NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Iran begonnen met testen eigen vaccin • St Jansdal Harderwijk dicht voor nieuwe patiënten

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgenochtend is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Biden: in dit tempo gaat vaccinatie jaren duren

  Met de huidige productie van het vaccin duurt het volgens de aankomend president jaren voordat alle Amerikanen gevaccineerd zijn. Ook wil Biden dat Amerikanen mondmaskers gaan dragen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Biden: in dit tempo gaat vaccinatie jaren duren, bedrijven moeten sneller produceren
 • Lerares van school in Bergschenhoek overleden

  Een 38-jarige lerares van de Willibrordschool in Bergschenhoek, waar een uitbraak met de Britse variant van het coronavirus is geconstateerd, is vorige week plots overleden. Ze was positief getest op het coronavirus, maar de bestuursvoorzitter van de school zegt dat niet duidelijk is of de vrouw ook daadwerkelijk is overleden aan het virus. Ook is onbekend of zij de Britse variant onder de leden had.

  De uitbraak op de school wordt onderzocht door de GGD. Er zijn inmiddels zeker veertig mensen positief getest, van wie zeker vijf de Britse variant hebben.

 • Biden: uitrol vaccinaties ligt achter op schema

  Aankomend president Biden heeft zich kritisch uitgelaten over het vaccinatiebeleid van de huidige president Trump. Volgens Biden loopt het vaccineren achter op schema nu er zo'n 2 miljoen Amerikanen een prik hebben gekregen. Dat is minder dan de 20 miljoen waar Trump op hoopte voor het eind van dit jaar.

  "Met deze snelheid gaat het jaren duren in plaats van maanden om alle Amerikanen te vaccineren", zei Biden. Hij hoopt zo snel mogelijk het tempo met het vaccineren op te voeren naar 1 miljoen prikken per dag. "Maar ook dan duurt het nog maanden voor de meeste Amerikanen zijn ingeënt."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Biden: in dit tempo gaat vaccinatie jaren duren, bedrijven moeten sneller produceren
 • Iran begonnen met testen eigen vaccin op mensen

  Iran is vandaag begonnen met het testen op mensen van het vaccin dat het land zelf heeft ontwikkeld. Volgens Iraanse staatsmedia is het het eerste vaccin in het land dat in die fase is aanbeland.

  Het vaccin wordt geproduceerd door Shifa Pharmed, een bedrijf dat deels in handen is van de Iraanse staat. Details over bijvoorbeeld onderzoeksresultaten of eerdere proeven met het vaccin op dieren zijn niet naar buiten gebracht. 56 proefpersonen krijgen in een periode van twee weken twee keer een prik met het vaccin. Ongeveer een maand na de tweede prik worden de eerste onderzoeksresultaten verwacht.

  Iran is het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten. Volgens cijfers van de Johns Hopkins University zijn er ruim 1,2 miljoen bevestigde besmettingen en overleden bijna 55.000 aan het virus.

 • Premier League overweegt coronastop van twee weken

  De Premier League wordt mogelijk voor twee weken stilgelegd. Volgens The Telegraph overwegen de clubs in de hoogste Engelse voetbalklasse een stop in te gelasten vanwege het groeiende aantal besmettingen.

  Vandaag werd bekend dat tijdens een laatste testronde achttien spelers en stafleden positief zijn getest. Dat is het hoogste aantal in een week tot dusver. Gisteren werd het duel tussen Everton en Manchester City al afgelast door meerdere besmettingen bij City. Ook Sheffield United meldde vandaag vlak voor de wedstrijd tegen Burnley dat meerdere spelers zijn besmet.

  Voorzitters van een aantal clubs zouden al informeel gesproken hebben over de coronastop van twee weken. Die zou dan in januari moeten plaatsvinden.

 • Begrafenisondernemers geconfronteerd met coronaleed

  In Nederland zijn volgens het CBS dit jaar 13.000 mensen meer overleden dan verwacht. Dit is niet alleen zwaar voor de nabestaanden. Ook begrafenisondernemers worden geconfronteerd met meer leed dan anders.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  '13.000 keer één mens met al zijn familie en zijn vrienden'
 • Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk dicht voor nieuwe patiënten

  Omdat nu ook de spoedeisende hulp van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk helemaal vol is met coronapatiënten, sluit het ziekenhuis de deuren voor nieuwe patiënten. Dat duurt in ieder geval tot morgenochtend 10.00 uur, zo laat het ziekenhuis weten. Op de spoedeisende hulp wachten coronapatiënten op een bed op de verpleegafdeling.

  "Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen lukt onvoldoende, omdat deze met hetzelfde probleem kampen. Daarom hebben we helaas het besluit moeten nemen om vannacht dicht te gaan", zegt bestuursvoorzitter Relinde Weil.

  De maatregel wordt ook ingegeven door het hoge ziekteverzuim onder medewerkers met corona, schrijft Omroep Gelderland. "Wij weten dat landelijk hard wordt gewerkt aan het vergroten van de ziekenhuiscapaciteit voor de opvang van coronapatiënten. Laten wij hopen dat dit op zeer korte termijn lukt", zegt Weil.

  Patiënten die met spoed behandeld moeten worden, moeten nu naar ziekenhuizen in de omgeving worden gebracht, zoals Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle.

 • Sterke toename aantal besmettingen Verenigd Koninkrijk

  In het Verenigd Koninkrijk is vandaag een recordaantal coronabesmettingen gemeld. De autoriteiten registreerden 53.135 nieuwe gevallen, veel meer dan het oude record van gisteren, toen er 41.385 nieuwe besmettingen werden gemeld. Ook werden er vandaag meer doden gemeld dan gisteren, 414 om 357.

  De toename zou deels komen doordat er nu ook besmettingen van de feestdagen zijn meegeteld, maar volgens deskundigen is er afgezien daarvan sprake van een "echte" toename. Of het te maken heeft met de nieuwe variant van het virus is niet duidelijk.

  Een adviseur van de Britse zorginstellingen zegt dat het land te maken heeft met ongekende aantallen besmettingen: "Dat is zeer zorgwekkend, met name omdat de ziekenhuizen nu op hun kwetsbaarst zijn." De Britse minister van Volksgezondheid Hancock schrijft op Twitter dat de Britse zorg onder een "ongekende druk" staat.

  Er is ook goed nieuws uit het Verenigd Koninkrijk; Margaret Keenan heeft vandaag de tweede dosis van het Pfizer-vaccin toegediend gekregen. De vrouw van 91 was op 8 december de eerste persoon die werd ingeënt. Het vaccin van Pfizer moet twee keer worden toegediend en voor het beste resultaat moeten er drie weken tussen de beide doses zitten.

 • Steeds meer druk op kabinet om vaccinatiestrategie aan te passen

  Vanuit meerdere kanten wordt de druk op het kabinet opgevoerd om de vaccinatiestrategie aan te passen. Gisteren vroegen ziekenhuizen en medisch specialisten in het wekelijkse overleg met minister Van Ark met klem om het ziekenhuispersoneel veel eerder te vaccineren dan nu het plan is. Daarmee moet voorkomen worden dat het ziekteverzuim nog hoger wordt.

  David Jongen, bestuursvoorzitter van de Zuyderland-ziekenhuizen, zegt dat hij "bij God niet meer weet waar hij de mensen vandaan moet halen, als dit zo doorgaat". Jongen: "We kijken nu per operatie of die door kan gaan. Het is echt nijpend. De aantallen stijgen maar door. Als onze mensen pas in mei of juni aan de beurt zijn voor een vaccinatie is dat mosterd na de maaltijd."

  Ingewijden meldden eerder vandaag dat het kabinet overweegt ook thuiswonende ouderen als eerste te gaan vaccineren. Dat was aanvankelijk niet het plan. "Het laat zien dat het kabinet nog worstelt met het vaccinatiebeleid, terwijl in de rest van Europa de prikken al gezet worden", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp.

 • Drukte op de pistes in Winterberg

  In de bij veel Nederlanders populaire wintersportplaats Winterberg is het druk met dagjesmensen. Ondanks de coronamaatregelen in Duitsland en de lockdown grijpen veel mensen de kerstvakantie aan om toch een dagje erop uit te gaan:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ondanks corona toch drukke pistes in Winterberg
 • Ook aanstaand vicepresident Harris op tv gevaccineerd

  De aanstaande Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft zich vandaag live op tv laten inenten tegen corona. In een ziekenhuis in Washington kreeg ze het Moderna-vaccin toegediend, samen met haar man.

  "Ik wil iedereen aanmoedigen om zich ook te laten vaccineren. Dit gaat over het redden van levens", zei Harris nadat ze de prik gekregen had.

  Aankomend president Biden en huidig vicepresident Pence lieten zich onlangs ook al op tv inenten. Zij kregen het vaccin van Pfizer/BioNtech.

  Kamala Harris wordt op tv gevaccineerd AFP
 • Grootste daling besmettingen bij tieners

  Afgelopen week is in alle leeftijdscategorieën een daling van het aantal besmettingen te zien, maar de afname is veruit het grootst bij 10- tot en met 19-jarigen. Bij hen werden ongeveer een kwart minder besmettingen gemeld dan vorige week, blijkt uit de meest recente RIVM-cijfers. Het is ruim het dubbele van de gemiddelde daling over de hele bevolking, zo'n 11 procent.

  De daling is zeer waarschijnlijk mede het gevolg van de sluiting van de scholen sinds 16 december. Die maatregel heeft er ook toe geleid dat vorige week nog maar 3,3 procent van alle herleidbare besmettingen op scholen en kinderopvangen had plaatsgevonden. De week daarvoor was dat volgens het RIVM nog 8,1 procent van het totaal.

  Het aandeel besmettingen in de thuissfeer of op bezoek bij anderen is gestegen sinds de lockdown. Het aandeel van werk, verpleeghuizen en religieuze bijeenkomsten is nagenoeg gelijk gebleven.

  Het positieve nieuws dat het aantal gemelde besmettingen in een week tijd licht is gedaald, wordt overschaduwd door de stijgende druk op de zorg. Zo ligt het aantal opgenomen coronapatiënten sinds vandaag op het hoogste niveau van de tweede golf. "We verwachten dat de huidige sterke stijging ook in de komende dagen doorzet", zegt Ernst Kuipers van Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Kabinet overweegt thuiswonende ouderen eerder te vaccineren

  Het kabinet overweegt om ook thuiswonende ouderen uit te nodigen voor de eerste vaccinaties. Vorige week zei minister De Jonge nog dat het kabinet bleef bij de vaccinatiestrategie om eerst zorgpersoneel in te enten.

  Op de dag voor Kerst stelde de Gezondheidsraad in een advies dat het Pfizer/BioNtech-vaccin het beste als eerst aan ouderen kon worden gegeven, omdat het voor die groep het beste werkt. Volgens ingewijden overweegt het kabinet daarom nu ook thuiswonende ouderen voorrang te geven.

  Voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen is het vaak moeilijk om naar een grootschalige priklocatie te komen. Omdat dat voor veel thuiswonende ouderen makkelijker is, zouden zij wel in de eerste groep geplaatst kunnen worden. De ingewijden benadrukken dat er nog geen definitief besluit genomen is over wijzigingen in de vaccinatiestrategie.

 • Hulp Rode Kruis vaker ingeroepen door zorginstellingen

  Het Rode Kruis helpt vanaf morgen in 36 zorginstellingen mee bij de coronazorg. Dat zijn er flink meer dan vorige week, toen de hulporganisatie nog in 21 zorginstellingen actief was. Het Rode Kruis zegt dat er vanuit het hele land hulpverzoeken binnenkomen.

  Hulpverleners van het Rode Kruis ondersteunen in verpleeghuizen en ziekenhuizen verpleegkundigen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verschonen van de bedden, het begeleiden van mensen naar de juiste afdeling en het bijvullen van materialen. Ook helpen ze bij het vervoer van besmette mensen die naar het ziekenhuis moeten, maar niet zelfstandig kunnen reizen.