NOS Wielrennen Aangepast

Favorieten kletsnat maar zonder kleerscheuren binnen na loodzware rit, Narváez wint

Liveblog gesloten
 • A domani!

  Vooralsnog gaat de Giro morgen 'gewoon' verder. De dertiende etappe is vlak, maar let op: in de slotfase moeten de renners twee verraderlijke klimmetjes over. Il Riccolo (4,1 km aan 8,3 procent met een slotkilometer van boven de 13%) en Calaone (2,1 km aan 9,5 procent) staan in het routeboek als colletjes van de vierde categorie.

  Met zo'n parcours denken we natuurlijk al snel aan Peter Sagan, die dinsdag liet zien dat hij het winnen nog niet verleerd is. De vraag is of hij Arnaud Démare, de beste sprinter in deze Giro, definitief kan lossen op de beklimmingen. Sagan zal het in ieder geval proberen, want hij aast naast de ritzege ook nog op de puntentrui die nu om de schouders van de Fransman hangt.

  Hoe dan ook, wij zijn er morgen vanaf de start (11.50 uur) weer bij met een liveblog. Voor nu bedankt voor het volgen, een fijne avond en graag tot morgen!

  Giroditalia.it
 • Toelichting van Vaughters over brief aan UCI

  EF-ploegbaas Jonathan Vaughters bevestigt onderstaan bericht met een tweet. Hij voegt eraan toe dat hij met de brief niet dreigt om uit de Giro te vertrekken. "Het is alleen een suggestie van ons, om aan te geven wat wij denken dat juist is in deze situatie. We rijden liever door tot Milaan. En als de volgende testronde (op de tweede rustdag) aangeeft dat dat veilig is, dan zullen we dat ook doen", aldus Vaughters.

 • EF schreef brief met verzoek om Giro na zondag te stoppen, UCI zegt nee

  Volgens het Britse Eurosport heeft de Amerikaanse ploeg EF Education First de UCI en de Italiaanse organisatie van de Giro gevraagd om de ronde na zondag, op de tweede rustdag, te beëindigen. De ploeg is van mening dat de bubbel van de renners in gevaar is sinds de positieve tests op de eerste rustdag. Vandaag kwam daar nog eens het nieuws bij dat 17 motoragenten uit de Giro voor e-bikers positief zijn bevonden.

  "We kunnen er vanuit gaan dat er meer positieve tests zullen volgen. Het is beter om er op een duidelijke manier een punt achter te zetten, anders krijgen we een chaotisch einde met allerlei ploegen die zich gaan terugtrekken", zou EF in de brief hebben geschreven.

  Volgens Eurosport heeft de UCI het verzoek van de ploeg naast zich neergelegd.

 • Bekijk hier de samenvatting van de etappe

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Narváez komt na loodzware en kletsnatte Giro-rit als eerste over de streep
 • Algemeen klassement: bijna geen veranderingen

  In de toptien van het algemeen klassement is bijna niets veranderd na de twaalfde etappe. João Almeida behoudt de roze trui. Zijn ploeg, Deceuninck-Quick Step, was goed vertegenwoordigd in het uitgedunde peloton en de positie van de Portugees kwam geen moment in gevaar.

  Wilco Kelderman blijft tweede op 34 seconden.

  Alleen Hermann Pernsteiner is uit de toptien gevallen. Hij had materiaalpech en kwam op bijna 12 minuten achterstand binnen. Jakob Fuglsang neemt zijn tiende plaats op de ranglijst over.

  Ook in de andere klassementen veranderde er bijna niets, behalve dat Simon Pellaud naar de zesde plaats in het bergklassement is gestegen dankzij zijn gesprokkel op de beklimmingen van de derde en vierde categorie.

  Het algemeen klassement na etappe 12 NOS
 • De toptien in de twaalfde etappe

  De rituitslag van de twaalfde etappe in de Giro NOS
 • Het wedstrijdverslag

  Jhonathan Narváez was vandaag de sterkste van de kopgroep en kwam na een pittige rit met veel beklimmingen en zware weersomstandigheden solo over de finish.

  De Ecuadoriaan was een van de 14 vroege vluchters. Na verschillende aanvallen in de finale lukte het Narváez om samen met Mark Padun een beslissend gat te slaan. Toch reden ze niet met z'n tweeën naar de eindstreep door een ongelukkig moment bij de 24-jarige Padun. Hij had materiaalpech op ruim twintig kilometer van de finish en moest zijn medevluchter Narváez laten gaan. De Ecuadoriaan (23) liet Padun niet meer terugkomen.

  In het peloton was het NTT, de ploeg van Pozzovivo, dat het tempo het grootste gedeelte van de rit aanvoerde. De groep dunde dankzij het werk van NTT steeds verder uit en klassementsrenners Fuglsang en Nibali hadden op de laatste klim geen ploeggenoten meer bij zich, maar de favorieten waren vooral bezig met overleven in de regen en vielen elkaar niet aan.

  Lees hier het wedstrijdverslag.

  Jhonatan Narváez wint de twaalfde Giro-etappe Getty Images
 • FINISH - FAVORIETEN VEILIG BINNEN

  De uitgedunde groep met favorieten is ook binnen. Kletsnat, maar zonder kleerscheuren. Er verandert niets in de top van het klassement.

  De roze trui van Almeida is ook niet waterdicht AFP
 • FINISH - NARVAEZ WINT IN CESENATICO

  Jhonatan Narváez wint de kletsnatte rit in Cesenatico! Het is zijn eerste ritzege in een grote ronde. De 23-jarige Ecuadoriaan bezorgt zijn ploeg Ineos de derde ritzege in deze Giro.

  Mark Padun komt als tweede over de streep. Hij blijkt geen lekke band, maar een breuk in zijn voorwiel te hebben gehad.

  Klik op de tweet hieronder om de laatste kilometer van Narváez te bekijken:

 • 3 km - Bring it home, Jhonny!

  Jhonatan Narváez is er bijna! Padun is gezien. Hij rijdt sinds zijn lekke band voor de tweede plaats, op 43 seconden van de koploper.

  In het uitgedunde peloton hebben de klassementsrenners (voor nu) een wapenstilstand gesloten.

 • 7 km - Padun komt niet meer terug

  Nu loopt de achterstand van achtervolger Padun weer op, naar 26 seconden. Het lijkt gedaan voor de Oekraïner, tenzij koploper Narvaez nog stilvalt.

  De Ecuadoriaan lijkt op weg naar de ritzege. Dat zou dan alweer de derde ritzege voor Ineos zijn.

 • 11 km - Komt Padun nog terug?

  Padun is het gat met koploper Narvaez langzaam maar zeker weer aan het dichten. Het verschil is nog 9 seconden. Dat wordt een spannende finale zo.

 • 14 km - Overzicht

  De situatie in de finale van de twaalfde Giro-etappe:

  Koploper Narvaez (Ineos) rijdt alleen richting de streep in Cesenatico. De laatste 10 kilometers zijn vlak.

  Padun (Bahrain) moest na een lekke band in de achtervolging en rijdt nu op 0.26.

  Clarke (EF) rijdt op 3.11.

  Het uitgedunde peloton met daarin alle favorieten volgt op 6.46.

 • 23 km - Pechvogel Padun

  Ai, wat een pech voor Padun. De Oekraïner heeft problemen met zijn fiets (een lekke band?) in de natte afdaling van de laatste klim. Hij moet zijn medekoploper Narvaez laten gaan.

 • 24 km - Van Empel voor de vierde plaats?

  Van Empel rijdt in de achtervolgende groep, op 4.30 van de koplopers. Het hoogst haalbare voor hem lijkt een vierde plaats vandaag.