NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Scholen in New York weer dicht • De Jonge: kijken of versoepelingen voor gevaccineerden mogelijk zijn

Liveblog gesloten
 • Dit liveblog is gesloten

  Morgen zijn we er weer met een nieuw liveblog over de ontwikkelingen rondom de coronacrisis. Goedenacht!

 • De scholen in New York gaan weer dicht

  Alle openbare scholen in New York gaan morgen weer dicht als gevolg van het stijgende aantal besmettingen met corona. Burgemeester Bill de Blasio heeft een bericht daarover van de hoogste schoolbestuurder van de stad bevestigd.

  De sluiting is een zware tegenvaller voor New York, de stad die in het voorjaar de grootste brandhaard in de Verenigde Staten was en sindsdien weer is opgekrabbeld. Zo werden in september de scholen weer geopend, onder meer tot vreugde van ouders die steeds meer moeite hadden om opvang te regelen voor hun kinderen.

  De maatregel om de scholen nu weer te sluiten is omstreden, omdat het er niet op lijkt dat het heropenen ervan in september heeft geleid tot significant meer besmettingen. Daar komt bij dat scholen dicht moeten, terwijl restaurants en sportscholen in beperkte mate open mogen blijven.

 • De Jonge: onderzoeken of versoepelingen voor gevaccineerden mogelijk zijn

  Minister De Jonge is geen voorstander van een indirecte vaccinatieplicht, zei hij in het debat in de Kamer over maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De VVD zei in het debat daar over na te willen denken. Maar volgens De Jonge werkt zo'n verplichting eerder averechts en zouden mensen zich dan juist niet willen laten vaccineren.

 • Update

 • Update

  Wel gaat minister De Jonge kijken of versoepelingen mogelijk zijn voor bepaalde groepen mensen die zijn ingeënt. Te denken valt aan zorgmedewerkers of mantelzorgers die geen afstand meer hoeven houden als ze zich hebben laten vaccineren.

  Bij een indirecte vaccinatieplicht worden mensen niet gedwongen om zich te laten inenten, maar kan het wel zo zijn dat mensen die niet ingeënt zijn bijvoorbeeld niet naar een festival mogen of geen openbare gebouwen in mogen.

  Eerder zei premier Rutte al in het debat dat hij tegen het verplichten van vaccineren is. Het kabinet gaat de komende weken 'diep nadenken' over de spanning tussen het collectieve belang van inenten en het individuele recht om dat niet te willen. Deze week bleek dat het aantal mensen dat zich wil laten vaccineren is gedaald. In juni zei driekwart van de mensen dat te willen, nu is dat gedaald naar 60 procent.

  Voor groepsimmuniteit is een vaccinatiegraad van tegen de zeventig procent nodig.

 • Waarom is corona zo pregnant aanwezig op Urk?

  Het voormalige eiland Urk is een van de plaatsen waar veel meer coronabesmettingen zijn dan het landelijk gemiddelde. De inwoners zelf denken dat het komt doordat ze zo'n hechte gemeenschap vormen.

  De afgelopen zeven dagen werden er 104 positieve tests gemeld per 10.000 inwoners, het hoogste aantal in Nederland. Volgens de burgemeester gaan mensen graag bij elkaar op bezoek en dan blijft het niet bij twee of drie personen.

  Hoewel Urk, waar 22.000 mensen wonen, twintig kerken telt, vinden daar volgens de burgemeester geen besmettingen plaats.

  In deze video filosoferen enkele inwoners over het waarom van hun dorp als brandhaard:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Urkers over stijgende besmettingscijfers: 'Mensen zijn hier coronamoe'
 • Discussie over het beleid hoort er volgens premier Rutte nu eenmaal bij in deze ongewone tijden

  Discussies over het coronabeleid horen erbij en leiden niet tot vertraging in de besluitvorming over het beleid. Dat zei premier Rutte in de Tweede Kamer nadat een deel van de oppositie zijn zorgen kenbaar had gemaakt over de ruzies in het kabinet, die gelekt waren naar de media.

  Onder meer de SP, de PvdA en de PVV wilden van de premier weten of die ruzies niet heel slecht en schadelijk voor de bestrijding van de coronacrisis zijn. Rutte wilde niet ingaan op de onenigheid, maar volgens hem hoort discussie nu "eenmaal bij een coalitie met vier partijen".

  In de bestrijding van de coronacrisis staan de bewindslieden er volgens hem in als mensen van "vlees en bloed" met "grote emoties" en dat gaat gepaard met "heftige gewetensvolle debatten". Rutte schaamt zich er niet voor en denkt dat het tegendeel erger zou zijn.

 • Nederlandse viroloog werkte mee aan ontwikkeling van Moderna-vaccin: 'We did it!'

  De ontwikkeling van het Moderna-vaccin heeft een Nederlands tintje. Andrea Pruijssers uit Waalwijk is een van de virologen die na maandenlang zeven dagen per week doorwerken vol trots het nieuwe vaccin kon presenteren.

  Het is een persoonlijke overwinning voor de viroloog, zegt ze tegen Omroep Brabant. "Ik ben enorm opgelucht. We did it!"

  De Waalwijkse ging op haar 23e naar Amerika voor een stage, toen ze studeerde in Wageningen. Inmiddels woont ze al meer dan vijftien jaar in Nashville. Sinds drie jaar bestudeert ze coronavirussen.

  "Ver voordat iemand van corona had gehoord, bestudeerden we het virus al. We wisten dat dit zou gebeuren", vertelt Andrea. "Dat die pandemie er zou komen, dat hadden we verwacht, maar we wisten niet wanneer. En we hadden gehoopt dat het niet zo snel zou zijn."

 • Norwegian Air vraagt faillissementsbescherming aan

  Vliegmaatschappij Norwegian Air International staat op omvallen en heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Eerder dit jaar kreeg het bedrijf nog omgerekend 28 miljoen euro steun van de Noorse regering. Maar vorige week zei Noorwegen niet nog meer steun te willen geven.

  Norwegian is extra zwaar getroffen door corona, omdat het groot had ingezet op vluchten tussen Europa en Noord-Amerika. Zo vloog de budgetmaatschappij tussen Amsterdam en New York. Naar intercontinentale vluchten was de afgelopen tijd nog veel minder vraag dan naar vluchten binnen Europa.

  Het bedrijf hoopt op een doorstart na overleg met schuldeisers over wat te doen met de schuldenlast van ruim 6 miljard euro. Norwegian heeft eerder dit jaar al het overgrote deel van de vluchten geschrapt en veel personeel ontslagen. De maatschappij voert nu alleen binnenlandse vluchten uit, met 6 van de 140 vliegtuigen die het bezit. Die vluchten blijven voorlopig doorgaan.

 • GGD komt met tweede app die het contactonderzoek makkelijker maakt

  De GGD komt binnen twee maanden met een tweede corona-app, maakte de GGD vandaag bekend. Met de app kan iemand die positief is getest, zijn contacten doorgeven aan de GGD. Een bron- en contactonderzoeker van de GGD hoeft dan niet meer met de hand telefoonnummers over te schrijven.

  De app hoeft pas te worden geïnstalleerd als iemand positief is getest. Iemand kan de app dan toegang geven tot zijn adresboek. "Maar dat hoeft niet", zegt Ivo Jansch, een van de bouwers van de app. Mensen kunnen ook met de hand telefoonnummers overnemen, als ze dat niet vertrouwen. "Je adresboek wordt ook niet geüpload naar onze server, alleen de contacten die je selecteert."

  De GGD denkt dat de app de druk op de bron- en contactonderzoekers helpt verminderen. Volgende maand zal de app in vijf GGD-regio's worden getest.

 • Duitse parlement neemt coronawet aan terwijl buiten duizenden mensen ertegen protesteren

  In Duitsland is een coronawet aangenomen die de coronamaatregelen een wettelijk kader geeft. De Infektionsschutzgesetz, de infectiepreventiewet, geeft de regering meer mogelijkheden om zonder toestemming van de Bondsdag maatregelen in te voeren. Ongeveer twee derde van de parlementariërs stemde voor de wet. Later werd de wet ook aangenomen door de Bondsraad. Daarin zijn de zestien Duitse deelstaten vertegenwoordigd.

  De wet is omstreden. Tegenstanders vinden dat de regering te veel macht naar zich toetrekt. In het centrum van Berlijn protesteerden duizenden mensen tegen de invoering van de wet, ze vergeleken hem met de wet die Hitler in 1933 gebruikte om het parlement buitenspel te zetten.

  Omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden, beëindigde de politie de betoging rond het middaguur. Daarna duurde het tot het eind van de middag voor alle demonstranten zich huiswaarts begaven. De politie zette waterkanonnen in, maar doordat er veel kinderen onder de betogers waren, kon de politie niet veel druk zetten. Er werden 190 demonstranten opgepakt.

 • VVD denkt na over indirecte vaccinatieplicht

  De VVD denkt na over het invoeren van een 'indirecte vaccinatieplicht'. Dan worden mensen niet gedwongen om zich te laten inenten, maar het zou dan wel kunnen dat mensen die niet ingeënt zijn niet naar een festival mogen of geen openbare gebouwen in mogen. VVD-Kamerlid Veldman zei in het Kamerdebat over de maatregelen tegen het virus dat hij het liefst heeft dat iedereen zich vrijwillig laat inenten, maar hij zei ook bereid te zijn er een "indirecte vaccinatieplicht" van te maken.

  ChristenUnie-leider Segers is tegen verplichte vaccinatie, direct of indirect. De ChristenUnie-leider beseft dat inenten belangrijk is en dat er een vaccinatiegraad van "tegen de 70 procent nodig is om groepsimmuniteit te bereiken". Maar hij wijst ook op de individuele vrijheid van mensen. Hij stelde voor het Rathenau-instituut naar een ethische richtlijn te laten kijken. Ook andere partijen willen van het kabinet weten wat nu precies de vaccinatiestrategie is.

  Het kabinet heeft de Gezondheidsraad al om een advies daarover gevraagd. De VVD stelde voor de gezondheidsraad in dat advies ook naar de ethische kwestie te laten kijken.

  Overigens nam de Tweede Kamer twee weken geleden nog een motie van Denk-fractievoorzitter Azarkan aan die zich uitspreekt tegen indirecte dan wel directe vaccinatieplicht. Alleen D66 en VVD stemden toen tegen die motie. Ook minister de Jonge is geen voorstander van zo'n plicht.

 • KLM kreeg ook in de zomer de meeste loonsteun van alle bedrijven in Nederland

  KLM heeft in de zomerperiode van alle bedrijven in Nederland veruit de meeste loonsteun gekregen. De luchtvaartmaatschappij ontving ruim 285 miljoen euro om zijn personeel te betalen. Ook in de eerste ronde was KLM de grootste ontvanger van loonsteun.

  Andere grote ontvangers zijn Tata Steel, dat ruim 37 miljoen euro kreeg, en Schiphol dat 30 miljoen euro ontving. Daarna volgen Transavia en Holland Casino, met beide ruim 25 miljoen, en DAF Trucks met ruim 20 miljoen.

  Met de NOW-regeling probeert het kabinet te voorkomen dat bedrijven massaal mensen ontslaan. Met de tweede steunronde zijn 1,3 miljoen werknemers betaald. Het totale subsidiebedrag is naar verwachting 5,3 miljard euro voor 63.000 bedrijven.

 • Twee Nederlandse handbalinternationals in verplichte quarantaine in Duitsland

  Twee Nederlandse handbalinternationals die bij Borussia Dortmund spelen, zijn in verplichte quarantaine gegaan. Dat is gebeurd op last van de gezondheidsautoriteiten van de stad Dortmund.

  De spelers, Rinka Duijndam en Merel Freriks, zijn niet positief getest, maar moeten toch met de rest van hun ploeg tot en met zaterdag in thuisisolatie. Dat is het gevolg van de wedstrijden die de club vorige week in Hongarije speelde voor de Champions League tegen Györ.

  Drie speelsters en een staflid van de Hongaarse club testten daarna positief op het coronavirus. Dortmund liet daarop alle speelsters twee keer testen, kon negatieve uitkomsten overleggen, maar daar nam de GGD van Dortmund geen genoegen mee.

  Drie andere Nederlandse speelsters bij Borussia hoeven niet in quarantaine. Laura van der Heijden, Inger Smits en Kelly Dulfer waren namelijk niet mee naar Hongarije.

  Maandag verzamelen de Nederlandse handbalsters op Papendal om zich voor te bereiden op het EK. Dat moet op 4 december beginnen, maar de vraag is of dat gehaald wordt. Noorwegen zou het organiseren, maar dat land heeft de organisatie teruggegeven vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen. Denemarken zoekt nu uit of het de organisatie kan overnemen.

 • IC's in Zwitserland lopen vol

  In Zwitserse ziekenhuizen liggen de IC-afdelingen zo goed als vol met coronapatiënten. Het land moet nu gebruik gaan maken van noodbedden die afgelopen tijd zijn ingericht. De autoriteiten melden vandaag 6114 nieuwe besmettingen. Het weekgemiddelde ligt ruim boven de 5000.

  Zwitserland kent in de tweede coronagolf relatief lichte maatregelen. Zo zijn restaurants en cafés in de meeste kantons open. Wel geldt in publieke binnenruimtes de verplichting een mondkapje te dragen. In Zwitserland ligt veel verantwoordelijkheid bij de kantons voor de bestrijding van de corona-uitbraak.