NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

De Jonge: teleurstellend resultaat testshow Guido Weijers • Slowakije koopt Russische vaccins

 • Welkom in het coronablog van maandag 1 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
 • Ook zonnestudio's spannen rechtszaak aan.
 • Horecazaken bereiden zich voor op terrasactie van morgen.
 • Het RIVM meldt 3826 nieuwe positieve testuitslagen, minder dan het gemiddelde.
Liveblog gesloten
 • Burgemeesters willen perspectief op versoepelingen

  De burgemeesters in het Veiligheidsberaad vinden dat er perspectief op versoepelingen van de coronamaatregelen moet komen. Voorzitter Bruls zei na afloop van overleg met enkele ministers dat hij hoopt dat het kabinet de komende tijd "duidelijkheid in positieve zin" daarover kan geven, nu het vaccineren van de bevolking op stoom begint te komen.

  "We zitten nog in een kritieke fase en we kunnen nog niet alle remmen losgooien", zei Bruls. "Maar het vaccineren is wel een game changer waardoor we kleine stapjes kunnen zetten."

  Bruls denkt bijvoorbeeld aan de horeca en het hoger onderwijs. "Je kunt een terras in bepaalde delen van de week opendoen. En je kunt in het hoger onderwijs ook bepaalde studenten weer naar college laten gaan en andere niet."

  Minister De Jonge, die ook bij het overleg was, toonde zich na afloop overigens niet optimistisch over snelle nieuwe versoepelingen. "Ik denk dat het verstandig is om heel voorzichtig te zijn met extra versoepelingen de komende tijd. We zitten in een heel ingewikkelde fase."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bruls: bij versoepelingen ook kijken naar stand van zaken vaccinaties
 • In Oostenrijk kunnen mensen zichzelf nu thuis gaan testen op corona

  Oostenrijkers mogen vijf gratis testkits per maand bij de apotheek afhalen. De regering hoopt met het massaal testen de maatschappij snel te kunnen heropenen. De belangstelling is in ieder geval groot.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In Oostenrijk kunnen mensen zichzelf nu thuis gaan testen op corona
 • De Jonge: teleurstellend resultaat van testvoorstelling Guido Weijers

  Minister De Jonge noemt het teleurstellend dat een op de vijf bezoekers van de Fieldlab-voorstelling van Guido Weijers zich achteraf niet heeft laten testen. Hij wijst er echter op dat een testplicht juridisch ingewikkeld is.

  Vanmiddag werden de resultaten bekend van het experiment met de cabaretvoorstelling in Utrecht, waar 500 mensen bij waren. Geen van de tests achteraf bleek positief, maar kanttekening was dat 20 procent van de bezoekers zich niet had laten testen.

  De Jonge vindt dat jammer, maar benadrukt dat het 'aan de voorkant' wel goed is gegaan. In de aanloop naar de show liet iedereen zich testen en toen bleken vijf mensen besmet. Zij waren daarom niet welkom bij de voorstelling.

 • Slowakije koopt 2 miljoen Russische vaccins

  De Slowaakse regering heeft twee miljoen doses van het Russische Spoetnik V-vaccin gekocht. Premier Matovic maakte dat bekend op het vliegveld van de stad Kosice, waar de eerste lading van 200.000 doses vanmiddag aankwam.

  Slowakije is na Hongarije de tweede EU-lidstaat die het Spoetnik-vaccin gaat gebruiken om zijn bevolking in te enten tegen het coronavirus. Het Russische vaccin is geen onderdeel van de vaccinatiestrategie van de EU en de medicijnwaakhond EMA heeft het niet beoordeeld.

  Slowakije ziet de besmettingscijfers de laatste tijd hard oplopen. Premier Matovic zei dat de aankoop het vaccinatietempo met 40 procent moet doen toenemen. Over twee weken wil het land beginnen met het gebruik van het Spoetnik-vaccin.

 • Wachtlijsten voor haartransplantaties

  Grote klinieken die haartransplantaties uitvoeren krijgen flink meer aanmeldingen sinds het begin van de coronacrisis. Een aantal klinieken heeft inmiddels lange wachtlijsten.

  Edwin van Wooning van de Nederlandse Haarstichting zegt dat officiële cijfers ontbreken, maar ziet een toename. Hij schat dat er in Nederland in 2020 zo'n 7500 transplantaties zijn gedaan. Twee jaar geleden ging het nog om zo'n 5000 behandelingen.

  Een van de verklaringen voor de toegenomen populariteit is de lockdown. Dankzij de anonimiteit van het thuiswerken is het eenvoudig de naweeën van de ingreep te verbergen, zegt Van Wooning. "Het maakt nu niet uit als je na de operatie met korstjes op je hoofd zit, want je zit toch thuis."

 • Noord-Holland Noord nieuwe coronabrandhaard

  Het noorden van de provincie Noord-Holland kampt sinds een paar weken met een grote corona-uitbraak. Lokale bestuurders vrezen dat de coronazorg in de regio overbelast raakt.

  Volgens de veiligheidsregio is de groei van de besmettingen in Hoorn begonnen en heeft het zich als een vlek verspreid, eerst naar het noorden richting Den Helder en nu naar het zuiden.

 • Afgelopen 24 uur 0 coronaslachtoffers gemeld door verpleeghuizen

  Voor het eerst in bijna zes maanden hebben verpleeghuizen in 24 uur geen enkel sterfgeval door het coronavirus gemeld bij het RIVM. Dat is te zien op het coronadashboard van de overheid.

  Tijdens de eerste golf van het coronavirus, in april, lag het aantal gerapporteerde coronaslachtoffers in verpleeghuizen dagelijks boven de 50. De piek (86) werd bereikt op 21 april. In de zomer waren er vrijwel geen sterfgevallen meer in verpleeghuizen, met 15 september als laatste dag dat er 0 doden werden gemeld.

  Daarna begon het aantal weer te stijgen, maar sinds de vaccinaties in januari zijn begonnen is er weer een daling te zien. Gisteren kreeg het RIVM 1 melding van een sterfgeval in een verpleeghuis.

 • Ook zonnestudio's spannen rechtszaak aan

  Ook de zonnestudiobranche stapt naar de rechter om heropening af te dwingen. De zonnestudio's zijn nu 2,5 maand dicht en vinden het onterecht dat ze niet in aanmerking komen voor de versoepelingen die deze week ingaan.

  De overheid geeft als reden voor de sluiting dat zonnestudio's 'publieke plaatsen' zijn, net als zwembaden en musea, die eveneens gesloten zijn. Branchevereniging SVZ vindt dat onterecht en wil net zo worden behandeld als bijvoorbeeld massagesalons en kapsalons, die vanaf woensdag weer open zijn.

  Op verzoeken om opheldering heeft het ministerie van Volksgezondheid volgens de SVZ niet gereageerd. "Nu de minister weigert antwoorden te geven, rest ons niets anders dan de rechter in een kort geding om een uitspraak te vragen", zegt een woordvoerder. Nog onduidelijk is wanneer de zaak dient.

  Diverse andere sectoren maakten eerder bekend dat ze heropening willen forceren bij de rechter. Zo hebben marktkooplui, horecaondernemers en detailhandelsorganisatie INretail een kort geding aangekondigd.

 • Vaccinatielocatie IJsselhallen Zwolle dicht vanwege probleem met plafond

  In de IJsselhallen in Zwolle kunnen mensen zich vandaag niet meer laten vaccineren. De locatie is gesloten omdat er een technisch probleem is aan het plafond, meldt de GGD IJsselland.

  Mensen die vanmiddag een afspraak hebben voor vaccinatie, worden gebeld om een andere datum vast te stellen. Onduidelijk is of de locatie morgen weer open kan.

  Mensen die in de IJsselhallen een coronatest laten doen, kunnen nog wel terecht. Die tests worden gedaan in een ander gedeelte van het gebouw.

 • Ziekenhuisbezetting weer boven de 1900

  In de ziekenhuizen liggen meer covid-patiënten dan gisteren. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is de bezetting toegenomen van 1848 tot 1911. 536 van die patiënten liggen op de intensive care.

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3826 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 882 minder dan gisteren en ook minder dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4545 mensen positief getest werden.

 • Horecazaken bereiden zich voor op terrasactie

  Duizenden horecaondernemers in het hele land zetten morgen het terras buiten. Dat zegt Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die deze actie is begonnen. "Het gebeurt in allerlei vormen", zegt De Vos. "Het varieert van een volledige opening van het terras tot het buitenzetten van stoelen en tafels met een kettingslot eromheen, en alles ertussenin."

  De Vos kondigde zijn actie vorige week donderdag aan nadat de parken met het mooie weer waren volgelopen. De horecazaken willen laten zien dat mensen veilig, coronaproof op een terras kunnen zitten, aldus De Vos. "We vragen om vertrouwen van de overheid."

  Veel restaurants en cafés geven een draai aan de actie. "In Tilburg plaatsen de ondernemers paspoppen op het terras en in Friesland zetten ze de tafels en stoelen ondersteboven." In Rotterdam zet een aantal ondernemers stoelen en tafels buiten voor mensen die hun eigen drank meenemen.

  De Vos zelf gaat morgen volledig open met zijn terras op de Bredase Ginnekenmarkt, net als zijn buurman. Hij houdt rekening met een boete van 4000 euro. "Dat neem ik de burgemeester niet kwalijk. Die moet nu eenmaal handhaven. Wel neem ik het het kabinet kwalijk. Dat heeft elke vorm van realiteitszin verloren."

 • Geen positieve tests na theatervoorstelling Guido Weijers

  Er zijn voor zover bekend geen mensen besmet geraakt met het coronavirus tijdens de theatervoorstelling van Guido Weijers, vorige week zaterdag in Utrecht. Dat heeft organisator Fieldlab Evenementen laten weten. Bij de voorstelling waren 500 bezoekers.

  In aanloop naar de show moest iedere bezoeker zich laten testen: vijf mensen bleken toen besmet. Zij waren daarom niet welkom bij het evenement. Na afloop heeft zo'n 80 procent van de mensen zich nog eens laten testen. Daaruit blijkt dus dat er geen nieuwe besmettingen zijn.

  De show was niet alleen de eerste theatervoorstelling in maanden die weer doorging, maar ook de eerste waarbij meer dan dertig toeschouwers welkom waren. Dat laatste is verboden sinds oktober.

 • FNV: veiligheid van personeel centraal bij heropenen van winkels

  Winkelmedewerkers roepen via vakbond FNV het kabinet en werkgevers op de veiligheid van het personeel centraal te stellen bij het heropenen van de winkels. Vanaf woensdag mogen winkels op afspraak klanten ontvangen.

  "Er moeten meer en betere richtlijnen komen, ook om uitwassen te voorkomen zoals we die hebben meegemaakt tijdens Black Friday, toen het op veel plekken echt veel en veel te druk was", zegt Ronald van der Flier van FNV Handel. "We weten dat de winkels graag open willen, maar dat mag niet ten koste gaan van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van het personeel." Volgens de vakbond hebben bijna alle medewerkers al het nodige meegemaakt. Zo waren er bedreigingen in supermarkten en ontstond er ruzie in een Zweedse meubelgigant over kinderen in winkelwagens.

  "We hebben de afgelopen maanden gezien dat handhaving vanuit politie en gemeenten bij winkels minimaal is en in sommige gevallen zelfs compleet afwezig", zegt Van der Flier. "Helaas kunnen wij de winkelbedrijven niet verplichten om een beveiliger voor de deur te zetten of maatregelen te nemen om hun personeel te beschermen. Maar we kunnen wel een beroep doen op de overheid om wet- en regelgeving te handhaven. En daar waar mogelijk een winkel te sluiten als personeel niet beschermd wordt waar dat wel moet."

 • De Jonge: lijsttrekkers moeten in campagne behoedzaam zijn over corona

  Minister De Jonge van Volksgezondheid vindt het logisch dat lijsttrekkers in de verkiezingscampagne spreken over wat ze graag zouden willen aan versoepelingen, maar hij vindt ook dat ze wel behoedzaam moeten zijn. Qua besmettingscijfers is de situatie nog steeds zorgelijk en er kan nu weinig, zegt De Jonge.

  Partijgenoot en CDA-lijsttrekker Hoekstra zei gisteren in het RTL-debat dat hij eerlijk moet zijn dat het nu niet kan, maar dat hij hoopt dat de terrassen snel open zijn. Het is logisch dat te hopen, zei De Jonge, maar "zo snel als mogelijk" is niet vandaag of morgen.

  Zo zijn er zorgen over de situatie in de kop van Noord-Holland waar erg veel patiënten zijn. "In één regio 'code zwart' ligt niet voor de hand, maar we moeten de patiënten goed tussen de regio's verdelen", zegt De Jonge. "Maar we met moeten met zijn allen wel 'code zwart' voorkomen."

 • Finland roept noodtoestand uit om stijgend aantal besmettingen

  De Finse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus. Daardoor moeten onder meer restaurants dicht. Ook geeft het de regering mogelijkheden om scholen te sluiten en reisbewegingen te beperken.

  "De regering vindt het noodzakelijk dat wij allemaal minder contact met elkaar hebben", zei premier Marin. Volgens haar is het gedrag van mensen nu bepalend hoe de lente en zomer eruit komen te zien.

  De afgelopen twee weken stijgt het aantal besmettingen snel, vooral door nieuwe varianten van het virus. In Lapland is er een uitbraak geweest onder skiërs en medewerkers van scheepswerven en bouwplaatsen. Tot dusver werd Finland in vergelijking met andere Europese landen niet hard geraakt door het virus, met 58.064 besmettingen en 742 doden.