liveblog
NOS WielrennenAangepast

Roglic en Jumbo-Visma sluiten veelbewogen wielerseizoen af met eindzege in Vuelta

  • Primoz Roglic brengt de rode leiderstrui zonder problemen naar Madrid. Hij wint voor de tweede keer op rij de Vuelta. Lees hier het wedstrijdverslag.
  • Pascal Ackermann sprint naar de ritzege op de laatste koersdag van het wielerseizoen. Bekijk hier de finish.
  • In de slotrit van de Madrid Challenge wordt Lorena Wiebes in de sprint geklopt door Elisa Balsamo. Lisa Brennauer wint het eindklassement. Bekijk hier de samenvatting.
  • Eli Iserbyt pakt de Europese titel veldrijden in Rosmalen, Lars van der Haar wordt derde. Bekijk hier de samenvatting.
liveblog gesloten

Tot over 111 dagen!

We sluiten het liveblog nu af, maar over 111 dagen zijn we er alweer met een nieuw wielerblog! Dan begint het klassiekerseizoen - ijs en weder dienende - namelijk alweer met de Omloop het Nieuwsblad. Bedankt voor het volgen, een fijne wielerloze winter en tot in februari.

Proost, Primoz!

Terugkijken: hoe Roglic de kroon zette op een fantastisch wielerjaar

2020 was een bijzonder wielerjaar. Het coronavirus zorgde voor een zeer drukke agenda, maar de renners waren uiteindelijk vooral blij dat ze weer konden koersen vanaf augustus.

In de Tour de France leek Primoz Roglic op de voorlaatste dag de zege veilig te gaan stellen, totdat zijn landgenoot Tadej Pogacar voor een daverende verrassing in de tijdrit naar Planche des Belles Filles zorgde, en Roglic instortte. Geen Tourzege voor Roglic, geen Tourzege voor Jumbo-Visma. En ze waren zo dichtbij.

Twee weken revancheerde Roglic zich met een knappe zege in Luik-Bastenaken-Luik, en ook de zinderende finale in de Ronde van Vlaanderen (Van der Poel klopte Van Aert op de streep, maar dat weet u vast nog wel) vergeten we voorlopig niet. De verrassende zege van Tao Geoghegan Hart en de derde plaats van Wilco Kelderman in de Giro d'Italia mag ook niet onvermeld blijven.

En het verhaal van de Vuelta is inmiddels ook bekend: gisteren, in de laatste bergetappe, gaf Roglic de leidende positie in de Ronde van Spanje niet meer uit handen. En daarmee zette hij met zijn ploeg vandaag een mooie kroon op een fantastisch wielerjaar.

We maakten een mooie samenvatting van de afgelopen drie weken van Roglic in de Vuelta, die hieronder te bekijken is:

Hoe Roglic de Vuelta opnieuw won: de kroon op een fantastisch wielerjaar

Taart met chips, pizza en champagne

Het wegseizoen zit er nu echt op voor 2020.

Bij de mannen eindigde het korte, maar heftige wielerjaar vandaag met een sprint in Madrid. Het vrouwenpeloton reed vanmiddag ook de laatste koers van het jaar in de Spaanse hoofdstad. Elisa Balsamo versloeg Lorena Wiebes in de sprint.

Annemiek van Vleuten Van Vleuten, die volgend jaar voor Movistar gaat rijden, is haar off-season alvast goed begonnen met een vreemde maar prima combinatie van taart, chips, pizza en champagne.

Feestje bij Bora: ritwinst voor Ackermann en vakantie voor iedereen!

De winnaar spreekt: 'Ik ben super, superblij'

De eerste reactie van Vuelta-winnaar Primoz Roglic na de finish in Madrid: "Ik ben super, superblij dat ik heb kunnen winnen. We hebben er gewoon van genoten. Het is prachtig om het seizoen op deze manier af te sluiten."

Roglic werd dit seizoen tweede in de Tour de France, hij won Luik-Bastenaken-Luik en zojuist schreef hij dus voor de tweede keer de Ronde van Spanje op zijn naam. Op de vraag of hij nu de beste ronderenner ter wereld is, antwoordt hij toch bescheiden. "Dat weet ik niet, laten we zeggen dat ik in deze Vuelta de beste was. Er zijn nog wel wat wedstrijden die ik niet gewonnen heb. Dat zijn nog nieuwe uitdagingen. Maar we gaan dit eerst vieren", aldus de 31-jarige Sloveen.

Bekijk het interview met Primoz Roglic hieronder:

Vuelta-winnaar Roglic: 'Prachtig om het seizoen zo af te sluiten'

Rode trui: Primoz Roglic

En daar is de belangrijkste prijs: de rode leiderstrui in de Vuelta wordt uitgereikt aan Primoz Roglic. Hij had er al een in zijn kast hangen van vorig jaar, maar deze staat de Sloveen net zo goed. Roglic wordt op het eindpodium vergezeld door de Ecuadoriaan Richard Carapaz (tweede op 0.28) en de Brit Hugh Carthy (derde op 1.15)

Carapaz is de eerste Ecuadoriaan op het podium van de Vuelta en voor Carthy is het überhaupt zijn eerste podiumplaats in een grote ronde.

Jongerentrui: Enric Mas

De Spanjaard Enric Mas hebben we deze Vuelta uit kunnen tekenen in de witte jongerentrui. De 25-jarige kopman van Movistar pakte het tricot op de eerste dag en stond hem niet meer af.

Mas eindigde als vijfde in het 'grotemensenklassement', op 3.36 van Roglic.

In het jongerenklassement is het gat met de nummer twee nog iets groter: David Gaudu eindigde als tweede op 4.09 van Mas. Aleksandr Vlasov werd derde in het jongerenklassement op 6 minuten van de Spanjaard.

Bergtrui: Guillaume Martin

In het bergklassement ging de eindzege naar de Fransman Guillaume Martin. De renner van Cofidis verzamelde ruimschoots genoeg punten (99) om Tim Wellens (34) achter zich te houden.

Groene trui: Primoz Roglic

In Madrid is de afsluitende ceremonie begonnen met het uitreiken van de truien. Zojuist heeft Primoz Roglic zijn eerste trui gekregen: nog geen rode, maar een groene. De Sloveense eindwinnaar was namelijk ook de beste in het puntenklassement dankzij zijn vier overwinningen en drie tweede plaatsen.

Roglic verzamelde 204 punten voor het klassement, Richard Carapaz is tweede met 133 punten.

Kijk hier de massasprint in Madrid terug

Ackermann krijgt fiets nét iets eerder over de streep en wint slotetappe Vuelta

Eindklassement Vuelta 2020

Carapaz (2e) en Carthy (3e) mogen Roglic straks vergezellen op het podium. De prestatie van Wout Poels is ook een speciale vermelding waard: hij wordt zesde. Het bewijs:

Het eindklassement in de Vuelta van 2020

De toptien in de 18e en laatste etappe van 2020

De toptien in de 18e etappe van de Vuelta

PRIMOZ ROGLIC WINT DE RONDE VAN SPANJE

We wisten het al, maar het is nu officieel: Primoz Roglic wint de Ronde van Spanje voor de tweede keer op rij. De Sloveen van Jumbo-Visma was de beste renner in deze Vuelta: hij won vier etappes en werd drie keer tweede. In het algemeen klassement hield hij uiteindelijk een voorsprong van 24 seconden over op de nummer twee, Richard Carapaz.

Vuelta-winnaar Primoz Roglic omhelst na de finish zijn ploeggenoot Paul Martens. Robert Gesink kijkt trots toe. Zo ziet blijdschap eruit:

Roglic viert zijn overwinning

ACKERMANN WINT DE SLOTETAPPE IN DE VUELTA

De Duitser van Bora duwt zijn wiel net iets eerder over de streep dan Sam Bennett, maar er is wel een finishfoto voor nodig om dat te bevestigen. Max Kanter (Sunweb) wordt derde.

De finishfoto: Ackermann wint in Madrid

1,5 km - Bora vooraan

Bora rijdt nu op kop, voor Ackermann. Sunweb (met Kanter) zit ook nog steeds goed. Bennett en Philipsen zijn er ook nog.

3 km - Sunweb op kop voor Kanter

Sunweb neemt nu de kop over van Deceuninck. De ploeg heeft nog geen ritzege geboekt in de Vuelta. Max Kanter is de sprinter bij Sunweb.

6 km - Deceuninck voor Bennett

De laatste kilometers van het seizoen gaan in ieder geval snel voorbij. Deceuninck-Quick Step (voor Bennett) trapt flink op het gaspedaal op kop van het peloton. Daarachter zit de trein van Bora, voor Ackermann. De koplopers worden nu bijgehaald.

10 km - Nog tien kilometer tot off-season

Nog slechts tien kilometer en dan zit het wielerseizoen op de weg erop. Wie wint in Madrid de laatste etappe van het jaar?

De vier koplopers zijn bijna teruggepakt. Nog 8 seconden hebben Wellens, Gruzdev, Serrano en Smith over.

13 km - Sprintersploegen op kop van het peloton

In het peloton rijden Bora (voor Ackermann), UEA (voor Philipsen) en Deceuninck (voor Bennett) op kop.

De vier koplopers (Wellens, Serrano, Smith en Gruzdev) hebben een voorsprong van 22 seconden, maar die zal nu snel gaan slinken.

22 km - Vier koplopers

Er zijn twee renners aangesloten bij koplopers Wellens en Smith: Serrano en Gruzdev. Vier man op kop nu dus. Hun voorsprong is wel klein, hoor.

In het peloton maken de sprintersploegen zich op voor de massasprint.

Het peloton maakt zich op voor een sprint

28 km - Wellens en Willie

Lastra laat zijn medekoplopers gaan. Tim Wellens (Lotto Soudal) en Willie Smith (Burgos) zijn samen vooruit. Ze hebben een klein gaatje van zo'n 10 seconden.

30 km - Eerste uitval

De slotetappe is nu echt begonnen. We kunnen namelijk de eerste vluchtpoging van de dag noteren: tweevoudig ritwinnaar Tim Wellens gaat ervandoor en hij krijgt twee man met zich mee: Willie Smith en Jonathan Lastra.

32 km - Koers!

Het gaat nu een tandje harder in het peloton, dat inmiddels op het lokale circuit in Madrid rijdt. Sprinter Sam Bennett (Deceuninck) heeft zijn mannen ook naar voren gestuurd.

38 km - Ze zijn er!

Het peloton is in Madrid! Wie had dat drie weken geleden gedacht?

Het is rustig op straat in de Spaanse hoofdstad, maar straks zullen de renners er nog wel voor wat spektakel gaan zorgen.

50 km - Gesink bepaalt het tempo

Robert Gesink gooit er nog maar eens een lange kopbeurt uit. Jumbo-Visma zit met de hele ploeg vooraan.

De favorieten voor de ritzege (Ackermann, Bennett, Philipsen) verstoppen zich nog lekker in het peloton.

Robert Gesink rijdt op kop in de slotetappe van de Vuelta

De Kort is trots op de renners en de organisatie

Koen de Kort staat op het punt om zijn zeventiende (!) grote ronde af te ronden. Voor de start van de slotrit keek hij terug op de bijzondere Vuelta van 2020.

"Dit was een hele lastige editie. Erg ingewikkeld natuurlijk, met de situatie rond het coronavirus. Ik ben heel erg trots op alle renners en ook op de organisatie, want we hebben Madrid gehaald. Normaal staat het daar vol met publiek bij de finish. Dat zal nu wel anders zijn, maar het is nog steeds speciaal om een grote ronde uit te rijden", zei de renner van Trek.

'Hier rijdt de beste wielrenner van de wereld op dit moment'

Roglic en Jumbo-Visma vieren Vuelta-zege op weg naar Madrid

Van der Haar na brons bij EK: 'Heb ervoor gevochten'

Nog even terug naar het EK veldrijden van eerder vanmiddag. Lars van der Haar werd daar derde. En hoewel hij van tevoren had gezegd dat voor hem eigenlijk alleen de gouden plak zou tellen, kwam hij toch met een gebalde vuist over de streep. "Ik heb ervoor gevochten. Ik miste mijn start compleet, dat was mijn eigen fout", is zijn eerste reactie.

Bekijk het interview met Lars van der Haar hieronder:

Van der Haar na derde plaats: 'Ik miste mijn start compleet, was eigen fout'

65 km - Kachelen

Behalve het champagnemoment is er nog niet veel te melden vanuit de Vuelta. Het peloton kachelt rustig door, op weg naar een massasprint in Madrid.

Nog een vrolijke foto van de aanstaand winnaar een zijn ploeg dan maar?

Primoz Roglic en Jumbo-Visma brengen de rode trui naar Madrid

Prijs voor de strijdlust naar de TGV van Clermont-Ferrand

Ook in de Vuelta wordt altijd een prijs uitgereikt aan de meest aanvallende renner van de hele ronde. Dit jaar gaat die titel naar de Fransman Remi Cavagna. Dat lijkt ons zeer terecht. De TGV van Clermont-Ferrand, zoals zijn toepasselijke bijnaam luidt, zat bijna vaker wel dan niet in de vroege vlucht. In de zestiende etappe bekroonde hij zijn aanvalslust bijna met een ritzege. De renner van Deceuninck werd pas op twee kilometer van de streep teruggepakt.

81 km - Gratis champagne bij Jumbo-Visma!

Voor champagne moet je vandaag bij de ploegleiderswagen van Jumbo-Visma zijn, zo blijkt uit een video die Israel SN op twitter plaatste. De ploeg van Dan Martin (4e) feliciteert de winnaars en gaat ondertussen ook zelf even proosten op een goede afloop. En geef ze eens ongelijk. Het is vandaag namelijk de allerlaatste koersdag van de het seizoen.

87 km - Feest bij Jumbo-Visma

De renners zitten al een tijdje op de fiets, maar er wordt vooralsnog alleen feest gevierd en cava gedronken. Renners feliciteren elkaar en de ploegen poseren gearmd voor de camera's. Het zijn de traditionele beelden van een laatste etappe in de Vuelta, maar het blijft toch leuk om te zien. Kijk maar:

Proost, Primoz!

Toch nog een prijs voor Froome

Even terug naar een bijzonder moment van eerder vanmiddag. Chris Froome kreeg namelijk een prijs uitgereikt voor de start van de laatste etappe in de Vuelta.

Froome kwam dit seizoen niet in de buurt van zijn oude topniveau en de prijs was dan ook niet voor zijn uitzonderlijke prestaties in 2020. Nee, de Brit kreeg met terugwerkende kracht de trofee van de Vuelta van 2011 uitgereikt. Froome werd in die editie tweede in het eindklassement, achter Juan Jose Cobo. Maar omdat de Spanjaard zijn overwinning vorig jaar werd afgenomen vanwege dopinggebruik, is Froome nu de winnaar van die Ronde van Spanje.

Froome vertelde dat hij het nieuws vorig jaar hoorde vlak nadat hij wakker was geworden na zijn zware ongeluk. "Voor mij was die Vuelta van 2011 heel speciaal. Daar heb ik mezelf ontdekt als klassementsrenner. Ik hoop dat ik hier volgend jaar terug kan komen en dat ik dan weer beter in vorm ben", aldus Froome, die vandaag voor het eerst sinds zijn zware valpartij gaat finishen in een grote ronde.

De viervoudig Tourwinnaar sluit de Vuelta af met een 98ste plaats in het algemeen klassement, op 3 uur, 31 minuten en 38 seconden van winnaar Roglic.

Bekijk hier de samenvatting van het EK veldrijden

Iserbyt soleert naar Europese titel veldrijden, Van der Haar derde

EK veldrijden - Toptien

De toptien bij de EK veldrijden

FINISH EK VELDRIJDEN - ELI ISERBYT IS EUROPEES KAMPIOEN

Eli Iserbyt is met afstand de beste in Rosmalen. Zijn Belgische landgenoot Vanthourenhout pakt het zilver en Lars van der Haar verzekert zich van het brons.

Iserbyt pakt de Europese titel in Rosmalen

EK veldrijden (m) - Brons voor Van der Haar?

Eli Iserbyt heeft nu flink wat afstand genomen. Hij lijkt op weg naar zijn eerste Europese titel.

Vanthourenhout rijdt op de tweede plaats, Lars van der Haar rijdt op de derde stek, op 8 seconden van Vanthourenhout.

Nog een ronde te gaan.

EK veldrijden (m) - Iserbyt neemt afstand

Eli Iserbyt neemt wat afstand van zijn landgenoot Vanthourenhout. Van der Haar rijdt op de derde plaats, maar hij geeft nog niet op, hoor! Het gat is 18 seconden.

Nog twee ronden te gaan.

Vanthourenhout en Iserbyt bij de EK veldrijden

EK veldrijden (m) - Gat wordt weer groter

Van der Haar verliest weer wat terrein. Het gat met Iserbyt en Vanthourenhout is nu weer 18 seconden.

De twee Belgen lijken te gaan strijden om de Europese titel. Nog drie ronden te gaan.

EK veldrijden (m) - Van der Haar komt dichterbij

Lars van der Haar komt iets dichterbij. Met nog vier ronden te gaan is het gat met koplopers Iserbyt en Vanthourenhout nu 13 seconden. Van der Haar rijdt nu op de derde plaats.

Madrid Challenge: bekijk hier de samenvatting

Wiebes op de streep geklopt door Balsamo, Brennauer wint klassement in Madrid

EK veldrijden (m) - Van der Haar schuift op

Lars van der Haar vindt het leuk geweest: hij gaat nu de drie Belgen die al een tijdje voor hem reden (Soete, Sweeck en Aerts) voorbij.

Van der Haar rijdt nu op de derde plaats, het leidende duo Iserbyt-Vanthourenhout heeft een voorsprong van 16 seconden.

De renners zitten nu in ronde 5 van de 9.

EK veldrijden (m) - Iserbyt aan de leiding

De Belg Eli Iserbyt gaat nu samen met Vanthourenhout aan de leiding bij de EK veldrijden.

Toon Aerts is wat teruggevallen.

Lars van der Haar rijdt nog steeds op de zesde plaats, achter een groepje van 3 Belgen (Aerts, Sweeck en Soete).

De renners zitten in ronde 4 van de 9.

Vuelta - Formolo niet gestart

In de Vuelta zijn 142 renners onderweg naar Madrid. Eentje minder dan gisteren, want Davide Formolo is niet meer opgestapt. Een paar dagen geleden vertelde de Italiaan van UAE dat hij en zijn partner een kindje verwachten.

EK veldrijden - Vijf Belgen vooraan, Van der Haar zesde

De eerste fase van de wedstrijd wordt gedomineerd door de Belgen. De eerste vijf mannen in de wedstrijd komen uit België. Toon Aerts en Michael Vanthourenhout gaan aan kop.
Lars van der Haar rijdt op de zesde plaats.

De renners zijn net begonnen aan de derde ronde (van de negen).

Wordt het EK veldrijden een Belgisch onderonsje?

Rode stuurlintjes bij Jumbo-Visma

Het peloton in de Vuelta is onderweg naar Madrid. Primoz Roglic draagt de rode trui en als er geen gekke dingen gebeuren, staat de Sloveen vanavond voor de tweede keer op rij als eindwinnaar op het podium in de Spaanse hoofdstad. En dus is het ook bij Jumbo-Visma feest vandaag.

Net begonnen: Vuelta en EK veldrijden (m)

Snel door naar de volgende twee koersen: in Spanje zijn de renners opgestapt voor de slotrit in de Vuelta en in Rosmalen staan de mannen klaar voor het EK veldrijden. Vamos!

Eli Iserbyt (l) en Lars van der Haar

Madrid Challenge: toptien in de slotetappe

De toptien in de derde etappe van de Madrid Challenge

BRENNAUER WINT MADRID CHALLENGE

Lisa Brennauer komt als zevende over de streep. Dat maakt eigenlijk niet uit, want de Duitse had al genoeg marge opgebouwd om haar tweede eindzege op rij in de Madrid Challenge veilig te stellen. Lorena Wiebes wordt derde in het eindklassement. De toptien:

Het eindklassement in de Madrid Challenge

BALSAMO VERSLAAT WIEBES EN PAKT RITZEGE

Net niet! Lorena Wiebes probeerde te verrassen door vroeg aan te gaan, maar ze wordt op de streep nipt geklopt door de Italiaanse Elisa Balsamo.

Balsamo verslaat Wiebes op de streep

1,5 km - Sunweb-treintje

Wiebes zit goed. Ze heeft drie ploeggenoten voor zich. We gaan sprinten in Madrid!

3 km - Wiebes zit klaar

De sprinters melden zich vooraan. We zien Lorena Wiebes voorin, en ook Brennauer zit goed. Wie wint de laatste sprint van 2020 in de Madrid Challenge?

Of rijdt er nog iemand weg?

5 km - Brennauer sprint alvast

Ze zijn er bijna! Brennauer testte net even haar benen en kwam als eerste over de streep, maar dat ging nog niet om de ritzege.

EK veldrijden en Vuelta live te zien bij de NOS

De strijd om de Europese titel veldrijden is vanmiddag live te zien bij de NOS. De wedstrijd begint om 13.30 uur en is te volgen in Studio Sport op NPO 1, op NOS.nl en in de NOS-app. Ook op NPO Radio 1 wordt verslag gedaan van de titelstrijd.

Ook de slotetappe van de Vuelta volgen we vanmiddag live via bovenstaande kanalen.

2015: Lars van der Haar viert de Europese titel

10 km - Van Vleuten wil geen sprint

Annemiek van Vleuten is actief vooraan. Ze probeerde net om weg te rijden, maar de snelheid in het peloton ligt ook hoog nu. Ook andere rensters proberen te ontsnappen om aan de voorspelde massasprint te ontkomen.

Vooruitblikken op slotrit Vuelta: cava en nog één keer sprinten

De vrouwen zijn bijna bij de streep en over een half uur zijn de mannen aan de beurt in Madrid. De slotetappe van de Vuelta is traditioneel een feestelijke rit, waarin rodetruidrager Primoz Roglic de cava al zal kunnen ontkurken. Een strijd in het klassement zien we normaal gesproken niet op de laatste dag, maar de sprinters zullen hun seizoen nog wel willen afsluiten met een mooie ritzege in Madrid.

Vorig jaar ging de winst naar Fabio Jakobsen. Die is er nu niet bij, maar sprinters Bennett, Ackermann en Philipsen zullen het waarschijnlijk een grote eer vinden om de revaliderende Nederlandse renner op te mogen volgen.

De etappe begint om 13.29 uur en de finish wordt tussen 17.00 en 17.30 uur verwacht.

Het profiel van de laatste etappe in de Vuelta

13 km - Longo Borghini teruggepakt, Brennauer in een zetel

Longo Borghini wordt teruggepakt door het peloton. Het was een mooie en gedurfde poging van de Italiaanse om via een lange solo de eindwinst te pakken, maar het gaat haar niet lukken. Brennauer zit nu in een zetel.
Wiebes zal nog wel willen sprinten voor de ritzege.

17 KM - OPNIEUW 5 BONI'S VOOR LONGO BORGHINI

Nog altijd rijdt Longo Borghini alleen vooruit, op zo'n 20 seconden van het peloton. Bij de laatste tussensprint voor bonificatieseconden pakt de Italiaanse dus opnieuw de volle buit (5 sec.).
Brennauer pakt 2 seconden en Wiebes sprint niet mee.

Longo Borghini rijdt virtueel aan de leiding.

30 km - Wiebes laat lopen bij tussensprint

Oei, in het peloton wint Lisa Brennauer de tussensprint voor 2 bonificatieseconden. Lorena Wiebes laat lopen. Is het op bij de 22-jarige Nederlandse?

Longo Borghini heeft nog een voorsprong van 23 seconden.

30 KM - LONGO BORGHINI PAKT WEER 5 SEC. BIJ TUSSENSPRINT

Een knap staaltje van Elisa Longo Borghini: de Italiaanse rijdt nog steeds alleen vooruit en pakt opnieuw 5 bonificatieseconden bij de voorlaatste tussensprint voor boni's. Longo Borghini leidt nu in het virtuele klassement, maar de finish in Madrid is nog vrij ver voor een eenzame renster.

Vooruitblikken op EK veldrijden: Van der Haar gaat voor goud

Wil hij voor de tweede keer Europees kampioen worden, dan moet Lars van der Haar vanmiddag in Rosmalen afrekenen met de twee crossers die de eerste veldritten van het seizoen domineerden. De Belgen Toon Aerts en Eli Iserbyt verdeelden de buit in de eerste zes wedstrijden: beiden wonnen er drie.

"Of ik er voorbij kan, weet ik niet", zegt Van der Haar. "Maar ik ga de kans zeker proberen te grijpen. Ik denk dat ik liever aanvallend ten onder ga, dan dat ik stilzwijgend derde word. Ik hoop op een superdag."

De renners gaan om 13.30 uur van start in Rosmalen.

Bekijk hieronder de voorbeschouwing met Lars van der Haar:

Van der Haar gaat voor goud op EK: 'Ik hoop op een superdag'

41 KM - LONGO BORGHINI PAKT 5 SECONDEN BIJ TUSSENSPRINT

De ontsnapte Longo Borghini pakt bij de tussensprint de 5 bonificatieseconden. De Italiaanse rijdt nu 12 seconden voor het peloton uit.

Brennauer wordt derde en pakt 1 seconde. Het verschil met Wiebes, die nipt werd afgetroefd door de Duitse leidster, is nu dus weer 14 seconden.

45 km - Van Vleuten teruggepakt, nu gaat Longo Borghini

De groep met Van Vleuten en Van Dijk is teruggepakt.

Meteen daarna reed Longo Borghini weg. Voor de start van deze slotetappe stond de Italiaanse van Trek tweede op 10 seconden van Brennauer, maar inmiddels is het verschil dankzij de boni's opgelopen tot 19 sec.

50 km - Van Vleuten neemt afscheid

Daar is Annemiek van Vleuten! In haar laatste koers voor Mitchelton-Scott probeert de Europees kampioene ertussenuit te piepen. Ze krijgt Ellen van Dijk met zich mee en ook Ludwig (Canyon-Sram), Soek (ploeggenoot van Wiebes bij Sunweb), Consonni (Valcar), Rodriguez (Movistar) en Asencio (WNT, ploeggenoot van Brennauer) zijn mee.

53 KM - WIEBES WINT TUSSENSPRINT

Bij de vierde sprint voor bonificatieseconden is het weer Wiebes die de volle buit (5 sec.) pakt. Brennauer wordt tweede (2 sec.). Het verschil in het algemeen klassement tussen Wiebes en Brennauer loopt verder terug: 13 seconden is het nu.

57 km - Brennauer vs Wiebes

De slotetappe in de Madrid Challenge is vooralsnog een strijd tussen Lorena Wiebes. De Nederlandse sprintster probeert zo veel mogelijk seconden terug te pakken bij de tussensprints, maar Brennauer verliest de 22-jarige renster van Sunweb niet uit het oog.

Er komen nog vier tussensprints waar bonificatieseconden te verdienen zijn (5-2-1) en op de streep zijn ook nog 15, 10 en 5 seconden te verdienen. De andere rensters, zoals Longo Borghini en Ellen van Dijk, zijn daardoor ook nog niet helemaal uitgespeeld.

Brennauer (rode trui) en Wiebes (groene trui) strijden om de eindzege in het klassement

65 KM - WIEBES TWEEDE BIJ TUSSENSPRINT

Jessica Roberts is in haar eentje ontsnapt uit het peloton en daardoor snoept zij de 5 boni's weg bij de tussensprint. Wiebes wordt wel tweede en pakt 2 seconden. Brennauer laat lopen, waardoor Wiebes de Duitse leidster nu tot op 16 seconden nadert.

76 KM - BRENNAUER WINT TUSSENSPRINT

Nu is het precies andersom: de tweede tussensprint voor bonificatieseconden gaat naar Brennauer en Wiebes wordt nu tweede. Het verschil in het klassement tussen die twee is nu weer 18 seconden.

87 KM - WIEBES WINT TUSSENSPRINT

De eerste tussensprint wordt gewonnen door Lorena Wiebes (Sunweb), voor Brennauer (WNT) en Eric (Movistar). Wiebes pakt daardoor 5 bonificatieseconden, Brennauer 2.

Wiebes brengt haar achterstand in het klassement op Brennauer daardoor terug naar 15 seconden.

Lorena Wiebes wint de eerste tussensprint

Van Vleuten neemt na vandaag afscheid

Annemiek van Vleuten rijdt vandaag voor de laatste keer in de kleuren van Mitchelton-Scott. Na vijf jaar in Australische dienst gaat Van Vleuten volgend jaar voor het Spaanse Movistar rijden. Gisteren eindigde ze in de tijdrit als vierde en via Twitter liet ze weten dat ze daar best tevreden mee is. "Sinds ik mijn pols heb gebroken, ben ik niet meer top geweest. En vandaag gaan we voluit rijden voor onze leidster Sarah Roy."

MADRID CHALLENGE - START

Het vrouwenpeloton is onderweg in de laatste WorldTour-koers van 2020. Gaat het algemeen klassement nog op z'n kop dankzij de zeven tussensprints waar ook bonificatieseconden te verdienen zijn? Lorena Wiebes staat vijfde op 18 seconden van leidster Brennauer.

Het peloton is nog bijeen en rijdt nu door de lege straten van de Spaanse hoofdstad.

Madrid Challenge: wat gebeurde er gisteren?

Gisteren nam de Duitse titelverdedigster Lisa Brennauer de leiderstrui over van Lorena Wiebes. Kijk hier de samenvatting terug:

Brennauer neemt leiderstrui Madrid Challenge over van Wiebes

Madrid Challenge: het parcours

In de Madrid Challenge rijden de vrouwen een rit van 100 kilometer door Madrid. Lorena Wiebes won vrijdag de eerste, lastige sprint. De rit van vandaag is een stuk eenvoudiger. Het parcours is namelijk zo vlak als een pannenkoek. Wordt deze etappe opnieuw een prooi voor de topsprintster van Sunweb?

Het belooft een interessant secondenspel te worden vandaag, want er zijn veel bonificatieseconden te verdienen. De rensters rijden 15 ronden en in ronde 2, 4, 6, 8, 10, 12 en 14 zijn bonificatieseconden (5-2-1) te verdienen. Op de streep liggen nog een 15, 10 en 5 seconden klaar.

De Duitse Lisa Brennauer won gisteren de tijdrit en is sindsdien de leidster in het algemeen klassement, maar haar voorsprong is slechts 10 seconden op Elisa Longo Borghini en 13 seconden op Ellen van Dijk. Annemiek van Vleuten is vierde op 17 seconden en Wiebes staat vijfde op 18 seconden.

De etappe begint om 11.00 uur en de finish wordt rond 13.15 verwacht.

Het parcours van etappe 3 in de Madrid Challenge

Buenos días!

Goedemorgen vanuit Madrid, waar vandaag de laatste prijzen van het wielerseizoen verdeeld worden. Om 11.00 uur beginnen de vrouwen aan de derde en laatste etappe van de Madrid Challenge. En om 13.30 uur begint het peloton in de Vuelta aan de feestelijke etappe naar de Spaanse hoofdstad.

Het is al november, dus het veldritseizoen is ook al ruimschoots begonnen. Om 13.30 uur strijden de mannen om de Europese titel in Rosmalen.

Kortom: er gebeurt vandaag genoeg op twee wielen. Vamos!

Primoz Roglic kwam gisteren met gebalde vuist over de streep: de winst in de Vuelta kan hem niet meer ontgaan