NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Niet-essentiële winkels waarschijnlijk dicht • 9924 nieuwe besmettingen

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het kabinet beslist waarschijnlijk om niet-essentiële winkels te sluiten.
 • Er zijn gisteren 9924 nieuwe besmettingen gemeld door het RIVM.
 • Vanaf woensdag gelden er in Duitsland strengere maatregelen.
 • Het kabinet komt morgen bijeen voor een extra crisisoverleg.
 • Oppositie wil meer actie van het kabinet
Liveblog gesloten
 • Duitse minister: keur vaccin snel goed

  De Duitse minister van Volksgezondheid vindt dat het Europees Medicijnagentschap (EMA) het coronavaccin van Pfizer zo snel mogelijk goed moet keuren. Volgens Jens Spahn is de Duitse overheid er klaar voor om vanaf 15 december een vaccinatiecampagne te beginnen.

  Daarnaast wijst hij erop dat de Britten en Amerikanen het vaccin al hebben goedgekeurd. "Het gaat ook om het vertrouwen van de burger in het vermogen van de EU om te handelen", schrijft Spahn op Twitter.

  VK-correspondent Tim de Wit wijst erop dat Spahn eerder nog andere taal uitsloeg over de procedure om het vaccin goed te keuren.

 • Duitsers winkelen over de grens in Venlo

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duitse winkels dicht? In Venlo zijn Duitse shoppers welkom - voor zolang het kan
 • Ministerie Justitie: pas op voor neplijst coronamaatregelen

  Op sociale media circuleert een neplijst met daarop coronamaatregelen die het kabinet morgen zou aankondigen. Zo staat er onder meer op de lijst dat alcoholverkoop na 18.00 uur aan banden wordt gelegd en dat alle contactberoepen niet meer zijn toegestaan vanaf dinsdag.

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie op Twitter dat de lijst niet klopt. Waarschijnlijk wordt morgen na extra crisisberaad aangekondigd wat de maatregelen zijn die het kabinet neemt.

 • Sluiting niet-essentiële winkels waarschijnlijk

  Het heeft er alle schijn van dat het kabinet overgaat tot het sluiten van de niet-essentiële winkels om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat zegt politiek verslaggever Albert Bos. Het is mogelijk dat zo'n sluiting ook wordt aangekondigd voor "plekken waar mensen samenkomen en bewegen" zoals musea, theaters en pretparken.

  Vandaag kwam het kabinet met adviseurs bijeen in het Catshuis om te overleggen over strengere maatregelen. Daar werd besloten morgen een crisisberaad te houden en een extra ministerraad. Daarin worden definitief knopen doorgehakt over het maatregelenpakket, die het kabinet mogelijk 's avonds tijdens een persconferentie presenteert.

  Ook een sluiting van de scholen wordt besproken, maar welke kant het opgaat is nog niet zeker.

 • Minder pinbetalingen dit weekend dan vorig jaar

  Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn er 10 en 5 procent minder pinbetalingen gedaan in winkels dan op dezelfde dagen in 2019. Dat blijkt uit schattingen van de Betaalvereniging Nederland. Daarnaast zijn er 30 procent minder contante betalingen verricht dan in december vorig jaar.

  Het aantal iDEAL-betalingen nam flink toe. Op vrijdag waren dat er 50 procent meer dan op dezelfde dag in 2019 en op zaterdag zelfs 60 procent meer.

  Ondanks dat het in de winkelstraat dus rustiger is dan vorig jaar, is het op een aantal plekken nog wel te druk in het kader van coronamaatregelen. Rotterdam nam eerder vandaag maatregelen om de drukte in het centrum te beperken.

 • Merkel: geen andere keuze dan lockdown

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Merkel: lockdown heeft weerslag op de feestdagen, maar we kunnen niet anders
 • Oppositie: kabinet, wacht niet langer

  De fractievoorzitters van de PvdA, GroenLinks en de SP willen dat het kabinet snel strengere maatregelen presenteert. Die oproep doen Lodewijk Asscher, Jesse Klaver en Lilian Marijnissen vandaag.

  PvdA-leider Asscher noemt in een tweet geen specifieke maatregelen. Zijn GroenLinks-collega Klaver vindt dat kleine ondernemers ontzien moeten worden en richt zich in het bijzonder tegen Ikea en Schiphol. Op Schiphol waren dit weekend lange rijen wachtende passagiers te zien.

  SP-leider Marijnissen schrijft op de website van haar partij: "Het lijkt erop dat we weer een week verloren hebben in de strijd tegen het coronavirus." Ze noemt een nieuw kabinetsplan met name noodzakelijk voor de overbelaste zorg.

 • VS wil in eerste kwartaal 100 miljoen mensen vaccineren

  Eind maart moeten 100 miljoen Amerikanen ingeënt zijn tegen het coronavirus. Die verwachting sprak Moncef Slaoui, de hoogste adviseur van het Amerikaanse vaccinatieprogramma, uit in het tv-programma Fox News Sunday.

  De eerste Pfizer-vaccins worden vandaag vervoerd naar de VS. In totaal moeten er in december 40 miljoen doses geleverd worden. In januari komen er nog eens 50 tot 80 miljoen doses bij, net als in februari. Om één persoon te vaccineren zijn twee doses nodig, die met een tussenperiode van een aantal weken worden toegediend.

  Slaoui zei zich wel zorgen te maken over de bereidheid van Amerikanen om zichzelf te laten inenten. Amerikanen moeten volgens Slaoui "luisteren naar de data en ervan overtuigd zijn dat dit een erg effectief en veilig vaccin is en het daarom nemen."

 • Branchevereniging tegen sluiting niet-essentiële winkels

  INretail, de branchevereniging van winkeliers in de non food-sector, roept het kabinet op om in tegenstelling tot Duitsland niet alle niet-essentiële winkels te sluiten. Volgens INretail zijn andere maatregelen zoals het verder spreiden van winkelend publiek over de dag, beter voor de economie: "Er werken 800.000 mensen in de detailhandel waarvan het merendeel thuis zou komen te zitten. Er is een intelligentere aanpak nodig dan een totale lockdown."

  Het aantal coronabesmettingen blijft dag na dag stijgen. Daarnaast zijn in veel steden de winkelgebieden te druk, waardoor burgemeesters al meerdere keren hebben moeten ingrijpen. Het sluiten van niet-essentiële winkels is daarom een van de extra maatregelen die het kabinet overweegt om het aantal besmettingen terug te dringen. Morgen is er een extra ministerraad waarin strengere maatregelen besproken worden.

 • Opnieuw maatregelen in Rotterdam tegen drukte

  In het centrum van Rotterdam is het opnieuw erg druk, schrijft Rijnmond. Net als eerdere weekenden heeft de gemeente maatregelen genomen om te zorgen dat winkelbezoekers voldoende afstand houden. Zo wordt in trams opgeroepen niet uit te stappen in het centrum en is op sommige plekken eenrichtingsverkeer ingesteld. De gemeente heeft nog niet besloten winkels eerder te sluiten.

 • Morgen extra crisisberaad kabinet

  Er is morgen extra crisisberaad van de betrokken bewindslieden, gevolgd door een extra ministerraad. Dat melden Haagse bronnen na afloop van het extra ingelaste Catshuisberaad. Of er morgen ook al een persconferentie is, is niet duidelijk. Normaal is het crisisberaad altijd op dinsdag, voorafgaand aan de coronapersconferentie.

 • Vaccinproducent Pfizer verscheept eerste doses voor de Amerikaanse markt

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vaccinproducent Pfizer verscheept eerste doses voor de Amerikaanse markt
 • Voorzitter Veiligheidsberaad wil dat Nederland zich spiegelt aan Duitse lockdown

  Volgens Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, ontkomt Nederland er niet aan om, in navolging van Duitsland, ook aanvullende coronamaatregelen in te voeren. "Het contrast wordt anders te groot", zei Bruls tegen de krant De Gelderlander.

  Hij wijst op het risico dat wanneer winkels en kappers in Nederland open zullen blijven, Duitsers over de grens alsnog hun kerstinkopen zullen komen doen. "Duitsland legt het maatschappelijk leven stil. Het contrast met Nederland wordt dan wel heel erg groot. Het is de mensen ook niet meer uit te leggen dat wij hier maximaal inzetten op spreiding van het winkelend publiek en dat we dan zeggen 'laat het woensdag maar gebeuren'." Hij ziet het instellen van controles aan de Duitse grens niet als reële optie.

  In een verklaring adviseert Bruls mensen om alleen op rustige tijden te winkelen en waar mogelijk online bij lokale winkeliers te kopen.

  Of er inderdaad aanvullende maatregelen komen, zal blijken na het beëindigen van het overleg in het Catshuis. Daar praat RIVM-directeur Jaap van Dissel betrokken ministers en experts bij over de stijging in het aantal coronabesmettingen.

 • 29 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM zijn 29 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 53 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 52 doden per dag, tegen 48 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

  Hoe snel het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 599 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 567. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

 • 9924 nieuwe besmettingen, 760 meer dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9924 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 760 meer dan gisteren werden gemeld.

  Er zijn 166 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 81 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  Op de intensive care werden 36 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat is 1 nieuwe opname minder dan gisteren.

  In totaal liggen er nu 1767 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1723), van wie 497 op de IC (gisteren: 481). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.