Narváez komt na loodzware en kletsnatte Giro-rit als eerste over de streep

Jhonathan Narváez heeft de twaalfde etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De jonge Ineos-renner was de sterkste van de kopgroep en kwam na een pittige rit met veel beklimmingen en zware weersomstandigheden solo over de finish. Het is voor Narváez zijn eerste ritwinst in een grote ronde.

De etappe met start en finish in Cesenatico werd vooraf bestempeld als een van de zwaarste ritten van deze Giro. Op de dag waarop veel geklommen en gedaald moest worden over smalle en slechte wegen probeerden veel renners in de vlucht van de dag te zitten.

Uiteindelijk kreeg een groep met daarbij Etienne van Empel de ruimte van het peloton. Na een succesvolle tegenaanval sloot ook Héctor Carratero nog aan bij de dertien koplopers. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van dertien minuten.

De kopgroep van de twaalfde Giro-etappe met Etienne van Empel AFP

In het peloton werd er ondanks de regen en harde wind flink doorgereden. Onder anderen Peter Sagan, die al een rit won deze Giro, en Arnaud Démare, viervoudig etappewinnaar deze Ronde van Italië, konden het tempo niet meer volgen.

Onder aanvoering van NTT, de ploeg van Domenico Pozzovivo, dunde het peloton snel uit en slonk de voorsprong van de kopgroep in razend tempo tot vier minuten, maar dichterbij kwam de groep met favorieten niet.

Onrustig in kopgroep

Onderweg raapte Simon Pellaud de meeste bergpunten op en steeg daardoor naar de zesde plek in het bergklassement. De Zwitser voelde zich zelfs zo sterk dat hij er na de voorlaatste beklimming in zijn eentje vandoor ging.

Hij kreeg even later weer gezelschap van Simon Clarke, François Bidard, Manuele Boaro, Mark Padun, Joey Rosskopf, Jesper Hansen en Narváez, maar onder anderen Van Empel kon niet meer volgen. De 26-jarige Nederlander was nog wel als tweede boven op de klim waar Pellaud de benen nam.

Koplopers Padun en Narváez in twaalfde Giro-etappe Getty Images

Het viel niet meer stil in de kopgroep. Na verschillende aanvallen lukte het Padun en Narváez om een beslissend gat te slaan. Ze haalden Clarke bij en lieten de Australiër ook direct weer achter.

Toch reden ze niet met z'n tweeën naar de eindstreep door een ongelukkig moment bij de 24-jarige Padun. Zijn voorwiel brak op ruim twintig kilometer van de finish en moest zijn medevluchter Narváez laten gaan. De Ecuadoriaan (23) liet Padun niet meer terugkomen en kwam solo over de finish.

Top klassement ongewijzigd

De top van het klassement is ongewijzigd na de twaalfde etappe. De favorieten voor de eindzege komen gezamenlijk over de streep. Wilco Kelderman staat daardoor nog altijd tweede op 34 seconden van rozetruidrager João Almeida.

Uitslag twaalfde etappe Giro

STER reclame