liveblog
NOS WielrennenAangepast

Favorieten kletsnat maar zonder kleerscheuren binnen na loodzware rit, Narváez wint

liveblog gesloten

A domani!

Vooralsnog gaat de Giro morgen 'gewoon' verder. De dertiende etappe is vlak, maar let op: in de slotfase moeten de renners twee verraderlijke klimmetjes over. Il Riccolo (4,1 km aan 8,3 procent met een slotkilometer van boven de 13%) en Calaone (2,1 km aan 9,5 procent) staan in het routeboek als colletjes van de vierde categorie.

Met zo'n parcours denken we natuurlijk al snel aan Peter Sagan, die dinsdag liet zien dat hij het winnen nog niet verleerd is. De vraag is of hij Arnaud Démare, de beste sprinter in deze Giro, definitief kan lossen op de beklimmingen. Sagan zal het in ieder geval proberen, want hij aast naast de ritzege ook nog op de puntentrui die nu om de schouders van de Fransman hangt.

Hoe dan ook, wij zijn er morgen vanaf de start (11.50 uur) weer bij met een liveblog. Voor nu bedankt voor het volgen, een fijne avond en graag tot morgen!

Toelichting van Vaughters over brief aan UCI

EF-ploegbaas Jonathan Vaughters bevestigt onderstaan bericht met een tweet. Hij voegt eraan toe dat hij met de brief niet dreigt om uit de Giro te vertrekken. "Het is alleen een suggestie van ons, om aan te geven wat wij denken dat juist is in deze situatie. We rijden liever door tot Milaan. En als de volgende testronde (op de tweede rustdag) aangeeft dat dat veilig is, dan zullen we dat ook doen", aldus Vaughters.

EF schreef brief met verzoek om Giro na zondag te stoppen, UCI zegt nee

Volgens het Britse Eurosport heeft de Amerikaanse ploeg EF Education First de UCI en de Italiaanse organisatie van de Giro gevraagd om de ronde na zondag, op de tweede rustdag, te beëindigen. De ploeg is van mening dat de bubbel van de renners in gevaar is sinds de positieve tests op de eerste rustdag. Vandaag kwam daar nog eens het nieuws bij dat 17 motoragenten uit de Giro voor e-bikers positief zijn bevonden.

"We kunnen er vanuit gaan dat er meer positieve tests zullen volgen. Het is beter om er op een duidelijke manier een punt achter te zetten, anders krijgen we een chaotisch einde met allerlei ploegen die zich gaan terugtrekken", zou EF in de brief hebben geschreven.

Volgens Eurosport heeft de UCI het verzoek van de ploeg naast zich neergelegd.

Bekijk hier de samenvatting van de etappe

Narváez komt na loodzware en kletsnatte Giro-rit als eerste over de streep

Algemeen klassement: bijna geen veranderingen

In de toptien van het algemeen klassement is bijna niets veranderd na de twaalfde etappe. João Almeida behoudt de roze trui. Zijn ploeg, Deceuninck-Quick Step, was goed vertegenwoordigd in het uitgedunde peloton en de positie van de Portugees kwam geen moment in gevaar.

Wilco Kelderman blijft tweede op 34 seconden.

Alleen Hermann Pernsteiner is uit de toptien gevallen. Hij had materiaalpech en kwam op bijna 12 minuten achterstand binnen. Jakob Fuglsang neemt zijn tiende plaats op de ranglijst over.

Ook in de andere klassementen veranderde er bijna niets, behalve dat Simon Pellaud naar de zesde plaats in het bergklassement is gestegen dankzij zijn gesprokkel op de beklimmingen van de derde en vierde categorie.

Het algemeen klassement na etappe 12

De toptien in de twaalfde etappe

De rituitslag van de twaalfde etappe in de Giro

Het wedstrijdverslag

Jhonathan Narváez was vandaag de sterkste van de kopgroep en kwam na een pittige rit met veel beklimmingen en zware weersomstandigheden solo over de finish.

De Ecuadoriaan was een van de 14 vroege vluchters. Na verschillende aanvallen in de finale lukte het Narváez om samen met Mark Padun een beslissend gat te slaan. Toch reden ze niet met z'n tweeën naar de eindstreep door een ongelukkig moment bij de 24-jarige Padun. Hij had materiaalpech op ruim twintig kilometer van de finish en moest zijn medevluchter Narváez laten gaan. De Ecuadoriaan (23) liet Padun niet meer terugkomen.

In het peloton was het NTT, de ploeg van Pozzovivo, dat het tempo het grootste gedeelte van de rit aanvoerde. De groep dunde dankzij het werk van NTT steeds verder uit en klassementsrenners Fuglsang en Nibali hadden op de laatste klim geen ploeggenoten meer bij zich, maar de favorieten waren vooral bezig met overleven in de regen en vielen elkaar niet aan.

Jhonatan Narváez wint de twaalfde Giro-etappe

FINISH - FAVORIETEN VEILIG BINNEN

De uitgedunde groep met favorieten is ook binnen. Kletsnat, maar zonder kleerscheuren. Er verandert niets in de top van het klassement.

De roze trui van Almeida is ook niet waterdicht

FINISH - NARVAEZ WINT IN CESENATICO

Jhonatan Narváez wint de kletsnatte rit in Cesenatico! Het is zijn eerste ritzege in een grote ronde. De 23-jarige Ecuadoriaan bezorgt zijn ploeg Ineos de derde ritzege in deze Giro.

Mark Padun komt als tweede over de streep. Hij blijkt geen lekke band, maar een breuk in zijn voorwiel te hebben gehad.

Klik op de tweet hieronder om de laatste kilometer van Narváez te bekijken:

3 km - Bring it home, Jhonny!

Jhonatan Narváez is er bijna! Padun is gezien. Hij rijdt sinds zijn lekke band voor de tweede plaats, op 43 seconden van de koploper.

In het uitgedunde peloton hebben de klassementsrenners (voor nu) een wapenstilstand gesloten.

7 km - Padun komt niet meer terug

Nu loopt de achterstand van achtervolger Padun weer op, naar 26 seconden. Het lijkt gedaan voor de Oekraïner, tenzij koploper Narvaez nog stilvalt.

De Ecuadoriaan lijkt op weg naar de ritzege. Dat zou dan alweer de derde ritzege voor Ineos zijn.

11 km - Komt Padun nog terug?

Padun is het gat met koploper Narvaez langzaam maar zeker weer aan het dichten. Het verschil is nog 9 seconden. Dat wordt een spannende finale zo.

14 km - Overzicht

De situatie in de finale van de twaalfde Giro-etappe:

Koploper Narvaez (Ineos) rijdt alleen richting de streep in Cesenatico. De laatste 10 kilometers zijn vlak.

Padun (Bahrain) moest na een lekke band in de achtervolging en rijdt nu op 0.26.

Clarke (EF) rijdt op 3.11.

Het uitgedunde peloton met daarin alle favorieten volgt op 6.46.

23 km - Pechvogel Padun

Ai, wat een pech voor Padun. De Oekraïner heeft problemen met zijn fiets (een lekke band?) in de natte afdaling van de laatste klim. Hij moet zijn medekoploper Narvaez laten gaan.

24 km - Van Empel voor de vierde plaats?

Van Empel rijdt in de achtervolgende groep, op 4.30 van de koplopers. Het hoogst haalbare voor hem lijkt een vierde plaats vandaag.

26 km - Vai Domenico!

'Vai Domenico!', klinkt het op de laatste klim. Pozzovivo (4e in het klassement op 0.57) rijdt met een zware versnelling op kop van het uitgedunde peloton en probeert iets te forceren, maar daar gaat het niet hard genoeg voor. Hij is zijn ploeggenoten nu wel kwijt.

29 km - Clarke als derde boven

Simon Clarke is de nummer drie in de koers. Hij komt 2 minuten en 10 seconden na de twee koplopers boven op de laatste klim.

In het flink uitgedunde peloton gebeurt (nog) niks.

31 km - Mini-peloton

Er zijn nog maar 17 renners over in het 'peloton', dat bijna begint aan de laatste klim (4e cat.).

Koplopers Padun en Narvaez zijn inmiddels boven op die laatste klim. Zij beginnen met zijn tweeën aan de afdaling richting Cesenatico.

33 km - Kort-kort voor Almeida

Het regent nog steeds hard in de Apennijnen. De meeste klassementsrenners hebben op weg naar de laatste klim een regenjasje aangetrokken, maar klassementsleider João Almeida rijdt nog gewoon in zijn roze trui met korte mouwen.

37 km - Laatste keer klimmen

Koplopers Padun (Bahrain) en Narvaez (Ineos) zijn goed bezig. Ze hebben een voorsprong van dik 2.30 op de achtervolgers en beginnen zo aan de laatste klim van de dag.

Het peloton rijdt op 6.30. Jakob Fuglsang keert daar nu terug na zijn fietswissel.

42 km - Fuglsang wisselt rustig van fiets

Fuglsang steekt zijn hand op: hij heeft hulp nodig van de ploegleiderswagen. Op zijn dooie gemakje wisselt hij van fiets. De Deense kopman van Astana gaat nu weer op weg naar de groep met favorieten, waar het even niet zo heel hard gaat.

46 km - Natte weg

Ondertussen zien we in het uitgedunde peloton de ene na de andere klassementsrenner een regenjasje aantrekken.

De weg is kletsnat, dus dat wordt oppassen als zij straks ook weer gaan afdalen op weg naar de laatste klim.

De twee koplopers zijn al aan het dalen. De achtervolgende groep met Van Empel rijdt op 1.47.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro d'Italia

46 km - Campenaerts werkt voor NTT

Victor Campenaerts (NTT) zat vandaag in de kopgroep, maar inmiddels heeft hij zich bij laten halen door het uitgedunde peloton. Daar rijdt hij nu op kop voor zijn kopman, Pozzovivo.

50 km - Een Oekraïner en een Ecuadoriaan

Padun (Bahrain) en Narvaez (Ineos) hebben Clarke bijgehaald en inmiddels ook achter zich gelaten. Een Oekraïner en een Ecuadoriaan op kop dus. Zij zijn bezig aan de afdaling van de voorlaatste (ongecategoriseerde) klim.

Ondertussen is Van Empel na zijn wielwissel weer aangesloten bij de achtervolgende groep: da's knap. De achtervolgers rijden iets minder dan een halve minuut achter de twee koplopers.

52 km - Clarke op avontuur

We hebben nu één koploper: Simon Clarke (EF) is weggereden bij zijn medevluchters. Padun en Narvaez proberen de oversteek te maken en het lijkt erop dat dat wel gaat lukken.

56 km - Geïsoleerde kopmannen

Het harde rijden van NTT heeft ervoor gezorgd dat een aantal klassementsrenners nu geïsoleerd zit in het uitgedunde peloton: zo hebben Nibali en Fuglsang geen ploeggenoten meer bij zich in de buurt. Boaro zit nog wel in de achtervolgende groep voor Fuglsang. Kelderman heeft nog twee helpers bij zich: Jai Hindley en Chris Hamilton.

58 km - Pech voor Van Empel

Ach, wat zuur voor Etienne van Empel. Hij was net weer aangesloten bij de kopgroep, maar nu moet hij in de natte afdaling van zijn fiets voor een nieuw voorwiel. De wissel gaat bovendien niet erg soepel.

Van Empel moet dus weer in de achtervolging.

63 km - Pellaud weer als eerste boven

Hoe kan het ook anders: ook op de top van de Madonna di Pugliano is Pellaud als eerste boven. De Zwitser heeft vandaag al 30 punten voor het bergklassement verzameld. Hij staat in het virtuele bergklassement nu zesde met 39 punten.

65 km - Peloton flink uitgedund

In het peloton zijn nog slechts 21 renners over. Pozzovivo heeft nog twee hard werkende ploeggenoten voor zich: Ben O'Connor voert nu het tempo in het peloton aan namens NTT.

Rozetruidrager Almeida, Nibali, Fuglsang en Kelderman zien we nog wel keurig voorin zitten.

69 km - Van Empel kan net niet mee

We hebben nu 7 koplopers: Bidard, Pellaud, Boaro, Padun, Rosskopf, Hansen en Narvaez. Zij moeten nog zo'n 6 kilometer tot de top van de Madonna di Pugliano.

Etienne van Empel kon net net mee met de sterksten. Hij zit in de achtervolgende groep en heeft zo'n 20 seconden achterstand.

70 km - Wind en regen

Het regent en waait flink in de Apennijnen en opnieuw moet Zakarin een gaatje laten in het peloton, dat steeds verder uitdunt. Ook Ganna heeft het moeiljk met het tempo van NTT.

74 km - Benedetti en Rosskopf sluiten aan

Benedetti (Bora) sluit als eerste aan bij koploper Pellaud (Androni). Even later maakt Rosskopf (CCC) ook de oversteek. Drie man op kop dus. Zij beginnen nu aan de voorlaatste gecategoriseerde klim.

Achter hen rijden de 11 achtervolgers op 0.28. Het peloton rijdt op 6.20.

77 km - Pellaud rijdt alleen door

Pellaud is na zijn sprintje voor de bergpunten lekker in zijn eentje doorgereden. De Zwitser is nu aan het dalen en begint zo als eerste aan de voorlaatste gecategoriseerde klim, de Madonna di Pugliano (9,1 km, 5,9% gemiddeld).

82 km - Pellaud weer als eerste boven

Pellaud pakt voor de derde keer de volle buit op de top van de klim. Weer 9 punten erbij voor de Zwitser, die nu op 30 punten staat in het bergklassement. Van Empel komt opnieuw als tweede over de lijn en pakt 4 punten.

Richeze is overigens weer aangesloten bij de kopgroep, dus we hebben weer 14 koplopers.

Het peloton komt wel weer wat dichterbij trouwens: 6.30 is het gat nu.

87 km - Derde gecategoriseerde klim

Campenaerts en Torres zijn weer aangesloten. We hebben dus weer 13 koplopers. Zij beginnen nu aan de derde klim, de Perticara (3e cat).

Het peloton rijdt op 7.30. NTT (met Pozzovivo) rijdt nog altijd op kop en probeert de koers hard te maken voor de klassementsrenners.

Domenico Pozzovivo (l) zet zijn ploeg op kop in de twaalfde etappe

88 km - Sagan lost

Peter Sagan moet het peloton laten gaan. Als hij de bergen had kunnen overleven vandaag, dan was hij een goede kanshebber geweest voor de ritzege. Maar het tempo van NTT is de Slowaak nu toch wat te machtig.

Eerder zagen we sprinter Arnaud Démare al lossen. Hij rijdt ergens buiten beeld in een al vroeg gevormde bus.

89 km - Zakarin is terug

Zakarin krijgt wat hulp en sluit weer aan in het peloton. Helaas voor de Rus krijgt hij vandaag nog vier (natte) afdalingen voor zijn kiezen.

91 km - Zakarin in de achtervolging

Voor Campenaerts, Torres en Richeze gaat het nu te hard in de kopgroep. Het drietal moet de groep laten gaan.

In het peloton gaat het te hard voor Ilnoer Zakarin. De Rus, geen fantastische daler, moet in de achtervolging op weg naar de volgende klim.

93 km - Stortbui

Oei, het houdt nu op met zachtjes regenen. Het peloton, met NTT nog steeds op kop, rijdt door een flinke stortbui.

De renners zijn net over de helft van de etappe. De kopgroep begint nu aan de derde gecategoriseerde klim van de dag, de Perticara (3e cat.).

98 km - Kopgroep is weer samen

De kopgroep was even uiteen gevallen, maar nu is iedereen weer aangesloten. We hebben dus weer 14 koplopers met een voorsprong van 8 minuten. Van Empel is er ook weer bij.

Het begint ook een beetje te regenen, trouwens.

105 km - Kopgroep breekt in tweeën

De kopgroep is in tweeën gebroken: Narvaez, Richeze, Pellaud, Benedetti en Padun zijn weggereden bij hun medevluchters. Vijf man op kop nu dus, maar de rest is niet ver weg en probeert weer af te sluiten in de afdaling.

112 km - NTT rijdt lekker door

NTT rijdt nog steeds een goed tempo op kop.

De voorsprong van de kopgroep loopt dan ook steeds verder terug, naar 7.30 nu.

De koplopers: (14): Van Empel (Vini Zabu), Bidard (AG2R), Pellaud (Androni), Boaro (Astana), Padun (Bahrain), Benedetti (Bora), Rosskopf (CCC), Jesper Hansen (Cofidis), Clarke (EF), Torres, Carretero (Movistar), Campenaerts (NTT), Narvaez (Ineos) en Richeze (UAE).

113 km - Tweede gecategoriseerde klim

De 14 koplopers zijn boven op de Barbotto (3e cat.), de tweede gecategoriseerde klim (van de vijf).

Ook hier komt Pellaud als eerste over de streep. Hij pakt 9 punten en komt zo op 21. Van Empel is als tweede boven en sprokkelt 4 punten.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro d'Italia

118 km - Iets meer tempo in het peloton

NTT (de ploeg van Pozzovivo) is op kop van het peloton gaan rijden. Het gaat nu een stuk harder en de voorsprong van de koplopers loopt iets terug (naar 11.30, maar toch). Zou Pozzovivo (vierde op 0.57) een mooi plan hebben voor vandaag?

Roelandts stopt

De Belg Jürgen Roelandts hangt zijn fiets in de wilgen. De 35-jarige renner van Movistar kwam in de BinckBank Tour ten val en komt niet meer in actie dit seizoen, schrijft hij in een verklaring. "Het was een moeilijke beslissing om te maken, maar door omstandigheden en blessures kon ik niet meer op het hoogste niveau meedoen. Trainen en wedstrijden rijden met pijn, dag in dag uit, is ontzettend zwaar. Fysiek en mentaal."

Roelandts is trots op zijn prestaties, schrijft hij. "Ik ben nationaal kampioen geworden en heb op het podium gestaan bij de grote klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen en Milaan-Sanremo."

126 km - Pellaud sprokkelt bergpuntjes

Simon Pellaud is als eerste boven op de Ciola (4e cat.). De Zwitser van Androni pakt de drie punten en komt zo op 12 punten in het bergklassement. De blauwe trui is nog wel erg ver weg voor Pellaud. Ruben Guerreiro voert het bergklassement aan met 84 punten.

Van Empel is als tweede boven en pakt 2 punten. Richeze komt als derde over de streep en verdient daarmee 1 punt.

130 km - Eerste gecategoriseerde klim

De renners hebben al aardig wat hoogtemeters in de benen, maar ze zijn nu pas bezig aan de eerste gecategoriseerde klim van vandaag, de Ciola (4e cat., 6 km, 6,4% gemiddeld).

De voorsprong van de 14 koplopers: 13 minuten.

De koplopers: (14): Van Empel (Vini Zabu), Bidard (AG2R), Pellaud (Androni), Boaro (Astana), Padun (Bahrain), Benedetti (Bora), Rosskopf (CCC), Jesper Hansen (Cofidis), Clarke (EF), Torres, Carretero (Movistar), Campenaerts (NTT), Narvaez (Ineos) en Richeze (UAE).

De Gendt vertrouwt Giro-organisatie niet

Eerder vandaag citeerden we de woorden van Thomas De Gendt al in dit blog. De Belg voelt zich onveilig in Italië, zeker na het nieuws dat 17 agenten uit de Giro voor e-bikes positief hebben getest. De Giro heeft via een officieel persbericht laten weten dat de agenten uit de Giro met elektrische fietsen niet in contact zijn geweest met de 'Giro-bubbel' van de profs. De Gendt zegt dat hij die uitleg niet helemaal gelooft.

Bekijk het interview met De Gendt met onze Belgische collega Renaat Schotte van Sporza hieronder:

De Gendt hekelt Giro: 'Heb het gevoel dat organisatie dingen verzwijgt'

Ondertussen in Vlaanderen: wereldkampioen verkent De Ronde

Wereldkampioen Julian Alaphilippe gaat zondag voor het eerst van start in de Ronde van Vlaanderen. De Fransman, meer een man van de heuvelklassiekers, verkende het parcours vandaag met zijn ploeggenoten van Deceunick-Quick Step.

139 km - Carretero sluit aan: 14 koplopers nu

Het is hem gelukt hoor: Carretero is aangesloten bij de koplopers, weliswaar met wat hulp van de ploegleiderswagen van Movistar. Zei iemand 'plakbidon'?

De 14 renners hebben een voorsprong van bijna 12 minuten. De winnaar van de dag zit dus in deze groep.

149 km - Tien minuten voor de kopgroep

De voorsprong van Van Empel en co is nu meer dan 10 minuten. Héctor Carretero rijdt nog steeds tussen het peloton en de kopgroep, op 1.30 van de 13 renners op kop.

In het peloton rijdt Deceuninck-Quick Step op kop voor de roze trui.

Oud-schaatscoach Ab Krook overleden

Verdrietig nieuws: oud-schaatscoach Ab Krook is afgelopen dinsdag overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Krook was niet alleen een succesvolle schaatscoach, maar ook een groot wielerfan en volger van de koers. Meer dan veertig keer trok hij tijdens de Tour de France met zijn vrouw en camper naar Frankrijk om de renners van dichtbij te zien.

Krook was 76 jaar.

Ab Krook in 1992

159 km - Vijf minuten voor de koplopers

Van Empel en zijn twaalf medevluchters bouwen hun voorsprong gestaag uit. Ruim 5 minuten is het gat nu.

De kopgroep (13 renners): Van Empel (Vini Zabu), Bidard (AG2R), Pellaud (Androni), Boaro (Astana), Padun (Bahrain), Benedetti (Bora), Rosskopf (CCC), Hansen (Cofidis), Clarke (EF), Torres (Movistar), Campenaerts (NTT), Narvaez (Ineos) en Richeze (UAE).

Het klassement

De kopgroep van bouwt de voorsprong gestaag uit, naar 5 minuten. Héctor Carretero (Movistar) probeert de oversteek nog te maken.

Hebben wij ondertussen even tijd om de klassementen te bekijken:

João Almeida draagt de roze trui, Wilco Kelderman staat tweede op 34 seconden.

Puntentrui: Arnaud Démare

Bergtrui: Ruben Guerreiro

Jongerenklassement: João Almeida, maar Jai Hindley draagt de trui.

Het algemeen klassement na etappe 11 in de Giro d'Italia

171 km - Groep van 13 krijgt (voorlopig) wat ruimte

173 km - De 13 koplopers krijgen de ruimte van het peloton. De groep is begonnen aan de eerste (ongecategoriseerde) klim.

De namen: Van Empel (Vini Zabu), Bidard (AG2R), Pellaud (Androni), Boaro (Astana), Padun (Bahrain), Benedetti (Bora), Rosskopf (CCC), Hansen (Cofidis), Clarke (EF), Torres (Movistar), Campenaerts (NTT), Narvaez (Ineos) en Richeze (UAE).

Hun voorsprong: ruim 2 minuten.

De best geklasseerde renner uit de kopgroep is Jhonatan Narvaez. Hij staat op 43.44 van leider Almeida en vormt dus totaal geen gevaar.

177 km - Van Empel mee vooruit

De eerste 25 kilometers zitten er bijna op. We hebben al een aantal vluchtpogingen gezien, maar die waren nog niet echt succesvol. Nu probeert een groep van 13 renners afstand te nemen. Etienne van Empel zit erbij.

De Gendt voelt zich onveilig: 'Vond het in de Tour veel veiliger'

Onze Belgische collega Renaat Schotte sprak voor de start met Thomas De Gendt. Deze etappe zou de Belg op papier goed moeten liggen. Maar voor het vertrek was hij met hele andere dingen bezig, zo liet hij weten aan Sporza.

"Ik moet eerlijk zijn: mijn hoofd staat niet echt naar koersen na het nieuws van de 17 besmette agenten. Het gaat de slechte kant op in deze Giro. We zijn met renners al twintig minuten aan het discussiëren over al dan niet starten omdat we ons een beetje onveilig beginnen te voelen. Ik vond het in de Tour veel veiliger. Daar voelde ik me op geen enkel moment onveilig. Maar ik heb het gevoel dat de organisatie dingen verzwijgt en er een draai aan geeft."

Roglic en Dumoulin kopmannen bij Jumbo-Visma in de Vuelta

We zijn nu nog in Italiaanse sferen, maar dinsdag staat de eerste etappe in de Vuelta al op het programma. Jumbo-Visma trekt naar de Spaanse ronde met twee kopmannen: Tom Dumoulin en Primoz Roglic, de winnaar van vorig jaar.

Jumbo-Visma laat weten dat de rolverdeling tussen de twee kopmannen gaandeweg de Ronde van Spanje nader wordt bepaald. "Gedurende de Vuelta wordt duidelijk wiens kaart we trekken. Ons team staat met twee favorieten voor eindwinst aan de start, waarvan er eentje de winnaar van vorig jaar is. Dat zorgt ervoor dat andere ploegen naar ons zullen kijken. Daar zijn we ons van bewust", kijkt ploegleider Grischa Niermann op de website van de ploeg vooruit.

Selectie Jumbo-Visma voor de Vuelta

Tom Dumoulin
Primoz Roglic
George Bennett
Paul Martens
Robert Gesink
Sepp Kuss
Lennard Hofstede
Jonas Vingegaard

Herfstweer in Cesenatico

Het weer is niet fantastisch in Cesenatico. Voor de start zagen we veel renners met armstukken en sommigen droegen zelfs beenstukken. Het is zo'n 16 graden in Cesenatico en er wordt regen voorspeld.

PARTENZA - Andiamo!

De renners zijn in Cesenatico begonnen aan de twaalfde etappe van de Giro d'Italia. Zoals gezegd zijn de eerste 25 kilometers vlak. En dan begint het feest. Eens kijken wie er nu al zin heeft om weg te rijden.

'Een van de zwaarste ritten deze Giro'

De ploegen en renners weten wat ze te wachten staat vandaag: een zware dag met heel veel klimmen en dalen over smalle en slechte wegen. "Ik denk dat dit een van de zwaarste etappes in deze Giro zou kunnen zijn", zei ritwinnaar Alex Dowsett voor de start.

Pello Bilbao, de nummer drie in het klassement, weet dat hij vandaag goed moet opletten op de smalle weggetjes. "Ik zal me moeten concentreren en me goed moeten positioneren om geen tijd te verliezen", zei hij.

Ook bij de ploeg van rozetruidrager João Almeida weten ze dat het een hele zware dag wordt. "Op de zware klimmetjes kan het peloton uiteen vallen en er kunnen verschillen ontstaan tussen de klassementsmannen", twittert Deceuninck-QuickStep.

Boete voor motorrijder die Viviani aanreed

De agent die gisteren Elia Viviani op een rotonde ten val bracht is uit de Giro gehaald. Bovendien heeft hij een boete van 466 euro gekregen. De motard reed de Italiaanse sprinter van achteren aan. Bekijk hieronder de beelden:

Wat een pech: sprinter Viviani aangereden door een motor

Vader en moeder Pantani zijn erbij

De ouders van Marco Pantani poseren in Cesenatico bij twee afbeeldingen van de Italiaanse wielerheld

Geen toertocht

Elk jaar stappen er in Cesenatico 12.000 fanatieke amateurs op voor de de Gran Fondo Nove Colli, een toertocht van 205 kilometer, over negen heuvels. Vandaag rijden de profs over nagenoeg hetzelfde parcours, maar een toertocht zal het zeker niet worden.

De eerste 25 kilometer van de etappe zijn vlak, maar daarna gaat het voortdurend op en af, over smalle wegen en lastige klimmetjes met steile stukken. Op de routekaart tellen we acht beklimmingen, maar slechts vijf daarvan zijn gecategoriseerd in het routeboek (drie van derde categorie, twee van vierde).

Niet voor niets heeft de Giro vier sterren toegekend aan deze rit, spektakel lijkt verzekerd.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro d'Italia

'Matthews test negatief bij hertest'

Michael Matthews verliet dinsdag de Giro d'Italia noodgedwongen na een positieve coronatest. Maar gisteravond meldde de Italiaanse krant La Gazetta dello Sport dat Sunweb de sprinter opnieuw heeft laten testen, en dat die uitslag negatief bleek. Dat zou kunnen betekenen dat de eerste testuitslag van de Australiër vals-positief was.

Sunweb laat Matthews later deze week nog een keer testen.

17 agenten testen positief

De dag in Italië begon vanochtend opnieuw met coronanieuws. De Italiaanse wielersite Tuttobiciweb meldt dat zeventien agenten uit de begeleidende karavaan van de Giro positief zijn getest op covid-19.

De politieagenten volgden de Giro-E, een wielerronde voor recreanten waarbij gedeeltes van het Giro-parcours worden gereden op e-bikes. De Giro-organisatie benadrukt tegenover Tuttobiciweb dat de agenten niet betrokken zijn geweest bij de 'echte' Giro d'Italia. Alle positief geteste agenten zijn in quarantaine geplaatst in een hotel in Francavilla a Mare.

Eerbetoon aan Pantani

De etappe van vandaag staat in het teken van Marco Pantani. De Italiaanse wielerheld werd op 14 februari 2004 dood gevonden in een hotel in Rimini, de finishplaats van gisteren. Il Pirata werd in Cesenatico geboren en begraven.

Bekijk hieronder de reportage van Jean Nelissen over de uitvaart van Marco Pantani in Cesenatico in 2004:

2004: het indrukwekkende afscheid van Pantani

Benvenuto da Cesenatico!

Welkom vanuit Cesenatico, waar om 11.15 uur de twaalfde etappe van de Giro d'Italia van start gaat. Er staat vandaag een heuvelachtige etappe op het programma, met start en finish in de geboorteplaats van Il Pirata.

Pantani werd in 2004 in zijn geboorteplaats Cesenatico begraven