liveblog
NOS NieuwsAangepast

Wakschaken in Wageningen • Slapen in een zelfgebouwde iglo

liveblog gesloten

Einde van een schitterende schaatsdag

Het was vandaag een prachtige schaatsdag, met veel ijspret. Maar door de drukte had de spoedeisende hulp het twee keer zo druk als een normale zaterdag in huidige periode.

We sluiten dit blog voor vandaag. Een terugblik op deze winterse zaterdag lees je in het stuk hieronder. Fijne avond!

Nog een dag ijspret, maandag zet dooiaanval in en stijgt de temperatuur snel

Na een week vol winterse taferelen zet zondag in het overgrote deel van het land langzaam de dooi in. Vanaf maandag loopt de temperatuur fors op - donderdagmiddag wordt het mogelijk rond de 10 graden. Maar voor de komende dagen blijft het KNMI waarschuwen voor gladheid.

De nacht van zaterdag op zondag wordt voorlopige de laatste waarin de temperatuur onder de -10 graden kan dippen. Zondag overdag kunnen schaats- en winterliefhebbers nog een dag genieten van sneeuw en ijs. Maar hoe zuidelijker en hoe later op de dag, hoe meer het dooit.

Lees verder:

Extreme sneeuw verlamt Moskou

Hadden wij deze week een berg sneeuw, in Rusland kregen ze gisteren en vandaag de volle lading. Meer dan een halve meter sneeuw verlamt het verkeer in de Russische hoofdstad. Met 60.000 mensen probeert de gemeente de wegen weer begaanbaar te maken. Ook het luchtverkeer werd flink gehinderd.

Extreme sneeuwval verlamt Moskou

IJsbaan in het Drentse Dalen morgen alsnog open na vernieling met trekker

De ijsbaan die dinsdag plotseling werd vernield door een man met een trekker gaat morgen alsnog open. Na de vernieling bleef er een modderig veld over met diepe sporen in het ijs.

De brandweer Coevorden heeft tienduizenden liters water op het terrein gespoten. En zoals het er nu naar uitziet, kunnen schaatsers vanaf morgenochtend op de baan terecht, meldt RTV Drenthe.

Slapen in een zelfgebouwde iglo: 'Het was heel behaaglijk'

Robin Kusters heeft samen met zijn gezin op straat in Arnhem-Zuid een iglo gebouwd waar zijn hele gezin in past. De iglo is bijna twee meter breed en ruim twee meter hoog. Hij en zijn kinderen sliepen er afgelopen nacht in. "Het was heel behaaglijk, helemaal niet koud", zegt Kusters tegen Omroep Gelderland, hoewel zijn vrouw toch liever binnen in huis sliep.

Ook elders doken afgelopen week veel iglo's op. Door de stevige wind tijdens het sneeuwen, is de sneeuw uiterst geschikt om compacte blokken mee te maken, legde NOS-weerman Peter Kuipers Munneke eerder deze week uit. "Door de wind zijn de zeshoekige sneeuwkristallen kapot gebroken, deze ijsscherven laten zich makkelijker stapelen dan volledige sneeuwvlokken. Daarom zien we nu ook meer iglo's dan bijvoorbeeld sneeuwpoppen."

Het gezin met z'n allen in de iglo

Dronebeelden van schaatsend Nederland

Dronebeelden: Nederland op de schaats

Schaken in een wak bij Wageningen

Guido Soeteman (28) ging vanochtend niet schaatsen maar schaken met zijn vriend Mark Kriebel in het ijskoude water bij de Grebbedijk in Wageningen. Navraag bij Guido (met zwarte muts op de foto's) leert dat hij en zijn vriendengroep al langer bezig zijn met zich blootstellen aan koude temperaturen.

"Ik doe dit soort dingen al sinds 2016." Het idee om te gaan schaken kwam van Guido's vader. "Hij zei voor de grap dat als we toch in het ijs gingen zitten, we net zo goed een potje schaak konden spelen. Dat hebben we toen maar gedaan."

 • Guido Soeteman
  Potje schaak in het ijs
 • Guido Soeteman
  Potje schaak in het ijs
 • Saskia Weijman van Hondenfotograferen.nl
 • Guido Soeteman

Guido heeft een bijzondere uitleg waarom hij de kou opzoekt. "Ik houd ervan om dingen te doen die zo oncomfortabel klinken dat ze gewoon weer comfortabel worden. In het uiterste puntje van ongemak zit juist weer behaging. Ik kan dan ook niet goed genieten van warmte als ik het niet eerst koud heb gehad. "

Het potje schaak in het ijs hoort bij een 'challenge' die ze zijn begonnen op 27 december. Voor dag nummer vijftig, op 15 februari, heeft Guido een bijzondere uitdaging in gedachten. Wim Hof, die bekendstaat als 'The Iceman' en verschillende kouderecords op zijn naam heeft, wordt uitgedaagd voor een potje schaak. Lukt het niet om Hof zover te krijgen, dan wil de inwoner van Wageningen wel een stukje taart eten in het ijs om het 50-daagse jubileum te vieren. "Dat mag ijstaart zijn maar een warme brownie mag ook."

Antonius Ziekenhuis Sneek zet extra personeel in

In het Antonius Ziekenhuis in Sneek dreigt het vandaag net zo druk te worden als gisteren, toen er vanwege schaatsongelukken zo'n vijftig mensen meer op de spoedeisende hulp terechtkwamen dan normaal. Van hen hadden 29 een gebroken pols. Veel van die breuken zijn zo complex dat er nog een operatie achteraan moet komen, laat het ziekenhuis weten. Het Antonius heeft extra personeel ingezet.

Friese huisartsenposten overbelast door schaatsongelukken

De Dokterswacht Friesland, waar inwoners van de provincie buiten kantoortijden terechtkunnen, is overbelast vanwege ijsongelukken, meldt Omrop Fryslân. Vooral gebroken polsen en heupen, snijwonden aan het voorhoofd en hersenschuddingen komen veel voor. De telefoonlijnen van de Dokterswacht zijn bijna niet meer te bereiken, zegt de regionale omroep.

Daarom adviseert het samenwerkingsverband van vijf Friese huisartsenposten mensen met schaatsgerelateerde verwondingen om - waar mogelijk - hun telefoontje uit te stellen. Als een lichaamsdeel nog te bewegen is, dan is de kans op een botbreuk klein en kan contact met de dokter wachten, redeneert de Dokterswacht. De organisatie raadt schaatsers ook aan om polsbeschermers en een helm te dragen.

Ook de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid komt met een advies; als je een ijsongeluk hebt gehad, bel dan eerst even voor een afspraak:

Politiehelikopter filmt reddingsactie Noorder IJpolder

De Amsterdamse politie en brandweer hebben gisteren een vrouw uit het water van de Noorder IJpolder gehaald die bezig was haar hond te redden. Het dier was door het ijs gezakt, maar toen de vrouw hem wilde redden zakte ze daar zelf ook doorheen. De hond kon zelf uit het water krabbelen, maar zijn baasje lukte dat niet. De vrouw was behoorlijk onderkoeld toen ze uiteindelijk uit het ijzige water werd gehaald. Zij en haar hond maken het gelukkig weer goed.

Een politiehelikopter filmde de reddingsactie, bekijk de beelden op het Instagramaccount van de politie Amsterdam.

Drukte in schaatsgebieden

Meerdere gemeenten roepen mensen via sociale media op om niet met de auto naar schaatsgebieden te komen. Onder meer in Groningen, Leeuwarden, Rotterdam, Zuidplas, Zoetermeer en Blaricum zijn wegen en parkeerplekken in de buurt van natuurijs volgestroomd.

Sommige wegen zijn daarom afgesloten, zoals de N518 richting Zuiderwoude en Marken. Bij Alphen aan den Rijn worden automobilisten vanaf de N231 teruggestuurd, omdat het druk is bij de Treinweg. Lokaal zijn op diverse plekken ook rotondes en parkeerplaatsen afgesloten.

IJspret in beeld

 • NOS Ooggetuige/Thijs Coppus
  Ook op het Rapenburg in Leiden wordt geschaatst
 • NOS Ooggetuige/Pieter Duurken
  Schaatsers bij Elfstedenmonument de 'Tegeltjesbrug' tussen Gytsjerk en Miedum
 • NOS Ooggetuige/Pierre
  Anton Pieck-taferelen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, schrijft Pierre bij deze foto
 • NOS Ooggetuige/Willie de Vries
  Na twaalf jaar weer schaatsen op het Hilgelo in Winterswijk, zegt Willie de Vries
 • NOS Ooggetuige/Ewoud
  De Grote Rietplas in Emmen

'Met dit weer kun je wel een beetje snert gebruiken'

Marieke Kuen en haar man Wouter verzorgen al meer dan twintig jaar de koek en zopie bij de kerk in Broek in Waterland. Ze staan vooral bekend om hun erwtensoep, waarvan ze vandaag ruim 150 liter klaar hebben staan bij de ijsclub in het Noord-Hollandse dorp.

'Met dit weer kun je wel een beetje snert gebruiken'

Op de Amsterdamse grachten is het ijs niet altijd betrouwbaar

Koude Valentijnsdag domper voor bloemist

Normaal gesproken is Valentijnsdag voor bloemisten een van de drukste dagen van het jaar. Maar op dit moment is niets normaal. En dat heeft niet alleen met corona te maken: ook het koude winterweer gooit roet in het eten.

René Frieling staat gewoonlijk elke zaterdag met zijn bloemen op de markt in Arnhem. Maar vandaag, de dag voor Valentijnsdag, is het daar gewoon te koud voor, zegt hij bij Omroep Gelderland. "Het is overdag soms -5. Dan gaat het niet goed met de bloemetjes. Dan bevriezen ze allemaal."

Frieling heeft ook nog een eigen zaak in Duiven. Ook daar schiet het niet op. Vanwege de coronaregels mogen bloemisten geen klanten binnen ontvangen. Rode rozen en andere liefdesboeketten mogen wel buiten worden uitgestald. Maar door de kou kan dat niet.

De bloemist is niet de enige die klemzit. Bij de bloemenveiling in Ede schatten ze een kwart minder aanvoer aan rozen te hebben gehad ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

'Kinderdijk is vol'

De burgemeester van de gemeente Molenlanden, waar Kinderdijk onder valt, blijft mensen oproepen om daar niet te komen schaatsen. De gemeente wil voorkomen dat het verkeer vastloopt, zegt verslaggever Onno Beukers in het NOS Radio 1 Journaal. "Op weg hiernaartoe zag ik al dat verkeersregelaars mensen niet meer toelaten."

Er zijn heel veel mensen op het ijs bij Kinderdijk, ziet Beukers, maar er is ook ruimte. "Mensen kunnen afstand houden."

Kruiend ijs en ijssculpturen langs het IJsselmeer

Harde wind, kou en ijs leiden bij het IJsselmeer tot mooie plaatjes. Zo is bij de Afsluitdijk sprake van kruiend ijs, dat ontstaat als de wind vat krijgt op grote ijsplaten, die daardoor verschuiven. Ook zijn in dat gebied, net als gisteren, ijssculpturen te zien.

 • NOS Ooggetuige/Wouter van Bernebeek
  IJssculpturen bij het Noord-Hollandse Den Oever
 • NOS Ooggetuige/Wouter van Bernebeek
  Kruiend ijs in de buurt van Kornwerderzand in Friesland

Schaatspret, ook waar het eigenlijk niet mag

Ondanks waarschuwingen van politie en Rijkswaterstaat gisteren dat het levensgevaarlijk is om te schaatsen op de uiterwaarden bij Hattem, gaan daar vandaag toch veel mensen het ijs op.

Volop schaatsen, maar eigenlijk mag het niet

Dun ijs op Amsterdamse grachten

Pas op met schaatsen op de Amsterdamse grachten, waarschuwt Weeronline. Het ijs op de grachten in de hoofdstad is "levensgevaarlijk dun", zegt de weerdienst. Volgens Weeronline was het ijs er gisteren hooguit een paar centimeter dik en was het water op sommige plekken helemaal niet bevroren. Na de vorst van dit weekend vriezen de grachten waarschijnlijk wel grotendeels dicht, maar mogelijk is het ijs ook dan nog te zwak om meerdere mensen te houden.

Toch waagde een handjevol schaatsers zich vanmorgen op de Prinsengracht:

Overleden man gevonden in Haagse voortuin, mogelijk doodgevroren

In de Beverweerdstraat in de Haagse wijk Moerwijk is vanmorgen een overleden man gevonden. De politie heeft een deel van de straat afgezet met linten en doet nog onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Volgens een lokale journalist is het slachtoffer doodgevroren nadat hij was gevallen, mogelijk was hij dronken. De man zou een avondje hebben gedronken bij zijn buurman.

Te druk in gebied rond Loosdrechtseplassen

De gemeente Stichtse Vecht roept mensen opnieuw op om vooral dicht bij huis te schaatsen. Het gebied rond de Loosdrechtseplassen, de Molenpolder en de Maarsseveense Plassen is al sinds donderdagochtend afgesloten voor auto's. Toch is het er nu te druk, zegt de gemeente. Ook de wegen rond het nabijgelegen natuurgebied Botshol, tussen Abcoude en Vinkeveen, zijn dit weekend niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.

Schaatsers wagen zich toch op het ijs van de Hofvijver

Hoewel er rond de Hofvijver in Den Haag hekken geplaatst zijn om het publiek te weren, zijn er toch schaatsers die het ijs op gaan.

IJspret in beeld

 • NOS Ooggetuige/Jan Grinwis
  IJspret in natuurgebied Volgerland bij Ouddorp
 • NOS Ooggetuige/Joost Paijmans
  Schaatsers op De Poel in Amstelveen
 • NOS Ooggetuige/Krijn Haasnoot
  Ook op de Kaag bij Rijpwetering wordt geschaatst
 • NOS Ooggetuige/Olga Ellerman
  Schaatsen op de ondergelopen uiterwaarden bij Culemborg
 • NOS Ooggetuige/Anne de Hollander
  Schaatsers bij De Hoflee in het Zuid-Hollandse Warmond
 • NOS Ooggetuige/Sebastiaan Terlouw
  Deze schaatser in de gemeente Molenlanden, bij Kinderdijk, was er al vroeg bij

Amerongse Bovenpolder afgesloten voor publiek om runderen te ontzien

Het natuurgebied de Amerongse Bovenpolder is afgesloten voor schaatspubliek, meldt de landschapstichting het Utrechts Landschap. Dit keer niet wegens drukte, maar om een groep Gallowayrunderen die in het gebied leeft. De runderen zijn donderdag in het water gaan staan en er sindsdien niet meer uitgekomen. Medewerkers van Utrechts Landschap hebben samen met de brandweer geprobeerd de dieren veilig het land op te krijgen, maar dat is vooralsnog nog niet gelukt.

Om de dieren rust te gunnen en niet onnodig te storen is daarom besloten het hele gebied dit weekend af te sluiten. Een teleurstellende boodschap, begrijpt de stichting, maar het belang van de dieren staat voorop.

Toegangswegen afgesloten in regio Rotterdam-Rijnmond

In de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zijn de toegangswegen afgesloten naar het duingebied bij de vuurtoren in Ouddorp, de Kralingse Plas, de Bergse Plassen en de Rotte. De schaatsgebieden zelf zijn nog wel open, meldt Rijnmond.

Schaatsers op het Hoornsemeer

Ook op het Hoornsemeer in Groningen waagden zich vanmorgen al veel schaatsers op het ijs. Deze foto is om 08.50 uur gemaakt door Anika Marinus.

Heb jij ook een mooie winterfoto? Stuur hem in via NOS Ooggetuige.

Op de Loosdrechtse Plassen wordt al volop geschaatst

Op de wegen rond de Loosdrechtse Plassen wordt het langzaamaan druk. Volgens de ANWB is dat vooral te merken op de N403.

Op lokale webcams is te zien dat tientallen mensen al aan het schaatsen zijn in het uitgestrekte gebied.

Gemeentes en veiligheidsregio's waarschuwen voor drukte

Veel veiligheidsregio's en gemeentes komen met waarschuwingen voor mensen die willen gaan schaatsen. Zo heeft de regio Zuid-Holland Zuid een gifje waarin tips zijn opgenomen en de regels nog eens worden uitgelegd. Een beknopte waarschuwing op rijm blijkt ook populair. De gemeente Molenlanden tweet: "Wees wijs, ga goed voorbereid op het ijs" en de veiligheidsregio Brabant-Noord komt met een extra carnavalswaarschuwing: "Vier carnaval klein, thuis en online".

'Genieten op de Rottemeren'

Via sociale media worden mooie foto's en video's gedeeld van schaatspret, zoals hier bij de Rottemeren in Rotterdam.

Hekken rond Hofvijver

Om de Hofvijver in Den Haag zijn hekken geplaatst, zodat mensen er niet het ijs op kunnen gaan. Gisteren moesten meerdere schaatsers van het veelal dunne ijs worden gered door hulpdiensten. Vooral aan de randen van de Hofvijver begon het ijs te smelten, waardoor schaatsers de kant niet meer konden bereiken. De brandweer stuurde iedereen naar het eilandje in het midden van het water.

Parkeerplaatsen Kinderdijk al vol

De parkeerplaatsen in Kinderdijk waren om 07.30 uur al vol, meldt Rijnmond. Volgens de regionale omroep zet de gemeente Molenlanden preventief veertig verkeersregelaars in en staan er al hekken klaar om eventueel gebieden af te sluiten. "De kernboodschap is: iedereen kan helpen door op de fiets te komen", citeert Rijnmond de lokale autoriteiten. "Houd afstand, geniet van het weer, maar schaats dicht bij huis en niet met te veel mensen. De covid-regels gelden nog steeds."

De gemeente Molenlanden riep mensen gisteren al op om niet naar Kinderdijk te komen vanwege verwachte drukte.

Welkom

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het schaatsnieuws in Nederland. Het weerblog van gisteren kun je hier teruglezen.