NOS Wielrennen

Fransman Gaudu wint elfde etappe Vuelta, leider Roglic houdt eenvoudig stand

Favorieten houden kruit droog in loodzware bergrit, Gaudu wint

David Gaudu heeft de elfde etappe van de Vuelta gewonnen. De kleine Fransman was in de sprint bergop te sterk voor Movistar-renner Marc Soler. De Spanjaard stond voorafgaand aan de etappe tiende in het klassement en steeg naar de zesde plek.

De favorieten hielden ondanks vier beklimmingen van de eerste categorie in de etappe hun kruit droog. Primoz Roglic behield daardoor de rode leiderstrui. Zondag staat er wederom een zware bergetappe op het programma met een finish op de iconische berg de Angliru.

Kort protest

Over die leiderstrui was nogal wat te doen. Bij de start van de etappe hielden de renners onder aanvoering van tweevoudig eindwinnaar Chris Froome een kort protest. Het peloton weigerde te vertrekken vanwege het ongenoegen over de gang van zaken na afloop van de tiende etappe vrijdag.

Volgens het routeboek was de etappe van vrijdag geklasseerd als een sprintetappe en daarin geldt dat verschillen van maximaal drie seconden tussen het achterwiel van de ene renner en het voorwiel van de andere niet leiden tot tijdsverschillen. De organisatie besloot onverwachts om de etappe toch een andere classificatie mee te geven en wél tijdsverschillen mee te tellen.

Zodoende veroverde Roglic de rode leiderstrui ten koste van Richard Carapaz. Froome sprak kort met koersdirecteur Javier Guillén, daarna stapte het peloton weer op, op weg naar slotklim Alto de la Farrapona. Tussen start en finish stonden stonden er vijf beklimmingen op het programma, waarvan vier van de eerste categorie.

Hieronder de beelden van het protesterende peloton.

Froome voor de start: 'Jullie veranderden de regels na de finish'

Na een ziedende openingsfase, waarbij Tim Wellens een vergeefse aanval deed op de bergtrui van Guillaume Martin, bleven acht koplopers over.

De Fransman David Gaudu was de bestgeklasseerde renner met 6.15 minuten achterstand op klassementsleider Roglic. Hun voorsprong bleef schommelen rond de drie minuten met Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers die het tempo in het peloton bepaalden.

Met nog 81 kilometer te gaan maakte Soler op de derde klim van de dag, La Cobertoria, de oversteek naar de voorste acht.

De Spaanse nummer tien van het klassement en winnaar van de tweede etappe was toen de bestgeklasseerde renner van de kopgroep, met 3.52 achterstand op Roglic.

Snode plannen Movistar

Op de slotklim van 16,5 kilometer à 6,2 procent spatte de kopgroep uit elkaar. Nelson Oliveira verrichte beulswerk voor zijn ploeggenoot Soler, die met Guillaume Martin, Gaudu en het Sunweb-duo Mark Donovan en Michael Storer overbleef.

Op vijf kilometer van de meet ging Soler ervandoor. Gaudu vocht zich terug in zijn wiel en samen bouwden ze hun voorsprong op de medevluchters gestaag uit. Ook hadden de twee nog altijd een marge van twee minuten op het peloton.

Klassementsleider Primoz Roglic kwam niet in de problemen.

Ruim voor de meet was duidelijk dat Soler en Gaudu gingen strijden voor de dagzege. Soler had zich volledig leeggereden om te stijgen in het klassement, waardoor Gaudu vrij eenvoudig naar de winst sprintte.

De favorieten hielden hun kruit droog. Roglic had met Jonas Vingegaard, Robert Gesink, George Bennett en Sepp Kuss op de slotklim nog veel knechten over. De Rus Aleksandr Vlasov deed een poging en won vijf seconden op de groep met Roglic.

Wout Poels finishte daar net achter op zeven seconden achterstand. Poels blijft negende in het klassement met 3.54 achterstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl