liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: basisklant Bakker ziet PSG ruim winnen • corona slaat toe bij AZ

liveblog gesloten

Eerste divisie: FC Volendam boekt ruime zege op Jong PSV

De Volendammers verslaan na een sterkte tweede helft Jong PSV met 5-1. Alle doelpunten vielen na rust. De ploeg van trainer Wim Jonk verlaat dankzij de zege de onderste regionen en klimt naar de negende plaats.

Excelsior boekte een 2-0 zege op MVV. Het zijn voor Excelsior de eerste punten die dit seizoen in het eigen stadion behaald zijn. De Rotterdammers bezetten nu de achtste plaats.

Uitslagen eerste divisie

Jong Ajax - Jong AZ 3-2
Jong FC Utrecht - NEC 1-4
FC Volendam - Jong PSV 5-1
Excelsior - MVV 2-0

Basisklant Bakker ziet PSG ruim winnen in Nimes

Liefst negen spelers, waaronder superster Neymar, moest Paris Saint-Germain vanavond missen tegen Olympique Nimes. Echt in problemen kwam de Franse kampioen niet. PSG won verdiend met 4-0, al vielen drie doelpunten in het laatste kwartier.

Mitchell Bakker begon opnieuw in de basis, net als debutanten Moise Kean en Rafinha. Die laatste was al na twaalf minuten slachtoffer van een onbesuisde schop van Nimes-verdediger Loick Landre, die direct rood kreeg.

Rafinha had twintig minuten later een prachtige steekpaas in huis op Mbappé voor de 1-0. Invaller Alessandro Florenzi, net als Kean afgelopen woensdag nog actief tegen Oranje, liet na rust van zich horen met inzetten op de linkerpaal, de rechterpaal en in het doel (2-0).

De Spanjaard Pablo Sarabia was aangever bij de goal van Florenzi en de 3-0 van Mbappé en zorgde zelf voor het slotakkoord: 4-0. De club uit Parijs deelt de koppositie met Stade Rennais, dat eerder op de avond met 1-1 gelijk speelde tegen Dijon.

Kylian Mbappé en Mitchel Bakker tegen Olympique Nimes

Druk op Cocu wordt groter: vierde nederlaag in vijf duels

Derby County heeft zichzelf een slechte dienst bewezen. De ploeg van Phillip Cocu verloor vrijdag thuis met 1-0 van Watford. Die nederlaag was al de vierde in vijf duels van Derby, dat zakte naar de 20ste plaats in het Championship.

Vlak voor de interlandperiode boekte Derby County de enige zege tegen Norwich City. In dat duel schoot aanvoerder Wayne Rooney vlak voor tijd de winnende treffer achter Norwich-doelman Tim Krul. De naam van Rooney wordt inmiddels gefluisterd als mogelijke opvolger van Cocu op Pride Park.

Phillip Cocu ziet de bui al hangen in het duel van Derby County met Watford.

AZ: duel met VVV-Venlo niet in gevaar

De wedstrijd tegen VVV-Venlo komt niet in gevaar, meldt een woordvoerder van AZ. Er is contact geweest met de KNVB en AZ heeft alle protocollen gevolgd. De positief geteste spelers zijn in isolatie gegaan.

Corona slaat toe in Alkmaar: negen positieve gevallen bij AZ

Het coronavirus heeft hard toegeslagen bij AZ. De Alkmaarse club meldt op de clubwebsite dat liefst negen medewerkers positief zijn getest op het virus.

Het gaat om twee spelers van Jong AZ en vier van de A-selectie, zo meldt de club. Namen worden om privacyredenen niet genoemd. Of het thuisduel met VVV-Venlo, zaterdag om 20.00 uur, in gevaar komt is niet bekend.

Eerste divisie: NEC nestelt zich in subtop

Terell Ondaan viert zijn treffer namens NEC

NEC heeft zich dankzij een 4-1 zege op Jong FC Utrecht genesteld in de subtop van de eerste divisie. Met de zege klimt NEC voorlopig naar de vijfde plaats.

Jong Ajax wist met een man minder Jong AZ met 3-2 te verslaan.

Programma eerste divisie, vrijdag

Jong Ajax - Jong AZ 3-2
Jong FC Utrecht - NEC 1-4
FC Volendam - Jong PSV 21.00 uur
Excelsior - MVV Maastricht 21.00 uur

Heerenveen gaat 'counteren' en 'probeert zelf te voetballen' tegen Ajax

Kersverse vader Johnny Jansen gaat stralend richting de topper tussen sc Heerenveen en Ajax (zondag, 14.30 uur). "Je merkt dat deze wedstrijd enorm leeft in de groep. We zullen heel goed moeten verdedigen en counteren, maar we moeten ook proberen om zelf te gaan voetballen", zegt de trainer van de Friezen.

Johnny Jansen

Een voorbeschouwing op de wedstrijd in Amsterdam is zaterdagavond te horen in Langs de Lijn met een interview met Brighton-verdediger Jan Paul van Hecke, die dit seizoen op huurbasis bij Heerenveen speelt.

Jan Paul van Hecke in actie voor Heerenveen tijdens het duel met VVV

Debuut bij AZ lonkt voor Martins Indi

AZ-coach Arne Slot is zeer tevreden over de manier waarop verdediger Bruno Martins Indi zich als huurling van Stoke City tijdens zijn eerste werkdagen in Alkmaar heeft gemanifesteerd.

"Bruno is fit en heeft de afgelopen week een heel goede indruk achtergelaten. Op basis van wat ik nu gezien heb, is het logisch dat hij in het verleden een international is geweest. Op de trainingen haalt hij een hoog niveau en hij is duidelijk aanwezig op het gebied van coaching van zijn ploeggenoten. En buiten het veld is het de vrolijke jongen zoals iedereen hem kent", liet Slot weten.

De AZ-trainer wilde nog niet zeggen of Martins Indi zaterdag in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo (aftrap 20.00 uur) meteen zijn debuut maakt voor de Alkmaarders.

Aanvaller Calvin Stengs keert bij AZ terug van een schorsing. Hobie Verhulst vervangt doelman Marco Bizot, die geschorst is.

Bruno Martins Indi

Buijs: 'Robben mogelijk inzetbaar tegen Utrecht'

Arjen Robben keert dit weekend mogelijk terug in wedstrijdverband. De aanvaller van FC Groningen is op de weg terug van een liesblessure, die hij had opgelopen in het thuisduel met PSV.

"Als alle signalen op groen gaan van de medische en fysieke staf en de speler zelf, en daar lijkt het op, dan zij ze fit genoeg voor een plaats in de wedstrijdselectie", vertelt trainer Danny Buijs vrijdag na de training.

De aftrap van FC Groningen-FC Utrecht is zondag om 16.45 uur.

'Selectie Barcelona weigert salarisvermindering'

De selectie van FC Barcelona weigert een voorstel van het bestuur voor een salarisvermindering van 30 procent. Dat meldt het Catalaanse radiostation RAC1.

Eerder deze week kwam naar buiten dat Barcelona het voorstel had gedaan om zo de toenemende financiële zorgen van de club te verlichten.

De sportkrant Marca berichtte in juni 2020 dat de schuld van Barcelona in twaalf maanden was opgelopen van 217 naar 488 miljoen euro.

Barcelona-trainer Ronald Koeman

Coach Lampard verwacht debuut Ziyech bij Chelsea

Coach Frank Lampard verwacht dat Hakim Ziyech zaterdag in het duel met Southampton zijn debuut maakt voor Chelsea. De van Ajax overgenomen international van Marokko is voldoende hersteld van een knieblessure. Hij begint volgens Lampard op de bank.

Lampard zei uit te kijken naar een optreden van Ziyech en liet doorschemeren dat de middenvelder waarschijnlijk als invaller zijn opwachting gaat maken. In de afgelopen interlandweek stond Ziyech al weer namens Marokko op het veld.

Ziyech speelde nog geen officieel duel voor Chelsea, nadat hij in de voorbereiding geblesseerd was geraakt.

Hakim Ziyech

Programma eerste divisie

Vrijdag, 16 oktober
18.45 uur: Jong Ajax - Jong AZ
18.45 uur: Jong FC Utrecht - NEC
21.00 uur: FC Volendam - Jong PSV
21.00 uur: Excelsior - MVV Maastricht

Zaterdag, 17 oktober:
16.30 uur: Go Ahead Eagles - FC Eindhoven

Zondag, 18 oktober:
20.00 uur: FC Dordrecht - Almere City FC

Maandag 19 oktober:
17.30 uur: Helmond Sport - De Graafschap
18.45 uur: Jong Ajax - Jong FC Utrecht
20.00 uur: Roda JC - Telstar
21.00 uur: Jong AZ - FC Volendam

Dinsdag, 20 oktober:
18.45 uur: NAC Breda - SC Cambuur
18.45 uur: Jong PSV - NEC
21.00 uur: TOP Oss - FC Den Bosch

Stand aan kop:

1. NAC Breda 6-18 (18-3)
2. Almere City 7-17 (15-6)
3. SC Cambuur 7-16 (26-8)
4. De Graafschap 6-13 (15-10)
5. Roda JC 7-11 (16-10)
6. Telstar 7-11 (15-12)

Acht nieuwe spelers voor Suriname, maar FIFA blokkeert Leerdam en Donk

Suriname mag van de FIFA acht nieuwe spelers toevoegen aan de selectie van het nationale elftal. Maar de komst van Kelvin Leerdam en Ryan Donk is door de wereldvoetbalbond geblokkeerd.

Onduidelijk is nog waarom. De Surinaamse voetbalbond heeft de FIFA om uitleg gevraagd.

Ook Jaïro Riedewald, momenteel onder contract bij Crystal Palace, staat hoog op het verlanglijstje van de Surinaamse bond, die onlangs honderd jaar bestond.

De Surinaamse bondscoach Dean Gorré

Twee eredivisiedebutanten voor Utrecht?

FC Utrecht kan zondag in Groningen (aftrap 16.45 uur) nog geen beroep doen op doelman Maarten Paes, zo meldt trainer John van den Brom. De keeper leverde vorige week een positieve coronatest in en is daar nog niet voldoende van hersteld. Dat betekent dat reservekeeper Thijmen Nijhuis zijn eredivisiedebuut kan gaan maken.

Hetzelfde geldt voor de Franse aankoop Moussa Sylla, die naar alle waarschijnlijk de geblesseerde Mimoun Mahi gaat vervangen bij Utrecht.

Ook Gyrano Kerk is erbij. De aanvaller stond op de nominatie om te vertrekken. "Het was natuurlijk wel even spannend omdat een paar Italiaanse clubs interesse hadden. Maar omdat het wat langer duurde voordat ze echt doorpakten, was ik er niet echt bang voor", zei Van den Brom tegen RTV Utrecht.

Maarten Paes heeft af moeten zeggen voor Jong Oranje

Afellay zondag in Studio Voetbal

Ibrahim Afellay is zondag te gast in Studio Voetbal. De 34-jarige middenvelder nam afgelopen seizoen afscheid bij PSV en is nog steeds op zoek naar een club.

Naast Afellay nemen ook Theo Janssen, Pierre van Hooijdonk en Freek Jansen (mede-hoofdredacteur Voetbal International) plaats aan de tafel.

De presentatie is zoals vertrouwd in hand van Sjoerd van Ramshorst. De uitzending begint om 22.20 uur op NPO 1.

Mohamed Ihattaren en Ibrahim Afellay (rechts)

Advocaat: 'Feyenoord kan meedoen in de titelstrijd'

Dick Advocaat is opgelucht dat er ondanks alle coronamaatregelen nog mag worden gevoetbald in Nederland. "We mogen blij zijn, al vind ik dit een heel vervelende periode om eerlijk te zijn. Dit kan iedereen overkomen", zegt hij tijdens de wekelijkse persconferentie voor de Rotterdammers.

De trainer mist voor het thuisduel met Sparta (zondag, 12.15 uur) Eric Botteghin, Robert Bozenik en Luis Sinisterra in De Kuip. "Feyenoord-Sparta is altijd speciaal, maar dat zal nu wel minder zijn omdat er geen publiek is", verwacht Advocaat.

Advocaat is tevreden hoe Feyenoord de transferperiode heeft afgesloten. "Mijn elftal is zeker goed genoeg om zolang mogelijk mee te doen om de titel. Maar nu op vrijdag 16 oktober, ben ik tevreden over de selectie. We kunnen meedoen, al moet je wachten hoe alles in januari ervoor staat."

Advocaat: 'We zijn goed genoeg om lang mee te doen voor de titel'

Schmidt: 'Ihattaren op de goede weg, een goed teken'

PSV-trainer Roger Schmidt is te spreken over de manier waarop Mohamed Ihattaren zich momenteel manifesteert. "Hij is op de goede weg, zijn mindset is goed", zegt de Duitser tijdens de wekelijkse persconferentie.

Ihattaren was de afgelopen weken onderwerp van gesprek, nadat hij bij PSV zijn plaats in het basiselftal was kwijtgeraakt, mede vanwege zijn gebrekkige instelling. Aanvoerder Denzel Dumfries vertelde daarover eerder hoe hij zijn ploeggenoot daarin probeert te coachen.

"De eerste weken waren niet makkelijk voor Mo", aldus Schmidt. "Je ziet vaker bij spelers dat ze moeten wennen, maar dat na verloop van tijd hun instelling verandert. Ze passen zich aan en dat is een goed teken."

PSV-coach Schmidt: 'Ihattaren is op de goede weg'

Götze zondag mogelijk inzetbaar

Schmidt is in zijn nopjes met de komst van Mario Götze. "Hij is iemand die onze manier van spelen als geen ander begrijpt. Mario was in zijn eerste periode bij Dortmund op zijn best op het middenveld en in die rol wil ik hem ook gaan gebruiken", aldus Schmidt, die misschien zondag al een beroep op de Duitser kan doen.

De coach laat in aanloop naar het uitduel met PEC Zwolle (zondag, 16.45 uur) weten dat Jordan Teze weer meetraint (hij testte positief tijdens zijn verblijf bij Jong Oranje) en dat ook Cody Gakpo weer beschikbaar is. Eran Zahavi is ziek, maar Schmidt hoopt dat de Israëliër zaterdag aansluit.

PSV-coach Schmidt: 'Götze kan hier weer op zijn beste positie spelen'

Ook positieve coronatests bij Willem II

Bij Willem II hebben twee personen een positieve uitslag gekregen tijdens de wekelijkse coronatestronde. Het gaat volgens de club om iemand van het personeel en de staf.

Willem II speelt zaterdag op eigen veld om 21.00 uur tegen FC Twente. De wedstrijd komt door de twee besmettingen niet in het geding.

Geen nieuwe besmettingen bij Sparta

Bij Sparta Rotterdam zijn er geen nieuwe coronabesmettingen geconstateerd, dat bleek vrijdagochtend bij zowel een sneltest als een reguliere test. Uit de sneltesten bleek dat niemand positief heeft getest op het virus. De uitslagen van de reguliere test worden later bekend.

Sparta maakte eerder deze week melding van drie coronabesmettingen, waardoor de derby tegen Feyenoord (zondag, 12.15 uur) op losse schroeven kwam te staan.

Het Kasteel

Klaassen: 'Periode Everton viel tegen, maar had het niet willen missen'

Davy Klaassen is blij na drie buitenlandse seizoenen terug bij Ajax te zijn. Het avontuur van de middenvelder bij Everton mislukte, maar hij beleefde naar eigen zeggen twee mooie jaren bij Werder Bremen.

"Everton is niet wat ik ervan had verwacht, maar ik had het niet willen missen. Mijn periode in Duitsland was beter dan in Engeland. Ik kan nu bij Ajax weer het spel spelen wat ik mijn hele leven heb gedaan."

Zaterdag is er op NOS.nl en de NOS-app een uitgebreid interview te lezen en te zien met Klaassen.

Davy Klaassen

Ryan Babel bij CNN over zijn zakelijke kant

Ryan Babel is een graag geziene gast in de Verenigde Staten. De Oranje-international en aanvaller van Galatasaray heeft veel kennis van vastgoed, een kwaliteit die doorgaans niet snel aan sporters wordt toegedicht. Babel deed tegenover de New York Times al eens zijn verhaal.

Ook CNN is geïnteresseerd in het verhaal van Babel. "Ik heb mezelf afgevraagd, welke baan staat in verhouding om net als het voetbal een vergelijkbaar maandsalaris te kunnen verdienen", zegt Babel.

Babel deelt zijn kennis ook met zijn teamgenoten. "Ik doe dat vooral omdat ik zie hoe voetballers met hun geld omgaan. Ze hebben het idee dat deze levensstijl voor altijd is."

Robben op de weg terug

Arjen Robben heeft deze week de groepstraining hervat bij FC Groningen. De aanvaller liep op 13 september in het duel van Groningen met PSV een liesblessure op.

Dat de 36-jarige Robben weer op de weg terug is, blijkt uit de onderstaande video. Het is even goed kijken, maar de oud-international dartelt vrolijk mee tijdens een rondo op de training van vrijdagochtend.

Het is nog onduidelijk wanneer Robben zijn rentree in wedstrijdverband kan maken.

Avdijaj op proef bij FC Emmen

Donis Avdijaj traint een week mee bij FC Emmen. De 24-jarige aanvaller uit Kosovo zit zonder club en speelde tot medio voor Willem II.

Avdijaj, die tussen januari en juni 2018 ook voor Roda JC speelde, beproefde afgelopen seizoen zijn geluk bij het Turkse Trabzonspor en het Schotse Heart of Midlothian.

Twente houdt de boot af met oud-spelers

FC Twente heeft in de voorbije transferperiode vaak vergaderd over de terugkeer van een aantal voormalig spelers, maar continu hielden de Tukkers de boot af.

Ook de recent naar RKC getransfereerde Ola John was een optie in Enschede. "We hebben gekeken naar de prestaties van John in de laatste jaren en hebben voor andere spelers gekozen", zegt technisch directeur Jan Streuer van Twente tegen Tubantia.

"Er kwamen deze zomer allerlei namen van oud-spelers van FC Twente voorbij. Douglas, Elia, El Ahmadi, Ruiz, John. Het valt vaak tegen als je dat soort spelers terughaalt."

McClaren: 'Ola bij RKC? Hoe kan dat?'

Tubantia zocht ook contact met Johns voormalige coach Steve McClaren. "Ola John bij RKC? Hoe kan dat? Ik vind het vervelend dat het zo is gelopen en ben teleurgesteld dat het niet is gelukt. Ola had de top moeten halen."

Ola John in het shirt van RKC Waalwijk

KNVB waarschuwt clubs voor nalatigheid coronaregels

De KNVB heeft alle clubs in het betaald voetbal op het hart gedrukt de coronaprotocollen nauwgezet na te leven, om te voorkomen dat de voortgang van de competities onder druk komt te staan.

Dat is gebeurd in een digitale call na de coronagevallen bij RKC Waalwijk, FC Den Bosch en NAC Breda, waardoor wedstrijden moesten worden afgelast. De bond heeft de clubs ook gewaarschuwd dat bij nalatigheid de tuchtcommissie wordt ingeschakeld.

Vijf afgelastingen

Inmiddels zijn al vijf wedstrijden vanwege spelerstekorten door coronagevallen afgelast of verplaatst: RKC Waalwijk - PEC Zwolle, FC Den Bosch - Almere City, De Graafschap - NAC Breda, NAC Breda - Cambuur en Helmond Sport - De Graafschap.

De spelers van De Graafschap, dat zijn duel met Helmond Sport zag worden afgelast

Twaalf gevallen van corona bij Franse voetbalclub Montpellier

De Franse voetbalclub Montpellier kent de nodige zorgen in aanloop naar de uitwedstrijd van zondag tegen AS Monaco. Acht spelers en vier medewerkers hebben positief getest op het coronavirus.

De overige selectiespelers en stafleden worden vrijdag nogmaals getest op het virus en dan wordt duidelijk of de wedstrijd wel of niet door kan gaan.

Mulenga geniet van uitdaging in Deventer: 'Geld motiveert mij niet meer'

"I'm not done yet!" Dat waren de woorden van de inmiddels 36-jarige Jacob Mulenga in een ludiek filmpje vanuit een woonzorgcentrum in Deventer. Hij is bij Go Ahead Eagles teruggekeerd in Nederland.

Mulenga maakte in het verleden furore bij FC Utrecht en na avonturen in Turkije en China zat de Zambiaanse aanvaller sinds begin dit jaar zonder club. Na een succesvolle proefperiode gaat hij aan de slag bij de eerstedivisionist.

Jacob Mulenga

'Depay in de winter naar Barcelona'

Memphis Depay miste in de afgelopen transferperiode weliswaar zijn overgang naar Barcelona, maar het gaat er in de winterstop alsnog van komen. Dat meldt de Spaanse sportkrant Sport. 'Fichaje Depay', kopt de krant. Dat betekent vrij vertaald 'Depay tekent'.

Barcelona hoopt in januari zijn financiën (lees: salarishuishouding) dusdanig op orde te hebben, zodat er voldoende ruimte is om Depay naar Catalonië te halen.

Beide partijen hebben volgens de krant het volste vertrouwen in een positieve afloop van de transfer.

Van Rhijn duikt op in Emmen: 'Barcelona voor een kleine groep weggelegd'

Opnieuw heeft FC Emmen een opvallende transfer gedaan. De Drentenaren hebben voormalig international Ricardo van Rhijn voor één seizoen vastgelegd.

Trainer Dick Lukkien wist de achtvoudig international te overtuigen. "Ik kan me goed voorstellen dat als je Ricardo van Rhijn bent, dat je Emmen niet als eerste optie hebt."

Ricardo van Rhijn in Emmen

Speler PEC Zwolle positief getest

Een speler van PEC Zwolle is positief getest op het coronavirus, zo maakt de club vrijdag bekend. De voetballer in thuisisolatie gegaan en maakt zondag geen deel uit van de selectie voor het thuisduel met PSV (16.45 uur).

Het is vooralsnog niet bekend om welke speler het gaat. PEC Zwolle-PSV gaat vooralsnog gewoon door.

Vreugde bij de spelers van PEC ZWolle

Programma vijfde speelronde

Welkom!

We blikken vandaag traditiegetrouw vooruit op de nieuwe speelronde van de eredivisie.

De meest in het oog springende wedstrijd is de ontmoeting tussen Ajax en gedeelde koploper sc Heerenveen op zondag in Amsterdam. Ook Feyenoord en PSV komen dan in actie. AZ speelt op zaterdag.