NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Sommige scholen houden deuren dicht • 'Het wordt spekglad op wegen en stoepen'

Liveblog gesloten
 • Een week winterweer in beeld

  Schaatsen op natuurijs, vallen in wakken en schuifelen door de sneeuw. Afgelopen week kregen we te maken met heftig winterweer, waar morgen in een klap een einde aan komt. Bekijk beelden van de winterse taferelen van de afgelopen dagen:

  Een week winterweer in beeld: van eerste slagen tot wakken in het ijs
 • NS hoopt op normale dienstregeling, maar vreest voor gestrand personeel

  De NS probeert morgen volgens de gebruikelijke dienstregeling te rijden, ondanks de code rood die het KNMI heeft afgekondigd vanwege ijzel. Reizigers kunnen toch te maken krijgen met vertragingen omdat machinisten en conducteurs hun werkplek moeilijker kunnen bereiken.

  Daarnaast kunnen treinen uitvallen omdat ze lange tijd in extreme kou hebben stilgestaan, meldde de NS eerder.

 • 'Morgen spekglad op wegen en stoepen', zegt weerman Marco Verhoef

  Code rood: 'Morgen spekglad op wegen en stoepen'
 • PO-Raad: 'Houd ouder-app in de gaten'

  De PO-raad raadt ouders aan om de ouder-app - een app voor de communicatie tussen scholen en ouders - in de gaten te houden voor informatie over dichte scholen morgen.

  Het sluiten van scholen is "maatwerk", zegt de voorzitter van het Haagse Lucas Onderwijs, Ewald van Vliet. "Scholen met medewerkers die vlakbij wonen kunnen open. De rest verzorgt afstandsonderwijs. Ik verwacht dat dinsdag alles weer normaal is."

  Sommige scholen hopen aan het einde van de ochtend weer open te gaan.

 • Sommige scholen en kinderopvanglocaties houden morgen deuren dicht

  Een aantal scholen en kinderopvanglocaties in onder meer Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland houdt vanwege de verwachte gladheid morgen de deuren dicht. Dat melden regionale omroepen.

  "We vinden het niet verantwoord om van onze leerkrachten en leerlingen te verwachten dat zij naar school komen. Er is ook geen noodopvang. We rekenen op uw begrip", laat Albert Helder van de Friese onderwijsorganisatie Proloog weten aan Leeuwarder Courant.

  Het is nog niet bekend wat scholen en kinderopvanglocaties in andere provincies van plan zijn.

 • Spoedeisende hulp had druk weekeinde door schaatsletsel

  Vallende schaatsers zorgden voor een zeer druk weekeinde op de spoedeisende hulp. Dat laat David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, weten aan het ANP. Zaterdag was tweemaal zo druk als in een doorsnee weekeinde tijdens corona. Vandaag was de drukte "iets minder extreem, maar ook nog zeer druk".

  Mensen liepen onder meer gebroken botten of hoofdletsel op. Volgens Baden waren de ziekenhuizen goed voorbereid op de drukte.

 • Angenent: 'Weet niet hoe ik morgen wakker word'

  "Ik weet niet hoe ik morgen uit bed kom", zegt Angenent nadat hij zijn 'Negenstedentocht' finishte. De 53-jarige oud-winnaar van de Elfstedentocht noemt het "krankzinnig" dat hij daar 24 jaar geleden reed. "Ik wilde deze gelegenheid aanpakken, ik heb een fantastische dag gehad."

  "Nu kon ik er echt van genieten", vervolgt Angenent. "Tijdens een wedstrijd zit je in een roes. Die dag van 1997 kan ik niet meer terughalen, daar ben ik veel van kwijt. Nu deden we af en toe een borreltje onderweg, het was genieten."

 • Henk Angenent over de finish na 'Negenstedentocht'

  Henk Angenent is gefinisht na zijn 'Negenstedentocht' op de Bonkevaart in Leeuwarden; de oud-winnaar van de Elfstedentocht sloeg de steden Franeker en Harlingen over. Vanwege een pijnlijke knie, slecht ijs en de avondklok moest Angenent een stuk met de auto rijden.

  ANP
 • Mensen door het ijs gezakt in Amsterdam

  Op de Amsterdamse Prinsengracht zijn mensen vanmiddag door het ijs gezakt. Ze werden door omstanders omhoog gehesen.

  Door het ijs gezakt
 • KNMI: maandag code rood vanwege ijzel

  Het KNMI heeft voor maandag voor het hele land code rood afgegeven vanwege "verraderlijke gladheid". Het wordt vooral op lokale wegen glad door sneeuwresten.

  Het weeralarm geldt vanaf 3.00 uur voor Noord- en Zuid Holland en Zeeland, vanaf 5.00 uur voor de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord Brabant, en vanaf 7:00 uur voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg.

 • Auto door het ijs gezakt in Huizen

  In Huizen is een elektrische auto door het ijs gezakt, meldt NH Nieuws. Een berger is onderweg om de auto uit het water te halen.

  Ook gisteravond in het Friese Gerkesklooster zakte een auto door het ijs.

 • Drukte neemt af op Loosdrechtse Plassen

  Op webcambeelden is te zien dat de drukte op de Loosdrechtse Plassen is afgenomen. Mensen lijken gehoor te hebben gegeven aan de oproep om het ijs te verlaten. Eerder op de dag schaatsten duizenden mensen op het ijs.

  De Loosdrechtse Plassen, nadat de meeste schaatsers het ijs hadden verlaten:

  Koninklijke Watersport-Vereeniging Loosdrecht
 • IJsspeedwaycrossers op het IJsselmeer

  Door het winterse weer konden vandaag ook zogenoemde ijsspeedwaycrossers over het ijs vliegen. Een groepje crossers maakte van de zeldzame mogelijkheid gebruik op het IJsselmeer.

  Speedwaycrossen op het IJsselmeer
 • NS rijdt vanaf maandag weer met reguliere dienstregeling

  De NS gaat vanaf maandag weer volgens de reguliere dienstregeling rijden. Door de winterse omstandigheden was het treinverkeer sinds vorig weekeinde flink ontregeld.

  Er zijn nu meer werkplaatsen beschikbaar voor onderhoud en controle, waardoor er meer treinen beschikbaar zijn. Treinen waar ijsresten op zitten krijgen een onderhoudsbeurt, aldus de vervoerder. De NS houdt er wel rekening mee dat treinen meer storingen geven dan normaal, omdat ze vorige week in extreme kou stil hebben gestaan.

  Het blijft daardoor mogelijk dat treinen uitvallen en dat er minder of kortere treinen rijden. De vervoerder adviseert reizigers kort voor vertrek de reisplanner te checken.

 • Elfstedentocht van Henk Angenent wordt Achtstedentocht

  Henk Angenent gaat het complete traject van de Elfstedentocht vandaag niet afrijden. Een pijnlijke knie, slecht ijs en de avondklok maken het voor Angenent onmogelijk om de hele tocht af te maken. "Je zit toch met de avondklok, ik moet ook terug naar West-Nederland", zegt de Zuid-Hollander op NPO Radio 1. Dat is twee uur rijden en om zes uur wordt het donker. Hoe spijtig het ook is. Die knie werkt niet mee vandaag, ik ben er best hard op gevallen en het was al niet zo'n beste."

  Hierdoor sloeg Angenent noodgedwongen Harlingen en Franeker over. Later kwam daar ook nog Dokkum bij vanwege de inzettende dooi. Angenent zag de bui al hangen. "Je hebt er een soort rem op staan, dat wisten we van tevoren. We hadden hem eigenlijk maandag willen rijden, maar dat hebben we naar vandaag geschoven. Je ziet ook, de zon is enorm sterk, de temperaturen schieten omhoog en het is te hopen dat Dokkum nog een beetje te doen is."