liveblog
NOS NieuwsAangepast

Sommige scholen houden deuren dicht • 'Het wordt spekglad op wegen en stoepen'

liveblog gesloten

Een week winterweer in beeld

Schaatsen op natuurijs, vallen in wakken en schuifelen door de sneeuw. Afgelopen week kregen we te maken met heftig winterweer, waar morgen in een klap een einde aan komt. Bekijk beelden van de winterse taferelen van de afgelopen dagen:

Een week winterweer in beeld: van eerste slagen tot wakken in het ijs

NS hoopt op normale dienstregeling, maar vreest voor gestrand personeel

De NS probeert morgen volgens de gebruikelijke dienstregeling te rijden, ondanks de code rood die het KNMI heeft afgekondigd vanwege ijzel. Reizigers kunnen toch te maken krijgen met vertragingen omdat machinisten en conducteurs hun werkplek moeilijker kunnen bereiken.

Daarnaast kunnen treinen uitvallen omdat ze lange tijd in extreme kou hebben stilgestaan, meldde de NS eerder.

'Morgen spekglad op wegen en stoepen', zegt weerman Marco Verhoef

Code rood: 'Morgen spekglad op wegen en stoepen'

PO-Raad: 'Houd ouder-app in de gaten'

De PO-raad raadt ouders aan om de ouder-app - een app voor de communicatie tussen scholen en ouders - in de gaten te houden voor informatie over dichte scholen morgen.

Het sluiten van scholen is "maatwerk", zegt de voorzitter van het Haagse Lucas Onderwijs, Ewald van Vliet. "Scholen met medewerkers die vlakbij wonen kunnen open. De rest verzorgt afstandsonderwijs. Ik verwacht dat dinsdag alles weer normaal is."

Sommige scholen hopen aan het einde van de ochtend weer open te gaan.

Sommige scholen en kinderopvanglocaties houden morgen deuren dicht

Een aantal scholen en kinderopvanglocaties in onder meer Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland houdt vanwege de verwachte gladheid morgen de deuren dicht. Dat melden regionale omroepen.

"We vinden het niet verantwoord om van onze leerkrachten en leerlingen te verwachten dat zij naar school komen. Er is ook geen noodopvang. We rekenen op uw begrip", laat Albert Helder van de Friese onderwijsorganisatie Proloog weten aan Leeuwarder Courant.

Het is nog niet bekend wat scholen en kinderopvanglocaties in andere provincies van plan zijn.

Spoedeisende hulp had druk weekeinde door schaatsletsel

Vallende schaatsers zorgden voor een zeer druk weekeinde op de spoedeisende hulp. Dat laat David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, weten aan het ANP. Zaterdag was tweemaal zo druk als in een doorsnee weekeinde tijdens corona. Vandaag was de drukte "iets minder extreem, maar ook nog zeer druk".

Mensen liepen onder meer gebroken botten of hoofdletsel op. Volgens Baden waren de ziekenhuizen goed voorbereid op de drukte.

Angenent: 'Weet niet hoe ik morgen wakker word'

"Ik weet niet hoe ik morgen uit bed kom", zegt Angenent nadat hij zijn 'Negenstedentocht' finishte. De 53-jarige oud-winnaar van de Elfstedentocht noemt het "krankzinnig" dat hij daar 24 jaar geleden reed. "Ik wilde deze gelegenheid aanpakken, ik heb een fantastische dag gehad."

"Nu kon ik er echt van genieten", vervolgt Angenent. "Tijdens een wedstrijd zit je in een roes. Die dag van 1997 kan ik niet meer terughalen, daar ben ik veel van kwijt. Nu deden we af en toe een borreltje onderweg, het was genieten."

Henk Angenent over de finish na 'Negenstedentocht'

Henk Angenent is gefinisht na zijn 'Negenstedentocht' op de Bonkevaart in Leeuwarden; de oud-winnaar van de Elfstedentocht sloeg de steden Franeker en Harlingen over. Vanwege een pijnlijke knie, slecht ijs en de avondklok moest Angenent een stuk met de auto rijden.

Mensen door het ijs gezakt in Amsterdam

Op de Amsterdamse Prinsengracht zijn mensen vanmiddag door het ijs gezakt. Ze werden door omstanders omhoog gehesen.

Door het ijs gezakt

KNMI: maandag code rood vanwege ijzel

Het KNMI heeft voor maandag voor het hele land code rood afgegeven vanwege "verraderlijke gladheid". Het wordt vooral op lokale wegen glad door sneeuwresten.

Het weeralarm geldt vanaf 3.00 uur voor Noord- en Zuid Holland en Zeeland, vanaf 5.00 uur voor de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord Brabant, en vanaf 7:00 uur voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg.

Auto door het ijs gezakt in Huizen

In Huizen is een elektrische auto door het ijs gezakt, meldt NH Nieuws. Een berger is onderweg om de auto uit het water te halen.

Ook gisteravond in het Friese Gerkesklooster zakte een auto door het ijs.

Drukte neemt af op Loosdrechtse Plassen

Op webcambeelden is te zien dat de drukte op de Loosdrechtse Plassen is afgenomen. Mensen lijken gehoor te hebben gegeven aan de oproep om het ijs te verlaten. Eerder op de dag schaatsten duizenden mensen op het ijs.

De Loosdrechtse Plassen, nadat de meeste schaatsers het ijs hadden verlaten:

IJsspeedwaycrossers op het IJsselmeer

Door het winterse weer konden vandaag ook zogenoemde ijsspeedwaycrossers over het ijs vliegen. Een groepje crossers maakte van de zeldzame mogelijkheid gebruik op het IJsselmeer.

Speedwaycrossen op het IJsselmeer

NS rijdt vanaf maandag weer met reguliere dienstregeling

De NS gaat vanaf maandag weer volgens de reguliere dienstregeling rijden. Door de winterse omstandigheden was het treinverkeer sinds vorig weekeinde flink ontregeld.

Er zijn nu meer werkplaatsen beschikbaar voor onderhoud en controle, waardoor er meer treinen beschikbaar zijn. Treinen waar ijsresten op zitten krijgen een onderhoudsbeurt, aldus de vervoerder. De NS houdt er wel rekening mee dat treinen meer storingen geven dan normaal, omdat ze vorige week in extreme kou stil hebben gestaan.

Het blijft daardoor mogelijk dat treinen uitvallen en dat er minder of kortere treinen rijden. De vervoerder adviseert reizigers kort voor vertrek de reisplanner te checken.

Elfstedentocht van Henk Angenent wordt Achtstedentocht

Henk Angenent gaat het complete traject van de Elfstedentocht vandaag niet afrijden. Een pijnlijke knie, slecht ijs en de avondklok maken het voor Angenent onmogelijk om de hele tocht af te maken. "Je zit toch met de avondklok, ik moet ook terug naar West-Nederland", zegt de Zuid-Hollander op NPO Radio 1. Dat is twee uur rijden en om zes uur wordt het donker. Hoe spijtig het ook is. Die knie werkt niet mee vandaag, ik ben er best hard op gevallen en het was al niet zo'n beste."

Hierdoor sloeg Angenent noodgedwongen Harlingen en Franeker over. Later kwam daar ook nog Dokkum bij vanwege de inzettende dooi. Angenent zag de bui al hangen. "Je hebt er een soort rem op staan, dat wisten we van tevoren. We hadden hem eigenlijk maandag willen rijden, maar dat hebben we naar vandaag geschoven. Je ziet ook, de zon is enorm sterk, de temperaturen schieten omhoog en het is te hopen dat Dokkum nog een beetje te doen is."

Koning Willem-Alexander doet aanzoek nog eens over

Zo'n 20 jaar na dato is koning Willem-Alexander opnieuw op zijn knieën gegaan voor koningin Máxima. Op de Instagrampagina van de Rijksvoorlichtingsdienst zien we de koning op zijn knieën gaan op de vijver bij Paleis Huis ten Bosch.

Meerdere regio's waarschuwen: ga van het ijs af

In meerdere regio's wordt gewaarschuwd voor dooi en zwak ijs. Onder meer de gemeenten Stichtse Vecht en Wijdemeren roepen schaatsers op om het ijs direct te verlaten omdat de kwaliteit achteruit is gegaan. "Ga nu van het ijs af! Kom niet meer schaatsen in Loosdrecht", zegt ook de ijsclub De Loosdrechtse Plassen.

In Friesland wordt gewaarschuwd voor dooi en voor het draaien van de wind. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan op de Friese meren, zegt de Friesche IJsbond.

In de provincie Groningen worden waarschuwingen afgegeven voor scheurend ijs op onder meer het Schildmeer en het Oldambtmeer.

Ook in Zuid-Holland wordt het ijs slechter. Onder andere de gemeente Kaag en Braassem, bij Leiden, adviseert om niet meer die kant op te komen. "Neem geen onnodige risico's."

De brandweer en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zeggen op Twitter dat het dooien is begonnen. "Het ijs zal beginnen te smelten en kan daardoor verraderlijk zijn. Als je toch besluit te gaan schaatsen, test dan goed de sterkte van het ijs en voorkom dan de brandweer je moet redden."

Mooie beelden van schaatsers op Wijchense Ven vanmorgen

Volop schaatsplezier op Wijchense ven

Politie haalt groep schaatsers van de Hofvijver

Op de Hofvijver in Den Haag zijn schaatsers in de problemen gekomen toen het ijs begon te dooien. De politie moest hen helpen om snel op de kant te komen. Daarna zetten de politie en brandweer de Hofvijver af om te voorkomen dat mensen opnieuw het smeltende ijs op zouden gaan.

Vrijdag kwamen schaatsers ook al in de problemen op de Hofvijver. Ze waren gestrand op het eilandje in het midden en moesten vanaf daar door brandweerlieden naar de kant worden geholpen.

Omdat de kwaliteit van het ijs zo slecht was dat er gevaar voor schaatsers ontstond, heeft de politie besloten het ijs onbruikbaar te maken.

Politie vernielt ijs op de Hofvijver in Den Haag

'Het schaatsen is voorbij'

Voorzitter Len Veerman van ijsclub De Loosdrechtse Plassen zet in het Noordhollands Dagblad de oproep van de club om van het ijs af te gaan kracht bij. Hij zegt verbijsterd te zijn dat daar nog steeds ouders met jonge kinderen op het ijs zijn. "Het is onverantwoord. Het schaatsen is voorbij. Nu wordt het weer zwembroekenweer."

Volgens Veerman kan een stuk ijs door de opstekende wind binnen tien minuten water zijn. Als mensen geen gehoor geven aan de oproep weg te gaan, gaat er een politiehelikopter de lucht in om met geluidsinstallaties te waarschuwen, schrijft de regionale krant.

Elfstedentocht: 'Vorm valt niet tegen, wel koud'

Oud-Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent vindt het heel bijzonder om de tocht na 24 jaar nog een keer te rijden. "Het is natuurlijk allemaal fantastisch mooi", zegt de 53-jarige schaatser, die vanmorgen met drie anderen van start is gegaan in Leeuwarden. Inmiddels is hij Hindeloopen voorbij, maar hij heeft het wel zwaar en is een aantal keer gestopt.

Angenent zei eerder vandaag dat hij het wel een beetje koud vindt. "Ik heb iets te weinig kleding aan", zegt hij in deze video:

Henk Angenent schaatst de Elfstedentocht: 'Vorm valt niet tegen, maar wel koud'

De Friesche IJsbond: 'Ga de meren niet op'

Ook de Friese IJsbond meldt op Twitter dat het gaat dooien. Verder waarschuwt de bond voor gevaarlijke situaties op de Friese meren door het draaien van de wind.

Waarschuwingen voor dooi, 'ga nu van het ijs af'

De aangrenzende gemeenten Stichtse Vecht en Wijdemeren waarschuwen voor snelle dooi. Het ijs op onder meer de Loosdrechtse Plassen en de Molenpolder gaat snel achteruit. De gemeenten roepen schaatsers op om terug te gaan en goed op te letten.

Ook ijsclub De Loosdrechtse Plassen adviseert mensen dringend om weg te gaan. "Ga nu van het ijs af! Kom niet meer schaatsen in Loosdrecht", staat op de website van de club.

Ook de brandweer en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zeggen op Twitter dat het dooien is begonnen. "Het ijs zal beginnen te smelten en kan daardoor verraderlijk zijn. Als je toch besluit te gaan schaatsen, test dan goed de sterkte van het ijs en voorkom dan de brandweer je moet redden."

Schaatspret in beeld

 • Koen Laureij Fotografie en Film
  Op de Rietplas in Houten werd vanochtend volop geschaatst
 • NOS Ooggetuige/Sabine Bos-Schuurmans
  Schaatsen op de uiterwaarden in Renkum
 • SPS Media
  Drukte op de vijver bij de Noord Esmarkerrondweg in Enschede
 • NOS Ooggetuige/Hans Kroon
  Ook in Den Haag wordt geschaatst
 • NOS Ooggetuige/Tara Kiers
  Schaatsers in de haven van Stavoren

Extra dagopvang voor daklozen in Amsterdam

De opvanglocaties voor dak- en thuislozen in Amsterdam blijven tot volgende week zondag ook overdag open. Dat heeft de gemeente besloten nu de GGD heeft bepaald dat de zogeheten winterkouderegeling komende week nog steeds geldt.

Vorige week liet Amsterdam weten dat de extra opvanglocaties voor overdag tot en met vandaag open zouden blijven, vanwege de aanhoudende kou. Dat is nu dus met nog een week verlengd. Dak- en thuislozen die overdag onderdak nodig hebben kunnen vanwege de coronaregels zowel terecht op de nachtopvanglocaties als in een inloopvoorziening.

WK afstanden in Heerenveen

Ga je vandaag niet zelf het ijs op, maar houd je wel van schaatsen? Studio Sport doet vanmiddag live verslag van de slotdag van de WK afstanden in Heerenveen. Op het programma staan de 1500 meter voor vrouwen (12.35 uur) en mannen (13.32 uur), de 5000 meter voor vrouwen (14.28 uur) en de 10.000 meter (15.35 uur).

Je kunt de live uitzending hier volgen.

Ondertussen in Amsterdam

Ook op de Amsterdamse grachten wordt geschaatst.

Deze kunstschaatser had genoeg ruimte voor een paar pirouettes:

Ondertussen in Amsterdam: een pirouette op de Keizersgracht

Maar het ijs is niet overal even sterk. AT5 deelt een video op Twitter waarop te zien is dat iemand op de Prinsengracht door het ijs zakt. Volgens de maker van de video is de schaatser daarna veilig aan de kant gekomen, schrijft de lokale zender.

Twee Friezen schaatsten de Elfstedentocht: 'Helse tocht'

Vandaag schaatst oud-winnaar Henk Angenent de Elfstedentocht, maar gisteren is de Tocht der Tochten ook al gereden, meldt Omrop Fryslân. De Friezen Piet Mulder en Gerben Douma stapten gisterochtend om 05.00 uur op het ijs in Leeuwarden en finishten net voor middernacht op de Bonkevaart in de Friese hoofdstad. Een van hen kreeg daarbij nog een boete vanwege het overtreden van de avondklok en omdat hij zich niet kon identificeren. Zijn verklaring: "De Elfstedentocht liep een beetje uit."

"Het was veel zwaarder dan gedacht", zeiden de twee schaatsers achteraf. "Het was een helse tocht."

Bij de finish werden Piet en Gerben toegejuicht door een aantal fans:

Gemeente Groningen waarschuwt schaatsers

Op de Diepenring rond de binnenstad van Groningen wordt volop geschaatst. Maar een volledig rondje om het centrum lukt niet zonder te klunen, want onder de bruggen is het ijs te dun.

Op de Diepenring in Groningen wordt volop geschaatst, het ijs is net dik genoeg

De brandweer heeft sommige plekken op de Diepenring al afgezet met lint omdat het ijs er onveilig is, zegt de gemeente Groningen op Twitter. Ook het ijs op het Paterswoldsemeer is onveilig voor grote groepen. Volgens de gemeente zijn daar gisteren al steeds meer ongelukken gebeurd doordat de kwaliteit van het ijs achteruit is gegaan.

150 meldingen van gevallen schaatsers in Noord-Nederland

De ambulancemeldkamer in Friesland, Groningen en Drenthe heeft gisteren ongeveer 150 meldingen binnengekregen van gevallen schaatsers. Ook vandaag wordt drukte verwacht, zegt de meldkamer op Twitter.

Blussen vanaf het ijs

De brandweer in Breukelen is vanochtend het ijs opgegaan om een brand te blussen in een woonboot die normaal gesproken alleen per boot te bereiken is. Brandweerlieden maakten een gat in het ijs om zo voldoende bluswater te hebben.

Met kruiwagens vervoerden ze hun materieel naar de woonark:

Brandweer over het ijs naar een brand in een woonboot

Klunen bij IJlst

Bij de bruggen in IJlst moesten oud-Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent en zijn medeschaatsers klunen. De groep probeert vandaag de Elfstedentocht te schaatsen, ze startten om 08.00 uur in Leeuwarden.

Amerongse Bovenpolder nog steeds dicht, nog twee runderen in het ijs

De stichting Utrechts Landschap probeert vanmiddag de laatste twee gestrande Gallowayrunderen op het droge te krijgen. De Amerongse Bovenpolder is daarom ook vandaag nog afgesloten voor publiek.

Donderdag ging een deel van de kudde Gallowayrunderen het water in, zoals de dieren wel vaker doen. Maar deze keer keerden ze niet terug op het land, terwijl ondertussen het ijs aangroeide. De dieren zijn daarna niet meer in beweging gekomen en bleven dus in het ijskoude water staan.

Gisteren hebben de stichting Utrechts Landschap en de brandweer het grootste deel van de groep runderen uit het water gehaald, maar er zijn er twee overgebleven. Vanmiddag wordt een nieuwe poging gedaan om die op het droge te krijgen.

Volgens de stichting Utrechts Landschap gaat het goed met de runderen, ondanks dat ze een beetje van slag zijn. Medewerkers van de stichting krijgen veel steunbetuigingen en begripvolle reacties van het publiek.

Mooie plaatjes van de zonsopkomst

 • NOS Ooggetuige/Justin Smith
  De zonsopkomst bij de Kralingse Plas in Rotterdam
 • NOS Ooggetuige/Wim Floor
  De Loosdrechtse Plassen om 08.00 uur
 • NOS Ooggetuige/Wouter Keuning
  Schaatsen bij zonsopkomst op het Tjeukemeer
 • NOS Ooggetuige/Tom Donders
  De zonsopkomst bij Moerdijk, gefotografeerd vanaf containerschip A2B Future

Politie roept schaatsers op weg te blijven uit uiterwaarden Rheden na dood reeën

De politie Rheden-Rozendaal roept mensen op Facebook op om weg te blijven uit afgesloten gebieden. "Dat is niet voor niets", schreef de politie vanmorgen. "Zaterdag zijn reeën opgeschrikt door publiek en vervolgens de dood ingejaagd."

Gisteren rende een groep van acht reeën het ijs op de uiterwaarden bij Rheden op, meldt Omroep Gelderland. Volgens Nick Egberts, die foto's maakte, schrokken de dieren van de schaatsers. Een ree kwam in een wak terecht en is verdronken, een ander dier raakte gewond en moest worden afgemaakt.

De uiterwaarden bij de Gelderse plaats zijn afgezet om de reeën niet te storen. De dieren hebben het vanwege het hoogwater hogerop gezocht, zegt de regionale omroep. Volgens de politie hebben veel mensen de geslotenverklaring gisteren genegeerd. Vandaag wordt daar streng op gehandhaafd en de eerste bekeuringen zijn al uitgedeeld, aldus de politie.

Een man die gisteren op de Velperwaarden heeft geschaatst zegt overigens tegen Omroep Gelderland dat hij helemaal geen afzettingen heeft gezien. "Er was ongeveer een uur lang een Natuurmonumentenauto aanwezig en boa's en niemand is aangesproken over het schaatsen op verboden terrein."

Henk Angenent schaatst eigen Elfstedentocht

De laatste winnaar van de Elfstedentocht, Henk Angenent, gaat vandaag opnieuw proberen de Tocht der Tochten te schaatsen, samen met zanger Syb van der Ploeg, zijn broer Jacob en vriend Henk Matser. De 53-jarige Angenent is een uur geleden van start gegaan in Leeuwarden.

Henk Angenent (de voorste schaatser op de foto) is bezig met zijn eigen Elfstedentocht

"We fietsen de tocht elk jaar op Tweede Pinksterdag", zei de winnaar van de laatste editie in 1997 tegen een verslaggever van de Leeuwarder Courant. "En de fanatieke schaatsers hebben altijd gezegd: we willen hem toch een keer schaatsen met z'n allen. Dat is nu enigszins mogelijk, dus dat gaan we gewoon doen."

Benieuwd geworden naar de laatste Elfstedentocht, nu 24 jaar geleden? Hieronder blikken we terug op die laatste editie, van de aankondiging tot de finish van Henk Angenent.

Bekijk de video:

De laatste Elfstedentocht

Schaatsers zijn er vroeg bij

De eerste schaatsers staan alweer op het ijs. Onder meer op de Loosdrechtse Plassen zijn tientallen mensen aan het schaatsen, is te zien op webcambeelden.

Ook in de buurt van Voorne Putten wordt geschaatst:

Auto zakt door ijs in Friesland

In het Friese Gerkesklooster is gisteravond een terreinwagen door het ijs gezakt. De chauffeur had enige rondjes over het ijs van een riviertje gereden toen het bezweek.

Man rijdt met auto het ijs op en zak erdoorheen

Welkom

Goedemorgen! Na opnieuw een koude nacht, met in het hele land temperaturen flink onder het vriespunt, kunnen schaatsliefhebbers vandaag weer genieten van sneeuw en ijs. Maar hoe zuidelijker en hoe later op de dag, hoe meer het gaat dooien. Na vandaag gaat de temperatuur namelijk weer omhoog. Dan zet vanuit het westen het dooifront in.

En dat betekent: nog één dag verzekerd van ijspret. In dit blog houden we je op de hoogte van al het schaats- en ander winternieuws.