liveblog
NOS WielrennenAangepast

Gaudu boekt mooiste zege op La Farrapona, Roglic en Carapaz houden kruit droog

  • De elfde etappe in de Vuelta was een loodzware bergrit van 170 km van Villaviciosa naar de meren van Somiedo op de Alto de La Farrapona.
  • De 24-jarige David Gaudu boekt vanuit de kopgroep zijn eerste zege in een grote ronde. Lees het wedstrijdverslag.
  • Primoz Roglic eindigt op 1.03 in gezelschap van concurrenten Richard Carapaz, Dan Martin en Enric Mas.
  • De etappe begon met een rennersprotest tegen de uitkomst van gisteren. De organisatie besloot vrijdag dat het tijdsverschil van drie seconden tussen Roglic en Carapaz - tegen de regels in het routeboek in - mee te tellen. Zo kwam de Sloveen in de rode trui.
  • Samenvatting en reacties zijn te zien in Studio Sport om 23.22 op NPO 1 en NOS.nl.
liveblog gesloten

De Angliru, het beest van Asturië

Nog een nachtje slapen dus voor het beest van Asturië. De Angliru is een nachtmerrie voor vele renners, maar niet voor Wout Poels. In 2011 was hij al bijna de beste op de deze loeisteile klim. Alleen de Spanjaard Juan José Cobo moest hij voor laten, maar die raakte jaren later zijn zege (en de eindzege) kwijt wegens dopinggebruik.

We besluiten dit blog met een video over 'het beest van Asturië' om de vingers bij af te likken. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

De Angliru: wie durft de strijd aan met het beest van Asturië?

De dag van morgen

Nog geen genoeg van al dat klimwerk? Morgen staat de gevreesde Angliru op het programma. De twaalfde etappe van La Pola Llaviana naar de Alto de l'Angliru telt slechts 109 kilometer, maar veel daarvan lopen steil omhoog.

Na twee bergen van derde categorie zullen de Alto de la Mozqueta en de Alto del Cordal (eerste categorie) voor de eerste schiftingen zorgen. Het hoogtepunt is natuurlijk de slotklim, ge vreesde Angliru met stijgingspercentages van boven de 20 procent!

Het profiel van de twaalfde etappe in de Vuelta

De Spaanse Ronde van Rop Zoutberg

Spanje correspondent Rop Zoutberg reist deze dagen voor de wielrenners uit. Hij neemt dagelijks de temperatuur op van zijn land, in 'De Spaanse Ronde'.

Nog meer te vieren bij Groupama

Het uitvallen van Ladagnous is een klein smetje op een prima dag voor de Franse formatie van Marc Madiot. Want niet alleen Gaudu mocht vandaag de armen in de lucht steken.

Ook Stefan Küng had iets te vieren. Hij versloeg vandaag Danilo Wyss en Simon Pellaud bij het Zwitsers kampioenschap en mag dus tot de volgende titelstrijd komend jaar rondrijden in het rood met het witte kruis. Küng is namelijk ook tijdritkampioen van zijn land. Oh wacht, hij is ook Europees kampioen tijdrijden.

Nou ja, een ding is zeker: in de kleuren van Groupama zullen we hem niet vaak zien. Gratuliere Stefan!

Uitvallers

De 22-jarige Belgische sprinter Gerben Thijssen was vandaag de 151ste en laatste renner aan de finish op La Farrapona. Hij eindigde op 40.50 van winnaar Gaudu en bleef zo'n zes minuten binnen de (opgerekte) tijdslimiet. Ook niet onbelangrijk: hij was net voor zonsondergang binnen.

De volgende renners haalden het einde van de elfde etappe niet: Matthieu Ladagnous (Groupama), Nic Dlamini (NTT), Héctor Sáez (Caja Rural), Quentin Jauregui (AG2R) en Jakub Mareczko (CCC). Stephen Williams (Bahrain-McLaren) ging niet van start.

Guillaume Martin slaat aanval Wellens af

Ook zagen we vooral in de openingsuren een verwoede strijd tussen Tim Wellens en Guillaume Martin om de bolletjestrui. Wellens viel aan, dwong Martin tot achtervolgen, maar kon uiteindelijk alleen op de eerste klim van de dag punten pakken.

Dat staat in schril contrast met Martin, die vandaag uitstekende zaken deed in het bergklassement.

Topvijf bergklassement

1. Guillaume Martin (Cofidis) 50 pnt
2. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) 24 pnt
3. Richard Carapaz (Ineos) 24 pnt
4. Tim Wellens (Lotto-Soudal) 22 pnt
5. Dan Martin (Israel Start-Up Nation) 20 pnt

Roglic gehuldigd in het rood

De dag begon met een rennersprotest tegen de uitkomst van gisteren. De organisatie besloot vrijdag dat Roglic het tijdsverschil van drie seconden op Carapaz - tegen de regels in het routeboek - mee te tellen. Zo kwam de Sloveen in de rode trui.

Vuelta-directeur Javier Guillén gaf aan dat hij de grieven van de renners begreep, maar dat ze tijd nodig hadden om het op te lossen. Mogelijk krijgt de rit van gisteren dus alsnog een staartje.

Morgen zullen we zien in welke trui Carapaz van start zal gaan. Als het protest alsnog wordt toegekend, dan zou dat best de rode leiderstrui kunnen zijn. De groene puntentrui, zoals vandaag, zal hij zeker niet dragen. Achter leider Roglic is Dan Martin na vandaag namelijk de eerste in die stand.

De Sloveense kopman van Jumbo-Visma werd overigens wel gewoon gehuldigd in de rode trui.

De samenvatting

Favorieten houden kruit droog in loodzware bergrit, Gaudu wint

KLASSEMENT

Marc Soler wint vier plekjes in het klassement en is nu zesde. In de topvijf verandert niet veel. Alleen Hugh Carthy levert zeven seconden in. Wout Poels geeft zeven seconden toe en blijft negende.

Het algemeen klassement in de Vuelta

TOPTIEN

David Gaudu wint op La Farrapona. Let ook op Aleksandr Vlasov, die steeds beter in vorm komt. Hij pakt vandaag vijf seconden op de favorieten met een late aanval.

De toptien van de elfde etappe in de Vuelta

FINISH - GAUDU WINT OP LA FARRAPONA

David Gaudu ging de sprint aan en rijdt Marc Soler uit het wiel. De 24-jarige Fransman boekt de grootste zege in zijn profloopbaan.

David Gaudu zegeviert in de elfde etappe van de Vuelta

1 km - Gaudu begint

Gaudu begint aan kop aan de laatste kilometer, die op het einde een beetje afvlakt. De twee koplopers pokeren. Intussen gaat Vlasov in de aanval vanuit de groep met favorieten.

2 km - Aanval Nieve en Valverde

Aanval van Nieve en Valverde in het peloton! Ze komen niet weg, maar het zorgt er wel voor dat Vingegaard en Gesink eraf moeten. Bennett en Kuss herstellen de orde, maar het groepje is klein geworden.

2 km - Gaudu en Soler

Deze laatste kilometers gaan tergend langzaam met deze enorme stijgingspercentages. Gaudu en Soler gaan strijden om de ritzege. Ze hebben 0.38 op het Sunweb-duo Storer en Donovan. Guillaume Martin rijdt daar nog achter. Het peloton rijdt op 2.10.

Beide renners kunnen ook een mooi sprongetje maken in het klassement.

3 km - Vijf tegen een

In de groep met favorieten hebben we Amador zien lossen en dat betekent dat Carapaz geen helpers meer over heeft. Toch is het nog altijd Vingegaard op kop. Roglic - met nog vier helpers - spaart zich voor de laatste twee kilometers zo te zien.

4 km - Gaudu bij Soler

Gaudu is bij Soler en oogt nog fris! Storer geeft alles wat hij kan, maar ziet de achterstand alleen maar groter worden. In het peloton is het nog altijd Vingegaard op kop.

5 km - Aanval Soler

De vijf koplopers beginnen aan de loodzware slotkilometers van de Alto de la Farrapona. En dan gaat Marc Soler solo! David Gaudu probeert te volgen, Storer redt het niet.

Marc Soler in de aanval op de slotklim

7 km - Stilte voor de storm

Op 5 km van de streep beginnen de echt steile kilometers. En dus is nog altijd niet gezegd dat een van de vijf koplopers vandaag met de ritzege gaat lopen. Ze hebben nog 2.08 op het peloton, maar daar gaat vast nog iets gebeuren!

Kopgroep (5): G. Martin (Fra, Cofidis), Gaudu (Fra, Groupama), Soler en (Movistar), Storer (Aus, Sunweb) en Donovan (GBr, Sunweb)

8 km - Luxe voor Roglic

Een doorkijkje in de groep met favorieten leert dat Van Baarle er nog gewoon bij zit! Ook Poels zit prima. Roglic heeft nog de beschikking over Vingegaard, Gesink, G. Bennett en Kuss. Wat een luxe!

9 km - Chaves eraf

Esteban Chaves is de eerste klassementsman die moet lossen. Hij zit in de buurt van Dylan van Baarle, maar voor hem zit het werk er gewoon op. De nummer zeven van het klassement gaat uit de toptien duikelen.

11 km - Werk zit erop voor Oliveira

En nu gaat ook Nelson Oliveira overboord, nadat hij beulswerk heeft verricht voor Marc Soler. Kan hij het afmaken? Dan moet hij nog wel zien af te rekenen met G. Martin, Gaudu en het Sunweb-duo Donovan en Storer. De voorsprong op het peloton is 2.44.

Kopgroep (5): G. Martin (Fra, Cofidis), Gaudu (Fra, Groupama), Soler en (Movistar), Storer (Aus, Sunweb) en Donovan (GBr, Sunweb)

12 km - Armirail eraf

Hij hield het nog lang vol, maar nu moet Bruno Armirail er toch echt af vooraan. Er blijven zes koplopers over: G. Martin (Fra, Cofidis), Gaudu, (Fra, Groupama), Soler en N. Oliveira (Por, Movistar), Storer (Aus) en Donovan (GBr, Sunweb).

Ze hebben nog 2.47 op het peloton, dus de koplopers mogen stilaan gaan dromen van de ritzege.

14 km - Froome eraf

Een verrassing is het niet, maar Chris Froome moet er nu al af in de nog niet al te steile kilometers van de slotklim.

Chris Froome moet lossen aan het begin van de slotklim in de elfde etappe

16 km - UAE doet duit in het zakje

Het is Davide Formolo (UAE) die de kop heeft overgenomen in het peloton en het tempo de hoogte injaagt. Hoewel, de zeven koplopers lopen iets uit (3.00) en daar is het Nelson Oliveira die de forcing voert. Maar het venijn zit op deze slotklim echt in de staart.

Kopgroep (7): G. Martin (Fra, Cofidis), Gaudu en Armirail (Fra, Groupama), Eg (Den, Trek), Soler en N. Oliveira (Por, Movistar), Storer (Aus, Sunweb) en Donovan (GBr, Sunweb)

Ook op NPO 1 en NOS.nl

Hoe loopt het af in de elfde etappe van de Vuelta. Bekijk de moordende slotklim nu ook op NPO 1 en de livestream: http://nos.nl/livestream/2354444

20 km - Brute slotklim

De slotklim begint officieel pas op 16,5 kilometer van de streep, maar toch gaat het nu al aardig omhoog. De Alto de la Farrapona kent een gemiddelde van 16,5 kilometer, waarvan de laatste vier boven de 10 procent.

Het profiel van de Alto de la Farrapona, de slotklim van de elfde etappe in de Vuelta.

31 km - Peloton boven

Het tempo van Hofstede is echt wel hoog hoor. Het peloton bestaat nog maar uit een man of dertig, waaronder zes man van Jumbo-Visma. Ze volgen op 2.18 van de zeven koplopers. Nu gaan ze de afdaling in op weg naar de slotklim.

TOP

Guillaume Martin is ook als eerste boven op de Puerto de San Lorenzo. Hij pakt weer 10 punten en verstevigt zijn eerste plaats in het bergklassement.

De bergpunten op de Puerto de San Lorenzo (de voorlaatste klim) werden zo verdeeld:
1. G. Martin (Fra, Cofidis) 10 pnt
2. Soler (Movistar) 6 pnt
3. Gaudu (Fra, Groupama) 4 pnt
4. Storer (Aus, Sunweb) 2 pnt
5. Oliveira (Por, Movistar) 1 pnt

Ondertussen in de Vlaamse Ardennen: de Koppenbergcross

In België is ondertussen ook een van de mooiste veldritten van de kalender verreden. Op de Koppenberg, bekend van de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Kuurne-Brussel-Kuurne, werd de vrouwenkoers opnieuw een Nederlands feestje.

Annemarie Worst won in de sprint van Lucinda Brand. Yara Kastelijn werd derde. Liefst acht Nederlandse rensters finishten in de toptien.

Bij de mannen was er een tweede plek voor Lars van der Haar. Eli Iserbyt greep de zege, Toon Aerts werd derde.

35 km - Eg eraf

Twee kilometer onder de top van de San Lorenzo gaat het te snel voor Niklas Eg. De Deen moet passen in de kopgroep. Ook Bruno Armirail hangt aan het elastiek. De twee mannen van Movistar hebben de touwtjes in handen en houden de marge op het peloton op 2.34.

37 km - Lekke band Chaves

Pech voor Esteban Chaves. De kopman van Mitchelton rijdt lek op een vervelend moment, want terugkeren op deze steile stukken is niet eenvoudig. Het gaat hem toch lukken, ondanks het straffe tempo van Hofstede.

38 km - Status quo

Na de kopgroep is ook het peloton begonnen aan de steile kilometers van de Puerto de San Lorenzo. Hofstede, Vingegaard en Gesink rijden gestaag op kop. De achterstand op de kopgroep loopt langzaam terug: 2.53. Het lijkt erop dat het vuurwerk moet komen op de slotklim.

Kopgroep (8): G. Martin (Fra, Cofidis), Gaudu en Armirail (Fra, Groupama), Eg (Den, Trek), Soler en N. Oliveira (Por, Movistar), Storer (Aus, Sunweb) en Donovan (GBr, Sunweb)

43 km - Klimmen geblazen!

De renners zijn begonnen aan de Puerto de San Lorenzo. De eerste kilometers vallen nog mee, maar de laatste vijf kilometer zijn boven de tien procent.

Marc Soler en Nelson Oliveira bepalen het tempo in de kopgroep, Lennard Hofstede doet dat op 3.00 in het peloton.

Kopgroep (8): G. Martin (Fra, Cofidis), Gaudu en Armirail (Fra, Groupama), Eg (Den, Trek), Soler en N. Oliveira (Por, Movistar), Storer (Aus, Sunweb) en Donovan (GBr, Sunweb)

Lennard Hofstede leidt de dans in het peloton op de Puerto de San Lorenzo

TUSSENSPRINT

Voor wat het waard is, de puntenverdeling bij de tussensprint:
1. Soler 4 pnt
3. Storer 2 pnt
3. Armirail 1 pnt

46 km - Soler nadert het rood (virtueel dan...)

De voorsprong van de acht koplopers op het peloton is inmiddels 3.15. En dat betekent dat Marc Soler virtueel de topvijf van het klassement induikt. De Spanjaard heeft 3.52 achterstand op rode trui Roglic. Nummer vijf in het klassement, land- en ploeggenoot Enric Mas, staat op 1.54 van Roglic.

52 km - Tussensprint en meteen weer klimmen

Het zijn vooral de twee renners van Sunweb die het gat naar de drie koplopers dichtrijden. Met zijn achten gaan ze op weg naar de enige tussensprint deze etappe. En dan is het ook meteen weer klimmen geblazen op de Puerto de San Lorenzo, de derde klim van eerste categorie.

De Puerto de San Lorenzo is een ongelijkmatige klim van 10 kilometer naar 1.347 meter hoogte. De eerste drie kilometer vallen nog mee, maar daarna zakt het zelden onder de 10 procent. De voorlaatste kilometer is gemiddeld 13 procent.

Het profiel van de Puerto de San Lorenzo

57 km - Soler, Oliveira en Martin zijn weg

Movistar is wat van plan vandaag! Soler en Oliveira zijn er aan de voet van de afdaling vandoor gegaan en hebben alleen Guillaume Martin mee. De rest van de kopgroep is aan het bakkeleien wie het gat moet dichten. De drie hebben 0.10 op de rest en 3.00 op het peloton.

Kopgroep (8): G. Martin (Fra, Cofidis), Gaudu en Armirail (Fra, Groupama), Eg (Den, Trek), Soler en N. Oliveira (Por, Movistar), Storer (Aus, Sunweb) en Donovan (GBr, Sunweb).

Ieder zijn ding

Deze lokale bewoners van de Alto de la Cobertoria hebben weinig oog voor de koers.

71 km - Oliveira en Eg uit de bocht

In de afdaling van La Cobertoria gaat het snel. Te snel voor koplopers Nelson Oliveira en Niklas Eg. De twee missen een bocht en sturen zo de berm in. De schade lijkt mee te vallen. Sterker, beiden zijn zowaar teruggekeerd in de kopgroep.

Pas op: Oliveira en Eg uit de bocht in pijlsnelle afdaling

TOP - G. Martin als eerste boven

Guillaume Martin is als eerste boven op La Cobertoria en verstevigt zo zijn bergtrui.

De bergpunten op La Cobertoria:
1. G. Martin (Fra, Cofidis) 10 pnt
2. Eg (Den, Trek) 6 pnt
3. Soler (Spa, Movistar) 4 pnt
4. Storer (Aus, Sunweb) 2 pnt
5. Oliveira (Por, Movistar) 1 pnt

Martin heeft nu 39 punten, 15 meer dan Kuss en Carapaz.

75 km - Eendrachtig

In het peloton gaat het niet heel hard, maar toch zien we veel tekening op de gezichten. Nog altijd werken Ineos en Jumbo-Visma netjes samen om het tempo erin te houden. We zien vooral Cameron Wurf en Paul Martens op kop.

Daarachter herkennen we Lennard Hofstede, Dylan van Baarle, Chris Froome, Robert Gesink, Andrey Amador en natuurlijk de rode en de groene trui.

77 km - Wellens lost

Ai, 2,5 kilometer onder de top van La Cobertoria gaat Tim Wellens overboord in de kopgroep. Dat betekent dat hij zijn droom van de blauwe bollen uit zijn hoofd moet zetten. De drager van die bergtrui, Guillaume Martin, zit er nog wel in de kopgroep.

Kopgroep (8): G. Martin (Fra, Cofidis), Gaudu en Armirail (Fra, Groupama), Eg (Den, Trek), Soler en N. Oliveira (Por, Movistar), Storer (Aus, Sunweb) en Donovan (GBr, Sunweb).

78 km - Soler is erbij

Marc Soler is in een oogwenk aangesloten bij de koplopers, waar we nu drie koppeltjes hebben: Soler en Oliveira (Movistar), Gaudu en Armirail (Groupama) en Storer en Donovan (Sunweb). En dan heb je ook nog Eg, Wellens en G. Martin. Met nog 4 km te klimmen hebben ze 1.48 marge.

Soler is nu de bestgeklasseerde renner in de kopgroep. Hij staat tiende op 3.52 van Roglic.

81 km - Aanval Soler

Aanval Marc Soler! De Spaanse nummer tien van het klassement - en al winnaar van de tweede etappe - gaat proberen de oversteek te maken naar ploeggenoot Nelson Oliveira in de kopgroep van acht. Dan moet hij wel 2.00 dicht rijden.

Kopgroep (9): G. Martin (Fra, Cofidis), Gaudu en Armirail (Fra, Groupama), Eg (Den, Trek), Soler en N. Oliveira (Por, Movistar), Storer (Aus, Sunweb), Donovan (GBr, Sunweb) en Wellens (Bel, Lotto).

83 km - La Cobertoria!

We zijn begonnen aan de Alto de la Cobertoria, een klassieker in de Vuelta. Het is een loodzware klim van 9,8 km à 9 procent met meerdere kilometer boven de 11 procent. We klimmen naar 1.185 meter hoogte.

Kopgroep (8): G. Martin (Fra, Cofidis), Gaudu en Armirail (Fra, Groupama), Eg (Den, Trek), N. Oliveira (Por, Movistar), Storer (Aus, Sunweb), Donovan (GBr, Sunweb) en Wellens (Bel, Lotto).

Het profiel van de Alto de la Cobertoria

86 km - Rivalen werken samen

De helpers van Jumbo-Visma en Ineos werken eendrachtig samen aan kop van het peloton om de voorsprong van de acht koplopers binnen de perken te houden. Het verschil is 2.22 en dat is met nog drie zware beklimmingen te overzien.

Kopgroep (8): G. Martin (Fra, Cofidis), Gaudu en Armirail (Fra, Groupama), Eg (Den, Trek), N. Oliveira (Por, Movistar), Storer (Aus, Sunweb), Donovan (GBr, Sunweb) en Wellens (Bel, Lotto).

97 km - Gaudu bestgeklasseerde

David Gaudu is de bestgeklasseerde van de acht renners op 'slechts' 6.15. Al te veel voorsprong moeten de helpers van Primoz Roglic de kopgroep dan ook weer niet geven en dat doen ze ook niet. Het verschil schommelt nu rond de 1.50.

De achterstand van de acht vluchters op de rode trui:

14. David Gaudu +6.15
19. Guillaume Martin +8.22
26. Bruno Armirail +23.46
47. Niklas Eg +52.09
51. Nelson Oliveira +58.10
68. Michael Storer +1.13.27
69. Tim Wellens +1.14.24
87. Mark Donovan +1.29.29

102 km - Acht koplopers

De schermutselingen vlak onder de top van La Colladona hebben een kopgroep van acht opgeleverd: G. Martin (Cofidis), Gaudu en Armirail (Groupama), Eg (Trek), N. Oliveira (Movistar), Storer en Donovan (Sunweb), Wellens (Lotto). De voorsprong groeit snel: 1.45.

De kopgroep van acht in de elfde etappe van de Vuelta

TOP - De bergpunten

Nelson Oliveira (Movistar) is als eerste boven op La Colladona.

De bergpunten:
1. Oliveira (Por, Movistar) 10 pnt
2. Storer (Aus, Sunweb) 6 pnt
3. Eg (Den, Trek) 4 pnt
4. Donovan (GB, Sunweb) 2 pnt
5. Armirail (Fra, Groupama) 1 pnt

113 km - Wellens en G. Martin vissen achter het net

Vlak onder de top zijn vier man weggereden. Dat is een streep door de rekening van Wellens en Martin, die zo graag om de bergpunten hadden willen sprinten. Hun tegenaanval komt te laat.

115 km - Chaos

Wat een heerlijke chaos op de flanken van La Colladona! Guilaume Martin heeft Wellens en Périchon ingerekend. De voorste groep bestaat nog maar uit een man of dertig. Achterin het peloton zien we opvallend veel renners van Ineos. Ivan Ramiro Sosa zal kopman Richard Carapaz vandaag niet kunnen helpen vandaag.

118 km - Niet veel over van de kopgroep

Op de steile tweede kilometer van La Colladona scheurt het peloton in allerlei stukken. Wellens en Périchon hebben nog 0.15 voorsprong, Mäder hangt er nog tussen, maar de rest van de kopgroep is ingelopen. Daar is het nu Guillaume Martin zelf die de oversteek wil maken.

119 km - Wellens wil bergtrui

Wellens was al duidelijk voor de start. De Belg wil vandaag de bergtrui veroveren. Hij demarreert vanaf de voet van de klim en krijgt alleen Périchon mee. Ploegmaat Van der Sande valt terug in het peloton, waar Cofidis het tempo heel hoog houdt.

Te hoog voor Niki Terpstra. De Nederlander moet het peloton laten gaan.

121 km - Klimmen op La Colladona

Met een voorsprong van slechts 0.35 begint de kopgroep aan de Alto de la Colladona, de eerste van vier beklimmingen van eerste categorie. We klimmen 7 kilometer lang tot 850 meter hoogte. Gemiddeld is dat 6.5 procent stijging, maar de tweede kilometer is al 10,8 procent.

De kopgroep (12): Tim Wellens en Tosh Van der Sande (Bel, Lotto-Soudal), Clément Champoussin (Fra, AG2R), José Joaquin Rojas (Spa, Movistar), Ion Izagirre (Spa, Astana), Gonzalo Serrano (Spa, Caja Rural), Magnus Cort Nielsen (Den, Education First), Pierre-Luc Périchon (Fra, Cofidis), Gino Mäder (Zwi, NTT), Tsgabu Grmay (Eri, Mitchelton), Juan Lopez (Spa, Trek) en Ivo Oliveira (Por, UAE).

Het profiel van de Alto de la Colladona

128 km - De twaalf namen

Ja, hoor. De aansluiting is een feit. Dit is de kopgroep (12): Tim Wellens en Tosh Van der Sande (Bel, Lotto-Soudal), Clément Champoussin (Fra, AG2R), José Joaquin Rojas (Spa, Movistar), Ion Izagirre (Spa, Astana), Gonzalo Serrano (Spa, Caja Rural), Magnus Cort Nielsen (Den, Education First), Pierre-Luc Périchon (Fra, Cofidis), Gino Mäder (Zwi, NTT), Tsgabu Grmay (Eri, Mitchelton), Juan Lopez (Spa, Trek) en Ivo Oliveira (Por, UAE).

Opmerkelijk: Périchon rijdt gewoon mee op kop van de kopgroep, terwijl zijn ploeggenoten aan kop van het peloton het gat proberen te dichten.

131 km - Twaalf koplopers

We krijgen zo een kopgroep van 12 renners, want ook Mäder (NTT), Grmay (Mitchelton), Lopez (Trek) en Oliveira (UAE) maken de oversteek. De voorsprong is slechts 0.50, want in het peloton rijden de mannen van G. Martin hard op kop. Martin vreest voor zijn bergtrui.

145 km - Kopgroep van acht

Wellens heeft zich laten terugzakken in een achtervolgende groep van zeven renners. Daarbij ploegmaat Van der Sande. De andere zes: Champoussin (AG2R), Rojas (Movistar), Ion Izagirre (Astana), Serrano (Caja Rural), Cort Nielsen (Education First) en Périchon (Cofidis).

Froome leidt protest voor de start

Froome voor de start: 'Jullie veranderden de regels na de finish'

152 km - Wellens alleen

Wellens rijdt nog altijd in zijn eentje voor het peloton, waar verschillende renners een kopgroep proberen te vormen. Maar veel ruimte krijgen ze niet. Wellens heeft een seconde of 20.

158 km - Punten voor Wellens

Tim Wellens is als eerste over de Alto de la Campa (8,3 km à 4 procent, derde categorie) en sprokkelt zo 3 punten voor de bergtrui. Leider Guillaume Martin is als tweede boven en pakt er 2. Dat kan nog een mooi duel worden om de blauwe bollentrui vandaag.

164 km - Eerste vluchters, eerste lossers

Halverwege de klim hebben drie renners zich losgemaakt van het peloton. In ieder geval Michael Storer van Sunweb is mee. Achterin het peloton moeten er al renners lossen.

Woods: 'UCI heeft regels veranderd'

Michael Woods, de Canadese klimmer van EF Education, legde zojuist voor de start bij Bernard Eisel van Eurosport nog even uit waar de discussie tussen de renners en de organisatie over ging. Het ging inderdaad over gisteren.

168 km - Arriba!

Zoals gezegd, het is meteen klimmen. En dan zien we aanvallen van mannen als L.L. Sánchez en José Joaquin Rojas. Maar de verschillen zijn nog klein.

SALIDA!

De officiële start van de elfde etappe in de Vuelta is gegeven. En we beginnen meteen met klimmen: de Alto de la Campa (8,3 km à 4 procent, derde categorie). Wie heeft zich goed warm gereden op de rollers en wil vandaag in de kopgroep?

Is dit het moment voor discussie?

Er wordt veel gepraat voor de start in Villaviciosa. Volgens Jumbo-ploegleider Frans Maassen gaat de discussie nog altijd over de drie seconden, die Carapaz gisteren verloor ten opzichte van Roglic. We zagen Froome praten met Gesink, maar inmiddels zijn we op weg.

KLAAR VOOR DE START

De renners staan klaar in Villaviciosa voor de start van deze loodzware elfde etappe in de Vuelta. We gaan zo beginnen!

Even terugkijken: Roglic geeft zichzelf verjaardagscadeau

Roglic herovert de rode trui: 'Een jaar ouder en ook sterker, net als wijn'

Rollen omgedraaid: Roglic in het rood, Carapaz in het groen

Na een spectaculaire finish pakte Primoz Roglic vrijdag zijn derde ritzege deze Vuelta en net genoeg seconden (drie) om Richard Carapaz uit het rood te rijden. De twee concurrenten staan precies gelijk, maar Roglic heeft de leiderstrui omdat hij meer punten sprokkelde in het puntenklassement.

En dus zijn de rollen vandaag omgedraaid: Roglic in het rood, Carapaz in het groen.

Vuelta 2011: sterke Poels, Kroon in ravijn

Ook in de editie van 2011 was de slotklim op de Farrapona naar de bergmeren van Somiedo opgenomen n de Vuelta. Wout Poels was die dag ijzersterk en eindigde als eerste van de favorieten op 0.40 van ritwinnaar Rein Taaramäe.

Karsten Kroon, tegenwoordig gewaardeerd commentator van de Vuelta bij Eurosport, zal minder goede herinneringen koesteren aan die rit. Hij zat die dag met Taaramäe in de kopgroep, maar kukelde in een van de afdalingen over de vangrail en dook in het ravijn. De Nederlander moest die dag opgeven.

Karsten Kroon klautert ut het ravijn in de rit naar La Farrapona in de Vuelta van 2011

Vuelta 2014: heroïsch duel Froome-Contador

In 2014 vochten Chris Froome en Alberto Contador een heroïsch gevecht uit op de flanken van de Farrapona. Froome probeerde meerdere keren om de Spaanse klimmer te lossen, maar uiteindelijk reed Contador de Brit uit het wiel.

Een voor een kwamen de renners die dag boven op de onherbergzame berg. Robert Gesink was die dag de beste Nederlander op 1.22, Wout Poels werd dertiende op 2.11.

Chris Froome en Alberto Contador op La Farrapona in de Vuelta van 2014.

Steil, steiler, nog steiler, steilst

Het profiel van de elfde etappe spreekt boekdelen. Direct uit de start moet er geklommen worden op de Alto de la Campa (8,3 km à 4 procent, derde categorie). Die beklimming is slechts een voorsproefje voor wat de renners daarna te wachten staat:

Top na 56 km: Alto de la Colladona (7 km à 6,5 procent, eerste categorie)

Top na 95 km: Alto de la Cobertoria (9,8 km à 9 procent, eerste categorie)

Top na 136 km: Puerto de San Lorenzo (10 km à 8,6 procent, eerste categorie)

Slotklim: Alto de la Farrapona (16,5 km à 6,2 procent, eerste categorie)

De gemiddelde stijgingspercentages liegen er niet om en zijn bedrieglijk: zo is de stijging in de laatste vier kilometer van de slotklim vrijwel overal boven de 10 procent.

Bienvenido!

La Colladona, La Corbertoria, San Lorenzo en als toetje La Farrapona. Dat zijn vier loodzware beklimmingen in het onherbergzame Cantabrische gebergte van Asturië die vandaag op een dag beklommen moeten worden in de elfde etappe van de Vuelta. Niemand zal zich vandaag kunnen sparen met het oog op de mythische slotklim Anglirú van morgen.

Primoz Roglic is terug in het rood na een secondenspel met Richard Carapaz, maar de Ecuadoriaanse Giro-winnaar staat nog wel in dezelfde tijd als de Sloveen. Of dat vanavond nog zo is? Volg alles in het liveblog!

Primoz Roglic is terug in de rode leiderstrui van de Vuelta