liveblog
NOS WielrennenAangepast

Met miniem verschil wint Démare laatste Giro-rit op Siciliaanse bodem

liveblog gesloten

Ci vediamo domani in Calabria!

We houden ermee op hier in Sicilië. Morgen gaat de Giro verder op het Italiaanse vasteland, om te beginnen in het prachtige Calabrië.

De vijfde etappe voert de renners over 225 kilometer van Mileto naar Camigliatello Silano. Het gaat de hele dag eigenlijk op en neer in de Calabrische heuvels, met in de finale een lange klim van 25 kilometer en daarna een afdaling van bijna 12 kilometer tot de finish.

Met ons liveblog zijn we er dan natuurlijk ook weer bij. Ciao en tot morgen!

Het profiel van de vijfde etappe van de Giro d'Italia

Fotofinish

Zelfs bij het bekijken van de finishfoto is een vergrootglas geen overbodige luxe.

Arnaud Démare wint met een millimeter voor Peter Sagan

Het algemeen klassement

Het algemeen klassement na de vierde etappe van de Giro d'Italia. Almeida loopt 2 seconden uit op Caicedo, voor de rest is alles nog hetzelfde.

Twee renners tegen de vlakte

Na de finish zijn nog twee renners van Vini Zabù hard tegen het asfalt gegaan: Etienne van Empel en Luca Wackermann. Hoe dat precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Mogelijk zijn ze hard in aanraking gekomen met de dranghekken? Het ziet er in ieder geval akelig uit.

Update: ploegleider Angelo Citracca verklaarde tegenover de RAI dat de hekken zijn omgewaaid door een laagvliegende helikopter. Wackermann wist de eindstreep net niet te bereiken en is overgebracht naar het ziekenhuis, aldus de ploegleider.

Twee renners van Vini Zabù zijn na de finish hard gevallen

Wat scheelt het?

"Un millimètre", aldus ritwinnaar Arnaud Démare.

Arnaud Démare geeft aan met hoeveel verschil hij de massasprint won

De uitslag

FINISH

Scotson probeerde nog even vergeefs weg te rijden, maar dan volgt de massasprint. En de winnaar is.... Démare, of Sagan of Ballerini?

Uit de herhaling lijkt het Démare te zijn, voor Sagan. Ballerini wordt derde.

Daar is de bevestiging: Démare is de winnaar!

Démare sprint naar ritzege Giro d'Italia

2 km - Regendruppels

De sprinterstreintjes proberen hun werk te doen in de straten van Villafranca Tirrena. We zijn er bijna, en het begint te regenen.

6 km - Rechtdoor

Het is alsmaar rechtdoor, met tegen het einde nog een pittige bocht. Het peloton maakt zich op voor de massasprint.

12 km - Gaviria lijkt op te geven

De achterstand van de groep-Gaviria op het peloton loopt op naar 40 seconden. De Colombiaanse topsprinter lijkt de hoop op deelname aan de massasprint te hebben opgegeven.

16 km - Denderen

Het peloton dendert onder aanvoering van Bora en FDJ naar de finish in Villafranca Tirrena. Beide ploegen willen voorkomen dat topsprinter Gaviria weer kan aansluiten bij het peloton.

24 km - Einde Pellaud

Het avontuur van Pellaud zit er ondertussen op. Allen tezamen fietsen de renners naar de finish langs de kust, waar het miezert. Behalve natuurlijk sprinter Gaviria, die nog altijd met enkele ploeggenoten op circa een halve minuut achterstand rijdt.

25 km - Spannende tussensprint

Een spannende tweede tussensprint: Caicedo, in tijd gelijk aan Almeida, deed een poging om kostbare bonificatieseconden te bemachtigen. Maar de rozetruidrager let goed op en wordt tweede, voor Ballerini en Caicedo. Hij loopt dus 2 seconden uit. De sprint werd uiteraard 'gewonnen' door Pellaud, die nog ietsiepietsje voor het peloton rijdt.

29 km - Waar zijn de sprinters?

Het groepje-Viviani lijkt aanstonds te kunnen aansluiten bij het peloton. Het groepje van Gaviria en Hodeg rijdt nog wel op achterstand. Aan kop nog altijd de dappere Zwitser Pellaud, met een voorsprong van 50 seconden.

36 km - Vlak

De afdaling zit erop, vanaf nu is het alleen nog maar vlak naar de finale langs kust. Pellaud rijdt ruim een minuut voor het peloton, dat wederom wordt aangevoerd door de Bora-trein.

Daarachter rijdt Gaviria, die op deze manier weinig kans maakt op een sprintzege. Ook Viviani loste tijdens de beklimming; waar de Italiaan uithangt, weten we momenteel niet. Démare is wel van de partij in het peloton.

45 km - Opklaringen

Het begint wat op te klaren en op te drogen tijdens de ellenlange afdaling.

De voorsprong van Pellaud op het peloton is nog altijd een kleine anderhalve minuut. Gradek rijdt daar nog tussenin, Frapporti is ingerekend door het peloton.

55 km - Hachelijk

Het is een hachelijke, mistige afdaling in de regen. De Zwitser Pellaud rijdt nog altijd van voren, een halve minuut voor zijn voormalige vluchtmakkers Frapporti en Gradek en anderhalve minuut voor het peloton.

Mist en regen tijdens de afdaling van de Portella Mandrazzi tijdens de vierde etappe van de Giro

65 km - Op de top

Pellaud is als eerste boven op de Portella Mandrazzi, in de mist terwijl het miezert. De bergpunten zijn voor de Zwitser. Even later volgen zijn twee voormalige vluchtkompanen.

Het peloton volgt op op een kleine anderhalve minuut.

Het etappekaartje van de vierde etappe van de Giro d'Italia

66 km - Bijna boven

We zijn bijna boven en het begint te regenen op de Portella Mandrazzi. Dat betekent oppassen in de 30 kilometer lange afdaling.

Pellaud is ondertussen weggesprongen uit de kopgroep. Voorsprong op het peloton: 1.20.

70 km - Sneuvelende sprinters

De krachtpatserij van de Bora-mannen van Peter Sagan leidt tot sneuvelende sprinters aan de achterkant van het peloton. Onder anderen Gaviria en Viviani kunnen niet volgen. Het leidende trio heeft nog 2 minuten voorsprong.

72 km - Bora trekt

Bora, de ploeg van Peter Sagan, trekt nu wel heel hard aan het peloton, dat een beetje uit elkaar begint te vallen. De voorsprong van het leidende trio loopt snel terug: nog 2.20. Er is nog 7 kilometer bergop te gaan.

De kopgroep: Simon Pellaud (Zwi, Androni), Kamil Gradek (Pol, CCC) en Marco Frapporti (Ita, Vini Zabù)

74 km - Over de helft

Het leidende trio is over de helft van de beklimming en houdt nog steeds stand. Er is wel een kleine minuut van de voorsprong af: 3.12 is er nog over. Maar aan kop van de grote groep heeft zich nog de Bora-ploeg genesteld, dus wie weet.

Weening rijdt na zijn val weer ontspannen mee in het peloton. Swift, die tegen de vlakte ging tijdens de bevoorrading, ziet er minder fris uit.

Simon Pellaud, Marco Frapporti en Kamil Gradek vormen de vlucht van de dag

83 km - Eerste tussensprint

De eerste tussensprint van de dag is een prooi voor Frapporti (12 punten), voor Pellaud (8) en Gradek (6). Het leidende trio is met 3.45 voorsprong begonnen aan de beklimming van de Portella Mandrazzi, bijna 20 kilometer lang en van de derde categorie.

Even later wordt er in het peloton ook nog gesprint om de punten. Gaviria is Matthews, Sagan en Ulissi net te snel af en pakt 5 punten.

De kopgroep: Simon Pellaud (Zwi, Androni), Kamil Gradek (Pol, CCC) en Marco Frapporti (Ita, Vini Zabù)

Het etappekaartje van de vierde etappe van de Giro d'Italia

86 km - Valpartij Weening

En weer is er een valpartij in de Giro door een bidon! Dit keer is Pieter Weening een van de twee slachtoffers, Sepúlveda is de ander. De Nederlander en de Argentijn stappen na een kleine adempauze gelukkig weer op de fiets.

100 km - Ruim 4 minuten

Een mooi rond getal en een aanleiding voor een update uit de Giro. Het trio Pellaud, Gradek en Frapporti rijdt nog altijd aan de leiding. De voorsprong is opgelopen tot 4.20. Waarvan akte.

Tijdens de bevoorrading is er nog een valpartijtje, waarbij onder anderen Swift is betrokken. Geen schade, zo lijkt het.

Over 20 kilometer gaan we beginnen aan de eerste en enige beklimming van de dag, de Portella Mandrazzi van de derde categorie.

De kopgroep: Simon Pellaud (Zwi, Androni), Kamil Gradek (Pol, CCC) en Marco Frapporti (Ita, Vini Zabù)

120 km - Rustig

Ruim 3,5 minuut is inmiddels de voorsprong van de Zwitser Pellaud, de Pool Gradek en de Italiaan Frapporti. Het peloton vindt het prima en fietst rustig verder door Sicilië.

Kelderman hoopt op top-5, of meer

Wilco Kelderman kende gisteren een uitstekende dag: hij werd vierde in de etappe en staat nu ook vierde in het algemeen klassement. "Ik voelde me goed gisteren. In de finale was er geen ploeg die controleerde, dus viel ik maar aan. Dat pakte vrij goed uit", zei de Sunweb-renner voor de start tegen de collega's van Eurosport.

Over zijn ambities in deze Giro is Kelderman helder: "Ik hoop op een goed klassement, hopelijk top-5, misschien nog wel meer. Tijdrijden bevalt me wel, maar de top-5 staat vooralsnog dicht bij elkaar en de laatste week wordt heel zwaar. We zullen zien."

Wilco Kelderman na de finish van de derde etappe van de Giro d'Italia

130 km - Overzichtelijk

De eerste uren van deze Giro-etappe beloven buitengewoon overzichtelijk te worden. Het leidende trio Pellaud-Gradek-Frapporti heeft 2.30 voorsprong op het peloton.

De kopgroep: Simon Pellaud (Zwi, Androni), Kamil Gradek (Pol, CCC) en Marco Frapporti (Ita, Vini Zabù)

136 km - Trio

Simon Pellaud, Kamil Gradek en Marco Frapporti vormen het vluchttrio van de dag, zo lijkt het. De drie hebben al snel een kleine minuut te pakken op het vooralsnog keuvelende peloton.

START

De vierde etappe van de Giro d'Italia is van start gegaan in Catania. We zijn benieuwd naar de eerste vluchtpogingen.

Het weer in Catania

Het is overwegend zonnig in Catania, met een bijzonder aangename temperatuur van 26 graden. De op een na grootste stad van Sicilië staat onder meer bekend van zijn lekkere hapjes: arancini (gefrituurde risottoballetjes), polpette (gehaktballetjes) en uiteraard de typische Siciliaanse pasta alla norma. Wel even iets anders dan bitterballen, kaasstengels of noordzeegarnaaltjes.

Neutralisatie

Het peloton is begonnen aan de neutralisatie in Catania. Met João Almeida in het roze, Diego Ulissi in de paarse puntentrui, Jonathan Caicedo in het blauwe bergshirt en Harm Vanhoucke - als nummer twee achter Almeida - met de witte trui van het jongerenklassement.

Ondertussen bij Wout van Aert

Alleskunner Wout van Aert maakt zich ondertussen op voor Gent-Wevelgem, de klassieker van komend weekeinde. De Belg van Jumbo-Visma onderging gisteren zijn twaalfde coronatest, meldde hij via Twitter. De beelden kunnen als enigszins pijnlijk worden ervaren.

De bevestiging: Giro verder zonder Thomas

En daar is de bevestiging van Team Ineos: Geraint Thomas verlaat inderdaad de Giro. De Welshman blijkt bij zijn valpartij over een bidon, gisteren, een breuk in zijn heup te hebben opgelopen.

"Het is zo frustrerend. Ik had me heel goed voorbereid op deze race. Mijn vorm was minstens zo goed, zo niet beter, als in de Tour die ik won", zo verklaart Thomas.

Waarheen leidt de weg?

De vierde etappe van de Giro d'Italia is zoals gezegd een rit over 140 kilometer van Catania naar Villafranca Tirrena.

Het peloton trekt langs de Middellandse Zee naar het noorden, waar landinwaarts de beklimming volgt van de Portella Mandrazzi, een berg van de derde categorie van bijna 20 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 4. Daarna gaat het eerst zo'n 30 kilometer naar beneden en dan nog eens 30 kilometer vlak langs de kust naar de finish.

Het etappekaartje van de vierde etappe van de Giro d'Italia

Het algemeen klassement

Na de verwoestende rit op de Etna staat het er als volgt voor in de top van het klassement. Met een Portugees in het roze en twee Nederlanders in de top-10.

Roze trui

1 João Almeida (Por, Deceuninck) 7.44.25
2 Jonathan Caicedo (Ecu, Education First) z.t.
3 Pello Bilbao (Spa, Bahrein) + 0.37
4 Wilco Kelderman (Ned, Sunweb) + 0.42
5. Harm Vanhoucke (Bel, Lotto-Soudal) + 0.53
10. Steven Kruijswijk (Ned, Jumbo-Visma) + 1.15

Baskische Vuelta-cols zonder publiek

De Baskische autoriteiten sluiten bij de Vuelta twee cols (Alto de Arrate en Puerto de Orduna) af voor het publiek. Op beide bergen is het niet mogelijk de coronamaatregelen te handhaven.

De Alto de Arrate wordt beklommen in de slotfase van de eerste etappe, die van start gaat in Irun. De Puerto de Orduna moet in de zevende etappe twee keer worden beklommen.

De Vuelta zou oorspronkelijk in Utrecht beginnen, maar nadat de koers vanwege de coronapandemie twee maanden opgeschoven was, bleek dat niet langer mogelijk. De Vuelta start op 20 oktober in Irun.

'Thomas verlaat de Giro'

Geraint Thomas verlaat de Giro d'Italia, zo meldt de Gazzetta dello Sport. De Brit kwam gisteren lelijk ten val tijdens de neutralisatie en verloor vervolgens zo'n 12 minuten op de andere favorieten (uitgezonderd Simon Yates). Een officiële bevestiging is er nog niet.

Thomas had met name last van zijn rechterheup. Gisteravond liet zijn ploeg nog weten dat er geen sprake was van breuken, maar dat een besluit over wel of niet starten pas deze ochtend zou worden genomen.

Via Twitter liet Thomas vanochtend al weten helemaal klaar te zijn met 2020.

Waar is het feestje?

Het feestje was gisteren overduidelijk in Ecuador, bij de familie van ritwinnaar Jonathan Caicedo.

De dag van gisteren

Het was een bijzondere dag in de Giro, bijna spectaculairder dan de hele Tour de France bij elkaar. Geraint Thomas en Simon Yates verloren veel tijd, Jonathan Caicedo won de etappe, João Almeida mocht het roze aantrekken en Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk deden het prima.

Anarchie in de Giro; Kelderman en Kruijswijk rukken op in het klassement

Benvenuto da Catania!

Welkom vanuit Catania, de op een na grootste stad van Sicilië, waar rond 12.15 uur de vierde etappe van de Giro d'Italia van start gaat. De rit voert over 140 kilometer naar het noordelijker gelegen Villafranca Tirrena. De finish wordt rond 16.00 uur verwacht. Dat is tamelijk vroeg, maar dat heeft te maken met de verplaatsing van het peloton naar het Italiaanse vasteland.

Via dit liveblog blijf je de hele dag op de hoogte van de ontwikkelingen in de koers. Andiamo!