Haartransplantaties populair tijdens lockdown: wachtlijsten bij klinieken
Grote klinieken die haartransplantaties uitvoeren krijgen flink meer aanmeldingen sinds het begin van de coronacrisis. Een aantal van hen heeft inmiddels lange wachtlijsten.
Coen Gho, eigenaar van het Hair Science Instituut, vreesde eigenlijk voor zijn inkomsten toen de lockdown begon. "Zo'n 30 procent van onze cliënten komt normaal uit het buitenland, die bleven weg." Maar Gho heeft nu een wachtlijst van 3 tot 4 weken voor een behandeling, voor hem een uitzonderlijke situatie.
"We krijgen meer aanmeldingen uit Nederland, en ook uit België en Duitsland." Ook bij een andere grote kliniek, Nationaal Huidcentrum, hebben ze plots wachtlijsten, vertelt beleidsmanager Jeska van Amerongen: "Sinds het begin van de zomer werd het hartstikke druk."
Veel mannen grijpen de lockdown aan voor een haartransplantatie, zoals muzikant Dominique:
Edwin van Wooning van de Nederlandse Haarstichting zegt dat officiële cijfers ontbreken, maar ziet een toename. Hij schat dat er in Nederland in 2020 zo'n 7500 transplantaties zijn gedaan. Twee jaar geleden ging het nog om zo'n 5000 behandelingen. Hij benadrukt wel dat het een schatting is omdat niet alle klinieken inzicht geven in hun cijfers.
Volgens Van Wooning zijn er verschillende oorzaken voor de toegenomen drukte. Turkije is wereldwijd de populairste bestemming voor haartransplantaties, "maar we horen van klinieken die ook in Turkije werken dat het daar sinds de crisis veel rustiger is." Ook ziet Van Wooning dat mannen hun overgebleven vakantiegeld aan een transplantatie uitgeven. En dan is er de anonimiteit van het thuiswerken. "Het maakt nu niet uit als je na de operatie met korstjes op je hoofd zit, want je zit toch thuis."
Gho en Van Amerongen herkennen het beeld dat Van Wooning schetst: "Je kunt nu tegen je collega's zeggen dat je webcam even kapot is" , lacht Gho. "Het is geld, tijd en weinig sociale verplichtingen", somt Van Amerongen op.
Als je jong bent en al je vrienden hebben nog een volle bos haar, dan is dat wel heftig
De groeiende populariteit van transplantaties komt niet geheel uit de lucht vallen. De laatste vijftien jaar zijn de technieken flink verbeterd en de prijzen gedaald, maar ook het taboe wordt kleiner. Ruud Gullit, Simon Keizer en Yuri van Gelder zijn maar een paar voorbeelden van bekende Nederlanders die er openlijk voor uit kwamen hun coupe te hebben aangevuld.
Van Wooning is blij met die aandacht. Hij heeft zelf meerdere transplantaties achter de rug. En de schaamte rond het onderwerp is groot, weet hij: "De kaalheid begon bij mij al toen ik 18 was. Als je zo jong bent en al je vrienden hebben nog een volle bos haar, dan is dat echt heftig. Ik kreeg ook vervelende opmerkingen. Bij mijn eerste behandeling heb ik aan niemand verteld wat ik ging doen, zelfs niet aan mijn ouders."
Serieuze ingreep niet zonder risico's
Maar er blijven toch ook risico's aan een transplantatie zitten. Volgens Robert Boonen van de Nederlandse Vereniging van Cosmetische Geneeskunde (NVCG) moet niet onderschat worden hoe heftig zo'n behandeling is. "Het is een serieuze ingreep waarbij door de huid heen wordt gegaan. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot infecties." Hij benadrukt daarom dat goed vooronderzoek belangrijk is. "Vraag aan de behandelaar hoe vaak hij dit soort ingrepen doet. Het feit dat iemand cosmetisch arts is, wil nog niet zeggen dat hij een haartransplantatie kan uitvoeren."