liveblog
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw kans op gladheid • ProRail: ook komende dagen nog overlast op spoor

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit blog over het winterweer. In onderstaand bericht lees je meer over de verwachtingen van woensdag 10 januari.

Reddingsbrigade: schaats niet te snel op bevroren open water

Reddingsbrigade Nederland raadt af om al meteen te gaan schaatsen op bevroren open water. Volgens de organisatie is het beter eerst te schaatsen op een lokale natuurijsbaan, een ondergespoten stuk weiland of een ondiepe sloot.

Volgens de Reddingsbrigade vindt er op veel locaties geen deskundige controle plaats op de kwaliteit van het ijs en ontbreken waarschuwingen voor zwakke plekken en wakken omdat toertochten vanwege het coronavirus niet door mogen gaan. "Hierdoor neemt het risico toe om in het ijskoude water te belanden", aldus de Reddingsbrigade.

Weerman Peter: Ik kreeg nog nooit zo veel weerfoto's

"Ik heb de afgelopen acht jaar als weerman op een dag nog nooit zo veel weerfoto's gekregen." NOS-meteoroloog Peter Kuipers Munneke schat dat hij tussen de duizend en vijftienhonderd foto's van winterse taferelen langs zag komen. In het artikel hieronder zie je een selectie.

Treindienst Beverwijk-Alkmaar hersteld

De storing tussen Beverwijk en Alkmaar is voorbij. De treinen rijden weer normaal rond 23.15 uur

Faunabeheer wil voorlopig jachtstop

De Faunabescherming vraagt minister Schouten van Landbouw en alle provinciebesturen om de jacht op wilde dieren voorlopig stop te zetten. De dieren hebben het vanwege het winterweer al moeite genoeg om voedsel te vinden en de jacht stoort hen daarin.

Het gaat om het stopzetten van het zogenoemde 'beheer', de jacht op diersoorten die niet op de wildlijst staan en waar ook buiten het jachtseizoen op gejaagd mag worden. Faunabescherming wil dat die jacht tot begin april wordt stopgezet.

Belgische reuzenpandatweeling maakt kennis met sneeuw

De reuzenpandatweeling Bao Di & Bao Me in het Belgische dierenpark Pairi Daiza, 40 kilometer ten zuidwesten van Brussel, speelde vandaag voor het eerst buiten in de sneeuw.

Hanzelijn rijdt nog steeds niet

Het sneeuwvrij maken van de Hanzelijn tussen Lelystad Centrum en Zwolle duurt nog voort. Eerder was gemeld dat de verstoring tot 21.30 uur zou duren, inmiddels wordt gerekend op 01.30 uur vannacht. Ook op het traject Amsterdam Centraal en Lelystad Centrum rijden nog geen treinen.

Verder rijden tussen Utrecht Centraal en Hilversum en tussen Alkmaar en Beverwijk geen treinen door de weersomstandigheden.

'Schaats niet in de uiterwaarden'

De Unie van Waterschappen raadt schaatsen in de uiterwaarden van rivieren af. Doordat de waterstanden in het rivierengebied nog zullen dalen, is het ijs vooral in de uiterwaarden niet betrouwbaar, want dat beweegt mee met het waterpeil in de rivier. Daardoor kan het ijs bij de kanten afbreken en dat leidt tot gevaarlijke situaties. Ook verzilting in het westen van het land kan voor onbetrouwbaar ijs zorgen.

Waar het kan, proberen de waterschappen mee te werken bij het bevorderen van ijspret. Het verschilt per regio of het veilig genoeg is om ijsgroei te bevorderen. Zo hebben de noordelijke waterschappen hun ijsdraaiboek al in werking gesteld zodat het ijs optimaal kan aangroeien. De meeste gemalen staan uit en de sluizen zijn gesloten, zodat er zo min mogelijk stroming is.

Problemen met Rotterdamse trams en metro

De Rotterdamse metro heeft te kampen met uitval door het weer. Er rijden geen metro's meer naar Rotterdam-Nesselande en ook de Hoekse Lijn vervalt. Daarnaast is ook het tramverkeer flink uitgedund. Alleen lijn 2 rijdt nog het volledige traject. Andere routes zijn aangepast of uitgevallen.

Alle tijdslots vol bij ijsbaan in Oosterbeek

Honderden mensen kwamen vandaag schaatsen bij de Oosterbeekse IJsvereniging. Ze zijn de gelukkigen die een tijdslot hebben weten te reserveren. Kort na het openen van het reserveringssysteem, was alles volgeboekt.

Alle tijdslots vol bij ijsbaan in Oosterbeek

ProRail: ook de komende dagen nog overlast op het spoor

Vandaag maakte de sneeuw plaats voor zon, maar de strenge vorst houdt aan. Reizigers moeten daarom ook de komende dagen nog rekening houden met overlast op het spoor, schrijft ProRail in zijn liveblog.

Vrieskou en vocht zorgen voor ijsafzetting aan de bovenleidingen, waardoor de stroomafnemer van de trein moeilijker contact kan maken met de bovenleiding en de trein kan stilvallen. Vannacht rijden er schraaptreinen over het spoor om de bovenleidingen zoveel mogelijk ijsvrij te houden.

Ook het goederenvervoer heeft last van de winterse omstandigheden. Bij hoge uitzondering werd vandaag een historische dieseltrein ingezet om de Betuweroute sneeuwvrij te maken, zodat het goederenvervoer vanuit de Rotterdamse haven weer op gang kan komen.

Verder wordt er nog hard gewerkt aan het sneeuwvrij maken van de Hanzelijn en andere sporen waar de sneeuw nog problemen veroorzaakt. "Nu de sneeuwval gestopt is en er niet alleen maar sneeuw bijkomt, gaat dat makkelijker, maar er is nog veel werk te doen", aldus ProRail.

KNMI geeft code geel uit ; opnieuw kans op gladheid

Ook vanavond en vannacht is er weer kans op gladheid. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land. Er is aanhoudend kans op gladheid door sneeuw(resten) en mogelijk ook door bevriezing van smeltwater en natte weggedeelten.

Pas op voor vallende sneeuw en ijspegels

Bij het Philips Stadion in Eindhoven is een auto flink beschadigd geraakt toen sneeuw vanaf het dak naar beneden viel. Het pak sneeuw viel op de voorruit en veroorzaakte flinke barsten. Niemand raakte gewond. Vanwege het gevaar van meer vallende sneeuwbrokken is de omgeving van het stadion met linten afgezet, meldt Omroep Brabant.

Veiligheidsregio Utrecht twitterde vandaag ook al een waarschuwing voor vallende sneeuw en ijspegels door de warme zon.

Na 16 jaar weer ijswadlopen

De laatste keer dat het kon was in 2005, nu zijn de weersomstandigheden vergelijkbaar, dus dat biedt een uitgelezen kans voor ijswadlopers.

"Als je hier in de zomer loopt dan zak je toch echt wel, zeker in het beginstuk, tot je knieën weg", zegt gids Linda de Hoop tegen RTV Noord. "Maar nu is het Wad hard en kun je er overheen lopen zonder weg te zakken."

Geen treinen Lelystad-Amsterdam en Lelystad-Zwolle

Vanwege de weersomstandigheden rijden er tot zeker 20.00 uur geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Lelystad Centrum en tussen Lelystad Centrum en Zwolle.

Ook tussen Amsterdam Centraal, Uitgeest en Alkmaar en tussen Haarlem, Uitgeest en Alkmaar rijden geen treinen. Deze storing duurt tot 21.30 uur.

'IJsvorming gaat snel, maar kwaliteit is grillig'

De vorming van het ijs gaat nu heel snel. Wel is de kwaliteit van het ijs heel wisselend. De laatste details over het natuurijs in Nederland vind je in het schaatsjournaal van Weerplaza.

Schouten kan niet wachten op natuurijs: 'Zondag na de WK gaat de knop om'

Als het woord natuurijs valt, beginnen de ogen van Irene Schouten te twinkelen. Maar eerst moet de focus toch echt op de WK afstanden in Heerenveen, waar ze komend weekeinde kans op eremetaal heeft op vier onderdelen.

Schouten kan niet wachten op natuurijs: 'Zondag na de WK gaat de knop om'

File bij de Botlekbrug vanwege vastgevroren onderdeel

De Botlekbrug in de A15 is in beide richtingen dicht vanwege een storing. Een onderdeel van de brug zou zijn vastgevroren.

Conducteur in drukke trein: ‘Ik wil ook nog genieten van mijn kleinkinderen’

Niet alleen reizigers, maar ook conducteurs klagen over volle treinen. Vakbond FNV heeft "enkele signalen gekregen" van treinpersoneel dat vanwege het coronavirus bezorgd is over de drukte in treinen. Reizigers kunnen te weinig afstand houden van elkaar en ook van de conducteurs.

In een trein tussen Amersfoort en Amsterdam werd het een conducteur vanmiddag bijna te veel. Bij iedere halte riep hij om dat reizigers voor zijn veiligheid uit zijn en elkaars buurt moesten blijven. "Negentig procent vol, ik wil ook nog genieten van mijn kleinkinderen", zei hij door de telefoon, waarschijnlijk tegen zijn leidinggevende. Hij wilde de trein voortijdig laten stoppen met rijden, maar dat is niet gebeurd.

De trein in kwestie was voller dan de afgelopen tijd, maar niet overvol, zegt een woordvoerder van de NS. "De treinen zijn voller dan de afgelopen maanden, omdat er minder rijden" vanwege het weer. Ook de NS kreeg meerdere meldingen van conducteurs over drukte, maar gaat ervan uit dat er geen grote zorgen zijn. "Anders had ik dat wel meegekregen", aldus de woordvoerder.

Winterzwemmers uit het water gehaald in Rotterdam

Op het Noordereiland in Rotterdam haalde de politie winterzwemmers uit het water, meldt RTV Rijnmond.

Sneeuwval drama voor tuinders in Drenthe

In Drenthe zijn enkele kassen ingestort door de zware sneeuwval. De schade loopt in de miljoenen. In Erica stortten twee kassen van bromeliakweker Meeuwisse in. "De sneeuw hoopte zich op bepaalde plekken op, waardoor de boel verzakte. Hierdoor ontstond een domino-effect naar de rest", zegt directeur Jan Meertens tegen RTV Drenthe. Hij schat dat de schade aan kassen en planten op kan lopen tot 4 miljoen euro.

Ook bij komkommerkwekerij Drenthe Growers in Erica ging het mis. Een kas stortte onder het gewicht van de sneeuw helemaal in, andere delen zijn verzakt. Ook andere tuinbouwers in Drenthe hebben schade gemeld, voornamelijk ruitschade.

Belgische zoutstrooier gaat viraal

Deze Belgische stadswerker in Brussel kreeg van de gemeente geen strooiwagen. Daarom bedacht hij een andere manier om toch zout te kunnen strooien. Je kunt je afvragen of het zinvol is, maar het filmpje ging in ieder geval viraal.

NS rijdt ook morgen met aangepaste dienstregeling

Vanwege het aanhoudende winterweer rijdt de NS ook morgen met een aangepaste dienstregeling; er worden voornamelijk sprinters ingezet en op enkele trajecten gaan weer intercity's rijden, maakt de vervoerder bekend.

Vanwege het winterweer zijn de opstelterreinen en onderhoudsbedrijven nog moeilijk bereikbaar. En voor vannacht wordt er weer strenge vorst verwacht. "We moeten altijd kijken wat dat met het spoor en de bovenleidingen doet", zegt een NS-woordvoerder. Vanaf morgen gaat er naast de sprinters weer een aantal intercity's rijden. De NS raadt reizigers aan om vlak voor vertrek de reisplanner te checken.

Brandweer redt man uit water in Onlanden

Dat het ijs nog niet overal veilig is, blijkt ook in het Groningse natuurgebied de Onlanden; een man zakte vanmiddag door het ijs en moest door de brandweer uit het water worden gehaald. De brandweer kon de man eerst niet bereiken, maar werd uiteindelijk met een opblaasbare brandcard uit het water gered, zo schrijft RTV Noord.

Politie Groningen West

Hond gered uit ijskoud water in Zwolle

In het Zwolse Wezelandenpark heeft de brandweer vanmiddag een hond uit een wak gered. Een brandweerman ging met een soort bodyboard het water in en heeft de hond vervolgens met behulp van touwen op het droge gebracht. Het dier is door de dierenambulance meegenomen.

Brandweer helpt de ijsbaan in Akkrum klaar te maken

Een ijsvereniging in Akkrum krijgt hulp van de brandweer om het ijs klaar te maken voor schaatsers. De brandweer spuit een laag water over de baan; als dat bevriest, ontstaat er een gladde ijsbaan, zo is de bedoeling.

Kappers Media

Deel lading binnenvaartschepen nu over de weg wegens ijs en hoogwater

Een deel van het transport van binnenvaartschippers wordt vanwege de weeromstandigheden via de weg vervoerd; hoogwater, sneeuw en ijs zitten de binnenvaart momenteel flink dwars. De combinatie van alle factoren zorgt voor een unieke situatie, zegt directeur Femke Brenninkmeyer van de Nederlandse Particuliere Rijnvaart Centrale. "Wij bestaan dit jaar 85 jaar en hebben al die tijd al te maken met waterstanden en allerlei weersomstandigheden. Maar deze week lijkt alles samen te komen."

Rijkswaterstaat heeft op sommige plekken ijsbrekers ingezet om de vaarwegen beschikbaar te maken.

Verenigingen druk in de weer met natuurijsbanen

Leden van IJsvereniging WVF in Zwolle hopen donderdag het ijs op te gaan. Nu er geen sneeuw meer uit de lucht valt, wordt de baan zo snel mogelijk met behulp van pompinstallaties en trekkers klaargemaakt:

Verenigingen druk in de weer met natuurijsbanen