NOS SchaatsenAangepast

Kramer wil NK marathon op natuurijs rijden: 'Kans waar we al jaren op wachten'

Kramer pleit voor NK marathon op natuurijs: 'Moeten kans grijpen'

Sven Kramer heeft bij schaatsbond KNSB een wildcard aangevraagd om deel te kunnen nemen aan de Nederlandse kampioenschappen marathon op natuurijs, wanneer die komende week verreden worden.

Naast de 34-jarige rijder van Jumbo-Visma, die donderdag bij de WK afstanden in Heerenveen de vijf kilometer rijdt, heeft ook Koen Verweij zich inmiddels gemeld bij Willem Hut, de competitieleider marathon van de KNSB, om aan de start te mogen verschijnen.

"De reglementen voorzien erin om een team te laten starten van langebaanschaatsers die niet in het bezit zijn van een marathonlicentie", aldus Hut. "De aanvragen om op een NK te mogen starten, stromen momenteel binnen. Mijn e-mailbox zit bomvol met dergelijke verzoeken."

Kramer kijkt uit naar natuurijs

Kramer, die momenteel in Thialf in de bubbel zit van de langebaanschaatsers voor de WK afstanden die donderdag beginnen, kijkt uit naar een eventuele strijd op natuurijs. "Niks is beter voor de schaatssport dan natuurijs, wat zou er mooier zijn dan een NK."

Ook bij Irene Schouten beginnen de ogen te twinkelen als het over natuurijs en een mogelijk NK gaat. Zij rijdt vier onderdelen bij de WK afstanden komend weekeinde in Heerenveen.

Schouten kan niet wachten op natuurijs: 'Zondag na de WK gaat de knop om'

Kramer, die nog nooit een marathon op natuurijs heeft gereden, ziet met de recente ervaring van de bubbel in Thialf weinig bezwaren voor een NK. "Maar het is niet aan mij, ik ben al blij met de reuring. Iedereen is zich ervan bewust dat we deze kans, waar we al jaren op wachten, moeten proberen aan te grijpen en kijken naar wat mogelijk is. Dat wordt nu gedaan."

Kabinet denkt na over schaatsbubbel

Maandag maakte premier Mark Rutte bekend dat het kabinet nadenkt over een bubbel voor marathonschaatsers zodat er toch wedstrijden op natuurijs kunnen worden gehouden. Derhalve zou er ruimte zijn voor het verrijden van een Nederlands kampioenschap op natuurijs. Er is daarover overleg met de KNSB en de Veiligheidsregio's.

Rutte kwam daarmee terug op zijn uitspraak van vrijdag, toen hij na afloop van de ministerraad volhield dat er deze winter geen wedstrijden voor de mannen en vrouwen van de lange adem op de kalender komen.

Dit moet er gebeuren wil het NK op natuurijs er echt komen

Inmiddels heeft de KNSB ook vanuit het buitenland aanvragen voor startbewijzen binnen. "Schaatsers van buiten Nederland kunnen alleen van start gaan wanneer we het predicaat 'Open NK' op deze wedstrijd plakken", verduidelijkt Hut. "Of dat het geval gaat zijn, is één van de vele vraagstukken waar we ons de komende dagen over buigen."

Bubbel van 250 personen

De zeventig mannen en tachtig vrouwen die tezamen de topdivisie van het marathonschaatsen vormen, zijn verzekerd van een startbewijs. Inclusief ploegleiders en verzorgers zal de te creëren bubbel bestaan uit zo'n 250 personen.

Schaatsers die uitkomen in de zogeheten beloftendivisie zijn om logistieke redenen uitgesloten van deelname, aldus Hut. "Schaatsen in een veilige omgeving staat voor ons boven alles met stip op de eerste plaats. We zijn daarom gedwongen het aantal deelnemers te beperken."

Technisch directeur Remy de Wit van de KNSB gaf maandag tekst en uitleg over een eventueel NK marathonschaatsen op natuurijs:

KNSB: 'Thialf als veiligheidsmodel voor een NK marathonschaatsen op natuurijs'

Inmiddels hebben zich een kleine twintig ijsclubs bij de KNSB gemeld om de organisatie van de nationale titelstrijd in handen te mogen nemen. Daartoe hebben de verenigingen draaiboeken overhandigd.

Overijssel streepje voor in strijd om organisatie

De schaatsbond heeft eerder al een overeenkomst getekend met de provincie Overijssel. Daarin staat dat Overijssel een streepje voor heeft waar het de organisatie van een NK betreft.

"Dat betekent echter niet dat andere provincies bij voorbaat buitenspel staan", benadrukt Hut. "De kwaliteit van de ijsvloer en de mogelijkheden om het evenement zo coronaproof mogelijk te organiseren staan met stip op de eerste plaats. Een andere voorwaarde is dat er een ronde van tussen de vier en tien kilometer kan worden uitgezet. De bevoorrechte positie van Overijssel geldt alleen wanneer er keuze is uit twee gelijkwaardige locaties in deze en een andere provincie. In dat geval staat onze keuze vast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl