NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Biden en Harris meteen aan het werk

 • Welkom in het liveblog rond de inauguratie van Joe Biden.
 • Joe Biden riep het land in zijn eerste rede op tot eenheid.
 • Donald Trump vertrok eerder vandaag per helikopter bij het Witte Huis.
Liveblog gesloten
 • Biden ondertekent eerste decreten

  Direct na aankomst in het Witte Huis heeft Joe Biden zeventien decreten ondertekend met eerste besluiten van de nieuwe president. Ze lagen op hem te wachten in het Oval Office toen hij aankwam.

  Het eerste stuk was een mondkapjesplicht voor bezoekers van federale gebouwen. Biden roept burgers ook op afstand te houden.

  Daarna volgde de herintreding van de VS tot het Klimaatakkoord van Parijs.

  President Biden ondertekent zijn eerste decreten Reuters
 • Biden: Trump grootmoedig in brief

  President Trump was volgens Biden bijzonder grootmoedig in de brief die hij voor de nieuwe president heeft achtergelaten. Traditioneel laat de uitgaande president een brief met tips, bemoedigingen of wijze raad achter voor zijn opvolger. Details over wat er in de brief voor Biden stond, zijn nog niet bekendgemaakt. "Omdat het privé was zal ik er niet over praten tot ik er met hem over heb gesproken."

 • Trump houdt nucleair football

  Donald Trump heeft de nuclear football, de militaire codes waarmee de Amerikaanse president kernwapens kan lanceren, woensdagochtend meegenomen naar Florida. Normaal overhandigt de uitgaande president het koffertje met de codes aan de nieuwe president op de ochtend van de inauguratie, vlak voor de ceremonie begint. Maar Trump besloot de ceremonie niet bij te wonen en nam daarom het koffertje mee naar zijn verblijf in Mar-a-Lago, Florida.

  Op het moment dat Biden de eed aflegde, werden de nucleaire codes van Trump gedeactiveerd. Biden kreeg na de ceremonie een nieuw koffertje overhandigd. Het is voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis dat er voor de overdracht bij de inauguratie twee nuclear footballs nodig waren. Er bestaan overigens altijd minstens drie van die koffers: een voor de president, een voor de vice-president en een die apart is gezet voor de designated survivor bij grote evenementen als inauguraties en de State of the Union.

 • Biden in de Oval Office

  CNN meldt dat president voor het eerst de Oval Office binnen is gegaan, het centrum van zijn macht. Verwacht wordt dat hij hier zo'n zeventien presidentiële besluiten zal tekenen, over klimaatverandering, immigratie en de bestrijding van corona.

 • Harris lachend aan het werk

  Kamala Harris is meteen aan het werk gegaan, nota bene op haar oude werkplek, de Senaat. De Amerikaanse vicepresident is tevens de voorzitter van het Amerikaanse hogerhuis en in die hoedanigheid mocht ze eed afnemen bij drie nieuwe senatoren: de twee nieuwe Democratische vertegenwoordigers van Georgia, en haar eigen opvolger, Alejandro Padilla, de nieuwe senator van Californië. "Dat voelde gek", lachte ze toen ze de opvolger voor haar zetel introduceerde.

  Nu alle zetels in de Senaat weer bezet zijn, hebben de Democraten officieel de meerderheid in beide kamers van het Congres. In het Huis hadden ze die al, in het Congres zal de stem van Harris doorslaggevend zijn door de 50-50 verdeling.

 • Overzicht van de dag

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van inauguratie tot het Witte Huis: zo zag de dag van Biden en Harris eruit
 • Ook Harris aangekomen bij Witte Huis

  Een kwartier na Biden is ook vicepresident Harris aangekomen in de buurt van het Witte Huis. Zij legde eveneens het laatste eindje lopend af met familie. Na een wandeling van enkele minuten ging zij het Eisenhower Executive Office Building naast het Witte Huis binnen, de plek waar de Amerikaanse vicepresident haar kantoor heeft.

 • Virtuele parade

  Omdat reizen in de tijden van corona niet aan te raden is, is de traditionele inaugurele parade dit keer virtueel. Fanfares en andere groepen doen dit keer meer vanuit hun eigen woonplaats, in alle vijftig staten. Hier is de hele parade te volgen.

  Uitzondering op de virtuele parade zijn de fanfares van de universiteiten waar Biden en vicepresident Harris naartoe gingen: zij zijn wel naar Washington gekomen.

 • Biden aangekomen bij het Witte Huis

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  President Biden komt aan bij het Witte Huis

  President Biden is aangekomen bij het Witte Huis na een korte tocht in de presidentiële limousine door de straten van de hoofdstad. Langs de kant van de weg stonden enkele tientallen mensen, veel minder dan de grote drommen die normaal afkomen op de traditionele rondrit. Biden reed in The Beast, het versterkte vervoersmiddel van de president, met nummerplaat 46, omdat hij de 46ste president van de VS is. Hij werd voorafgegaan door een militaire parade en fanfares.

  Kort voor Biden bij het Witte Huis aankwam hield de colonne enige tijd stil. Vraag was of Biden toch nog een korte wandeling richting zijn ambtswoning zou maken. Het is gebruikelijk dat de nieuwe president zijn aanhangers toezwaait, maar vanwege corona en de onrust van enkele weken geleden werd dat als een risico gezien. Pas toen de president voor het Witte Huis aangekomen was stapten Biden en zijn vrouw uit om het laatste stuk lopend af te leggen, samen met familieleden. Hij week enkele keren kort van de route af om omstanders te begroeten, als ook de burgemeester van Washington.

  Kort voor 22.00 uur Nederlandse tijd betrad Biden, terwijl Hail to the Chief en God Bless America werden gespeeld, voor het eerst als president het Witte Huis.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Speciale parade voor president Biden
 • Wereldleiders feliciteren Biden

  "Ik ben blij met een nieuw hoofdstuk in de Duits-Amerikaanse vriendschap en samenwerking", reageert bondskanselier Merkel op de komst van Biden. De Franse president Macron feliciteerde hem ook en heette de VS welkom terug in het Klimaatakkoord van Parijs. "We zullen sterker de problemen van deze tijd het hoofd bieden."

  "De VS is terug. En Europa is er klaar voor", zei voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen. De Britse premier Johnson zei in het parlement ernaar uit te kijken samen te werken met de nieuwe president. De Britse queen heeft een persoonlijke boodschap gestuurd naar de nieuwe president, die verder niet openbaar gemaakt wordt. Biden is de veertiende president die ze als koninigin meemaakt (Truman was de eerste).

  Premier Netanyahu verwees naar zijn "warme, persoonlijke vriendschap van decennia" met de nieuwe president. Hij zei te willen werken aan vrede in het Midden-Oosten en gezamenlijke problemen het hoofd te willen bieden, "voornamelijk de dreiging door Iran".

  Iran neemt graag afscheid van het "diplomatiek vandalisme" van de regering-Trump. Een woordvoerder zei verder de daden van de nieuwe president af te zullen wachten. Ook de Palestijnse Autoriteit is niet rouwig over het vertrek van Trump. "Joe Biden moet het verkeerde beleid hervormen en de basis leggen voor vrede en stabiliteit in de regio."

 • 'Designated survivor' niet bekendgemaakt

  Het is onbekend wie de "designated survivor" was tijdens de inauguratie van Joe Biden. Bij grote politieke ceremonies waarbij de president, hoge overheidsvertegenwoordigers en parlementariërs aanwezig zijn, wijst de regering een persoon aan die op een geheime locatie onder zware bewaking wordt ondergebracht. Die "designated survivor", meestal een minister of senator, moet de presidentiële opvolging veilig stellen, mocht er iets catastrofaals gebeuren. Tijdens de plechtigheden krijgt hij de "nuclear football", het koffertje waarmee de president kernwapens kan lanceren. Bij een inauguratie is het gebruikelijk dat de uitgaande regering de "designated survivor" aanwijst. De Trump-regering weigerde echter bekend te maken wie ze hadden aangewezen.

 • Sanders wilde gewoon warm blijven

  Sanders tijdens de ceremonie AFP

  Terwijl de meeste gasten vandaag in driedelig pak verschenen bij de ceremonie, was Senator Bernie Sanders iets informeler gekleed, in winterjas en wanten. Het leidt tot hilariteit op Twitter.

  Sanders legde in de media uit dat hij als inwoner van de noordelijke staat Vermont weet hoe hij zich op kou moet kleden. "In Vermont kennen we de kou en hebben minder met mode. We willen warm blijven en dat heb ik vandaag ook gedaan."

  De wanten zijn een cadeautje van een aanhanger, die ze maakte van gerecyclede sweaters en plastic flessen.

 • Biden legt krans op erebegraafplaats

  Als eerste daad van zijn presidentschap heeft Joe Biden de militairen geëerd die bij conflicten gevallen zijn. Bij de Tombe van de Onbekende Soldaten op de begraafplaats Arlington legde hij met vicepresident Harris een krans, in aanwezigheid van zijn voorgangers Obama, Bush en Clinton met hun vrouwen. Biden sloeg een kruisteken toen hij het bloemstuk plaatste, daarna salueerde hij toen de Last Post werd geblazen.

  Hierna rijdt Biden teug naar de nabijgelegen hoofdstad Washington waar hij voor het eerst als president het Witte Huis zal betreden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  President Biden legt krans op begraafplaats Arlington
 • Ambassadeur Israël nu ook voor Westoever en Gaza

  Het officiële Twitteraccount van de Amerikaanse ambassade in Israël is onmiddellijk na het aantreden van Biden hernoemd tot de "ambassade voor Israël de Westoever en Gaza". De naamswijziging toont aan dat de regering-Biden meerr de dialoog zoekt met beide partijen in de regio, in tegenstelling tot Trump, die vooral toenadering tot Israël zocht.

 • Gedicht maakt indruk

  Een van de hoogtepunten van de ceremonie was het gedicht van de 22-jarige dichteres Amanda Gorman. Ze had het werk speciaal voor de inauguratie van Joe Biden en Kamala Harris geschreven. Twee weken geleden worstelde ze nog enorm met de tekst. Ze was uitgeput en vreesde dat ze het werk niet op tijd zou voltooien, zei ze in een interview met The New York Times.

  "Dit was ongetwijfeld een van de belangrijkste dingen die ik ooit zou doen in mijn carrière. Het was alsof ik een berg aan het beklimmen was en op het punt stond flauw te vallen." De bestorming van het Capitool op 6 januari was echter een keerpunt. Ze werkte de hele nacht door en tegen de ochtend had ze het gedicht, getiteld The hill we climb, klaar. Ze verwerkte de gebeurtenissen van 6 januari in het gedicht:

  We've seen a force that would shatter our nation rather than share it,
  Would destroy our country if it meant delaying democracy.
  And this effort very nearly succeeded.
  But while democracy can be periodically delayed,
  It can never be permanently defeated.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Amanda Gorman draagt gedicht voor tijdens inauguratie