liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nederland in top-4 vaccinatieranglijst EU • 17 arrestaties op Museumplein

  • Welkom in het coronablog van zondag 28 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Demonstratie in Amsterdam beëindigd.
  • Een campagnebijeenkomst van FvD is eerder beëindigd.
  • Sardinië is 'witte zone' in Italië: horeca en bioscopen weer open.
  • Meer dan 20 miljoen Britten gevaccineerd tegen coronavirus
liveblog gesloten

Nederland stijgt naar de top-4 op EU-lijst gevaccineerden

Nederland is opgeklommen naar de vierde plek op de lijst van EU-landen als het gaat om de snelheid waarmee gevaccineerd wordt tegen het coronavirus. Dat blijkt uit recente cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control.

Op dit moment heeft 7 procent van de volwassen Nederlanders inmiddels een eerste prik gehad en is er in totaal ruim 1,2 miljoen keer gevaccineerd. Hiermee moet Nederland alleen Malta (10,1 procent), Denemarken (8,8 procent) en Finland (7,7 procent) voor zich dulden.

Eind januari stond Nederland nog voorlaatste op dezelfde ranglijst. Van alle EU-landen waren alleen in Bulgarije toen minder mensen gevaccineerd.

Bulgarije is nu nog altijd hekkensluiter met een krappe 3 procent van de bevolking dat een eerste coronaprik heeft gehad. In Europa is het Verenigd Koninkrijk de duidelijke koploper met meer dan 20 miljoen mensen die gevaccineerd zijn, wat neerkomt op meer dan een derde van alle volwassen Britten.

Leerachterstanden? Zo ervaren scholieren het thuisonderwijs zelf

Door het thuisonderwijs wordt er veel gesproken over leerachterstanden bij kinderen. Maar hoe hebben de scholieren het afgelopen jaar zelf ervaren?

Leerachterstanden? Zó ervaren scholieren het thuisonderwijs zelf

Oslo scherpt maatregelen aan

In de Noorse hoofdstad Oslo zijn vanaf dinsdag alle restaurants dicht. Dat heeft de burgemeester van Oslo bekendgemaakt op een persconferentie. Ook niet-essentiële winkels moeten op die dag de deuren sluiten. Supermarkten, apotheken en slijterijen mogen wel open blijven en bij restaurants kan eten worden afgehaald.

Daarnaast gaan middelbare scholen de komende twee dagen dicht. Vanaf woensdag moet daar een combinatie van online leren en fysiek schoolbezoek voor in de plaats komen. Ook zijn alle georganiseerde vrijetijdsactiviteiten in de buitenlucht voor volwassenen verboden. Privébijeenkomsten en huisbezoeken moeten worden vermeden.

De lockdown-maatregelen worden aangescherpt om een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen te bestrijden. Vooral de relatief besmettelijke Britse coronavariant zorgt voor de toename van het aantal besmettingen in de stad.

De variant begon zich vorige maand in Oslo te verspreiden en is nu verantwoordelijk voor 50 tot 70 procent van de infecties, zei het Noorse Instituut voor Volksgezondheid gisteren. Vrijdag registreerde Oslo een dagrecord van 245 nieuwe besmettingen met het coronavirus.

De stad is ook van plan om in maart te beginnen met massatests op scholen om de verspreiding van het virus beter te kunnen volgen. Oslo had al winkelcentra gesloten in januari om de verspreiding van de meer besmettelijke variant te temperen.

Noorwegen, een land met 5,5 miljoen inwoners, had bij een meting afgelopen donderdag bijna 320.000 mensen ingeënt met een eerste dosis. Bijna 150.000 mensen hebben twee doses gekregen.

Ouders maken zich zorgen over gamegedrag kinderen in coronatijd

Volgens Steam, een platform voor computerspellen, is in 2020 50 procent meer gegamed dan het jaar ervoor. Om ouders en jongeren laagdrempelig te kunnen adviseren over wat zorgwekkende signalen zijn, heeft onderzoeksbureau Trimbos-instituut een chatfunctie op de website geplaatst.

Verslavingsinstelling Tactus opende aan het begin van de coronapandemie een advieslijn en hield in november een digitale ouderbijeenkomst, waar de ruim 4000 deelnemende ouders vooral interesse hadden in de thema's schermtijd en gamegedrag.

"Ouders maken zich zorgen, dat werd wel duidelijk", zegt initiatiefnemer Gijs van Houwelinge van Tactus. "Maar hoe zorgelijk het daadwerkelijk is, is moeilijk te zeggen. Het is een rare tijd en een raar jaar. Je moet toch wat, dus ga je gamen, iets wat veel jongeren leuk vinden. Wat het risico ervan is, hangt af van of ze er na deze coronatijd mee doorgaan of niet."

Pubers gamen acht uur per dag, Moeder: 'Zonde, ze hebben zoveel talenten'

17 aanhoudingen na demonstratie Museumplein

De politie heeft zeventien verdachten aangehouden na de demonstratie van vanmiddag op het Museumplein in Amsterdam. Nadat de demonstranten zich niet aan de geldende corona-maatregelen hielden, werd een noodbevel afgekondigd om de betoging te beëindigen. Een groep demonstranten negeerde daarop de waarschuwingen en bevelen van de politie om het plein te verlaten.

Van de verdachten werden er twee aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, drie voor belediging, vier voor openlijke geweldpleging en acht voor het niet voldoen aan een bevel of vordering, meldt de politie.

Passagiers Heathrow moeten verlies luchthaven compenseren met 'coronataks'

Het Londense vliegveld Heathrow gaat vertrekkende passagiers 8,90 pond (11,50 euro) extra laten betalen om de verliezen door de coronacrisis te compenseren, meldt het persbureau Bloomberg. Deze aanvullende belasting is volgens Britse luchtvaartautoriteiten toegestaan, omdat de inkomsten ervan worden ingezet om de kosten voor het inchecken en de bagageafwikkeling te dekken.

Heathrow verkeert in zwaar weer door de coronapandemie. De luchthaven is zeer afhankelijk van langeafstandsvluchten, een markt die nagenoeg compleet is ingestort. Vorige week rapporteerde Heathrow een verlies van 2 miljard pond (2,3 miljard euro) over het boekjaar 2020.

Het passagiersvervoer is afgelopen jaar met 73 procent gekelderd. De coronataks, of Airport Cost Recovery Charge zoals het officieel heeft, wordt opgelegd tot zeker het eind van dit jaar. Heathrow zal ook een tarief van 4,44 pond (5,12 euro) gaan rekenen voor ieder stuk passagiersbagage.

Sardinië is 'witte zone' in Italië: horeca en bioscopen weer open

Terwijl de coronabesmettingen in het noorden van Italië nog altijd toenemen, kan er op het eiland Sardinië vanaf morgen 's avonds worden gegeten en gedronken in restaurants en cafés. Ook worden na een maandenlange sluiting sportscholen, bioscopen en theaters weer geopend. Sardinië is daarmee een zogenoemde 'witte zone' in het Italiaanse kleurensysteem van beperkingen voor bedrijven en scholen.

Onlangs voegde de Italiaanse regering de status van witte zone toe aan het systeem, waarbij een rode zone de strengste maatregelen vertegenwoordigt. Vanaf morgen geniet de regio Sardinië, met minder dan 50 gevallen per 100.000 inwoners, de meeste vrijheden in het land waar sinds het najaar strenge beperkingen gelden.

Uit een rapport van het ministerie van Volksgezondheid over de derde week van februari blijkt dat er in Italië gemiddeld 145 besmettingen per 100.000 inwoners zijn, met uitschieters in verschillende regio's. De drukte in clubs en disco's in Sardinië afgelopen zomer was een van de oorzaken van de grote toename aan coronagevallen in Italië in de laatste maanden van vorig jaar.

Laatste groepje betogers vertrokken van Museumplein, enkele arrestaties verricht

Een laatste groepje betogers dat op het Museumplein in Amsterdam was achtergebleven, is nu ook vertrokken. De politie had ze daarvoor vijf minuten de tijd gegeven. Het groepje was omsingeld door politie- en ME-busjes. Eerder vanmiddag was de Mobiele Eenheid begonnen met het ontruimen van het Museumplein. Daarbij zijn enkele arrestaties verricht.

De ontruiming begon nadat de Amsterdamse politie, justitie en burgemeester een noodbevel hadden afgekondigd om de demonstratie te beëindigen. De groep demonstranten negeerde daarop de waarschuwingen en bevelen van de politie om het plein te verlaten.

In het begin van de demonstratie hadden naar schatting zo'n 1500 mensen zich verzameld op het Museumplein. Na de charge van de ME bleven er nog ongeveer 150 mensen over. Anderen werden van het plein verdreven in de richting van het Concertgebouw.

Janssen-vaccin steeds dichterbij, opsteker voor vaccinatiestrategie

Het Janssen-vaccin komt steeds dichterbij voor Nederland. In de Verenigde Staten is het vaccin gisteren goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder op medicijnen, de FDA. Het Europese Medicijnagentschap (EMA) neemt naar verluidt 11 maart een beslissing over het vaccin voor de Europese Unie.

Het zou een flinke opsteker zijn voor de Nederlandse vaccinatiestrategie als het vaccin ook in de EU wordt goedgekeurd. Niet alleen omdat Nederland er 11,3 miljoen van besteld heeft, maar ook omdat mensen er maar één prik van nodig hebben. Een overzicht van wat we nu van het Janssen-vaccin weten:

Meer dan 20 miljoen Britten gevaccineerd tegen coronavirus

Ruim 20 miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben inmiddels een coronavaccin toegediend gekregen. De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft dat bekendgemaakt. "Een geweldige prestatie voor het land", zegt hij op Twitter. "Het vaccin is onze route naar buiten. Als je de oproep krijgt, haal dan een prik."

Het Verenigd Koninkrijk gaat in Europa aan kop met het vaccineren van burgers. Als dat tempo aanhoudt, hoopt het land de lockdownmaatregelen tussen nu en eind juni te kunnen opheffen.

Het 66 miljoen inwoners tellende Verenigd Koninkrijk begon op 8 december met vaccineren. Die dag werd de 90-jarige Margaret Keenan de eerste persoon ter wereld die het middel van Pfizer kreeg toegediend buiten een onderzoeksomgeving.

4729 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4729 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 237 minder dan gisteren. Het aantal is wel hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4605 mensen positief getest werden.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen nu 1848 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 526 op de IC. Gisteren waren die aantallen 1809 en 518.

Bij het RIVM werden 21 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 41. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 50 doden per dag, tegen 58 doden per dag een week eerder.

Veel vragen aan ombudsman gaan over corona: maandag meldpunt voor zzp'ers

Zo'n 2500 tot 3000 mensen hebben zich de afgelopen tijd bij de Nationale ombudsman gemeld met "coronagerelateerde" vragen. Hiermee vormt dit soort vragen 10 procent van alle zaken waar hij zich over buigt, zei Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in het tv-programma Buitenhof.

Mensen willen zich beter laten informeren over extra bijstand of andere mogelijke steunmaatregelen. Ook zijn ze bang zijn hun baan kwijt te raken en de gevolgen daarvan, aldus Van Zutphen. Hij kondigde aan dat morgen een meldpunt voor zzp'ers wordt geopend. De ombudsman wil hiermee bekijken of de overheid genoeg doet voor deze groep als men in de problemen komt.

Demonstratie in Amsterdam beëindigd

Een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam is door burgemeester, politie en Openbaar Ministerie ontbonden. De betogers, zeker enkele honderden in aantal, moeten het terrein verlaten op basis van een noodbevel.

De betoging was onder meer gericht tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Demonstranten scandeerden leuzen en hadden bordjes bij zich met teksten als "stop de coronadictatuur". Omdat betogers niet weggaan, wordt nu de ME ingezet.

Manifestatie FvD afgebroken, aanhangers bekeurd voor flyeren zonder afstand

In Nijmegen is een campagnebijeenkomst van Forum voor Democratie met Thierry Baudet eerder beëindigd. Dat gebeurde op last van burgemeester Bruls, meldt Omroep Gelderland. Het was op de bijeenkomst te druk, ook omdat er tegendemonstranten op afkwamen. De gemeente kwam daarop met een noodbevel.

De politie heeft ook een onbekend aantal mensen bekeurd omdat zij folders uitdeelden zonder daarbij 1,5 meter afstand te houden. Flyeren mag volgens de politie alleen als de folders niet van de ene hand in de andere worden gegeven. Twee mannen zijn opgepakt wegens opruiing.

Gratis sneltests voor Britse gezinnen met schoolgaande kinderen

In Groot-Brittannië kunnen alle huishoudens met schoolgaande kinderen binnenkort twee gratis snelle coronatesten per week krijgen, die ze thuis kunnen gebruiken. Ook volwassenen die door hun werk met schoolgaande kinderen te maken krijgen, zoals leraren en buschauffeurs, mogen gebruikmaken van de gratis testkits.

Britten kunnen de kits online bestellen en bij een testcentrum ophalen. De uitslag van de test is binnen een half uur bekend. Wie positief is getest, moet daarna ook nog een nauwkeurige PCR-test laten afnemen.

Het land heropent de scholen op 8 maart; de regering hoopt daarna stapsgewijs andere maatregelen in te trekken. De Britse overheid wil met de testkits "verborgen gevallen" opsporen. "Ongeveer een derde van de personen met het coronavirus heeft geen symptomen en kan het virus onbewust verspreiden", zegt de regering in een verklaring. Ook kinderen die naar kinderopvangcentra of het hoger onderwijs gaan, worden gerekend tot de categorie schoolgaande kinderen.

Ook Tsjechische premier wil niet wachten op goedkeuring EMA

Ook de Tsjechische premier Andrej Babis wil niet wachten op de officiële goedkeuring van het Europese Medicijnagentschap EMA voordat het land begint met vaccineren met het Russische Spoetnik-vaccin. Babis zei eerder dat hij juist wel wilde wachten op de goedkeuring van het EMA, maar daar komt hij van terug.

Eerder zei de Tsjechische president Milos Zeman al dat hij het vaccin wil gebruiken zo gauw het wordt goedgekeurd door het Tsjechische staatsinstituut voor medicijncontrole.

Woedende Argentijnen de straat op om vaccinatieschandaal

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires hebben duizenden mensen op het Plaza de Mayo-plein geprotesteerd vanwege het vaccinatieschandaal rondom prominenten. "Geef me mijn vaccin", stond er geschreven op borden.

In de afgelopen weken bleek dat prominenten in het land voorrang kregen bij het vaccineren. Het schandaal leidde tot het aftreden van gezondheidsminister Ginés González García. Hij bleek vrienden met voorrang op de lijst te zetten, zo werd ontdekt toen een 71-jarige bevriende journalist daar op de radio over vertelde. Argentinië vaccineerde op dat moment alleen medisch personeel.

Ook in andere landen spelen soortgelijke affaires. In Ecuador vertrok de gezondheidsminister, omdat hij het verpleeghuis waarin zijn moeder woont uitkoos voor een pilot bij het toedienen van vaccins. In Peru werd oud-president Vizcarra samen met tal van andere prominenten in het geheim ingeënt. artsen en verpleegkundigen gingen daarna woedend de straat op in hoofdstad Lima.

Demonstranten in Buenos Aires.

Arrestaties na drukte in Valkenbergpark in Breda

In het Valkenbergpark in Breda zijn gisteravond vier mannen aangehouden. De politie had gezegd dat de bezoekers het park moesten verlaten omdat het er te druk was en mensen zich niet hielden aan de coronamaatregelen. De vier weigerden te vertrekken. Een van hen wordt verdacht van opruiing, een ander van het verstoren van de openbare orde en twee van geweldpleging tegen politiemensen.

Kindertelefoon: Cyberpesten verdubbeld tijdens corona

De Kindertelefoon zegt dat het aantal meldingen over cyberpesten tijdens de coronapandemie is verdubbeld, blijkt uit navraag van KRO NCRV's Pointer. "Vorig jaar ging het twee keer per dag over cyberpesten. En nu is dat aantal verhoogd naar vijf keer", zegt woordvoerder Paulien Morsch van de Kindertelefoon.

Volgens de Kindertelefoon is thuisonderwijs de belangrijkste reden van de stijging. "Daardoor speelt het sociale leven van kinderen zich nog meer online af. De ontwikkeling is zorgelijk, maar verrast ons helaas niet."

Ook Klaartje Schüngel, expert cyberpesten bij Bureau Jeugd en Media, herkent de toename; Schüngel zegt dat we de cijfers niet kunnen negeren. "Online pesten is veel laagdrempeliger. Je hebt vaak te maken met anonimiteit, waardoor pesters sneller een grens over gaan en omstanders minder snel ingrijpen."

Scholen zijn tijdens de coronacrisis niet verplicht om te monitoren op pestgedrag.

Arrestaties bij anti-lockdownprotest in Kopenhagen

In Kopenhagen zijn gisteravond acht mensen gearresteerd bij een anti-lockdownprotest. Bij het protest in de Deense hoofdstad waren volgens de autoriteiten 1200 mensen aanwezig, de politie arresteerde onder anderen mensen die vuurwerk afschoten.

De demonstratie is het eerste protest sinds de Deense regering afgelopen week versoepelingen aankondigde. Volgens critici worden de maatregelen niet snel genoeg afgebouwd.

Filipijnen krijgen eerste lading vaccins

De Filipijnen hebben, als een van de laatste landen in Zuidoost-Azië,een eerste lading coronavaccins ontvangen. Een Chinees militair vliegtuig met 600.000 doses van de Chinese fabrikant Sinovac landde vandaag in de hoofdstad Manilla, meldt persbureau Reuters.

De vaccins worden als eerste toegediend aan zorgpersoneel, agenten en militairen.

Iets minder dan 8000 nieuwe besmettingen in Duitsland

In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 7890 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat zijn er minder dan de afgelopen twee dagen, toen er rond de 10.000 nieuwe besmettingen werden vastgesteld. Daarnaast meldt het RKI, het Duitse RIVM, 157 nieuwe sterfgevallen. Er moet wel een kanttekening worden gemaakt: In het weekend vallen de cijfers in Duitsland altijd lager uit, onder meer doordat er minder wordt getest.

Politiek Den Haag wil zich voorbereiden op volgende pandemie

Bijna alle partijen die nu in de tweede Kamer zitten, zeggen in de verkiezingsprogramma's dat ze lessen willen trekken uit de coronacrisis om een volgende pandemie beter te bestrijden. Veel partijen willen een "strategische reserve", "noodcapaciteit" of "ijzeren voorraad" aanleggen van hulpmiddelen.

Wie de spullen moet verzamelen, daarover lopen de meningen uiteen. De PVV wil de voorraden binnen Nederland houden. Ook onder meer VVD en SP willen opslagplaatsen in eigen land. De D66 en GroenLinks zien meer in een Europees inkoopbeleid.

Tsjechische politici oneens over snelle inzet Spoetnik-vaccin

De Tsjechische president Milos Zeman heeft Rusland gevraagd om leveringen van het coronavaccin Spoetnik. De president wil het vaccin gebruiken zo gauw het wordt goedgekeurd door het Tsjechische staatsinstituut voor medicijncontrole. Premier Andrej Babis wil liever wachten op de officiële goedkeuring van het Europese Medicijnagentschap EMA.

Tsjechië is relatief zwaar getroffen door corona; in het land zijn inmiddels bijna 20.000 mensen overleden. Vrijdag heeft de Tsjechische regering nieuwe maatregelen aangekondigd, die morgen ingaan. Zo worden er meer winkels gesloten en gaan kinderopvangcentra dicht.

Toezichthouder VS geeft goedkeuring aan vaccin van Janssen

De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) adviseert om het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen toe te laten op de Amerikaanse markt. Daardoor kunnen al op korte termijn miljoenen mensen worden ingeënt. De FDA had een paar dagen geleden al gezegd dat het vaccin veilig is en voor ongeveer 72 procent effectief.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurt op 11 maart het coronavaccin van Janssen goed, hebben bronnen binnen de EU gezegd tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg.