NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Meer dan 32.000 besmettingen in Frankrijk • Italië komt met nieuwe coronamaatregelen

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Koning Willem-Alexander en zijn gezin zijn na één dag Griekenland weer terug in Nederland.
 • De Slowaakse regering wil de hele bevolking testen op het coronavirus.
 • Er komt op korte termijn een keurmerk voor mondkapjes in Nederland.
 • De NS schrapt enkele treinen omdat het aantal reizigers daalt.
 • Bij een protest tegen de coronamaatregelen in Den Bosch zijn twee mensen aangehouden.
Liveblog gesloten
 • Oostenrijkse plaats twee weken op slot: 'Dit zijn wij in Nederland niet gewend'

  Kuchl, even ten zuiden van Salzburg, kampt met een grote uitbraak van het coronavirus. De gemeente wordt veertien dagen afgesloten van de buitenwereld, voor velen een onaangename verrassing.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oostenrijkse plaats twee weken op slot: 'Dit zijn wij in Nederland niet gewend '
 • Meer dan 32.000 besmettingen gemeld in Frankrijk

  In Frankrijk is de afgelopen 24 uur bij 32.427 mensen vastgesteld dat ze het coronavirus hebben. Het aantal besmettingen loopt er al weken flink op. Er kwamen deze week gemiddeld 19.425 geregistreerde besmettingen per dag bij.

  Sinds vandaag geldt in Frankrijk de noodtoestand voor de volksgezondheid, waardoor de autoriteiten allerlei strenge maatregelen kunnen nemen. In Parijs en acht andere grote steden is bijvoorbeeld een avondklok van kracht: je mag daar tussen 21.00 uur en 06.00 uur niet naar buiten. De maatregel geldt voor vier weken.

 • Vakantiegangers over de Griekenland-reis van de koning

  Van "dat mag hij zelf weten" tot "niet zo slim": op een Brabants vakantiepark zijn de meningen over de vakantie van de koning verdeeld. Willem-Alexander en zijn gezin zijn vanavond, na één dag Griekenland, met een KLM-vlucht terug naar Nederland gekomen. Ze zijn inmiddels gearriveerd in paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van 'niet slim' tot 'zelf weten': vakantiegangers over de Griekenlandreis van de koning
 • Drukte op Londense terrassen

  Met 11 graden buiten zitten is misschien niet heel comfortabel, maar dat weerhoudt deze inwoners van Londen er niet van om een terrasje te pakken. In Londen gelden sinds vandaag strengere maatregelen. Mensen die geen huishouden vormen, mogen niet meer samen binnen zitten in cafés of restaurants. Buiten zitten mag wel, met een maximumaantal van zes mensen en op voldoende afstand.

  In Londen was vanavond ook een demonstratie van mensen die tegen de coronamaatregelen zijn. Die zien zij als een schending van hun vrijheden. "Er zijn heel veel dingen waaraan je kunt doodgaan, dat kan iedere dag gebeuren", zegt een 17-jarige demonstrant tegen persbureau Reuters. "We willen van ons leven kunnen genieten en niet thuis blijven zitten."

 • Koning terug in Nederland

  Koning Willem-Alexander en zijn gezin zijn terug in Nederland. Ze landden vanavond iets na 20.00 uur op Schiphol, met KLM-vlucht 1576.

  Kort daarna werd op paleis Huis ten Bosch de koninklijke standaard gehesen, wat betekent dat de koning in het land is:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vlag gehesen op paleis Huis ten Bosch: de koning is weer thuis

  Willem-Alexander vertrok gisteren met zijn gezin naar Griekenland voor een vakantie, maar besloot die af te breken toen er ophef over was ontstaan. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", zeiden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in een verklaring.

 • Morgen nieuwe maatregelen in Italië

  De Italiaanse premier Giuseppe Conte komt morgen met nieuwe coronamaatregelen. Welke dat zijn, is nog niet bekend. Daarover overlegt de regering nog met lokale autoriteiten en gezondheidsorganisaties.

  Italië was in het voorjaar de coronabrandhaard van Europa. Het zwaargetroffen land ging in maart in een strikte lockdown, die twee maanden duurde. Daarna nam het aantal besmettingen af en leek de uitbraak onder controle.

  Maar net als elders is de laatste weken het aantal bevestigde coronagevallen weer sterk toegenomen. Vandaag werden er 10.925 besmettingen en 47 doden gemeld. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de crisis in maart en april ging het om honderden doden per dag.

 • Slowaakse regering wil hele bevolking testen

  De regering van Slowakije is van plan om alle inwoners ouder dan 10 jaar te testen op het coronavirus. De regering heeft daarvoor 13 miljoen snelle antigentests aangeschaft.

  Het is nog niet duidelijk of de tests verplicht of vrijwillig worden. Volgens de Slowaakse nieuwssite aktuality.sk overweegt premier Igor Matovic om mensen die zich laten testen te belonen. "Hoe meer mensen er komen, hoe nauwkeuriger de tests zullen zijn en hoe groter onze kansen." De premier hoopt dat minstens 90 procent van de Slowaken meedoet aan de massatests.

 • Twee arrestaties bij protest tegen coronamaatregelen in Den Bosch

  Bij een demonstratie in Den Bosch tegen de coronamaatregelen heeft de politie twee mensen aangehouden. De ene arrestant kon geen identiteitsbewijs laten zien, de andere maakte zich schuldig aan belediging.

  In overleg met de organisatie heeft de burgemeester van Den Bosch de demonstratie vroegtijdig beëindigd, omdat de deelnemers zich volgens de gemeente niet aan de gemaakte afspraken hielden. Volgens Omroep Brabant waren er 200 tot 300 betogers.

  De mensen hielden volgens de gemeente onderling geen anderhalve meter afstand en wilden afwijken van de afgesproken route door naar het centrum van Den Bosch te lopen. De mobiele eenheid werd ingezet om hen daarvan te weerhouden.

 • NS schrapt enkele treinen

  Vanaf maandag stopt de NS met de inzet van extra forensentreinen tijdens de spits. Ook worden vanaf volgend weekend de nachttreinen voor uitgaanspubliek geschrapt. Met de wijzigingen speelt de NS in op het dalende aantal reizigers. Ook zegt een woordvoerder te willen anticiperen op het aantal ziekmeldingen, dat de komende tijd mogelijk toeneemt. "Er is bij ons op dit moment nog geen ziekenboeg die tot nijpende problemen leidt, maar we willen wel voorbereid zijn."

  Het grootste deel van de treinen blijft overigens gewoon rijden. Ook het reguliere nachtnet, met onder meer de verbinding naar Schiphol, gaat door. Met de aanpassingen van de NS gaan straks in totaal 3 procent minder treinen rijden.

 • Belgische vicepremier positief getest

  De Belgische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès is besmet met het coronavirus. Ze denkt dat ze het virus in familiekring heeft opgelopen. Wilmès was van oktober vorig jaar tot september demissionair premier van België, als eerste vrouw.

  Eerder deze week was Wilmès in Luxemburg voor een bijeenkomst met haar Europese collega-ministers. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Schallenberg, was daar ook en testte eerder vandaag eveneens positief op het coronavirus. Volgens zijn woordvoerder heeft hij het virus mogelijk in Luxemburg opgelopen.

 • Morgen meer dan 30 mensen in kerk Barneveld

  De gereformeerde kerk in Barneveld-centrum houdt morgen diensten waarbij meer dan dertig mensen aanwezig zullen zijn. Dat zegt een woordvoerder van de kerk tegen persbureau ANP. Volgens de woordvoerder kunnen er in de kerk met 2000 zitplaatsen maximaal 250 mensen op een veilige manier de dienst bijwonen. "Maar ik verwacht dat het er veel minder zullen zijn."

  De kerk wijkt hiermee af van het dringende advies om een maximum van dertig bezoekers per dienst aan te houden. "We hebben een enorm kerkgebouw, waardoor eerder 2 meter afstand bewaard zal blijven dan 1,5 meter. En we geven het advies om mondkapjes te dragen", aldus de woordvoerder.

  Ook afgelopen zondag hield de kerk diensten waar het aantal van dertig bezoekers fors werd overschreden. Toen waren er per keer 400 tot 450 mensen aanwezig.

 • Mondkapjespatroon Rijksoverheid was te groot

  Het mondkapjespatroon dat maanden op de website van de Rijksoverheid heeft gestaan, was te groot. Het consumentenprogramma Kassa heeft berekend dat het ministerie van Volksgezondheid een rekenfout heeft gemaakt bij het omrekenen van de Amerikaanse maten (inches) naar centimeters. Daardoor was het patroon een paar centimeter te ruim en sloten de gemaakte mondkapjes niet goed aan.

  Het ministerie zegt tegen Kassa dat er inderdaad sprake was van een rekenfout. Sinds vandaag staat een nieuwe versie van het mondkapjespatroon online.

  Ook komt er op korte termijn een Nederlands keurmerk voor mondkapjes. Dat wordt vanavond bekendgemaakt in de uitzending van het BNNVARA-programma. Om te bepalen of een mondkapje een keurmerk krijgt, wordt gekeken naar onder meer duurzaamheid en de kwaliteit van de stof. In Europa gelden wel algemene richtlijnen voor mondkapjes voor consumenten, maar er is nog geen enkel land met een keurmerk.

  Een zelfgemaakt mondkapje (niet het patroon van de Rijksoverheid) NOS
 • Duitse bondspresident in quarantaine

  Frank-Walter Steinmeier, de bondspresident van Duitsland, moet in quarantaine. Een van zijn beveiligers is positief getest op het coronavirus.

  Steinmeier zelf is inmiddels ook getest op het virus, de uitslag was negatief.

 • Meer dan 8100 nieuwe besmettingen, 152 meer dan gisteren

  In het ziekenhuis liggen nu 1568 coronapatiënten, van wie 352 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 1553 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 15 patiënten.

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8141 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 7989 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7403 positieve tests per dag gemeld, tegen 5198 een week eerder.

  Bij het RIVM zijn 28 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 18 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 24 doden per dag, tegen 17 doden per dag een week eerder.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

  De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 683. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 411 en 298.

 • Bravis Ziekenhuis stelt geplande operaties uit

  Het Bravis Ziekenhuis stelt alle geplande operaties vanaf maandag uit. Het ziekenhuis heeft een vestiging in Roosendaal en in Bergen op Zoom.

  "Het aantal coronapatiënten in de kliniek is hoog en ook het aanbod van coronapatiënten op de spoedeisende hulp neemt toe. Deze cijfers in combinatie met een hoog ziekteverzuim onder de medewerkers dwingt ons in te grijpen in de reguliere zorg", staat in een verklaring op de eigen website.

  Acute en oncologische ingrepen gaan wel door. "In de loop van de week wordt gekeken of verdere maatregelen nodig zijn of dat er andere mogelijkheden zijn voor de continuïteit van de zorg."

  Het ziekenhuis zegt dat ongeveer 240 medewerkers ziek thuis zijn of in quarantaine verblijven omdat een huisgenoot besmet is. Op dit moment liggen er 35 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie vijf op de IC.