franse premier Jean Castex heeft vanmiddag zijn eerste prik met het AstraZeneca-vaccin gekregen. Het toedienen van het vaccin in een militair ziekenhuis in Parijs gebeurde live op televisie; de 55-jarige Castex hoopt zo het vertrouwen in het vaccin te vergroten.

Vandaag hervatte Frankrijk na een korte opschorting het inenten met AstraZeneca, maar alleen bij mensen van 55 jaar en ouder. Meldingen over tromboseklachten, waarvan niet vaststaat of ze verband houden met de prik, kwamen vooral voor bij mensen jonger dan 55 jaar.

Noorse politie onderzoekt verjaardagsfeest van premier

De politie in Noorwegen start een onderzoek naar het verjaardagsfeest van premier Erna Solberg. Bij de viering van haar zestigste verjaardag, eind februari, waren meer mensen samengekomen dan destijds was toegestaan, melden Noorse media. In een restaurant in de stad Geilo zouden meer dan tien mensen met elkaar aan tafel hebben gezeten, en in een gehuurd appartement zouden veertien mensen samen sushi hebben gegeten.

De premier bood gisteravond op televisie haar excuses aan. Ze zei dat ze beter op de hoogte had moeten zijn van de regels.

Na het onderzoek van de politie bepaalt een aanklager of er verdere stappen worden genomen.

Finland schort gebruik vaccin AstraZeneca alsnog op

Finland schort het toedienen van het AstraZeneca-vaccin toch nog op. Het land wil eerst twee gevallen onderzoeken waarbij complicaties met bloedpropjes zijn ontstaan, meldt de nationale gezondheidsdienst.

Het vaccin werd gisteren als 'veilig en effectief' beoordeeld door toezichthouder EMA; Nederland besloot daarop om na een korte pauze volgende week weer te gaan prikken met het vaccin.

Evenementenbouwers over versoepelingen: 'Positief signaal, maar geen wondermiddel'

Evenementenbouwers noemen het "zeker een positief signaal" dat de voorbereidingen voor concerten, festivals en sportwedstrijden weer kunnen beginnen. "Maar het is zeker geen wondermiddel waarmee alles weer kan", zegt Jolanda Jansen, woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers, bij NPO Radio 1.

Het demissionaire kabinet kondigde vanmiddag aan dat evenementen vanaf 1 juli weer kunnen plaatsvinden; als ze toch moeten worden geannuleerd, krijgen organisatoren 80 procent van hun kosten vergoed. En volgens Jansen is het "best wel een vraag" of organisatoren dat risico willen aangaan. "Dat moet iedereen voor hemzelf of haarzelf nagaan en inschatten, want we zitten nu al in jaar 2 van stilstand."

De woordvoerder noemt het daarnaast een "ontzettende zorg" dat het regelen van vergunningen bij gemeentes in coronatijd lastig gaat. "We merken dat er heel veel voorzichtigheid is. Wat op zich goed is, maar als het leidt tot verlamming niet. Bovendien weten gemeentes soms niet goed hoe ze met de vergunningsaanvragen moeten omgaan. En dan is de reactie soms; we doen maar even niets."

"Er zal binnen het Veiligheidsberaad en betrokken ministeries een richtlijn moeten komen over hoe hiermee om te gaan."

7425 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7425 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 1254 meer dan gisteren. Dat cijfer is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 6054 mensen positief getest werden.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2041 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2000), van wie 579 op de IC (gisteren: 564), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 46 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 33. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 32 doden per dag, tegen 37 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 277 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 309.

Grapperhaus: aantal besmettingen op 7500

Minister Grapperhaus zei na de ministerraad dat het aantal besmettingen op één dag inmiddels is gestegen naar 7500. Hij loopt daarmee vooruit op de RIVM-cijfers die later vandaag worden bekendgemaakt.

"Ik sta hier niet in een ontspannen stemming van: laten we eens kijken wat er allemaal kan gebeuren. We moeten echt heel behoedzaam zijn." Over een mogelijk afschaffen van de avondklok zei hij dat de situatie te ernstig is om daar nu al over te speculeren, de ene of de andere kant op.

Nu twee miljoen prikken in Nederland gezet

Sinds het begin van de coronavaccinatie in januari zijn 2 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet. Dat zijn de eerste inentingen en de herhaalvaccinaties bij elkaar. Minister De Jonge verwacht volgens het ANP dat Nederland begin komende maand op 3 miljoen vaccinaties zit.

Nederland begon op 6 januari, als laatste land in de Europese Unie, met het vaccineren tegen het coronavirus. Er worden nu vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca ingezet. Binnenkort komt daar nog het in Nederland ontwikkelde vaccin van Janssen bij.

Vanaf 1 juli mogelijk weer evenementen

Organisatoren van concerten, festivals, sportwedstrijden en congressen kunnen weer beginnen met het plannen van hun evenementen na 1 juli, zegt het demissionaire kabinet. Mochten er door coronamaatregelen toch evenementen geannuleerd moeten worden, dan krijgen de organisatoren een soort annuleringssubsidie van de overheid.

Het is voor het eerst dat de evenementenbranche perspectief geboden wordt.

Kaag wil "heel snel" af van avondklok

D66-leider Kaag zegt dat de avondklok er "heel snel" af moet. Volgend weekend gaat de zomertijd in en wordt het, zeker voor jonge mensen, nog lastiger om zich te houden aan de maatregel, zegt Kaag.

Minister Van Ark wil nog niet vooruitlopen op mogelijke versoepelingen, maar zei voor aanvang van de ministerraad dat de uitgangspositie "niet florissant" is. Ze wijst erop dat er veel besmettingen zijn, dat er meer dan 2000 mensen in het ziekenhuis liggen en dat iemand met corona nog steeds gemiddeld meer dan één ander besmet. Van Ark vindt het wel belangrijk om "perspectief te houden".

Brussel heeft Lockdown Museum

België herdenkt de eerste lockdown van een jaar geleden. Dat gebeurt in Brussel op een bijzondere manier: met een Lockdown Museum.

Tijdelijke museum in Brussel over de lockdown

Duitsers krijgen weer AstraZeneca-vaccin

Ook Duitsland gaat weer vaccineren met het AstraZeneca-vaccin, nu de Europese toezichthouder EMA heeft geoordeeld dat het vaccin veilig is.

EMA zei gisteren dat het niet kan uitsluiten dat er een verband is tussen toediening van het vaccin en meldingen van bloedstolsels bij gevaccineerden, maar volgens de toezichthouder wegen de voordelen ruim op tegen de risico's.

Een aantal Europese landen, waaronder Nederland, besloot uit voorzorg de AstraZeneca-vaccinatie op te schorten. Minister De Jonge maakte gisteren bekend dat ook Nederland de vaccinatie weer hervat.

Minister Jens Spahn van Gezondheid zegt dat de derde golf van besmettingen in Duitsland al is begonnen en dat daarom vaccinaties die golf niet meer kunnen voorkomen. Het aantal besmettingen neemt weer snel toe en er zijn volgens de minister op dit moment niet voldoende vaccins in Europa om een derde golf alleen met inentingen te stoppen.

Rechter: horeca-ondernemers zijn aan het verkeerde loket

Koninklijke Horeca Nederland is niet ontvankelijk verklaard in een zaak tegen de Staat. De belangenorganisatie wilde via een kort geding snellere uitbetaling van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) afdwingen, maar volgens de rechter zijn ze bij de kortgedingrechter aan het verkeerde adres. "Ze moeten bij de bestuursrechter zijn."

Een groot aantal ondernemers kreeg eerder dit jaar het bericht van de overheid dat een aanvulling op de TVL-steun niet zoals verwacht eind februari zou worden betaald, maar "binnen 16 weken". De vertraging zou te maken hebben met "ingrijpende systeemwijzigingen".

Inwoners Parijs ontvluchten stad vanwege naderende lockdown

Veel inwoners van Parijs proberen met de trein de stad uit te komen. Vanwege de nieuwe lockdown, die vanaf vanavond geldt, willen veel Parijzenaren naar andere delen van Frankrijk vertrekken, bijvoorbeeld naar hun tweede huis.

Volgens Franse media is het moeilijk om nog treinkaartjes te krijgen en de prijzen zijn omhoog geschoten. Ook vliegtickets naar het Franse eiland Corsica worden massaal geboekt.

Premier Castex heeft gisteravond vanwege het hoge aantal besmettingen een nieuwe lockdown afgekondigd voor zestien departementen, waaronder de regio Parijs. De lockdown geldt voor zeker vier weken. Niet-essentiële winkels, behalve boekenwinkels, moeten dicht en mensen mogen niet verder dan tien kilometer van hun huis reizen. Scholen blijven wel open.

NZa: Huisarts verwijst patiënten weer vaker naar ziekenhuis

Het aantal verwijzingen dat huisartsen voor hun patiënten uitschrijven naar ziekenhuizen en klinieken is verder gestegen. Afgelopen week verwezen huisartsen voor het eerst sinds de zomer net zo vaak door als verwacht zou worden zonder coronapandemie. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De toename van het aantal doorverwijzingen kan betekenen dat mensen de huisarts weer beter weten te vinden.

Het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg was vorige week hoger dan verwacht. Dat was volgens de NZa een week eerder ook al zo. Het is mogelijk dat patiënten die eerder niet werden verwezen nu alsnog een verwijzing krijgen.

Ziekenhuizen melden dat er deze week net zoveel operatiekamers beschikbaar zijn als vorige week. De operatiecapaciteit is wel nog steeds lager dan normaal.

Acute en semi-acute zorg is nog overal volledig beschikbaar, zegt de NZa.

Radiostations in Europa draaien weer 'You'll never walk alone'

Om 08.45 uur hebben 180 Europese radiostations het nummer 'You'll never walk alone' van Gerry & The Pacemakers gedraaid. Precies een jaar geleden gebeurde dat ook al op dat tijdstip.

3FM-dj Sander Hoogendoorn bedacht de actie vorig jaar, om iedereen hoop en moed te geven.

De Belgische radiopresentator Sven Pichal vond het een goed idee om het dit jaar opnieuw te doen. "Misschien een ideaal moment om opnieuw te verenigen met muziek", zei Pichal eerder deze week.

Het nummer van Gerry & The Pacemakers was om 08.45 uur ook te horen in de Belgische trein en metro.

'Jeugd in Hongarije heeft in zomer vrijheden terug'

De Hongaarse jeugd heeft deze zomer weer de vrijheid terug. Premier Orbán zegt dat de kans daarop heel groot is.

Orbán wil de samenleving weer opengooien als een kwart van de 10 miljoen Hongaren gevaccineerd is. Nu hebben 1,5 miljoen een prik gehad. "Er is licht aan het eind van de tunnel", zegt hij.

Volgens de Hongaarse premier ligt nu een recordaantal besmette mensen in het ziekenhuis, maar volgens hem kunnen de ziekenhuizen die druk goed aan. Vorige week vreesde Hongarije nog code zwart in de ziekenhuizen: toen overleden op een dag 158 besmette patiënten aan het virus, het hoogste aantal sinds de kerst.

GGD: voldoende testcapaciteit dicht bij huis beschikbaar

Mensen die online een testafspraak bij de GGD willen maken, kunnen gewoon op korte termijn in hun eigen regio terecht. "Er is meer dan voldoende capaciteit in de buurt", zegt een woordvoerster van de overkoepelende GGD-organisatie in reactie op een artikel in het AD.

Er zijn berichten dat sommige mensen wel vijf kwartier moesten rijden voor een test en dat de website en de telefoonlijnen van de GGD overbelast zijn. Maar de GGD nuanceert dat. "Mensen die online een afspraak voor een test willen maken, krijgen drie opties te zien. Op de eerste plek staat de eerst beschikbare mogelijkheid en dat kan iets verder van huis zijn. Maar er staat ook altijd een locatie dichter bij huis tussen waar je op korte termijn getest kunt worden." De GGD zegt ook goed bereikbaar te zijn.

Wel erkent de woordvoerster dat er altijd fouten kunnen worden gemaakt. "Maar de testcapaciteit is meer dan voldoende."

Vaccinaties hebben wereld beter gemaakt, zegt oud-RIVM-directeur

Vaccinaties hebben de volksgezondheid sterk verbeterd. Ziekten die wereldwijd jaarlijks talloze slachtoffers maakten, zijn nu bijna of helemaal uitgebannen. "Dankzij vaccins", zegt oud-RIVM-baas Roel Coutinho in het boek Vaxx - Hoe vaccinaties onze wereld beter hebben gemaakt.

Ook nu, in de coronapandemie, heeft de wereld de hoop gevestigd op vaccinaties als uitweg uit de crisis, zegt Coutinho

Wat antivaxers ook beweren, vaccinaties hebben de gezondheid van de wereldbevolking sterk verbeterd, benadrukt Coutinho in zijn boek. Polio (kinderverlamming) bijvoorbeeld, is wereldwijd vrijwel uitgebannen.

Engelse bondscoach: voetballers snel vaccineren

De Engelse bondscoach Gareth Southgate vindt dat voetballers in zijn land zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden tegen het coronavirus. Volgens Southgate lopen de voetballers behoorlijk wat risico's, omdat ze vanwege internationale wedstrijden veel moeten reizen.

Zorgmedewerkers, ouderen en kwetsbaren krijgen in Groot-Brittannië voorrang in het vaccinatietraject. "We komen bij het punt dat het in mijn ogen acceptabel is om ook professionele sporters op de lijst te zetten", zei Southgate bij de presentatie van zijn selectie voor de start van de WK-kwalificatie.

Southgate wil geen voorrang voor voetballers, maar hij wil wel dat ze snel geprikt gaan worden. "We vragen hun om te blijven spelen, ze moeten in quarantaine als ze uit bepaalde situaties komen, ze moeten wat risico's nemen als ze teruggaan naar hun families en veel van hen zijn al eens besmet met het virus omdat ze blijven werken."

De Britten lopen in Europa voorop wat betreft het aantal gezette prikken. Meer dan de helft van de volwassenen, zo'n 25 miljoen mensen, heeft inmiddels zeker een dosis van het vaccin gehad.

Ouderenbond wil extra AstraZeneca-voorlichting

Ouderenbond ANBO vindt dat demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) met extra voorlichting moet komen over het AstraZeneca-vaccin voor ouderen. "Een extra voorlichtingsinspanning is op zijn plaats", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP, die vindt dat het imago van het vaccin een deuk heeft opgelopen.

Wel begrijpt de ANBO dat De Jonge groen licht heeft gegeven voor nieuwe prikken met het vaccin nu toezichthouder EMA meldingen van bijwerkingen heeft onderzocht en heeft geoordeeld dat het vaccin veilig en effectief is.

Huisartsen en GGD's plannen nieuwe prikafspraken

Huisartsen en de GGD's kunnen alle ruim 200.000 afgezegde afspraken voor een AstraZeneca-prik weer inplannen. Minister De Jonge maakte gisteren bekend dat het vaccin weer kan worden toegediend, omdat toezichthouder EMA heeft geoordeeld dat het veilig is.

Vorige week werd het prikken met het AstraZeneca-vaccin door meerdere landen, waaronder Nederland, gepauzeerd omdat meldingen over tromboseachtige klachten waren binnengekomen.

Alleen huisartsen in Flevoland, Utrecht en Gelderland waren al begonnen met het prikken met AstraZeneca of hadden al afspraken ingepland. "Er moeten nu 87.000 nieuwe afspraken worden gemaakt", zegt voorzitter Kalsbeek van huisartsenvereniging LHV in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarvoor hebben we nog wel een weekje nodig." Kalsbeek zegt dat huisartsen niet overspoeld zijn met vragen van patiënten.

De GGD's moeten 43.000 afspraken opnieuw inplannen om zorgpersoneel te vaccineren.

Grootontvangers loonsteun in Nederland keren in het buitenland winst uit

Buitenlandse moederbedrijven van bedrijven die in Nederland veel loonsteun hebben ontvangen, keren voor honderden miljoenen aan winst uit aan aandeelhouders.

Van de 25 grootste ontvangers van de zogeheten NOW-regeling gaat het in ieder geval om het Zwitserse moederbedrijf van uitzendbureau Adecco, het Amerikaanse moederbedrijf van vrachtwagenbouwer DAF Trucks en het Franse moederbedrijf van IT-bedrijf Atos. Dat blijft uit een inventarisatie van de NOS. Bij een aantal andere buitenlandse moederbedrijven is het nog onduidelijk of ze winst gaan uitkeren.

Nederland gaat weer prikken met vaccin AstraZeneca

Nederland gaat verder met prikken met het AstraZeneca-vaccin. Het vaccineren wordt volgende week hervat. Maandag zullen alweer mensen geprikt worden, de grootschalige vaccinatie met AstraZeneca begint op woensdag.

Dat maakte minister Hugo de Jonge gisteravond bekend. Er wordt vandaag nog niet gestart, omdat er opnieuw afspraken moeten worden ingepland.