NOS Nieuws Politiek

Snel: het duurde te lang tot ik in actie kwam voor gedupeerde kindertoeslagouders

 • De Tweede Kamer onderzoekt in twee weken hoe het zo mis heeft kunnen gaan met de kinderopvangtoeslag.
 • Vanochtend heeft oud-staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken gesproken.
 • Daarna gevolgd door voormalig staatssecretaris Menno Snel, die moest aftreden om de affaire.
 • Vorige week werden hoge ambtenaren ondervraagd, lees hier hoe ze elkaar de schuld gaven.
Liveblog gesloten
 • Verhoor afgelopen

  Morgen gaan de verhoren door met de huidige minister Hoekstra van Financiën en premier Rutte.

 • Snel zat vast in 'defensieve houding' en betreurt uitblijven snelle hulp

  Aan het eind van het uren durende verhoor wordt Snel gevraagd om terug te kijken naar zijn eigen functioneren. Hij heeft de commissie proberen te overtuigen dat hij niets liever wilde dan de gedupeerde ouders ruimhartig te compenseren voor geleden schade. Hij vindt dat hij te vaak te laat belangrijke informatie kreeg van zijn ambtenaren. "Daarom duurde het zo lang tot ik in actie kon komen."
  Zelf heeft hij de fout gemaakt door in de soms kleine, signalerende zinnen in nota's op te pikken dat er iets behoorlijk mis ging. "Ik neem het mezelf kwalijk dat ik die attentiezinnetjes blijkbaar niet heb opgepikt. Ik zat in het defensieve vast. Als dit nog een keer mag meemaken in mijn leven, hoop ik sneller uit die tunnel te komen."

 • Snel concludeert: het heeft veel te lang geduurd voor ouders, we liepen teveel achter de bal aan

  De voormalige staatssecretaris vindt dat hij

 • Lees ook: het nieuwsartikel over het verhoor van Snel

 • Mijn broek viel van mijn kont, zegt Snel over de harde aanpak 'fraude'-ouders

  Het verhoor van Snel gaat verder over de harde aanpak van ouders die schuldig werden bevonden aan fraude, terwijl dat - zo als later bleek - eigenlijk bijna altijd onterecht was. "Als je eenmaal in het oog komt van de afdeling toezicht, dan heb je geen schijn van kans." De afdeling toezicht pikte via de computer ouders eruit die een hoge kinderopvangtoeslag kreeg, vaak mensen met een laag inkomen en van allochtone afkomst. Snel kon zich niet voorstellen dat de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan etnisch profileren. "Het is verschrikkelijk."

 • Even pauze tot 15.20 uur

  Snel is al meer dan twee uur aan het woord, dus tijd voor een korte pauze.

 • 'Onze informatiehuishouding was een bende'

  Snel spreekt zijn verbazing uit dat hij allerlei belangrijke documenten niet onder ogen kreeg en dat er zelf nog steeds onbekende memo's naar boven komen. "Er worden 36 miljoen stukken doorzocht en daarna komt er weer een nota boven", constateert hij, maar heeft geen verklaring. "I don't get it." Hij deelt de frustratie van de onderzoekscommissie. "De informatiehuishouding was een bende. Alles werd niet gevonden."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Snel: informatiehuishouding Financiën bende
 • Snel hekelt aanpak ministerie om leed getroffen ouders te verzachten

  De D66-politicus wilde in zijn periode de gedupeerde groep ouders "recht doen", maar dat was niet eenvoudig. Ambtenaren bij de Belastingdienst reageerden "te defensief" op de groeiende kritiek op hun functioneren. Hij wilde de ouders ruimhartig compenseren, maar er was een bedrag van 500 euro vastgesteld. Snel is scherp over de werkwijze van de afdeling Toeslagen. "Het was een fabriek zonder menselijke maat. Als je een vinkje niet goed had ingevuld, werd je toeslag hupsakee ingetrokken."

  Snel vroeg zijn ambtenaren om ruimhartig te zijn bij rechtszaken, die inmiddels liepen tegen als fraudeurs bestempelde ouders. Aan zijn oproep werd nauwelijks gehoor gegeven.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Snel: toeslagen fabriek zonder menselijke maat
 • Voorzitter Van Dam doet even stapje terug, vanwege voetbalvriendschap dochter

 • Zinnetje in memo 88 niet gezien

  De voormalige staatssecretaris Snel dacht dat hij in 2018 met het aanbieden van financiële compensatie en een excuus het probleem voor de gedupeerde ouders adequaat had opgelost. De Nationale Ombudsman was heel pittig geweest. "Maar het goede nieuws was; we nemen deze aanbevelingen over." Snel beloofde ook nog een aantal aanbevelingen over te nemen. "Daarmee leek dat dossier voor mij minder belangrijk."

  Hij benadrukt dat hij heel veel dossiers over allerlei onderwerpen onder ogen kreeg. In een dossier heeft een zinnetje gestaan waarin gewaarschuwd werd voor een structureler probleem. "Ik kreeg honderden dossiers en het kan zijn dat ik het allerlaatste zinnetje in memo 88 niet heb opgemerkt."

 • Snel: in mijn begin ging het niet veel over de kinderopvangtoeslag

  D66-politicus Menno Snel was staatssecretaris van Financiën van oktober 2017 tot december 2019, toen hij aftrad vanwege de toeslagaffaire. Bij zijn overdracht kreeg hij geen dossier overhandigd om hem te wijzen op de financiële problemen bij ouders en gastouders. Het dossier werd prangend, zegt hij, in het voorjaar van 2019. Met de minister van Financiën Wopke Hoekstra had hij er ook geen gesprekken over. "In het voorjaar van 2019 was dit geen dossier dat zo hoog opspeelde dat ik daar veel contact over had met de minister."

 • Pauze tot 13.00 uur, daarna ex-staatssecretaris Snel aan het woord

  Van Ark heeft meerdere malen in het verhoor gezegd dat ze niet heeft gezien dat het zo misging bij het terugvorderen van kinderopvangtoeslagen bij de Belastingdienst. Ze zag wel problemen: de complexiteit van het systeem, de voorschotsystematiek, het vaststellen van de toeslag achteraf en de verantwoordelijkheid die erg bij de ouders lag. "Ik had meer moeten doorvragen toen ik signalen kreeg dat ouders in de problemen zaten."

 • Nog even nalezen?

  Lees hier een aantal artikelen over de Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag terug:

  • Asscher zag, net als Wiebes, omvang kinderopvangaffaire niet
  • Verhoren kinderopvangtoeslag op de helft, wie krijgt volgende week de schuld?
  • Oud-baas fiscus: toeslagenaffaire is door mensen veroorzaakte ramp
  • Verhoren kinderopvangtoeslagaffaire: van genegeerde ambtenaar tot Rutte

 • De kern van het verhaal van Van Ark

 • Gedupeerde ouders moeten wachten op compensatie, maar Van Ark weet niet precies waarom

  In 2019 erkent het kabinet dat een aantal ouders onterecht hard aangepakt is door de Belastingdienst met het terugvorderen van hoge bedragen kinderopvangtoeslag. Staatssecretaris Snel van Financiën stelt voor om de ouders van de zogenoemde CAF-11-zaak zo snel mogelijk financieel te compenseren. Uiteindelijk gebeurt dit niet en wordt de commissie-Donner aan het werk gezet om de kwestie nog beter uit te zoeken en te kijken hoe hoog die tegemoetkoming moet worden.

  Van Ark was voorstander van snelle financiële compensatie, maar weet niet precies waarom er niet meteen is uitbetaald. De commissie vraagt of dit ook komt door een strijd tussen het ministerie van Financiën en het ministerie van Sociale Zaken over het betalen van deze rekening. Er zijn pittige discussies geweest tussen ambtenaren van deze twee ministeries, erkent Van Ark. "Er waren wel lelijke discussies in de machinekamer van het ministerie."