Iserbyt soleert naar Europese titel veldrijden, Van der Haar derde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Belg Eli Iserbyt heeft voor de eerste keer in zijn carrière de Europese titel veldrijden veroverd. Iserbyt (23) won de titelstrijd in Rosmalen voor zijn landgenoot Michael Vanthourenhout en de Nederlander Lars van der Haar.

Direct na de start zakte Van der Haar terug naar de tiende plek, maar hij wist zich toch terug vechten in de wedstrijd. Halverwege de cross reed Van der Haar ruim tien seconden achter de twee koplopers, op de streep bedroeg zijn achterstand op Iserbyt 22 tellen.

"Ik weet niet wat er mis ging, maar ik miste mijn start compleet. Dat was mijn eigen fout", reageerde Van der Haar. "Maar ik denk dat het voor de uitslag weinig verschil heeft gemaakt."

Van der Haar na derde plaats: 'Ik miste mijn start compleet, was eigen fout'

Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel en Wout van Aert, die beiden rust nemen na het intensieve wegseizoen, domineerden Iserbyt en Toon Aerts de eerste wedstrijden van het seizoen. Ze wonnen allebei drie van de eerste zes crossen.

Iserbyt zegevierde een week geleden op de Koppenberg in de laatste cross voor de EK, maar het relatief vlakke, snelle parcours in Rosmalen zou Aerts meer op het lijf geschreven zijn.

Vanthourenhout en Iserbyt aan kop tijdens de EK veldrijden ANP

Van een tweestrijd was echter geen sprake. Iserbyt kwam in de tweede ronde na het oplopen van de trappen even in de problemen, maar vond de aansluiting bij het kopgroepje waarin onder anderen Aerts en ook zijn ploeggenoot Vanthourenhout reden.

Iserbyt nam niet lang daarna de koppositie over van Vanthourenhout en plaatse een versnelling die Aerts niet kon volgen, alleen Vanthourenhout bleef in zijn spoor.

Dat Aerts geen geweldige dag beleefde, bleek ook toen hij in de vijfde van negen rondes op dezelfde plek als Iserbyt over zijn fiets duikelde. Van der Haar schudde intussen zijn concurrenten af en naderde de twee koplopers even tot dertien seconden.

Iserbyt laat Vanthourenhout achter

De marge van de twee leiders werd echter groter en langzaam maar zeker nam Iserbyt, bij de beloften tweevoudig wereldkampioen en vorig jaar tweede op de EK, afstand van Vanthourenhout.

Met een voorsprong van zestien seconden op zijn ploeggenoot veroverde Iserbyt de Europese titel, waardoor hij een jaar in de witte trui met blauwe sterren mag rijden. Aerts strandde op de vijfde plaats op 47 tellen van Iserbyt.

STER reclame