Max Verstappen in Abu Dhabi AFP

Max Verstappen begint de laatste race van het Formule 1-seizoen zondag in Abu Dhabi vanaf polepositie. De Nederlander was zaterdagmiddag op het circuit van Yas Marina de snelste in de kwalificatie. Met 1.35,246 troefde de Red Bull-coureur Valtteri Bottas en Lewis Hamilton, beiden van Mercedes, af.

Het wordt de derde keer dat Verstappen van de beste startpositie in een grand prix vertrekt. Eerder gebeurde dat vorig jaar bij de GP's van Hongarije en Brazilië.

Een keer polepositie afgepakt

Ook in Mexico was hij vorig jaar de snelste in de kwalificatie, maar die polepositie werd hem afgenomen omdat gele waarschuwingsvlaggen had geneerd. De Red Bull-coureur kreeg toen een gridstraf. Verstappen staat op negen overwinningen in de Formule 1.

In Abu Dhabi rijden de Formule 1-teams zondag de zeventiende en laatste GP van het seizoen.

Max Verstappen in Abu Dhabi AFP

Verstappen begon de kwalificatie met de vierde plaats. Eerst werd hij al in pitstraat gehinderd door Nicholas Latifi, die ineens met de Williams uit de box vertrok. Daarna had de Nederlander nog een probleempje met een hand in de cockpit tijdens een tijdronde. Hamilton, Bottas en Leclerc waren uiteindelijk sneller dan de Red Bull-coureur.

Q2

Ook in de tweede sessie van de kwalificatie liep het voor Verstappen nog niet helemaal naar wens. Hij had wat problemen met de mediumbanden. De vijfde tijd die hij neerzette, kwam vooral door een mindere derde sector op het circuit.

Verstappen zat op zeven tienden van Hamilton, ging naar binnen maar keerde terug met opnieuw de mediumband. Met 1.35,641 klasseerde hij zich kort achter de twee Mercedessen. In zijn slipstream ging teamgenoot Alex Albon mee naar het laatste deel van de kwalificatie.

Sebastian Vettel in Abu Dhabi AFP

Sebastian Vettel slaagde er in zijn laatste kwalificatie voor Ferrari niet in het derde en beslissende deel te halen. Vettel eindigde als dertiende in Q2. Dit seizoen lukte het viervoudig wereldkampioen slechts drie keer in zeventien kwalificaties om mee te doen tot het einde.

In de beslissende sessie om polepositie opende Bottas als beste met 1.35,415. Verstappen, Hamilton en Albon gaven echter amper iets toe. Verstappen sloeg vervolgens toch nog toe. Dat deed hij door een uitzonderlijke tweede sector op het circuit.

Uitslag kwalificatie GP Abu Dhabi

STER reclame