NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Aanval op democratie' scherp veroordeeld in Congres • Twitter vergrendelt account Trump

 • Pro-Trumpbetogers drongen aan het begin van de avond het Amerikaanse parlementsgebouw binnen, het Capitool.
 • President Trump riep de demonstranten in een videoboodschap op om naar huis te gaan.
 • Tegen het einde van de avond werd het gebouw door ordetroepen schoongeveegd. Er geldt een avondklok.
 • Een vrouw die was neergeschoten in het Capitool is overleden.
 • Kijk hier naar live-beelden uit Washington, van CNN.
 • Ook Instagram even onbereikbaar voor Trump

  President Trump werd eerder door Twitter en Facebook geschorst, en nu volgt ook Instagram. De topman van Instagram liet dat op Twitter weten.

 • Senaat veegt bezwaren tegen uitslag Arizona van tafel

  Een poging van Trump-loyalisten om de uitslag van de presidentsverkiezingen in Arizona ongeldig te verklaren is mislukt. Met 93 tegen 6 werden de bezwaren van tafel geveegd. De groep die had aangekondigd verzet aan te tekenen was aanvankelijk veel groter, maar vanwege de bestorming van het Capitool slikten sommige Republikeinen hun bezwaren in. De staat Arizona ging naar Biden, die binnenkort president is.

 • CNN: gesprekken gaande om Trump uit ambt te zetten

  Volgens de nieuwszender is een aantal leden van de regering-Trump in overleg over de mogelijkheid president Trump uit zijn ambt te zetten. CNN heeft dat gehoord van een bron binnen de Republikeinse Partij. Ze zouden eraan denken om een beroep te doen op het 25e amendement van de grondwet, dat stelt dat de president vervangen kan worden als hij niet meer in staat is het ambt waardig te vervullen.

  Senatoren zouden ook op de hoogte zijn gebracht.

 • Nancy Pelosi: aanslag op onze democratie

  De Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi noemt de bestorming van het Capitool net als veel van haar collega's een aanval op de democratie. "We weten dat we moeilijke tijden beleven, maar deze aanval op onze democratie konden we ons nauwelijks voorstellen."

  Pelosi benadrukte dat de procedure om Bidens zege te bekrachtigen doorgaat. Op die manier laten we de wereld zien, dat we ons niet laten intimideren, sprak ze. "We zullen laten zien uit welk hout we gesneden zijn."

 • 'Pence moet ingrijpen en Trump uit ambt zetten'

  The Washington Post heeft een commentaar geplaatst waarin de krant vicepresident Pence oproept om stappen te zetten om president Trump uit zijn ambt te zetten. Volgens de krant is Trump een gevaar voor de democratie en kan hij geen seconde langer aanblijven. Als Trump weigert, zou het Congres zijn gewicht erachter moeten zetten.

  De krant schrijft dat Pence tot 20 januari de honneurs waar moet nemen, als Biden wordt geïnaugureerd.

 • Leider Democraten: indringers zijn terroristen

  "Deze gebeurtenissen zouden niet gebeurd zijn als Trump er niet was geweest", zegt Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat. "Dit is niet spontaan gebeurd. De president treft veel blaam. Hij heeft hen opgehitst met zijn woorden en zijn leugens."

  "Dit waren relschoppers en opstandelingen, knokploegen en misdadigers", zei Schumer, die de indringers ook terroristen noemde. Hij riep op om hen te vervolgen.

 • Republikeinse leider McConnell: we buigen niet voor wetteloosheid

  De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, noemt de demonstranten "losgeslagen". "Ze hebben geprobeerd om onze democratie te ontwrichten, maar het is hen niet gelukt. We buigen niet voor wetteloosheid of intimidatie."

  McConnell benadrukt, net als Pence, dat de uitslag van de presidentsverkiezingen vandaag zal worden bekrachtigd.

 • Congresleden terug in het Capitool

  De senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden zijn terug in het Capitool voor het bevestigen van de verkiezingsuitslag. Vicepresident Mike Pence houdt een toespraak, waarin hij het geweld van de demonstranten veroordeelt. "Geweld zal het nooit winnen."

  "Laten we weer aan het werk gaan", eindigt Pence, wat hem een instemmend applaus oplevert.

 • Obama: dit kan niet als een verrassing komen

  Voormalig president Obama noemt het geweld van afgelopen dag een "enorme schande" voor de natie. "We houden onszelf voor de gek als dit als een complete verrassing komt", staat in een verklaring. "Al twee maanden weigeren een politieke partij en gelijkgestemde media hun publiek de waarheid te vertellen over de verkiezingen."

  Republikeinse leiders hebben de keus, zegt Obama. "Ze gaan op deze manier door en blijven het vuur opstoken of ze kiezen voor de realiteit en beginnen met het doven van de vlammen."

 • CNN: Stafchef Melania Trump vertrekt

  De stafchef van First Lady Melania Trump heeft haar ontslag ingediend, meldt CNN op basis van een functionaris in het Witte Huis. Ze is voor zover bekend de eerste hoge functionaris in het Witte Huis die vertrekt in de nasleep van de gewelddadige protesten.

  Stafchef Stephanie Grisham werkte al voor de Trumps sinds 2015, toen hij nog volop campagne voerde voor zijn presidentschap. Ze was ook een jaar lang woordvoerder van het Witte Huis. In die tijd gaf ze geen enkele persconferentie.

 • Vicepresident Pence is terug in de Senaat

  Vicepresident Pence is weer terug in de Senaat voor het vaststellen van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Volgens zijn woordvoerder is Pence de afgelopen uren het Capitool niet uit geweest, en zat hij daar ook toen Trump-aanhangers waren binnengedrongen.

  De vicepresident had volgens zijn woordvoerder tijdens de bestorming regelmatig contact met onder meer de politie en politiek leiders over de situatie in en rond het Capitool. In het bericht staat niet dat Pence ook contact had met Trump zelf.

  Pence heeft bij het bevestigen van de verkiezingsuitslag in het Congres een ceremoniële taak. De vicepresident moet de uitslag van de staten voorlezen.

 • Beelden van ontruiming Capitool en inzet Nationale Garde

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie veegt Capitool schoon, National Garde arriveert
 • Twitter vergrendelt account Trump

  Twitter heeft het account van president Trump voor 12 uur vergrendeld. Volgens het socialemediaplatform heeft de president de richtlijnen overtreden.

  Het platform heeft een aantal tweets van hem onzichtbaar gemaakt. De president moet nu de berichten zelf weghalen. Als hij dat niet doet, blijft de vergrendeling van kracht.

  In een van de onzichtbaar gemaakt tweets stond de videoboodschap van de Amerikaanse president waarin hij demonstranten opriep om naar huis te gaan, maar ook herhaalde dat de verkiezingen frauduleus zijn verlopen. Die video werd eerder al door YouTube en Facebook weggehaald. In een ander bericht stond onder meer: "Dit gebeurt er als verkiezingen worden gestolen."

  Als Trump vaker in de fout gaat, riskeert hij een permanente vergrendeling van zijn account, laat Twitter weten.

 • Congres vanavond nog bijeen voor vaststellen verkiezingsuitslag

  Het Congres komt vanavond nog terug naar het Capitool om de verkiezing van Joe Biden officieel vast te stellen. Dat kan zodra het Capitool is vrijgegeven, zegt voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi in een verklaring. Ze laat weten dat ze dat heeft besloten na overleg met onder meer het ministerie van Defensie, het ministerie van Justitie en vicepresident Mike Pence.

  Het kan een latertje worden, zegt Pelosi tegen haar collega's, "maar we zullen ons doel bereiken". "Ik kijk ernaar uit om u later vanavond te zien, in deze tijd van groot verdriet", besluit ze haar verklaring.

  Volgens televisiezender MSNBC gaat de zitting van het Congres om 02.00 uur Nederlandse tijd weer verder.

 • Politie bevestigt dat vrouw is overleden

  De vrouw die eerder op de avond was neergeschoten in het Capitool is overleden, meldt de politie in Washington D.C. Over de toedracht is nog veel onduidelijk.

  De politiechef meldde eerder op een persconferentie dat "een burger" in het Capitool gewond was geraakt door een vuurwapen.