NOS NieuwsAangepast

Corona-app spoort nog weinig besmette mensen op

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

In de eerste weken na de introductie van de CoronaMelder-app testte tussen de 11 en 14,1 procent van de gebruikers met klachten positief. Dat is minder dan het aantal positieve testen bij alle mensen die zich bij een teststraat melden, blijkt uit cijfers die minister De Jonge van Volksgezondheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Van alle mensen die in de eerste drie weken na introductie van de app naar een teststraat gingen, was tussen de 15,2 en 18,4 procent positief. De cijfers betekenen dat de kans dat iemand het coronavirus draagt, in de eerste weken juist iets kleiner was wanneer iemand de app had geïnstalleerd.

Wat dat precies betekent, is niet bekend, laat het ministerie van Volksgezondheid weten in een gesprek met journalisten. "De groep die de app heeft geïnstalleerd, is sowieso iets bewuster dan gemiddeld, dus daarom kun je de cijfers niet één op één met elkaar vergelijken", zegt Ron Roozendaal, verantwoordelijk voor de app.

Bij het reguliere bron- en contactonderzoek is de kans veel groter dat iemand het coronavirus blijkt te hebben. Daarbij test circa een derde van de mensen met klachten positief. Maar dat is niet te vergelijken met de app, zegt Roozendaal. "Het bron- en contactonderzoek spitst zich nu toe op risicovolle contacten die dus een hoger risico op corona hebben."

De app werd op 10 oktober landelijk gelanceerd. Hoe de verhouding in november ligt, is nog niet bekendgemaakt.

Bijna geen app-gebruikers al benaderd door bron- en contactonderzoekers

Tegelijkertijd weet de app wel mensen te bereiken die nog niet zijn benaderd door de bron- en contactonderzoekers. Volgens De Jonge was 99,8 procent van de mensen die een melding van de app kregen en een test aanvroegen, nog niet door een onderzoeker benaderd. Dat kan doordat die meer tijd nodig heeft om mensen te benaderen, maar ook doordat een besmet persoon zich niet herinnert of niet weet bij wie hij in de buurt is geweest.

Inmiddels hebben vier miljoen mensen de app geïnstalleerd; hoeveel mensen hem weer hebben verwijderd, is onbekend. De makers kozen er bewust voor om geen statistieken bij te houden, ten gunste van de privacy.

21.000 mensen meldden zich na een positieve notificatie bij de teststraat; daarvan werden dus maximaal 3000 mensen positief getest. Op dit moment kunnen app-gebruikers zich ook na een notificatie enkel met klachten laten testen. Straks kan dat ook zonder klachten, belooft De Jonge.

De Jonge zegt ook verhalen te horen van mensen die onterecht een melding zouden hebben gehad, bijvoorbeeld door muren heen. Een verbeterde versie van de app moet obstakels zoals muren nog beter herkennen, schrijft De Jonge.

Zo werkt de corona-app:

Zo werkt de corona-app en dit gebeurt er met je gegevens

Intussen werkt het ministerie met de GGD aan een tweede app, die GGD Contact zal heten. Die is bedoeld om het bron- en contactonderzoek te ondersteunen.

Besmette personen kunnen daarbij hun contacten doorgeven via een app, zodat een bron- en contactonderzoeker die gegevens niet over hoeft te nemen. Daarmee zou de capaciteit voor bron- en contactonderzoek worden vergroot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl