NOS NieuwsAangepast

KNMI: morgen code rood vanwege gladheid door ijzel

Het KNMI heeft voor maandag voor het hele land code rood afgegeven vanwege "verraderlijke gladheid". Het wordt vooral op lokale wegen glad door sneeuwresten. Ook stoepen kunnen glad worden. Het KNMI waarschuwt niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is.

Vanwege de gladheid heeft de GGD besloten maandagmorgen alle test- en vaccinatielocaties te sluiten. Deze locaties blijven dicht tot minstens 12.00 uur, daarna wordt per regio bekeken wanneer ze weer open kunnen gaan.

Per provincie

Het weeralarm geldt vanaf 3.00 uur voor Noord- en Zuid Holland en Zeeland, vanaf 5.00 uur voor de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord Brabant, en vanaf 7:00 uur voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg.

Kijk hier de weersverwachting van onze weerman Marco Verhoef:

Code rood: 'Morgen spekglad op wegen en stoepen'

Het KNMI verwacht dat in de tweede helft van de nacht vanuit het westen een gebied met regen over het land trekt. Omdat de ondergrond nog bevroren is, kan de regen aanvriezen en dat leidt tot gladheid.

Rijkswaterstaat zegt dat 546 strooiwagens klaarstaan om de gladheid te bestrijden, maar wijst erop dat ijzel veel moeilijker te bestrijden is dan sneeuw.

Morgen dooi

Een week geleden was het door de sneeuw in het hele land glad. Rijkswaterstaat gebruikte tientallen miljoenen kilo's strooizout, maar desondanks waren veel wegen moeilijk begaanbaar en gebeurden er tientallen ongelukken.

Vandaag konden ijsliefhebbers voor het laatst het natuurijs op. Vanochtend was het ijs op veel plekken nog goed. In de loop van de middag waarschuwden steeds meer ijsclubs, gemeenten en veiligheidsregio's dat de dooi was ingezet en dat het ijs daardoor niet langer veilig was.

Het winterweer lijkt voorlopig voorbij. Morgen gaat het overal dooien en daarna wordt het steeds iets warmer. Op woensdag kan het al 10 graden worden en in het weekend worden temperaturen tot 15 graden verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl