NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Strengere handhaving coronaregels • Vader Belgische premier betrapt zonder mondkapje

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • 435 coronaboetes en 756 waarschuwingen in het eerste weekend van de gedeeltelijke lockdown.
 • Buiten kunnen er toch ook boetes worden uitgedeeld voor softdrugsgebruik en -bezit.
 • In België zijn vandaag strengere coronaregels ingegaan, onder meer cafés en restaurants moeten een maand dicht.
 • Bij het RIVM zijn 8015 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, gisteren waren dat er 8177.
 • Liveblog gesloten

  We sluiten voor vandaag dit liveblog. Morgen wordt er weer een nieuw blog opgestart, met daarin het belangrijkste coronanieuws.

 • Strengere handhaving coronaregels en meer landelijke eenheid

  Politie en boa's gaan strenger handhaven op de naleving van coronaregels. Dat hebben de voorzitters van de veiligheidsregio's en minister Grapperhaus afgesproken. Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad zegt dat de handhaving wordt "aangetrokken".

  Strengere handhaving gaat leiden tot meer boetes, maar eerst waarschuwen blijft het uitgangspunt. Tot nu toe werd vooral gehandhaafd op excessen, maar nu komt er extra aandacht voor groepsvorming en het alcoholverbod, zegt Bruls. Politie en boa's gaan vanaf nu ook waarschuwingen noteren. Bij een tweede overtreding weten de handhavers dan dat er eerder al een waarschuwing is afgegeven.

  Ook komt er een 'landelijk kader' voor de handhaving. "We willen meer uniformiteit en eenheid in de handhaving door politie en boa's", aldus minister Grapperhaus. Volgens hem is dat nodig om te voorkomen dat er regionale verschillen ontstaan, zoals de afgelopen maanden weleens gebeurde. "We hebben in deze gedeeltelijke lockdown behoefte aan duidelijkheid en helderheid."

 • Ernst Kuipers bij Nieuwsuur: 'Reguliere zorg moet doorgaan'

 • Belgische premier betrapt vader zonder mondkapje

  De vader van de Belgische premier Alexander de Croo heeft een boete gekregen omdat hij geen mondkapje droeg. Herman de Croo, die zelf oud-minister is, was vol in beeld tijdens een uitzending van de Ronde van Vlaanderen, waar hij langs het parcours stond. Buurtbewoners mochten dat alleen doen als ze mondkapjes zouden dragen. "Ik heb me laten meeslepen door het enthousiasme voor de koers", zegt de vader tegen Radio 2 Oost-Vlaanderen.

  "Ik was bezig en hoorde plots dat de renners er al aankwamen. Ik ben snel naar het parcours gerend en ben mijn masker in alle haast en enthousiasme vergeten. Ik stond aan het parcours, in een wei. Er was niemand te bespeuren. Plots ging mijn telefoon. Het was Alexander. Hij vroeg me wat ik daar zonder masker stond te doen. Hij had me herkend op de beelden. Hij was thuis aan het kijken met mijn twee kleinzonen."

  Vader De Croo heeft laten weten dat hij de boete zal betalen.

 • Ierland gaat zes weken in lockdown

 • Lockdown voor het Duitse Berchtesgadener Land

  Het Duitse Berchtesgadener Land, in Beieren, gaat vanaf morgen twee weken in lockdown, zegt minister van Landbouw Michaela Kaniber. In dat gebied, onder meer bekend om de skipistes, schoot het aantal besmettingen de laatste dagen omhoog naar meer dan 250 besmettingen per 100.000 bewoners.

  Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht. Horeca moet de deuren sluiten en evenementen zijn verboden. Kerkdiensten mogen nog wel. Hotels moeten ook dicht, behalve voor zakenreizigers.

  Om naar buiten te gaan moeten bewoners een goede reden hebben, zoals essentieel werk en boodschappen doen. Ook sporten in de buitenlucht is toegestaan.

 • GGD vraagt niet altijd naar de CoronaMelder-app

  Wie de CoronaMelder-app heeft, hoort een signaal te krijgen als iemand met wie je contact hebt gehad positief getest wordt. Maar om te weten wie achteraf het coronavirus bleek te dragen, heeft de app gegevens nodig van een bron- en contactonderzoeker. Die moet mensen die positief getest zijn naar de code in de app vragen. Maar onderzoekers van de GGD vragen daar niet altijd naar, waardoor de app niet goed kan worden ingezet.

  Meerdere mensen die in de afgelopen week positief zijn getest, meldden zich bij de NOS. "Uiteindelijk heb ik de GGD zelf maar gebeld en mijn code gegeven", zegt Stef. "Maar mijn vriendin heeft nog geen notificatie gekregen, dus ik vraag me af of de code is ingevoerd."

 • Duitser dwingt anderhalve meter af met pepperspray

  In de Duitse stad Aken, aan de grens met Zuid-Limburg, is een man opgepakt die voorbijgangers met pepperspray bespoot, melden Duitse media. Eerst belaagde de 71-jarige man een groep joggers, daarna spoot hij een man van 51 en een 49-jarige vrouw op de fiets in het gezicht. Het stel belde de politie met betraande ogen.

  Agenten vonden de man en spraken hem aan op zijn gedrag. Volgens de dader was dit de enige manier om de passanten op "corona-afstand" te houden. De Duitse justitie is een strafrechtelijk onderzoek naar de man begonnen.

 • 435 coronaboetes in eerste weekend gedeeltelijke lockdown

  Er zijn in het eerste weekend van de gedeeltelijke lockdown 435 coronaboetes uitgedeeld. Dat zei Nationaal Commandant Corona bij de Nationale Politie Willem Woelders, in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1. Er zijn ook 756 waarschuwingen gegeven aan mensen die zich niet hielden aan de coronaregels.

  "Boetes zijn nooit een doel op zich. Waar het kan waarschuwen we nog steeds", zei Woelders. "We treden op om een einde te maken aan gevaarlijke situaties voor de gezondheid." Volgens de commandant houdt het merendeel van de bevolking zich netjes aan de regels, maar met name bij jongeren ziet de politie dat niet iedereen zich aan de afspraken houdt.

 • Vertrekregeling bij KLM weer opengesteld

  Vanaf vandaag kunnen KLM-medewerkers zich opnieuw aanmelden voor een vrijwillige vertrekregeling. Eind juli zei de vliegmaatschappij het aantal medewerkers met 5000 te willen terugbrengen vanwege de coronacrisis. Toen werd er ook al een vertrekregeling opengesteld.

  Maar met die regeling, met natuurlijk verloop en met het niet verlengen van contracten zijn er nog niet genoeg mensen vertrokken, zegt KLM. En het bedrijf verwacht de komende tijd nog minder vluchten uit te voeren dan eerder gedacht, waardoor er nog eens 1500 mensen weg moeten. Daarom is de vertrekregeling nu opnieuw opengesteld.

 • Grapperhaus: softdrugsgebruik kan buiten ook beboet worden

  Het beboeten van softdrugsgebruik en -bezit is buiten toch ook al mogelijk. Dat laat minister Grapperhaus weten in een brief aan de Tweede Kamer.

  Daarover was afgelopen week verwarring ontstaan. Tijdens de aankondiging van de gedeeltelijke lockdown zei het kabinet dat het gebruik en bezit van softdrugs in de avond en nacht verboden zou worden tussen 20.00 en 07.00 uur, net als alcoholconsumptie. Later zei het ministerie van Justitie dat het beboeten van softdrugsgebruikers buiten niet mogelijk zou zijn vanwege het gedoogbeleid. De Tweede Kamer reageerde ontstemd en nam een motie van de SGP aan om een verbod toch mogelijk te maken.

  Nu schrijft Grapperhaus dat het beboeten buiten toch kan. Daarvoor is geen nieuwe regelgeving nodig, zegt hij. Het gedoogbeleid geldt alleen voor de verkoop. Iemand die op straat wiet of hasj rookt, kan dus al aangesproken of beboet worden door de politie.

 • Wales gaat in volledige lockdown

  Wales gaat vanaf vrijdag twee weken in een volledige lockdown. Vanaf dan is het de bedoeling dat alleen mensen met essentiële beroepen nog de deur uit gaan. Samenkomen met andere huishoudens mag niet, behalve als je een alleenwonende volwassene bent.

  Het aantal besmettingsgevallen in Wales is de afgelopen weken flink gestegen, maar dat is in andere Britse regio's ook zo. Volgens correspondent Tim de Wit vinden ze in Wales dat deze korte lockdown nodig is om de ziekenhuizen te ontzien. "Ze hebben het gevoel dat de ziekenhuizen het anders niet meer aankunnen met alle coronagevallen. Wales mag dat als land binnen het Verenigd Koninkrijk ook zelf bepalen, daar hebben ze de toestemming van premier Johnson niet voor nodig."

  Met deze lockdown gaat Wales nu wel een hele andere koers varen dan de andere Britse regio's, zegt De Wit. "Dat maakt het voor de Britten nogal verwarrend en het knaagt ook aan de positie van Johnson. Zo worden de coronamaatregelen onderdeel van een politiek spel."

 • Fries café brengt eten met elektrische step naar truckers

  Vrachtwagenchaffeurs eten vaker in de cabine nu ze door de strengere coronamaatregelen niet meer bij horeca terechtkunnen. Een verslaggever van Omrop Fryslân sprak met Arie Rinsma en Nynke Wijnia van chauffeurscafé Truckstop in Bolsward. Daar proberen ze de chauffeurs zo goed mogelijk op te vangen.

  "Eten kan besteld worden. Ze moeten de naam van de wagen even doorgeven en dan brengen wij het eten naar de chauffeurs", zegt Wijnia. Daarvoor heeft het café speciaal een elektrische step aangeschaft. "Dan zijn we net wat sneller," lacht Wijnia. "Maar eigenlijk is het een schrijnende situatie."

  Sanitair is bijvoorbeeld belangrijk. "Dat moet wel open blijven. Even eruit en naar de wc, dat is erg belangrijk." Bij het café in Bolsward kunnen de chauffeurs zich wassen. "In het shop-gedeelte kunnen ze zich wat opfrissen. 's Avonds krijgen ze een code om naar binnen te komen, er zijn douches beschikbaar en er is een koffieautomaat."

 • Syrische vluchtelingen alsnog 'coronaproof' naar Nederland

  Een groep van 152 Syrische vluchtelingen die vanwege de corona-epidemie niet naar Nederland konden komen, wordt alsnog naar ons land overgebracht. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat het om vluchtelingen gaat die al in december 2019 waren geselecteerd voor hervestiging. Door de uitbraak konden ze niet naar Nederland reizen. Ze verblijven tot nu toe in opvangkampen in Libanon.

  Vanaf vandaag worden ze in groepen van dertig mensen per dag alsnog naar Nederland overgevlogen. In het vliegtuig dragen ze een mondkapje. Eenmaal in Nederland worden ze ondergebracht in een speciale locatie, helemaal ingericht volgens de RIVM-richtlijnen. Ze gaan daar direct in quarantaine.

  Na afloop van deze periode zullen de vluchtelingen opnieuw in groepen van ongeveer dertig mensen vertrekken naar gemeenten waar ze huisvesting krijgen. Uiteindelijk moeten ze uiterlijk 2 november allemaal uit quarantaine zijn.

  De Syriërs uit deze groep zijn door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR aangewezen als kwetsbare vluchtelingen. Nederland heeft met de UNHCR afgesproken tot 2023 2000 van deze mensen op te nemen.

 • 8015 nieuwe besmettingen geregistreerd, 162 minder dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8015 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 8177 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7827 positieve tests per dag geregistreerd, tegen 5861 een week eerder.

  De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 543. Ook in Amsterdam en Utrecht werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 539 en 313.

  In het ziekenhuis liggen nu 1738 coronapatiënten, van wie 379 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Gisteren lagen nog 1652 covid-patiënten in het ziekenhuis,.

  Verder zijn er 17 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren werden 15 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 25 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.