liveblog
NOS WielrennenAangepast

Na gegoochel en gepuzzel krijgt ritwinnaar Roglic alsnog de rode trui

liveblog gesloten

Hasta mañana!

Wat gaan we morgen doen in de Vuelta? Een massasprint zit er dit keer niet in, want de elfde etappe is een serieuze bergrit. Het parcours voert over 170 kilometer van Villaviciosa naar Alto de la Farrapona en telt liefst vijf beklimmingen.

Onderweg passeert het peloton één berg van de derde categorie en vervolgens drie van de eerste categorie. En dan volgt er ook nog een slotklim naar de finish. Kortom: een feest voor de klimmers en de klassementsrenners. En dat met een verschil van 0 seconden tussen rodetruidrager Primoz Roglic en zijn voornaamste concurrent Richard Carapaz.

We zijn er dan natuurlijk ook weer bij met ons Vuelta-liveblog. Adios!

Roglic in het rood

Primoz Roglic heeft na de tiende etappe de rode trui weer terug

Roglic toch wel in het rood!?

Nu komt er toch weer een correctie van de Vuelta: Carapaz zou toch wel 3 seconden achterstand hebben gehad, waardoor Roglic en Carapaz dezelfde tijd hebben. Wat een gedoe.

Primoz Roglic krijgt in ieder geval dan toch de rode trui, vanwege zijn betere klassering in het puntenklassement.

Uitslag tiende etappe

De uitslag van de tiende etappe: Primoz Roglic boekt zijn derde zege in deze Vuelta en doet goede zaken met 10 bonificatieseconden.

Carapaz houdt nog nét het rood

Richard Carapaz wordt op 3 seconden van Primoz Roglic gegeven. Dat zou betekenen dat beide heren exact dezelfde tijd hebben.

Nee, het is toch niet waar. Carapaz had dezelfde tijd, waardoor hij de rode trui houdt. Roglic heeft nu nog 3 seconden achterstand.

PRIMOZ ROGLIC WINT DE TIENDE ETAPPE!

Het is de derde etappezege alweer van de Sloveen, die 10 bonificatieseconden meepakt. Hij komt nu wel héél dicht bij de rode trui van Richard Carapaz.

2 km - Daar is Roglic

Jazeker, daar meldt Roglic zich aan de kop van het peloton, met bonificatieseconden en een mogelijke rode trui in het achterhoofd. We gaan zo sprinten!

3 km - Denderen

Tot zover de poging van Cavagna. Het peloton dendert op het slotklimmetje van deze etappe af.

5 km - Cavagna alleen

Cavagna is in zijn eentje over, met een kleine voorsprong op het voortrazende uitgedunde peloton.

7 km - Volhouden

Cavagna en Oliveira houden het vol, maar groot wordt hun voorsprong niet. De laatste kilometers van deze etappe gaan nog venijnig omhoog.

10 km - Nieuwe poging

Geen succes voor Smit. Nu doet Cavagna een poging, samen met Oliveira.

11 km - Smit gaat

Willie Smit doet een poging en pakt 50 meter op het peloton. Een moedige actie van de Zuid-Afrikaan, die waarschijnlijk niets zal opleveren.

17 km - Opgeslokt

Het moment dat je wist dat zou komen is eindelijk hier: de kopgroep van Molenaar, Ligthart, Van Moer en Lastra is gegrepen.

Liefst 12 minuten was de voorsprong een paar uur geleden nog. Nu gaan we met een nagenoeg compleet peloton naar de finish in Suances.

21 km - Rommelen

In de kopgroep begint het te rommelen, nu het peloton tot op 20 seconden is genaderd. Lastra - die nog niet veel werk had verricht - doet een aanval, maar de andere drie laten hem niet gaan.

Mooie plaatjes tijdens de tiende etappe van de Vuelta

26 km - Nog een kleine minuut

Een kleine minuut heeft de kopgroep nog over op het peloton. In die kopgroep maken de jongelingen Molenaar en Van Moer de sterkste indruk.

Sam Bennett heeft het peloton ondertussen moeten laten gaan. Geen revanche dus voor de gisteren gedeclasseerde Ier.

De kopgroep: Pim Ligthart (Ned, Total Direct Energie), Alex Molenaar (Ned, Burgos), Brent Van Moer (Bel, Lotto-Soudal) en Jonathan Lastra (Spa, Caja Rural).

34 km - Nog twee minuten

De kopgroep rijdt nog altijd hard door, maar het peloton komt steeds dichterbij: nog iets meer dan 2 minuten is er over van de voorsprong die ooit 12 minuten was.

In het peloton heeft Sam Bennett het nog altijd niet makkelijk, maar de Ier is nog van de partij.

49 km - Tussensprint

De tussensprint in Cabezón de la Sal is een prooi voor Van Moer, die net ook al de meeste bergpuntjes binnen sprokkelde. Ligthart is de nummer twee, Lastra de nummer drie. De voorsprong van de kopgroep ligt al een tijdje tussen de 3 en 4 minuten.

De kopgroep: Pim Ligthart (Ned, Total Direct Energie), Alex Molenaar (Ned, Burgos), Brent Van Moer (Bel, Lotto-Soudal) en Jonathan Lastra (Spa, Caja Rural).

60 km - Op de top

De kopgroep is boven op de Alto de San Cipriano! Van Moer was als eerste op de top (3 bergpunten), met Molenaar (2 punten) in zijn kielzog. Ligthart (1 punt) en Lastra (nada) volgen snel.

Een kleine vier minuten is de voorsprong van de kopgroep op het peloton, waar sprinter Sam Bennett het tijdens de beklimming moeilijk heeft.

65 km - Klimmen geblazen

De tiende etappe is al een tijdje, laten we eerlijk zijn, betrekkelijk saai. Maar nu gaan we klimmen!

De kopgroep is begonnen aan de Alto de San Cipriano, 4,3 kilometer à 5 procent. Het is de enige klim van de dag van de derde categorie.

De voorsprong van Ligthart, Molenaar & co: 4 minuten.

De vier koplopers tijdens de beklimming van de Alto de San Cipriano

75 km - Nog zes minuten

Het peloton heeft de achterstand inmiddels teruggebracht tot minder dan 6 minuten. Deceuninck-QuickStep, Astana en Mitchelton-Scott zijn de ploegen die het tempo maken.

De kopgroep: Pim Ligthart (Ned, Total Direct Energie), Alex Molenaar (Ned, Burgos), Brent Van Moer (Bel, Lotto-Soudal) en Jonathan Lastra (Spa, Caja Rural).

89 km - Nog zeven minuten

Iedere tien kilometer gaat er keurig een minuutje af van de voorsprong van het leidende kwartet. De kopgroep met Ligthart en Molenaar heeft nu nog 7 minuten voorsprong over op het peloton.

Over een klein half uur gaan we overigens klimmen: de Alto de San Cipriano is de enige berg van de dag, van de derde categorie.

Veel publiek is er niet bij deze Vuelta, maar de tiende etappe werd wel gadegeslagen door een kudde wielergekke dromedarissen

99 km - Nog acht minuten

En weer een minuutje eraf. In dit tempo gaat de kopgroep met Ligthart en Molenaar het natuurlijk niet halen. De voorsprong was ooit 12 minuten, nu zijn er nog een kleine 8 minuten over.

De kopgroep: Pim Ligthart (Ned, Total Direct Energie), Alex Molenaar (Ned, Burgos), Brent Van Moer (Bel, Lotto-Soudal) en Jonathan Lastra (Spa, Caja Rural).

Roglic voelt zich 'ouder, wijzer en beter'

Robert Gesink zei voor de start dat zijn kopman Primoz Roglic misschien weleens voor de ritwinst zou kunnen gaan. De Sloveen zelf was voor de start voorzichtiger in zijn beschouwingen.

"Het wordt hoe dan ook een superzware finale. We moeten gefocust blijven en willen vooral veilig naar de eindstreep. Als er dan een mogelijkheid is voor een sprint... het ligt eraan hoe de race zich ontwikkelt en met wat voor groep we vooraan zitten.

Roglic was gisteren jarig en werd 31 jaar. Op de vraag of hij zich vandaag anders voelt, permitteerde de Sloveen zich een grapje: "Ja, ik voel me totaal anders. Ouder, wijzer en beter."

Primoz Roglic, gisteren, tijdens de feestelijkheden rond zijn groene trui

108 km - Nog negen minuten

En weer een minuutje eraf. Het peloton rijdt hard door en er zijn nog 9 minuten voorsprong over voor Pim Ligthart (Ned, Total Direct Energie), Alex Molenaar (Ned, Burgos), Brent Van Moer (Bel, Lotto-Soudal) en Jonathan Lastra (Spa, Caja Rural).

Bennett: 'Het was een rare dag gisteren'

Sam Bennett, die gisteren de sprint won maar werd gedeclasseerd vanwege een schouderduw tegen Trek-renner Emils Liepins, keek voor de start nog even terug op zijn miserabele dag.

"Het was raar gisteren. Eerst geniet je van het moment. Die Trek-gozer was na de finish ook oké met mij, dus ik was verrast dat alles nog veranderde. Ik heb de jury uitgelegd dat ik bewoog om mezelf te beschermen en voor de veiligheid van de renners achter me."

Sam Bennett werd gisteren gedeclasseerd

120 km - Peloton voert tempo op

Het is wel mooi geweest, vindt het peloton nu. Mitchelton-Scott, Deceuninck-QuickStep en Movistar voeren het tempo op. Van de voorsprong gaat meteen een minuutje af.

Er zijn nog 10 minuten over voor Ligthart, Molenaar, Van Moer en Lastra.

130 km - Paluta opgeslokt

Er is een einde gekomen aan de lijdensweg van Paluta: de peinzende Pool heeft zich laten opslokken door het peloton.

De kopgroep met Ligthart, Molenaar, Van Moer en Lastra heeft een kleine 12 minuten voorsprong op het peloton, waar de sprintersploegen blijkbaar met hun gedachten elders zijn.

De kopgroep: Pim Ligthart (Ned, Total Direct Energie), Alex Molenaar (Ned, Burgos), Brent Van Moer (Bel, Lotto-Soudal) en Jonathan Lastra (Spa, Caja Rural).

Robert Gesink en Primoz Roglic in het peloton, dat het in de tiende etappe vooralsnog rustig aan doet

Terug naar Suances in 2008

De finishplaats van vandaag is Suances, waar in 2008 voor het laatste een etappe van de Vuelta eindigde. Robert Gesink was er toen ook al bij. Wat weet de huidige Jumbo-Visma-renner daar nog van?

"Ik herinner me niet zoveel, maar gisteravond stuurde onze ploegleider Grischa Niermann, die toen ook meedeed, een video in onze groepsapp", vertelde Gesink voor de start. "Toen kwam er wel veel terug."

"Voor de finale was het allemaal anders, er was een lange afdaling en het was een regenachtige bewolkte dag. Ik zat in het eerste deel van het in tweeën gebroken peloton, Valverde verloor die dag veel tijd en Paolo Bettini won de sprint."

De taak van Gesink voor vandaag is helder: "We gaan ons best doen om Primoz uit de problemen te houden en in een goede positie naar de finale te brengen. Misschien is het ook wel een goede finish voor hem, maar het ligt eraan wat de sprinters doen."

Paolo Bettini wint de twaalfde etappe in Suances tijdens de Vuelta van 2008

140 km - Caramba!

Caramba, dat gaan snel! De voorsprong van Ligthart, Molenaar en hun vrienden is al opgelopen naar een kleine 11 minuten. Op deze manier zou de vlucht van de dag weleens vruchtbaar kunnen worden.

De peinzende Pool Paluta rijdt er nog altijd moederziel alleen tussenin, op 7 minuten achterstand van de kopgroep.

152 km - Voorsprong loopt op

De voorsprong van het leidende kwartet met Ligthart en Molenaar is inmiddels opgelopen tot ruim 6 minuten.

De achtervolgende Pool Palut rijdt 2.40 achter de kopgroep en zit ongetwijfeld te peinzen wat hij nu moet doen.

De kopgroep: Pim Ligthart (Ned, Total Direct Energie), Alex Molenaar (Ned, Burgos), Brent Van Moer (Bel, Lotto-Soudal) en Jonathan Lastra (Spa, Caja Rural).

Debutant Molenaar is halve Spanjaard

De 21-jarige Alex Molenaar is geen hele grote bekende in Nederland. Dat is ook niet zo gek, want hij is half Spaans. Zijn moeder komt uit Spanje en zelf woont Molenaar in Girona. De Nederlander rijdt namens Burgos-BH zijn eerste grote ronde.

Vorige week sprak verslaggever Han Kock met hem in Spanje voor een korte kennismaking.

Debutant Molenaar is halve Spanjaard: 'Niet zeker of Vuelta einde haalt'

159 km - De vlucht van de dag is een feit

Het pleit is beslecht: de kopgroep mag weg van het peloton. Alex Molenaar, Pim Ligthart, Brent Van Moer en Jonathan Lastra slaan een gat van 2,5 minuut met het peloton. De Pool Paluta rijdt een minuutje achter de koplopers.

167 km - Onrustig begin

Het blijft onrustig: de achtervolgers zijn achterhaald door het peloton, Paluta is met een lekke band uit de kopgroep gezakt en het overgebleven kwartet met Ligthart en Molenaar heeft nog steeds maar een minuutje voorsprong.

172 km - Gaat het lukken?

Het wordt spannend, gaat de groep met Ligthart en Molenaar echt wegkomen? Het verschil met het peloton is nu een minuutje.

Lastra is ondertussen aangesloten bij het kwartet, een vijftal renners probeert het sprongetje nog te maken.

177 km - Twee Nederlanders in kopgroep

Er heeft zich een kopgroep van vier man gevormd met, en dat is leuk nieuws, twee Nederlanders: Pim Ligthart en Alex Molenaar. Ze hebben gezelschap van de Pool Michal Paluta en de Belg Brent Van Moer.

Het kwartet heeft een half minuutje voorsprong op het peloton, daartussen rijden nog Lastra en Jaregui.

START!

De tiende etappe is nu officieel van start gegaan. Eens zien of er interesse is voor de vlucht van de dag. Vamos!

START (geneutraliseerd)

Het peloton is onderweg in Castro Urdiales, waar over een minuut of tien de tiende etappe officieel van start zal gaan.

De laatste keer dat Castro Urdiales startplaats was van de Vuelta, was in 1958. De rit ging naar Santander en wie won er toen ook alweer? Dat was natuurlijk de Fransman Jean Graczyk.

De truien

Richard Carapaz heeft sinds zondag de rode leiderstrui in zijn bezit.

Primoz Roglic draagt de groene puntentrui.

Guillaume Martin trekt vandaag weer de wit-blauwe bollentrui van het bergklassement aan.

Enric Mas is de leider in het jongerenklassement en draagt de witte trui.

Richard Carapaz draagt de rode trui

Wielertransfer: Geschke verruilt CCC voor Cofidis

De Duitse wielrenner Simon Geschke heeft een nieuwe werkgever gevonden voor volgend jaar. De 34-jarige Geschke gaat rijden voor de Franse ploeg Cofidis. Hij komt over van CCC, dat verdwijnt uit het peloton.

Geschke reed jarenlang voor de huidige Sunweb-ploeg van manager Iwan Spekenbrink. De Duitser hielp zijn teamgenoot Tom Dumoulin in 2017 aan de eindzege in de Ronde van Italië. Zelf won hij twee jaar eerder een etappe in de Tour de France.

Geen Van der Poel, maar wel sterke Nederlandse vrouwenploeg naar EK veldrijden

Mathieu van der Poel doet volgend weekend niet mee aan de EK veldrijden in Rosmalen. De regerend wereld- en Europees kampioen zit niet bij de selectie van bondscoach Gerben de Knegt. Van der Poel sloot zijn wegseizoen vorige week woensdag af met een val in Driedaagse Brugge-De Panne, waaraan hij een lichte hersenschudding overhield.

Bij de vrouwen zijn de Nederlandse regerend kampioenen wel van de partij: Yara Kastelijn mag haar Europese titel gaan verdedigen en ook wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado staat aan de start.

Mathieu van der Poel veroverde in februari de wereldtitel

Coach Visbeek naar wielerploeg Circus-Wanty Gobert

Aike Visbeek keert terug in de hoogste klasse van het wielrennen. De Nederlandse wielercoach gaat als zogeheten performance manager aan de slag bij Circus-Wanty Gobert, de Belgische ploeg die komend jaar promotie maakt naar de WorldTour. Dat betekent dat Circus-Wanty Gobert aan alle grote wedstrijden mag meedoen, waaronder de Giro, Tour en Vuelta.

Visbeek werkte tussen 2013 en 2019 bij Team Sunweb. Hij was nauw betrokken bij de eindzege van Tom Dumoulin in de Ronde van Italië van 2017. Visbeek werkt dit jaar bij de Nederlandse opleidingsploeg SEG Racing Academy.

Vuelta 2021 op 14 augustus van start in Burgos

De Ronde van Spanje van 2021 start op 14 augustus met een individuele tijdrit vanuit de kathedraal van Burgos. Dat heeft de organisatie van de wielerronde gisteren bekendgemaakt.

De aankondiging van de startplek en -datum van de Vuelta van volgend jaar komt op een moment dat de huidige editie pas op de helft zit.

De Spaanse Ronde van Rop Zoutberg

NOS-correspondent Rop Zoutberg is bezig aan zijn eigen Ronde van Spanje en die is onder meer te volgen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. Gisteren ging hij eten in finishplaats Aguilar de Campoo, waar onder meer paella, varkenspootjes met aardappelen en paprikapoeder, tonijn, stokvis, en geroosterd rundvlees op het menu stonden.

Hopelijk beviel het Spaanse eten hem beter dan menig Nederlandse renner. Vanavond is de bijdrage van Zoutberg weer rond 22.45 uur te horen.

Lefevere foetert na declassering Bennett

Patrick Lefevere, de grote man van Deceuninck-QuickStep, was gisteren na de finish niet te spreken over de declassering van zijn renner Sam Bennett. Hij foeterde erop los via Twitter.

Ploegleider Steven de Jongh van Trek, de ploeg van 'slachtoffer' Emils Liepins, verdedigde zijn renner juist.

Waarheen leidt de weg?

De tiende etappe, over 185 kilometer van Castro Urdiales naar Suances, er opnieuw eentje met veel potentie voor de sprinters. Wel is de rit een stuk lastiger dan de vlakke etappe van gisteren, met onderweg een bergje van de derde categorie, maar daarna is het nog 60 kilometer tot de finish. Een nieuw duel tussen Sam Bennett en Pascal Ackermann valt dus niet uit te sluiten.

Het algemeen klassement

In de top-10 van het algemeen klassement hebben zich geen verschuivingen voorgedaan. Wout Poels is nog altijd de beste Nederlander op plek tien.

Wat gebeurde er gisteren?

Pascal Ackermann kreeg de zege van de negende etappe op zijn naam. De Duitser werd aanvankelijk tweede in de massasprint achter de Ier Sam Bennett, maar kreeg niet veel later de winst toegewezen omdat Bennett gedeclasseerd werd vanwege een onreglementaire schouderduw.

Gerben Thijssen werd door die beslissing van de jury tweede en Max Kanter eindigde op de derde plaats. In de top van het algemeen klassement veranderde er niks. De jarige Primoz Roglic - de Sloveen is 31 jaar geworden - staat nog altijd tweede op 13 seconden van leider Richard Carapaz.

Ackermann krijgt negende Vuelta-etappe op zijn naam, Bennett gedeclaseerd

Buenos días!

Welkom vanuit Castro Urdiales, waar om 12.45 uur de tiende etappe van de Vuelta a España van start gaat. Het is een rit van 185 kilometer naar Suances, met opnieuw kansen voor de sprinters. En dus voor Sam Bennett, die gisteren de massasprint dacht te winnen maar van een koude kermis thuiskwam.

De start is om 12.45 uur, de finish wordt rond 17.15 uur verwacht.