liveblog
NOS NieuwsAangepast

Strengere handhaving coronaregels • Vader Belgische premier betrapt zonder mondkapje

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • 435 coronaboetes en 756 waarschuwingen in het eerste weekend van de gedeeltelijke lockdown.
  • Buiten kunnen er toch ook boetes worden uitgedeeld voor softdrugsgebruik en -bezit.
  • In België zijn vandaag strengere coronaregels ingegaan, onder meer cafés en restaurants moeten een maand dicht.
  • Bij het RIVM zijn 8015 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, gisteren waren dat er 8177.

Liveblog gesloten

We sluiten voor vandaag dit liveblog. Morgen wordt er weer een nieuw blog opgestart, met daarin het belangrijkste coronanieuws.

Strengere handhaving coronaregels en meer landelijke eenheid

Politie en boa's gaan strenger handhaven op de naleving van coronaregels. Dat hebben de voorzitters van de veiligheidsregio's en minister Grapperhaus afgesproken. Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad zegt dat de handhaving wordt "aangetrokken".

Strengere handhaving gaat leiden tot meer boetes, maar eerst waarschuwen blijft het uitgangspunt. Tot nu toe werd vooral gehandhaafd op excessen, maar nu komt er extra aandacht voor groepsvorming en het alcoholverbod, zegt Bruls. Politie en boa's gaan vanaf nu ook waarschuwingen noteren. Bij een tweede overtreding weten de handhavers dan dat er eerder al een waarschuwing is afgegeven.

Ook komt er een 'landelijk kader' voor de handhaving. "We willen meer uniformiteit en eenheid in de handhaving door politie en boa's", aldus minister Grapperhaus. Volgens hem is dat nodig om te voorkomen dat er regionale verschillen ontstaan, zoals de afgelopen maanden weleens gebeurde. "We hebben in deze gedeeltelijke lockdown behoefte aan duidelijkheid en helderheid."

Belgische premier betrapt vader zonder mondkapje

De vader van de Belgische premier Alexander de Croo heeft een boete gekregen omdat hij geen mondkapje droeg. Herman de Croo, die zelf oud-minister is, was vol in beeld tijdens een uitzending van de Ronde van Vlaanderen, waar hij langs het parcours stond. Buurtbewoners mochten dat alleen doen als ze mondkapjes zouden dragen. "Ik heb me laten meeslepen door het enthousiasme voor de koers", zegt de vader tegen Radio 2 Oost-Vlaanderen.

"Ik was bezig en hoorde plots dat de renners er al aankwamen. Ik ben snel naar het parcours gerend en ben mijn masker in alle haast en enthousiasme vergeten. Ik stond aan het parcours, in een wei. Er was niemand te bespeuren. Plots ging mijn telefoon. Het was Alexander. Hij vroeg me wat ik daar zonder masker stond te doen. Hij had me herkend op de beelden. Hij was thuis aan het kijken met mijn twee kleinzonen."

Vader De Croo heeft laten weten dat hij de boete zal betalen.

Lockdown voor het Duitse Berchtesgadener Land

Het Duitse Berchtesgadener Land, in Beieren, gaat vanaf morgen twee weken in lockdown, zegt minister van Landbouw Michaela Kaniber. In dat gebied, onder meer bekend om de skipistes, schoot het aantal besmettingen de laatste dagen omhoog naar meer dan 250 besmettingen per 100.000 bewoners.

Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht. Horeca moet de deuren sluiten en evenementen zijn verboden. Kerkdiensten mogen nog wel. Hotels moeten ook dicht, behalve voor zakenreizigers.

Om naar buiten te gaan moeten bewoners een goede reden hebben, zoals essentieel werk en boodschappen doen. Ook sporten in de buitenlucht is toegestaan.

GGD vraagt niet altijd naar de CoronaMelder-app

Wie de CoronaMelder-app heeft, hoort een signaal te krijgen als iemand met wie je contact hebt gehad positief getest wordt. Maar om te weten wie achteraf het coronavirus bleek te dragen, heeft de app gegevens nodig van een bron- en contactonderzoeker. Die moet mensen die positief getest zijn naar de code in de app vragen. Maar onderzoekers van de GGD vragen daar niet altijd naar, waardoor de app niet goed kan worden ingezet.

Meerdere mensen die in de afgelopen week positief zijn getest, meldden zich bij de NOS. "Uiteindelijk heb ik de GGD zelf maar gebeld en mijn code gegeven", zegt Stef. "Maar mijn vriendin heeft nog geen notificatie gekregen, dus ik vraag me af of de code is ingevoerd."

Duitser dwingt anderhalve meter af met pepperspray

In de Duitse stad Aken, aan de grens met Zuid-Limburg, is een man opgepakt die voorbijgangers met pepperspray bespoot, melden Duitse media. Eerst belaagde de 71-jarige man een groep joggers, daarna spoot hij een man van 51 en een 49-jarige vrouw op de fiets in het gezicht. Het stel belde de politie met betraande ogen.

Agenten vonden de man en spraken hem aan op zijn gedrag. Volgens de dader was dit de enige manier om de passanten op "corona-afstand" te houden. De Duitse justitie is een strafrechtelijk onderzoek naar de man begonnen.

435 coronaboetes in eerste weekend gedeeltelijke lockdown

Er zijn in het eerste weekend van de gedeeltelijke lockdown 435 coronaboetes uitgedeeld. Dat zei Nationaal Commandant Corona bij de Nationale Politie Willem Woelders, in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1. Er zijn ook 756 waarschuwingen gegeven aan mensen die zich niet hielden aan de coronaregels.

"Boetes zijn nooit een doel op zich. Waar het kan waarschuwen we nog steeds", zei Woelders. "We treden op om een einde te maken aan gevaarlijke situaties voor de gezondheid." Volgens de commandant houdt het merendeel van de bevolking zich netjes aan de regels, maar met name bij jongeren ziet de politie dat niet iedereen zich aan de afspraken houdt.

Vertrekregeling bij KLM weer opengesteld

Vanaf vandaag kunnen KLM-medewerkers zich opnieuw aanmelden voor een vrijwillige vertrekregeling. Eind juli zei de vliegmaatschappij het aantal medewerkers met 5000 te willen terugbrengen vanwege de coronacrisis. Toen werd er ook al een vertrekregeling opengesteld.

Maar met die regeling, met natuurlijk verloop en met het niet verlengen van contracten zijn er nog niet genoeg mensen vertrokken, zegt KLM. En het bedrijf verwacht de komende tijd nog minder vluchten uit te voeren dan eerder gedacht, waardoor er nog eens 1500 mensen weg moeten. Daarom is de vertrekregeling nu opnieuw opengesteld.

Grapperhaus: softdrugsgebruik kan buiten ook beboet worden

Het beboeten van softdrugsgebruik en -bezit is buiten toch ook al mogelijk. Dat laat minister Grapperhaus weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarover was afgelopen week verwarring ontstaan. Tijdens de aankondiging van de gedeeltelijke lockdown zei het kabinet dat het gebruik en bezit van softdrugs in de avond en nacht verboden zou worden tussen 20.00 en 07.00 uur, net als alcoholconsumptie. Later zei het ministerie van Justitie dat het beboeten van softdrugsgebruikers buiten niet mogelijk zou zijn vanwege het gedoogbeleid. De Tweede Kamer reageerde ontstemd en nam een motie van de SGP aan om een verbod toch mogelijk te maken.

Nu schrijft Grapperhaus dat het beboeten buiten toch kan. Daarvoor is geen nieuwe regelgeving nodig, zegt hij. Het gedoogbeleid geldt alleen voor de verkoop. Iemand die op straat wiet of hasj rookt, kan dus al aangesproken of beboet worden door de politie.

Wales gaat in volledige lockdown

Wales gaat vanaf vrijdag twee weken in een volledige lockdown. Vanaf dan is het de bedoeling dat alleen mensen met essentiële beroepen nog de deur uit gaan. Samenkomen met andere huishoudens mag niet, behalve als je een alleenwonende volwassene bent.

Het aantal besmettingsgevallen in Wales is de afgelopen weken flink gestegen, maar dat is in andere Britse regio's ook zo. Volgens correspondent Tim de Wit vinden ze in Wales dat deze korte lockdown nodig is om de ziekenhuizen te ontzien. "Ze hebben het gevoel dat de ziekenhuizen het anders niet meer aankunnen met alle coronagevallen. Wales mag dat als land binnen het Verenigd Koninkrijk ook zelf bepalen, daar hebben ze de toestemming van premier Johnson niet voor nodig."

Met deze lockdown gaat Wales nu wel een hele andere koers varen dan de andere Britse regio's, zegt De Wit. "Dat maakt het voor de Britten nogal verwarrend en het knaagt ook aan de positie van Johnson. Zo worden de coronamaatregelen onderdeel van een politiek spel."

Fries café brengt eten met elektrische step naar truckers

Vrachtwagenchaffeurs eten vaker in de cabine nu ze door de strengere coronamaatregelen niet meer bij horeca terechtkunnen. Een verslaggever van Omrop Fryslân sprak met Arie Rinsma en Nynke Wijnia van chauffeurscafé Truckstop in Bolsward. Daar proberen ze de chauffeurs zo goed mogelijk op te vangen.

"Eten kan besteld worden. Ze moeten de naam van de wagen even doorgeven en dan brengen wij het eten naar de chauffeurs", zegt Wijnia. Daarvoor heeft het café speciaal een elektrische step aangeschaft. "Dan zijn we net wat sneller," lacht Wijnia. "Maar eigenlijk is het een schrijnende situatie."

Sanitair is bijvoorbeeld belangrijk. "Dat moet wel open blijven. Even eruit en naar de wc, dat is erg belangrijk." Bij het café in Bolsward kunnen de chauffeurs zich wassen. "In het shop-gedeelte kunnen ze zich wat opfrissen. 's Avonds krijgen ze een code om naar binnen te komen, er zijn douches beschikbaar en er is een koffieautomaat."

Syrische vluchtelingen alsnog 'coronaproof' naar Nederland

Een groep van 152 Syrische vluchtelingen die vanwege de corona-epidemie niet naar Nederland konden komen, wordt alsnog naar ons land overgebracht. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat het om vluchtelingen gaat die al in december 2019 waren geselecteerd voor hervestiging. Door de uitbraak konden ze niet naar Nederland reizen. Ze verblijven tot nu toe in opvangkampen in Libanon.

Vanaf vandaag worden ze in groepen van dertig mensen per dag alsnog naar Nederland overgevlogen. In het vliegtuig dragen ze een mondkapje. Eenmaal in Nederland worden ze ondergebracht in een speciale locatie, helemaal ingericht volgens de RIVM-richtlijnen. Ze gaan daar direct in quarantaine.

Na afloop van deze periode zullen de vluchtelingen opnieuw in groepen van ongeveer dertig mensen vertrekken naar gemeenten waar ze huisvesting krijgen. Uiteindelijk moeten ze uiterlijk 2 november allemaal uit quarantaine zijn.

De Syriërs uit deze groep zijn door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR aangewezen als kwetsbare vluchtelingen. Nederland heeft met de UNHCR afgesproken tot 2023 2000 van deze mensen op te nemen.

8015 nieuwe besmettingen geregistreerd, 162 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8015 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 8177 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7827 positieve tests per dag geregistreerd, tegen 5861 een week eerder.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 543. Ook in Amsterdam en Utrecht werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 539 en 313.

In het ziekenhuis liggen nu 1738 coronapatiënten, van wie 379 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Gisteren lagen nog 1652 covid-patiënten in het ziekenhuis,.

Verder zijn er 17 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren werden 15 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 25 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

Alcohol in hotels op agenda Veiligheidsberaad

Het schenken van alcohol in hotels na 20.00 uur staat ter discussie. Burgemeesters spreken er vanavond over in het Veiligheidsberaad, zo melden bronnen aan de NOS. Het is niet de verwachting dat er vanavond meteen een besluit wordt genomen.

Begrafenissen

Ook groepsgroottes van uitvaarten staan op de agenda. Nu zijn daar geen maximumaantallen voor, zo valt te zien in de routekaart van het kabinet. Terwijl dat bij huwelijken wel zo is.

Badr Hari test positief, geplande rentree wordt uitgesteld

Het kickboksevenement Glory 76 in Rotterdam, dat op 7 november zou worden gehouden, wordt uitgesteld. Kickbokser Badr Hari is positief getest op het coronavirus.

Hari zit momenteel thuis en herstelt volgens vechtsportorganisatie Glory naar omstandigheden goed. "Het is enorm balen. Badr was volop in training op weg naar de ring", zegt vice-voorzitter Scott Rudmann.

"We kunnen de gezondheid van de veertien atleten en hun teams die zouden deelnemen niet op het spel zetten, noch die van de medewerkers die het event zouden produceren." De organisatie zegt zo snel mogelijk met een nieuwe datum te willen komen.

Horeca-duo wandelt van Achterhoek naar Den Haag: 'Op positieve manier aandacht vragen'

Horecaondernemers Bert van Zijtveld en Alain Schepers zijn vanochtend vanuit Ruurlo in de Achterhoek te voet vertrokken naar Den Haag. Omroep Gelderland meldt dat de twee onderweg ideeën verzamelen van collega's. Ze willen kijken of er maatwerk kan worden bedacht, waardoor horecazaken toch open kunnen. Die ideeën willen ze bespreken met premier Rutte en minister De Jonge.

Van Zijtveld lag een nacht wakker na de persconferentie van vorige week dinsdag, zegt hij bij Omroep Gelderland. "Toen heb ik tegen vriend Alain Schepers gezegd: we kunnen wel thuis gaan sikkeneuren, maar we gaan naar buiten wat ondernemen." Volgens Schepers stond Bert te springen van enthousiasme bij hem in de keuken. "We willen op een positieve manier aandacht vragen."

Het duo zal tien dagen onderweg zijn. Ze zoeken nog plekken om te overnachten. Hun wandeling is via hun Facebook-pagina te volgen: 'HorecaInBeweging'.

Bert van Zijtveld (rechts) en Alain Schepers

Hoe word je teststraat-tester: 'De eerste keer is ontzettend spannend'

Bij de teststraat in Nootdorp leidt de GGD Haaglanden mensen met een medische achtergrond op tot corona-tester. Na de theorie gaan de studenten meteen aan de slag in de praktijk.

Als je tester wil worden, moet je minimaal een verpleegkundige achtergrond hebben. "Minimaal een mbo-zorg achtergrond", zegt Floor Bakker, opleider bij de GGD.

Anna Koetsier studeert Klinische Technologie. De eerste keer dat ze oefende met testen, op een medestudent, vond ze erg spannend. "Als je het eenmaal bij andere mensen doet, dan heb je het na de derde keer al redelijk onder de knie."

Hoe word je teststraat-tester: 'De eerste keer is ontzettend spannend'

Alle wethouders van gemeente Hulst besmet, ook deel raadsleden en ambtenaren

In de Zeeuwse gemeente Hulst zijn alle vijf de wethouders besmet met het coronavirus. Omroep Zeeland meldt dat er verder nog negen ambtenaren en drie raadsleden positief zijn getest.

Vorige week woensdag maakt de gemeente al bekend dat vier van de vijf wethouders het virus hadden opgelopen. De dag ervoor waren het er nog twee. Hoe het virus is verspreid kan de gemeente niet zeggen. De GGD is nog bezig met het bron- en contactonderzoek.

De gemeente wil er verder niet op ingaan, omdat het om een medische kwestie gaat. Een woordvoerder zegt bij Omroep Zeeland dat het jammer is dat dit is gebeurd, ondanks de maatregelen en het vele thuiswerken.

Ook Oostenrijk scherpt maatregelen aan

Ook in Oostenrijk worden de coronaregels aangescherpt vanwege oplopende besmettingen. Vanaf vrijdag gelden er nieuwe maatregelen, zei bondskanselier Sebastian Kurz op een persconferentie.

Onder meer samenkomsten buiten mogen nog maar uit maximaal twaalf mensen bestaan, binnen uit maximaal zes. Verder zijn bij evenementen waarbij mensen een vaste zitplaats hebben (voetbalstadion, concertzalen en theater) maximaal duizend bezoekers toegestaan. Bij evenementen, zowel binnen als buiten, wordt het verplicht om een mondkapje te dragen.

Een 'omgekeerde' verjaardag: Gijs (9) gaat met aanhanger langs bij zijn visite

De 9-jarige Gijs uit Ridderkerk was afgelopen weekend jarig, maar vanwege corona kreeg hij bijna geen bezoek. Daar hadden Gijs en zijn ouders iets op bedacht, meldt Rijnmond. Met een versierde aanhanger met daarop een picknicktafel gingen ze zaterdag en zondag zelf bij alle visite langs.

Hij kreeg cadeautjes en er werd zelfgemaakte kwarktaart gegeten. Zijn gasten konden verder kiezen uit Corona-bier of limonade.

Gijs vond het een geslaagde verjaardag, maar viert het volgend jaar toch liever thuis. "We kunnen zo maar kort bij iedereen zijn, dat is wel jammer", zegt hij tegen de regionale omroep.

  • Rijnmond
  • Rijnmond

Chinese economie groeit verder: afgelopen drie maanden bijna 5 procent

De Chinese economie is het afgelopen kwartaal met 4,9 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder, meldt onder meer de BBC. Ook in het tweede kwartaal groeide de economie (3,2 procent), nadat die in de eerste drie maanden met bijna 7 procent was gekrompen door de coronapandemie.

Het was voor het eerst sinds 1992, toen werd gestart met het bijhouden van kwartaalcijfers, dat de economie van China kromp. Fabrieken in het hele land moesten door de uitbraak van het coronavirus dicht.

Door een strenge maatregelen om het virus onder controle te krijgen, konden fabrieken snel weer open. Dat leidde ertoe dat China kon inspelen op de grote vraag naar medische apparatuur en spullen om thuis te werken.

Voedselbanken zitten met lege schappen door minder voedseldonaties

Voedselbank Nederland ziet al enige weken het aanbod van voedsel teruglopen. Daarmee komen steeds meer voedselbanken met tekorten te zitten en krijgen klanten minder uitgebreide pakketten mee.

Volgens Voedselbank Nederland zijn de tekorten per locatie verschillend, maar gaat het vaak wel om beperkt houdbare producten als kaas, vleeswaren en groenten. "We zien de laatste tijd veel minder eten bij ons binnenkomen" zegt Pien de Ruig van Voedselbank Nederland. "We zien dat supermarkten veel bewuster bezig zijn met voedselverspilling, wat natuurlijk een goede zaak is, maar daardoor komt het eten niet meer naar ons toe".

Ook lokale leveranciers en restaurants die doorgaans voedsel schenken, vallen steeds vaker weg. "Iedereen is toch bezig zijn hoofd boven water te houden in deze tijden van crisis. Op dit moment zitten er enkele voedselbanken echt met lege schappen, dat is een signaal dat we serieus moeten nemen", zegt De Ruig.

Nieuwe maatregelen België vanaf vandaag van kracht

In België gaan vanaf vandaag strengere coronaregels in. Een van die regels is dat cafés en restaurants voor een maand dicht moeten. Verder geldt er tussen middernacht en 5.00 uur 's ochtends een nachtklok. Ook is de verkoop van alcohol na 20.00 uur verboden.

De VRT maakte een overzicht van de belangrijkste maatregelen. Daarin staat onder meer dat markten wel open blijven. Ook kleine kermissen met maximaal 200 mensen blijven mogelijk. Kerstmarkten en rommelmarkten zijn wel verboden.

Volgens de Belgische premier De Croo zijn de maatregelen hard nodig, zegt hij bij de VRT. En zal er strikt gehandhaafd worden. Dat betekent: geen waarschuwingen, maar er worden direct boetes uitgeschreven.

Meer winst Philips, bestellingen hard geraakt door schrappen order VS

Philips heeft een goed derde kwartaal achter de rug. Het bedrijf deed onder meer goede zaken met apparatuur voor de behandeling van coronapatiënten, zoals beademingsapparaten en monitors.

De omzet van het bedrijf steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 10 procent naar bijna 5 miljard euro. De maanden ervoor namen de omzet en winst nog af.

Wel is het bedrijf hard geraakt doordat een grote order van de Amerikaanse overheid niet doorging. Die zou 43.000 beademingsapparaten afnemen van Philips, maar er ging een streep door een flink deel van de levering.

Amsterdamse jongeren huren vaker hotelkamers om in te feesten

Jongeren in Amsterdam boeken de laatste tijd steeds vaker een hotelkamer, omdat kroegen dicht zijn en hotels nu een stuk goedkoper. Dat meldt Het Parool. De afgelopen weken veroorzaakten ze daar ook regelmatig overlast.

"Normaal gaan die jongens ergens bij elkaar zitten in een tent, maar dat kan nu niet," zegt een woordvoerder van de politie tegen de krant. "Thuis is ook geen mogelijkheid, omdat hun ouders er zijn. Dus wijken ze uit naar hotels."

Thymen Simons, manager van het Van der Valk Hotel Amsterdam Amstel, heeft regelmatig met feestende jongeren te maken. "De mensen die normaal in het park zouden rondhangen, proberen nu hetzelfde in hotels te doen", zegt hij tegen Het Parool.

Circus in nood overspoeld met hulp: ruim 12.000 euro gedoneerd

Het noodlijdende circus Barani heeft de afgelopen dagen veel voedsel ontvangen en ook is er ruim 12.000 euro gedoneerd. Omroep Brabant schrijft dat het circus voorstellingen wilde geven in Bergen op Zoom, maar vanwege de nieuwe coronamaatregelen kon dat niet.

Directeur Robert Zinnicker was ten einde raad. "Ik heb geen idee hoe het verder moet", zei hij donderdag tegen de regionale omroep. "We hebben helemaal niks meer. Ik heb nog honderd euro voor dertien mensen. Hooguit een week hebben we nog te eten voor onszelf en de dieren maar dan is het op."

Een inwoner van Bergen op Zoom startte een doneeractie voor de circusfamilie. Naast geld, doneerden inwoners de afgelopen dagen ook eten en drinken. "Alleen maar dank, dank, dank", zegt de circusdirecteur tegen Omroep Brabant.

Directeur Robert Zinnicker krijgt veel donaties, zoals eten voor de dieren

Inbrekers minder actief door corona: 30 procent minder inbraken deze maand

De coronamaatregelen leiden ertoe dat er dit jaar minder wordt ingebroken, schrijft het AD. Deze maand sloegen inbrekers tot nu toe 30 procent minder toe. De verwachting is dat de najaarsgolf van inbraken dit jaar uitblijft. Dit voorjaar kreeg de politie door de coronamaatregelen ook al minder meldingen van inbraken.

Als gevolg van corona zijn mensen meer thuis en is het moeilijker voor criminelen om hun slag te slaan. Daarnaast zijn huizen tegenwoordig steeds beter beveiligd, zeggen de politie en verzekeraar Interpolis tegen de krant. Verder verlegt een deel van de inbrekers zijn werkgebied naar online.

De Nationale Politie verwacht dat er over heel 2020 zo'n 20 procent minder inbraken zullen zijn.

Geen podium voor musici: 'Niet kunnen spelen is vreselijk'

Steeds meer musici zoeken ander werk, omdat ze door corona al maanden werkloos zijn. Naar schatting 70 procent van de beroepsmuzikanten zijn freelancers. Ze vallen vaak net buiten de compensatieregelingen. Sabine Torrico-Poiesz is een van hen. Zij werkt nu voor de GGD voor het bron- en contactonderzoek. "Het is iets, en ik draag ergens aan bij", zegt Sabine.

Geen podium voor musici: 'Niet kunnen spelen is vreselijk'

Fauci niet verbaasd over besmetting Trump

De Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci zegt "absoluut niet" verbaasd te zijn dat president Trump besmet raakte met het coronavirus. Dat zegt hij in een interview met zender CBS.

"Ik was bang dat hij ziek zou worden toen ik hem in een volledig precaire situatie zag op een drukke plek, zonder afstand tussen mensen en bijna niemand die een mondkapje droeg", zegt Fauci. "Toen ik dat op tv zag, zei ik: mijn hemel. Daar kan niets goeds uit komen, dat moet een probleem zijn."

Fauci lijkt hier te verwijzen naar de bijeenkomst in de tuin van het Witte Huis waar Trump Amy Coney Barrett voordroeg als nieuwe rechter bij het Hooggerechtshof. Meerdere mensen die daar waren, werden later positief getest op corona.

Dit zijn beelden van die bijeenkomst:

Hier zijn de mensen rond president Trump mogelijk besmet met het coronavirus

'Leraren willen strengere coronamaatregelen in de klas'

Leraren maken zich ernstige zorgen over hun werksituatie. Die conclusie trekt Leraren in Actie (LIA) uit een eigen peiling. De vakbond stelt dat het kabinet strengere maatregelen moet nemen om een veilige werkomgeving voor de leraar te garanderen.

15 procent van de leden heeft de vragenlijst ingevuld, staat in een persbericht. Van hen zegt 55 procent het niet veilig te vinden om "door te gaan met het huidige klassikale onderwijs aan volle klassen". LIA heeft 2200 leden.

Ze zeggen onder meer dat het door volle klassen lastig is om 1,5 meter afstand te bewaren. Ook zouden leerlingen laks omgaan met het dwingende mondkapjesadvies.

Slowakije zet 8000 militairen in bij afnemen coronatests

Slowakije wil 8000 militairen en 50.000 ambtenaren inzetten voor het afnemen van coronatesten. Het land meldde zaterdag alle inwoners van 10 jaar en ouder te willen testen op het coronavirus. De regering heeft hiervoor 13 miljoen snelle antigentests ingekocht. De eerste testronde zou komend weekend al moeten plaatsvinden.

Alle beschikbare militairen, politieagenten en brandweerlieden worden voor het project ingezet. Premier Matovic zegt dat zoveel mogelijk mensen moeten meedoen aan de massatests om het succesvol te laten zijn, anders dreigt er een landelijke lockdown. Het is nog altijd niet duidelijk of de testen verplicht worden. Volgens de premier is daar lang over gedebatteerd in een speciale kabinetsvergadering.

In Slowakije wonen ongeveer 5,5 miljoen mensen. Gisteren meldde het land 1567 nieuwe besmettingen. Het totaal aantal besmettingen staat nu op 29.835.

Kort na de bekendmaking van de grootschalige tests braken rellen uit in de hoofdstad:

Demonstranten bekogelden een regeringsgebouw met flessen en stenen

Italië scherpt regels aan nu aantal coronabesmettingen stijgt

De Italiaanse premier Conte heeft nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Volgens hem zijn die nodig om een nieuwe lockdown te vermijden. Zo kunnen burgemeesters publieke gelegenheden na 21.00 uur sluiten.

In restaurants moet iedereen voortaan om 18.00 uur zitten maar de zaken mogen wel, net als nu, tot middernacht open blijven. Verder mogen groepen niet meer groter zijn dan zes mensen en worden festivals en evenementen tijdelijk verboden. Ook contactsporten bij de amateurs worden verboden. De scholen blijven wel open, maar tijden worden aangepast om zo de druk op het openbaar vervoer te verminderen.

"We kunnen geen tijd verspillen", vertelde de premier, die een mondkapje droeg. "We moeten maatregelen instellen om een algehele lockdown te voorkomen. Dat zou de economie ernstig in gevaar kunnen brengen." Conte wees de Italianen nog eens op de basisregels in zijn land. "De regering staat klaar, maar we hebben iedereen nodig. Draag een mondkapje, houd afstand en zorg voor handhygiëne."

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van maandag 19 oktober. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.