liveblog
NOS SportAangepast

Tweede winst Verstappen in 2020; hij domineert de race in Abu Dhabi

  • De GP van Abu Dhabi is de zeventiende en laatste race van het Formule 1-seizoen
  • Max Verstappen start voor de derde keer in zijn loopbaan van poleposition
  • Max Verstappen won dit seizoen een GP, op 9 augustus op Silverstone
  • Max Verstappen boekt zijn tiende zege in zijn F1-loopbaan
liveblog gesloten

Bedankt en tot in 2021

Dit was het laatste Formule 1-liveblog in 2020. Bedankt voor het volgen en tot in 2021.

Wie is de coureur van de dag?

Max Verstappen is de laatste coureur die de titel 'Driver of the day' in 2020 ontvangt.

Verstappen: 'Winst betekent niets voor volgend jaar'

Beter dan met een overwinning kon hij het seizoen niet afsluiten. Toch hield de Red Bull-coureur een slag om de arm voor volgend jaar, "Dit betekent niets voor volgend jaar. Dan beginnen we allemaal weer opnieuw."

Individuele eindstand WK

Eindstand WK

Coureur Team Punten
1. Lewis Hamilton Mercedes 347
2. Valtteri Bottas Mercedes 223
3. Max Verstappen Red Bull 214
4. Sergio Pérez Racing Point 125
5. Daniel Ricciardo Renault 119
6. Carlos Sainz McLaren 105
7. Alex Albon Red Bull 105
8. Charles Leclerc Ferrari 98
9. Lando Norris McLaren 97
10. Pierre Gasly AlphaTauri 75

Eindstand constructeurs

McLaren pakt de financieel zeer aantrekkelijke derde plaats in het constructeurskampioenschap. Racing Point wordt vierde, Renault vijfde en Ferrari slechts zesde (!!!!!!)

Hamilton: 'Blij dat het erop zit'

De zevenvoudig wereldkampioen viert in Abu Dhabi zijn 165ste podiumplaats. "Je kunt niet alles winnen", zei hij na zijn derde plaats. "Gezien de afgelopen weken ben ik blij hoe het weekeinde is verlopen. Fysiek ben ik nog niet 100 procent. Ik ben blij dat het seizoen erop zit."

Verstappen: 'Het was heel plezierig vandaag'

De vreugde is groot bij de kopman van Red Bull. "We hebben alles goed gedaan. Ik had een goede start en daarna let je goed op de banden. Het was een perfect slot van het seizoen. Het was heel plezierig vandaag."

Verstappen: 'Wat een geweldige race'

De Nederlander is dolblij met zijn zege en bedankt iedereen bij Red Bull Racing. "Dit noemen we een simpele, lekkere race."

55/55: Verstappen troeft Mercedes af in Abu Dhabi

De Nederlander leidt de laatste race van het seizoen van start tot finish op het circuit van Yas Marina. Het is zijn tiende GP-zege in de Formule 1. Valtteri Bottas rijdt naar de tweede plaats, wereldkampioen Lewis Hamilton volgt op de derde plaats. Alex Albon nadert de Brit nog kort, maar finisht als vierde.

Daniel Ricciardo stunt in de laatste ronde door de snelste rondetijd neer te zetten.

53/55: Zege nadert voor Verstappen

Zijn tweede zege van het seizoen komt steeds dichterbij voor Max Verstappen. Bottas blijft hem volgen, dus de Fin blijft tweede in het WK-klassement. Verstappen heeft ook het snelste rondje achter zijn naam, maar dat extra punt heeft geen invloed op de WK-stand.

50/55: Nog vijf ronden

Bottas loopt iets in op Verstappen, maar het gat is nog altijd ongeveer elf seconden.

48/55: Rondetijden Verstappen beter dan die van Mercedes

Er gaat geen aanval meer komen op de leidende positie van Verstappen. De rondetijden van de Nederlander zijn een stuk beter dan die van Bottas en Hamilton.

44/55: Gaan de banden het houden?

Verstappen, Bottas en Hamilton rijden al 33 ronden op dezelfde harde band. Gaan ze het redden tot het eind? Het gat tussen Verstappen en Bottas is bijna tien seconden.

35/55: Nog twintig ronden

Verstappen is op weg naar zijn tweede zege van het seizoen. Bottas en Hamilton komen niet dichterbij. Alex Albon, teamgenoot van Verstappen, rijdt in een soort niemandsland op de vierde plaats.

31/55: Verstappen domineert

De Nederlander rijdt vlekkeloze rondjes. Zijn voorsprong op Bottas is gegroeid naar 7,5 seconden.

25/55: Verstappen: 'Lastig race op deze banden uit te rijden'

"Het wordt voor iedereen lastig op de huidige set banden de race uit te rijden", zegt de leidende Nederlander over de radio. Even later komt Lewis Hamilton met dezelfde opmerking.

24/55: Voorsprong Verstappen richting vijf seconden

De Nederlander heeft weer een ruime marge opgebouwd. Lewis Hamilton begint vaart te maken in zijn jacht op teamgenoot Bottas. De wereldkampioen zit op 2,2 seconden.

21/55: Stand

1. Verstappen, 2. Bottas, 3. Hamilton, 4. Albon, 5. Ricciardo, 6. Norris, 7. Sainz, 8. Vettel, 9. Stroll, 10. Gasly.

17/55: Verstappen loopt weer uit op Bottas

Inmiddels is het gat tussen de leider in de wedstrijd en de nummer twee weer 2,5 seconden.

14/55: race hervat

De safety car verdwijnt van het circuit. Verstappen geeft gas. Hij kan opnieuw beginnen om Bottas op achterstand te zetten.

11/55: Safety car

Het kost even tijd om de bolide van Pérez van het circuit te halen. Verstappen gaat naar binnen voor nieuwe banden. Bottas en Hamilton ook.

11/55: Pérez valt uit

De Mexicaan komt in bocht 19 stil te staan. Een vervelend slot voor de winnaar van de GP van Sakhir. "Ik ben klaar", zegt Pérez teleurgesteld.

9/55: Voorsprong Verstappen groeit

De Red Bull-coureur ziet het verschil met Bottas groeien naar ruim drie seconden.

6/55: Opmars Pérez

De Mexicaan, die zijn laatste race voor Racing Point rijdt, begon in de achterhoede maar heeft inmiddels P15 bereikt.

4/55: Verstappen zet Bottas op achterstand

De Nederlander slaat een gat van ruim twee seconden met zijn naaste concurrent. Hamilton op P3 zit de achterstand groeien naar vijf seconden.

1/55: Onderweg

Verstappen is goed weg en behoudt zijn eerste plaats. Bottas en Hamilton volgen.

McLaren haalt geld op

McLaren heeft een deel van de aandelen verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij MSP Sports Capital. Het bedrijf investeert zo'n 200 miljoen euro in de renstal de komende jaren.

De WK-stand voor de laatste race

1. Hamilton/Mercedes 332, 2. Bottas/Mercedes 205, 3. Verstappen/Red Bull 189, 4. Pérez/Racing Point 125, 5. Ricciardo/Renault 112, 6. Leclerc/Ferrari 98, 7. Sainz/McLaren 97, 8. Albon/Red Bull 93, 9. Norris/McLaren 87, 10. Stroll/Racing Point 74.

Nog een keer Vettel in een Ferrari

De samenwerking tussen de Italiaanse renstal en de Duitse topcoureur komt zondag ten einde. De viervoudig wereldkampioen kon Ferrari de afgelopen zes seizoenen niet aan de wereldtitel helpen en is bezig aan een rampseizoen.

Hamilton is terug, kroonprins Russell weer met Williams in de achterhoede

George Russell leek vorige week op weg naar zijn eerste zege in de Formule 1. Als vervanger van Lewis Hamilton, die door een positieve coronatest de GP van Sakhir moest laten schieten, was hij bezig aan een sprookje tot het personeel van Mercedes in de pitbox fout op fout stapelde en een lekke band helemaal een einde maakte aan zijn winstkans. "Ik had alles onder controle, maar het mocht niet zo zijn. Ik zal er eeuwig van balen", zei hij in Abu Dhabi.

Mercedes eerst alle F1-medewerkers

De renstal heeft 2000 namen van het personeel dat heeft meegewerkt aan alle successen dit jaar op de bolides gezet. Lewis Hamilton veroverde in de zwartgekleurde 'zilverpijl' zijn zevende wereldtitel en Mercedes won het constructeurskampioenschap.

Pérez hoopt en hoopt......

De Mexicaan kan vandaag zomaar zijn voorlopig laatste Formule 1-race rijden. Pérez, een week geleden de verrassende winnaar van de GP van Sakhir heeft nog geen F1-stoeltje bemachtigd voor 2021. Hij moet weg bij Racing Point, waar Sebastian Vettel zijn plaats overneemt. Wellicht is Red Bull de reddingsboei. Bij dat team wordt getwijfeld aan Alex Albon, die een teleurstellend seizoen achter de rug heeft. "Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren, maar ik heb inmiddels overal vrede mee."

Verstappen troeft Mercedes af in kwalificatie

Hij greep er een aantal keren net naast, maar zaterdag klopte alles in het laatste kwalificatierondje van Max Verstappen op het circuit van Yas Marina. De Nederlander greep zijn eerste poleposition in 2020. "Alles viel op het juiste moment op zijn plaats", klonk het na afloop trots uit zijn mond.

Welkom bij het liveblog van de laatste F1-race van het seizoen

Over een uur start de laatste Formule 1-race van het seizoen: de Grand Prix van Abu Dhabi. Met Max Verstappen op poleposition. De Nederlander jaagt op zijn tweede zege in 2020 en zijn tiende in zijn carrière.